Pauza competitionala a sezonului intern se apropie cu pasi mari de final, odata cu disputarea de catre echipa Nationala a amicalului cu Germania, in aceasta seara, meci in care speram de altfel ca cei cinci echipieri stelisti vor constitui, ca si la Minsk, scheletul formatiei lui Piturca. Asadar, intram in linie dreapta pentru meciul cu Rapid, partida care, in opinia mea, este capitala pentru viitorul imediat al trupei noastre. Am sa incerc in cele ce urmeaza sa exprim un punct de vedere succint pe marginea acestui joc, al carui rezultat final poate constitui fie o certificare a faptului ca Urziceniul a reprezentat unul din accidentele necesare cu care este presarat orice drum spre glorie, fie, dimpotriva, o intrare neasteptata intr-un tunel a carui dimensiune ramane necunoscuta.
Dupa parerea mea, un succes intr-un asemenea meci, incarcat de pasiune si orgolii nemasurate, in fata unei contracandidate la titlu, poate aduce o crestere exponentiala a increderii echipei in ea insasi si, nu in ultimul rand, a antrenorului Hagi in propriul potential, stiut si verificat fiind faptul ca valoarea unui antrenor este data mereu de ultimul sau rezultat. Astfel, apreciez ca beneficiile de moral ale unui succes duminica seara se vor rasfrange si in ceea ce priveste participarea Stelei in Liga, mai ales ca saptamana viitoare vom debuta in actuala editie, la Praga, putandu-se aplica cutuma potrivit careia victoriile aduc victorii. Pe de alta parte, un esec in acest meci, coroborat cu un insucces impotriva celor de la Slavia, ne poate trimite in infernul indoielii asupra propriei valori, intr-o "gaura neagra" fotbalistica, pe care o cu greu o vom mai putea traversa, atat in campionat, unde ne-am indeparta periculos de mult de pozitiile fruntase, cat si in Liga.
Strict fotbalistic vorbind, vom avea parte de un meci greu, ca mai mereu in ultimii ani, in ciuda faptului ca evoluam pe teren propriu si ca avem un lot superior valoric celui giulestean. In opinia mea, dificultatea vine din faptul ca, cel putin pentru moment, cei de la Rapid dezvolta o dinamica superioara de joc la mijlocul terenului, cu pase pe joc, din devieri, urmate de lansari rapide spre "sagetile" Buga, Mazilu si Cesinha, care oricand pot prinde pe picior gresit fundasii nostri centrali, vulnerabili in situatiile de "unu la unu", in ciuda unui plasament de cele mai multe ori bun, anticipativ. Cum ii putem contracara? Cred sincer ca solutia nu se poate regasi intr-un cuplu de mijlocasi centrali gen Petre - Lovin, acesta fiind usor de anihilat prin aparitia unui al treilea mijlocas rapidist, care ar crea un triunghi in interiorul caruia mijlocasii nostri centrali ar ramane izolati, cum s-a intamplat de altfel si in prima repriza a meciului retur cu polonezii de la Zaglebie, in care jocul a fost impins mereu spre poarta noastra. Trebuie sa cream o presiune constanta pe laturile terenului, sa fim o echipa "scurta" si sa renuntam la baloanele trimise la bataie, pentru ca nu le-am oferi decat prilejuri de contraatac giulestenilor, superiori la capitolul viteza baietilor nostri. Cred de asemenea ca se impune titularizarea lui Iacob, un fotbalist care poate interpreta foarte bine rolul de pivot intr-un sistem 4-2-3-1, creand astfel spatii jucatorilor care apar la finalizare din linia a doua, gen Dica, Neaga sau Surdu, daca acesta din urma va fi folosit. In acest sens, echipa ar putea arata astfel : Zapata - Golanski, Goian, Rada, Marin - Lovin, Croitoru - Nicolita, Dica, Neaga - Iacob. Sub nici o forma nu agreez varianta cu Emeghara fundas stanga, desi pare a fi preferat de Hagi (unul din "fixurile" la care ma refeream in articolul precedent...), pentru ca nu are jocuri in picioare si nu ar putea duce un meci disputat la intensitate maxima, 90 de minute. Desi in ultima vreme prestatia lui Nicolita a frizat adesea penibilul, cred ca se impune titularizarea lui duminica seara, fie ca mijlocas dreapta, fie ca fundas dreapta, in locul unui Golanski cam greoi in multe momente ale jocului, argumentul fiind acela legat de forta si rezistanta fizica ale braileanului, care poate constitui un factor decisiv al luptei pe benzi, mai ales ca va avea in fata un fotbalist de rasa, acest Cesinha lasand o buna impresie pana acum, cel putin in ceea ce ma priveste. Un lucru e cert, avem solutii si argumente fotbalistice pentru a forta victoria, odata cu revenirile lui Cristocea, Iacob si Badea, astfel incat staffului tehnic nu-i ramane decat sa aleaga variantele optime.
Una peste alta, dincolo de consideratiile tactice de mai sus, pe care le puteti considera ca fiind mai mult sau mai putin inspirate, gradul de implicare al fotbalistilor care vor evolua duminica seara poate transa disputa in favoarea uneia sau alteia dintre echipe, stiut fiind faptul ca de foarte multe ori determinarea poate surmonta carentele de pozitionare in teren sau absentele de lot. Sa speram ca inimile si sufletele baietilor nostri vor fi la inaltimea celor ale suporterilor stelisti!
Forza Steaua! Intotdeauna superiori!
Alex (Piece)