Citeam cu ceva timp in urmã o știre cum cã Bayern Munchen a cumparat un puștan din Peru. Nu mai țin minte detaliile exacte, știu doar cã m-au impresionat douã lucruri: vârsta puștiului (cred cã avea in jur de 10 ani) și prețul de transfer (uriaș pentru un copil, in jurul a câtorva milioane de euro). Puștiul a fost prezentat cu toatã seriozitatea, cu televiziune, presã, interviuri, ba a mai bãgat și câteva jonglerii cu mingea. Pe mine, renumita mentalitate balcanicã m-a fãcut sã cred cã ãia sunt la circ sau la camera ascunsã. Nu tu o glumã, nu tu un apropo legat de vârsta prea fragedã, nimic. Puștiul a fost tratat ca un fotbalist matur, cu experiențã, cu nimic mai prejos decât celelalte transferuri, sã le spun așa, "serioase". Mã gândeam: incredibil, de la ce nivel incep ãștia investițiile in fotbal! Nimic nu e lãsat la voia intâmplãrii, succesul e planificat in cele mai mici amãnunte. ªi deși Bayern nu este poate exemplul cel mai potrivit atunci când vine vorba de succes pe plan european (Champions League), seriozitatea cu care trateazã aceste "mici" detalii e impresionantã.
In timpul ãsta, noi ce facem? Avem un tânãr de perspectiva (bine, am avut mai mulți, eu doar de unul amintesc aici) pe nume Rãzvan Ochirosii. Pe care-l dãm, din cauzã cã-i "necopt", la Gloria Buzãu. Sã invețe acolo ce-i aia performanțã și sã se intoarcã pe urmã leu-paraleu. Sã vinã cu mentalitate de invingãtor, dupã ce s-a bãtut la retrogradare cu Gloria Buzau și a fost la șprițuri cu colegii de echipã. Pãrerea mea proprie și personalã e cã tanãrul Ochirosii se va obișnui la Gloria cu amatorismul, indiferent dacã va fi titular meci de meci. ªi mai spun cã ar fi fost de o mie de ori mai câștigat (și el, și noi) dacã ar fi intrat mãcar câteva minute pe final de partidã la Steaua. Totul e foarte simplu și se reduce strict la nivelul de performanțã la care vrei sã te situezi: la o echipã de pluton, cerințele sunt pe mãsurã. ªi indiferent ce motivare ar avea puștiul ãsta de 18 ani, cât de cuminte sau de serios ar fi, la o echipã de duzinã nu ai cum sã evoluezi - mediocritatea il va ingenunchea.
In fine...mã bucur cã mãcar suntem optimisti și vorbim mult. "Trecem de grupe", zic Gigi și Hagi la unison - oameni buni, nu știu ce film ați vãzut voi, da' la ce jucãm acum nici strada n-o trecem. Nu-s nici dinamovist, nici antistelist, iar la capitolul incredere stau destul de bine - dar asta e pãrerea mea in momentul de fațã. Așa cum iarna nu-i ca vara, nici Adebayour sau Kanoute nu-s Platonov. Ãștia nu ne mai iartã, nu mai iau bãrile și peluzele la țintã. ªi pe dat din gurã nu mai facem nici alea 5 puncte de anul trecut. ªtiu, am indeplinit obiectivul principal, accederea in grupele ligii. ªtiu, Gigi și echipa și-au luat banu' grãmadã, toatã lumea e fericitã. Da' parcã tare mi-ar pãrea rãu sã ne oprim aici, sã nu facem o figurã frumoasã in grupe. Ar fi pãcat. Ultimele sezoane in Europa ne dau dreptul sã visãm frumos.
Andrei (papillon)