Acum câțiva ani, am avut norocul sa vizitez complexul de mânãstiri de la Meteora, Grecia. Cele mai multe așezãminte au fost ridicate cu mijloace ce țin cel mult de mecanica simplã, adicã scripeți și alte "mașinãrii" similare. Dupã o zi de vizitat mã simțem obosit, fãrã îndoialã de un infinit de ori mai puțin decât acei cãlugãri, printre care și câțiva români, care au ridicat acele locașe de cult creștin practic din piatrã seacã.
Întrucât nu sunt un cãlugãr și nu mã pot hrãni doar cu pâine și apã, am intrat într-un restaurant situat la "piciorul" muntelui. Cum stãteam in curtea localului și mã sfãtuiam cu nevasta dacã sã stãm afarã sau înãuntru, apare un bãrbat, angajat sau poate chiar patron (nu-ți puteai da seama, era îmbrãcat cu "uniforma" unui ospãtar, dar dupã pozele de pe pereți în care apãrea alãturi de diverse celebritãți și dupã respectul pe care i-l arãtau ceilalți angajați, pãrea a fi patron) care ni se adreseazã într-o limbã ce semãna întrucâtva cu româna, din care însã am înțeles doar câteva cuvinte, pe care le reproduc aproximativ: "apa rați" și "înuntru". L-am întrebat dacã e român și mi-a rãspuns: "Aromân".
Ce sunt aromânii?Sunt frați buni cu românii, cele douã limbi derivând din proto-românã, româna veche. Sursele istorice spun cã aromânii provin din nordul Greciei, din provincia Macedonia. A nu se confunda aceasta provincie greceascã, patria lui Alexandru cel Mare, cu actuala republicã Macedonia. Dacã faci aceastã confuzie în fața unui grec, ai toate șansele ca respectivul sã se ridice brusc de la masã și sã nu mai vorbeascã cu tine vreodatã. Aceleași surse spun cã aromânii care trãiesc în România au ajuns aici în Evul Mediu, atunci când orașele le-au fost distruse de cãtre turci. Ce este interesant este cã aromânii sunt printre cei mai naționaliști români. Mulți au fost deportați în Bãrãgan de comuniști. Poate l-ați auzit și pe Jiji vorbind despre asta, folosindu-se de drama unor oameni pentru ascensiunea sa politicã! Trãsãturile definitorii ale acestor bravi români sunt cinstea și dragostea fațã de țarã și fațã de familie.
Ce sunt "machidonii"? Uscãturile pãdurii sãnãtoase pe care o reprezintã aromânii. Cei care se numesc între ei "machidoni" și care nu sunt deranjați, ca aromâni, de acest peiorativ, sunt copiii degenerați ai acestei națiuni mândre, oameni care se folosesc de calitãțile lor native și de renumele bun pe care-l au printre români pentru a minți și a înșela.
Aromânii au marcat istoria modernã a României și au adus contribuția lor majorã în dezvoltarea noastrã ca națiune. Dacã parcurgem numele aromânilor celebri, precum Gheorghe Hagi, A.D.Xenopol, Mihai Viteazu,Toma Caragiu, Ion Caramitru, Camil Ressu ne dãm seama cã acești frați ai noștri, aromânii, ne-au reprezentat și ne reprezintã cu cinste.
Gigi este doar un nume, des întâlnit în România. Îl poartã și un "machidon", al cãrui nume de familie nu are rost sã-l menționez aici, pentru cã el și-a trãdat poporul. Pedeapsa pentru aceastã crimã? ANONIMATUL ISTORIC!
alexblaja