INTERVIU Gica Hagi "Eram mai bun ca ei!"
Unul dintre marii protagoniști ai derby-urilor Steaua-Dinamo din anii '80 este Gheorghe Hagi. Fostul "decar" din Ghencea a acceptat sa acorde un interviu site-ului stelisti.ro.
De: Cristian Otopeanu
- Domnule Hagi, care sînt golurile de care vã amintiți cu plãcere?
- Ca dificultate, cel din '90, din loviturã liberã, cînd l-am surprins pe Stelicã. Apoi, tot cu el în poartã, am mai înscris în finala Cupei, un an mai devreme. Un trasor de la peste 25 de metri, în vinclu! Sã vã uitați la imagini!
- Voiați sã vã ridiculizați adversarii prin dribling?
- Nu am încercat sã umilesc pe nimeni, dar îmi plãcea sã driblez. Mai ales cu Dinamo, doream sã fiu cel mai bun și cred cã am izbutit. Iar publicul mã iubea. Atunci cînd îți faci treaba bine, e firesc sã fie așa.
- Aveați libertate de mișcare pe teren?
- Sigur cã da. Era și normal, cream superioritate numericã. Este absurd sã îngrãdești un astfel de fotbalist.
- Era Steaua superioarã lui Dinamo atunci?
- Da, la toate capitolele. Eram prea buni. Însã pe finalul anilor '80, ei au construit o echipã valoroasã. Nea Mircea Lucescu a fãcut o treabã extraordinarã acolo.
- Dar la acel 0-3 din Ghencea, în '89, cînd Dinamo v-a stopat cele 104 meciuri fãrã înfrîngere, cum a fost?
- Un moment neplãcut, poate singurul din duelurile cu ei. Dar dupã ce bați atîtea meciuri, vin și astfel de situații. Era o obosealã cumulatã, dupã ce jucaserãm ani în șir la cel mai înalt nivel.
- În acel joc, ați intrat dur la Lupescu și ați fost eliminat.
- Da. Þin minte cã eram pe final de meci și am vrut sã îl apãr pe Balint, care fusese faultat. Am fost pe drept eliminat. Nu se pune problema sã mai existe azi resentimente din partea lui Ionuț.
- Era Steaua protejatã în acei ani de familia Ceaușescu?
- Acestea sînt rãutãți. Noi fãceam performanțe și s-a vãzut din parcursurile noastre în Europa. Restul, numai bîrfe.
Alte declarații
"Eram rivali doar pe teren. De exemplu, Mateuț mã cãlca în timpul meciurilor, dar apoi redeveneam buni prieteni"
Gheorghe Hagi, fost mijlocaș Steaua
"Sã dea Domnul sã mai fie un al doilea Gicã Hagi! Dar nu va fi ușor"
Gheorghe Hagi, fost mijlocaș Steaua
"La primele sale convocãri la «naționalã», Gicã a stat cu mine în camerã. Era timid și respectuos, cum le stã bine marilor jucãtori. Acest DVD trebuie vãzut de milioane de copii, care și-l vor alege probabil pe Hagi ca model"
Rodion Cãmãtaru, fost atacant Dinamo