FC Steaua Arhiva Forum
Arhiva forumului FC Steaua — conservata in regim doar-citire. Postarea a fost dezactivata. Inapoi la site

O alternativã

«12»
fcsteaua.ro07.08.2007 00:31

Am avut ocazia recent sã asist la primul meci de baseball din viața mea. Nu pentru cã aș fi un fan al acestui sport sau pentru cã aș avea vreo simpatie, ci pentru cã întâmplarea a fãcut sã mã aflu în Seattle, Washington. Cu biletul în mânã, am intrat în Safeco Field, stadionul celor de la Seattle Mariners. Vizibilitatea din sectorul respectiv nu era grozavã, dar nu fazele de joc mã interesau în primul rând.

Auzisem, bineînțeles, de New York Yankees, L.A. Dodgers sau Chicago Cubs dar n-am avut noroc. Oaspeții se numeau Oakland Athletics. Nu v-aș putea spune pozițiile din clasament - curiozitatea nu m-a împins atât de departe. Toți mã "avertizaserã" însã înainte de meci cã meritã sã merg la baseball (în condițiile în care Seahawks la fotbal american și Sonics la baschet se aflã în vacanțã), deoarece au un sezon bun. Pânã și cei mai afoni în ale sportului cu bâta vorbesc la persoana I despre Mariners. Senzație similarã cu cea din multe orașe din România, unde sportul și clubul conteazã mai puțin decât confruntãrile cu alte zone ale țãrii.

Având în vedere numãrul de tricouri, postere și alte accesorii purtate la vedere, credeam cã ideile mele preconcepute vor fi demontate de fanatismul fanilor autohtoni. Din câte mi-am putut da seama, majoritatea cunoșteau bine regulile (mai bine decât mine din moment ce deseori nu înțelegeam ce anume aplaudã), dar foarte mulți dintre suporterii înfocați pãrãseau tribunele pentru 2-3 inninguri (sunt 9 în total), întorcându-se agale cu tãvi burdușite cu mâncare și "soft drinks". Dupã cum mi s-a explicat, mai important era aspectul social al serii, și nu atât ceea ce se petrecea în teren.

De stat în picioare nu se punea problema. La dimensiunile celor din jur ar fi fost destul de greu, mai ales timp de 3 ore. Ca în multe alte țãri, în picioare te ridici de câteva ori pe meci, atunci când tocmai ai asistat la o fazã deosebitã. Reacțiile și aplauzele - determinate exclusiv de crainicul de stadion. Acesta a reușit sã facã publicul sã cânte o singurã datã, la singurul "home run" al gazdelor, nu un cantec specific zonei ci refrenul unuia comercial. Asta dacã nu punem la socoteala "7th inning stretch break", când toatã lumea a repetat, dupã stație, cã nu conteazã dacã câștigi sau pierzi.

În mijlocul tribunei, un fan al oaspeților le fãcea tuturor în ciudã fluturând un steag, însã nimeni nu i-a spus nimic. Tensiunea s-a pãstrat pânã în ultima reprizã cu gazdele încercând sã revinã de la 2-3. Eforturile lor au fost anulate în cele din urmã și oamenii au plecat veseli spre case.

În teren nu a sãrit nimeni.

greco

geoct07.08.2007 05:46

Anul trecut am fost in concediu la Barcelona si nu am ratat ocazia sa merg la un meci (Barca -Osasuna 3-0). Spectatori de toate varstele; de la 3 la 70 de ani. Langa noi era un cuplu, ambii trecuti de 60 de ani, dar traiau meciul la intensitate maxima. Atmosfera nu a fost cine stie ce, probabil si din cauza meciului lipsit de cine stie ce miza la inceput de campionat (cu exceptia inceputului, cand cei "doar" 65.000 de suporteri pe un stadion de 100.000 au cantat imnul). M-am gandit atunci ca in Ghencea atmosfera este mult mai frumoasa si de ce trebuie sa o stricam mereu cu scandari la adresa rivalilor sau cu violenta? Ceea ce spui tu, cu un suporter care agita steagul advers in multimea de sustinatori ai gazdelor este ceva inimaginabil la noi. La urma urmei, toti iubim acelasi sport, acelaasi sentimente fata de pasiunea noastra. Nu mai zic de organizarea si constructia stadionului (inaugrat in 1957) care a permis ca in 5 minute, cei 65.000 sa iasa din tribune. Inevitabil, m-am gandit atunci de ce la noi iti trebuie atat de mult timp sa iesi dintr-un stadion, fie el si Tempul Fotbaluilui Romanesc?

steaua din chicago07.08.2007 05:48

Si morala? Stai c-o dau eu-America este o tara artificiala in toate inclusiv sportul. Pasiunea este ilegala si Romania se americanizeaza minut cu minut. Deci toata lumea aplaudati cind va ingaduie crainicul ori sunteti catalogati "huligani." Asta e...Adica nu-baseball-ul sucks, it is for fat imbeciles si ar fi cazul sa nu mai pomeniti de un sport oribil urmarit de aia cu mintea in trei ore. Baseball-ul nu conteaza pentru ca daca echipa ta pierde e ok, mai joaca vreo trei meciuri pina miine dimineata! Joaca vreo 200 pe an deci inchipuiti-va un Steaua-Dinamo de vreo 5 ori. Pe luna. Se duce tot farmecul pe apa dolariilor...Ma mir ca nu fac astia cumva sa se joace trei meciuri de-odata hahahaha Baseball-ul este steroizi adica recorduri artificiale, de hispanioli certati cu engleza dar scirbe cit cuprinde pentru ca numai in baseball gasesti oameni gata sa isi ofere autograful unor copii...pentru $5. (am uitat sa mentionez ca sastia fac intr-o zi cit tot satul lor dominicanez in vreo 500 de ani). Baseball-ul este singurul sport unde comentatorii la radio vorbesc despre...trecut! Ascultati daca aveti ocazia vreo juma de ora a oricarui meci si o sa auziti numai de "trivia" (chestii ce s-au intimplat in 1967 cind pramatiile din tribune nu erau nascute si bestiile lor de parinti dormeau prin Central Park sub vreun cal politist). Baseball-ul este motivul pentru care fotbalul adevarat nu explodeaza in America (propietarii de ziare si televiziuni din State sunt de asemenea proprietari de echipe de baseball deci nu au nici un interez sa vorbeasca despre un sport (soccer) ce le face concurenta. Si pentru ca ai pomenit de Chicago Cubs ia si citeste: echipa asta a cistigat ultimul titlu cind George Washington se injura cu incoronatu ala de pe Thames...si totusi se duc meci de meci 35.000 de cretini sa vada dreaq stie ce ca aia nici baseball nu joaca dar nici pe altii nu lasa. Baseball-ul deci este ceva artificial, cum este zaharina-incearca sa iti arate cam ce gust are fericirea dar iti maninca ficatul. Pentru mine baseball-ul, rapid si gangrena sunt acelasi lucru. Bine cel putin ca boii astia de la Chicago Fire si-au facut stadion propriu sa nu mai depinda de "oficialitatiile orasului" care stau in patru labe daca le cere cei ce imping baseball-ul pe gitul fraierilor.

SebaSS07.08.2007 06:32

americanii... tara "facuta in eprubeta"...deci si sportul! se poate vorbi zile intregi pe aceasta tema!

Bine ca suntem romani si avem Steaua. Acum trecem printr-un moment greu, dar asta e, zic ca se va rezolva cu bine: si pentru ultrasi si pentru cetateni, nu si pentru huligani!

Tupac Amaru07.08.2007 06:34

Pai stai!

Daca tocmai tu, care esti american (traiesti la Chicago, din cate inteleg) zici asta, atunci mi-e si mie mai usor sa te completez. Sporturile americane sunt extrem de ciudate:

- clone nereusite de oina, pelota, sau naiba stie ce se mai juca pe aici (in Europa, vreau sa zic) din timpuri imemoriale - in cazul baseball-ului;

- fotbalul american, o clona si mai nereusita a rugby-ului; am impresia ca violenta este cel mai important sa fie mediatizata in cazul acestui "sport";

- in cazul baschetului si hocheiului, putem spune insa ca sunt cele mai tari campionate din lume - dar cu ce pret - controale antidoping inexistente, sume enorme de bai in joc;

- am lasat la urma ceea ce mi se pare realmente o jignire la adresa inteligentei umane - am numit wrestlingul - as numi aceasta ocupatie, ca sport nu ii pot spune, distractia handicapatilor, un fel de manea cu pretentii de muzica.

Iar sportul european tinde sa egaleze in stupizenie sporturile nationale de peste ocean - vezi recentul Tur al Frantei la ciclism, in care toata lumea imi facea impresia ca accepta dopajul ca pe un rau necesar al actualului fenomen sportiv.

Concluzia: de 2000 de ani, omul a evoluat enorm in plan material. Spiritual insa, e mai rau ca la inceput. Deviza este - totul pentru bani. Iar America este cel mai bun exemplu in acest sens.

bodanelu07.08.2007 07:46
- am lasat la urma ceea ce mi se pare realmente o jignire la adresa inteligentei umane - am numit wrestlingul - as numi aceasta ocupatie, ca sport nu ii pot spune, distractia handicapatilor, un fel de manea cu pretentii de muzica.

daca ai sti tu ce audiente are cacatul asta de sport si la noi :((

cunosc pe cineva de lucra la defunctul TVSport, comentator la turneele de poker Hold`em. si a fost inlocuita acesta emisiune deoarece nu aducea audienta... si a fost bagat wrestlingul, care, rupe audienta...

deh, pokerul e un joc prea inteligent pentru romani...

-=Danny=-07.08.2007 07:51

Duap ce ca sunt trucate .......mai au si audienta , m-au uitat acum cateva zile la wresling din plictiseala .......nici nu am putut sa nu obsers ce "scheme" prefacte se faceau pe ring , ba agungea numaratoarea aproare de 3 , de vreo 2 ori pe meci , si faceau comentatorii ce meci , ce meci ........ numai la oameni neintregi la cap le poate place asa ceva , si mie mi-ar place , da daca nu ar fii trucate , si sa nu se mai prefaca aia pe acolo .

gone07.08.2007 08:52

Din cate am inteles (nu stiu, n-am vazut) singur sport in care exista pasiune in SUA e college football. Si mai exact echipele din Sud. Si asta pentru ca exista ceva rivalitate intre colegii si state acolo. In rest aveti dreptate totul e artificial.

Tupac Amaru, americanii au modificat sporturile engezilor pentru a isi arata independenta totala fata de ei. Celelalte foste colonii engleze (India, Australia, etc.) au pastrat jocurile si chiar i-au intrecut pe englezi (cu excetia fotbalului, desi si aici Austalia i-a batut chiar la ei acasa). Baseball - criket , fotbal american - rugby. Singurul sport total american (adica inventat de ei) care are succes si in Europa e basketball.

quiT07.08.2007 09:03

foarte penal wrestling-ul...si cand vezi idiotii de spectatori cum urla ca descreieratii dand impresia ca ei cred ca aia in ring isi dau scaune in cap pe bune si nu patesc nimic te apuca sila....ca sa nu vorbesc de comentatori care sunt la fel de imbecili....

potra07.08.2007 09:23

faza cu steagul advers fluturat nu-mi inspira decat lipsa de interes fata de echipa ta, lipsa de pasiune, atata timp cat pe tine nu te deranjeaza steagul ala. la noi cred ca daca un suporter, chiar si de la cea mai neinsemnata echipa adversa, are tupeul sa vina in galerie sa fluture un steag....nu vreu sa-mi imaginez cum iese. la fel si cu intratul in teren...pey scuza-ma, daca ei nu au reactionat la steagul acela...imi dau seama cat de suparati erau ca au pierdut...

daca ai vrut prin acest articol sa subliniezi faptul ca altii stiu sa stea cuminti in tribune...nu cred ca ti-ai ales cel mai bun exemplu. intensitatea sentimentelor nu sufera comparatie.

fedora07.08.2007 09:27

Nu cred ca asta a vrut sa sublinieze, ci lipsa pasiunii...

Hatter07.08.2007 09:27

Ati pierdut esentialul. Idee era ca poti sa stai si cuminte in tribuna, sa incurajezi echipa civilizat, sa te bucuri alaturi de ceilalti de spectacolul din teren, sa iesi cu prietenii sau cu familia la un meci si sa te simti bine si in siguranta. Nu este nevoie sa te iei la bataie cu galeria adversa pentru ati demonstra "fidelitatea", nu este nevoie sa sari in teren pentru a arata ca esti "ultras". Credeti ca jucatorii Barcei nu se simt incurajati daca suporterii nu injura, nu se bat, nu sar in teren? Dimpotriva, cand 65.000 de oameni te incurajeaza si canta imnul efectul este mult mai puternic decat o bataie colectiva. Steaua a jucat numai cu portile inchise si nimeni nu s-a putut bucura de spectacol (poate si unul din motivele pentru care am pierdut campionatul). Si probabil si anul asta vom avea suspendat terenul, pentru ca desi s-au implementat masuri de siguranta pe stadion, cand vom juca in deplasare vor fi aceleasi conflicte fara sens si tot echipa va fi sanctionata.

Pacat.

Matteo07.08.2007 09:37

de ce in ultimii 2-3 ani a inceput "nebunia" asta cu huliganii de pe stadioane? nu cumva pentru a limita si mai mult libertatea spectatorului...a cetateanului de rand?

raman uimit de atitudinea celor care aproba masurile astea exagerate de securitate, (bilete pe baza de buletin, camere peste tot etc)

cum puteti sa acceptati tot ce ve se spune in numele unei autoritati? nu aveti si voi demnitate, onoare...simtiti nevoia sa fiti sclavi?

Ce se intampla de fapt?

PROIECTUL L.U.C.I.D

Este un sistem gigantic, planetar, de colectare si prelucrare a datelor privind identitatea fiecarei fiinte umane. La prima vedere ar parea ca acest proiect s-ar aplica doar infractorilor, insa scopul sau devine limpede daca vom afla ca principiul de baza al L.U.C.I.D. consta in eliberarea, pentru fiecare individ, inca de la nastere, a unei cartele electronice de identitate multifunctionala: va cuprinde adica buletinul de identitate, pasaportul, contul bancar, cartea de sanatate, permisul de conducere, cartea de munca, livretul militar - intr-un cuvânt, toate actele de folosinta sociala ale unei persoane. In plus, puterea uriasa de inmagazinare a datelor va crea acestei cartele posibilitatea de]inerii unui numar foarte mare de informatii despre viata particulara a individului: istoricul familiei, comportamentul social, optiunile politico-religioase, etc., date pe care posesorul nu le va putea citi ori modifica, aceasta facându-se "de la centru".

Sistemul L.U.C.I.D. va avea un centru de stocare si prelucrare a datelor, alimentat cu informatii "de la toate sursele" conectat la un sistem automat de traducere poliglota. Ce inseamna "de la toate sursele"? Inseamna ca informatiile vor curge in mod continuu catre acest centru de la orice agentie de informatii, birou, companie, societate, banca, statie de Poli]ie, magazin, unitate militara, universitate, centru de cercetare, de peste tot. Aceste date sunt

culese prin intermediul computerelor si transmise printr-o retea informationala (Internet) catre centru. Deoarece in proiect se specifica ca vor exista traduceri poliglote, inseamna ca sistemul va avea surse de alimentare cu informatii peste tot in lume. Dealtfel, cartela de identitate va avea raspândire mondiala. L.U.C.I.D. devine astfel un sistem mondial de control, o "supermagistrala informationala" ce va putea controla toate aspectele vietii private, in orice moment.

Stanici07.08.2007 09:51

Ati pierdut esentialul. Idee era ca poti sa stai si cuminte in tribuna, sa incurajezi echipa civilizat, sa te bucuri alaturi de ceilalti de spectacolul din teren, sa iesi cu prietenii sau cu familia la un meci si sa te simti bine si in siguranta.

Cred ca tu ai pierdut esentialul. Ideea era ca hipopotamii din State se duc la baseball mai mult pentru a sta cu prietenii la un "soft drink" decat pentru meci in sine. Stiam mai de mult, din auzite, despre picnicurile improvizate pe stadioanele din America. Parerea mea e ca te duci la un meci sa-ti sustii echipa de la inceput pana la sfarsit, nu sa socializezi- exista baruri, puburi, crasme pentru asta. La un meci te simti bine doar din perspectiva a ceea ce se intampla pe teren, daca joaca Steaua bine, nu purtand conversatii de salon cu neamurile.

sadeyes07.08.2007 10:23

Vreau si eu 2 bilete la Steaua-Zaglebie. Ofer "spaga" Preferabil tr.1, dar merge si a 2.

vanfootball07.08.2007 10:52
de ce in ultimii 2-3 ani a inceput "nebunia" asta cu huliganii de pe stadioane? nu cumva pentru a limita si mai mult libertatea spectatorului...a cetateanului de rand?

raman uimit de atitudinea celor care aproba masurile astea exagerate de securitate, (bilete pe baza de buletin, camere peste tot etc)

cum puteti sa acceptati tot ce ve se spune in numele unei autoritati? nu aveti si voi demnitate, onoare...simtiti nevoia sa fiti sclavi?

Ce se intampla de fapt?

PROIECTUL L.U.C.I.D

Proiectul a fost dat publicitatii intr-un periodic al politistilor din sectorul stupefiante al Ministerul de interne SUA, "Narc Officer"....

Doamne, mare iti e gradina! :))))

Matteo07.08.2007 10:57

mda...altu care face pe desteptu desi habar n-are despre ce e vorba...

fantomass_boss07.08.2007 11:48

Ce se intampla de fapt?

PROIECTUL L.U.C.I.D

Este un sistem gigantic, planetar, de colectare si prelucrare a datelor privind identitatea fiecarei fiinte umane. La prima vedere ar parea ca acest proiect s-ar aplica doar infractorilor, insa scopul sau devine limpede daca vom afla ca principiul de baza al L.U.C.I.D. consta in eliberarea, pentru fiecare individ, inca de la nastere, a unei cartele electronice de identitate multifunctionala: va cuprinde adica buletinul de identitate, pasaportul, contul bancar, cartea de sanatate, permisul de conducere, cartea de munca, livretul militar - intr-un cuvânt, toate actele de folosinta sociala ale unei persoane. In plus, puterea uriasa de inmagazinare a datelor va crea acestei cartele posibilitatea de]inerii unui numar foarte mare de informatii despre viata particulara a individului: istoricul familiei, comportamentul social, optiunile politico-religioase, etc., date pe care posesorul nu le va putea citi ori modifica, aceasta facându-se "de la centru".

Sistemul L.U.C.I.D. va avea un centru de stocare si prelucrare a datelor, alimentat cu informatii "de la toate sursele" conectat la un sistem automat de traducere poliglota. Ce inseamna "de la toate sursele"? Inseamna ca informatiile vor curge in mod continuu catre acest centru de la orice agentie de informatii, birou, companie, societate, banca, statie de Poli]ie, magazin, unitate militara, universitate, centru de cercetare, de peste tot. Aceste date sunt

culese prin intermediul computerelor si transmise printr-o retea informationala (Internet) catre centru. Deoarece in proiect se specifica ca vor exista traduceri poliglote, inseamna ca sistemul va avea surse de alimentare cu informatii peste tot in lume. Dealtfel, cartela de identitate va avea raspândire mondiala. L.U.C.I.D. devine astfel un sistem mondial de control, o "supermagistrala informationala" ce va putea controla toate aspectele vietii private, in orice moment.

esti penal frate....ce treaba are lucid`ul tau cu articolul lu greco sau cu tiketingul lu Argaseala....sau cu nici nu mai am cuv kt d prosti pot fi unii,doamne am murit d ras cu lucidul lui :))=))))

eddie the 'ead07.08.2007 12:01

foarte penal wrestling-ul...si cand vezi idiotii de spectatori cum urla ca descreieratii dand impresia ca ei cred ca aia in ring isi dau scaune in cap pe bune si nu patesc nimic te apuca sila....ca sa nu vorbesc de comentatori care sunt la fel de imbecili....

:))) cel mai penibil spectacol ("sport" e mult spus) pe care l-am vazut in viata mea. Pentru mine, nord-americanii au singur sport, in care, de cele mai multe ori, europenii fac legea: hocheiul. Atit.

Iar in ceea ce priveste spectatorii, nu pot sa ma pronunt, pentru ca nu am fost la vreun meci, dar vazind la TV fotbal american, hochei, baschet, mi-am facut, cred, o umila idee. In primul rind, nu cred ca exista notiunea de "organizatie a suporterilor", cineva care sa le faca imnuri, sloganuri, etc... Se repeta de obicei aceleasi strigaturi banale "Let's go cutare", "Defense!", "Offence!" si atat. Publicul se implica, dar la alt nivel, nu atit de brut ca la noi. Cind zic brut nu ma refer la brute, ci la spectatorul de rind, care tipa, urla, injura, cinta etc.

Nu stiu daca mi-ar placea atmosfera creata de tribune, care pare a fi 0, dar cu siguranta merita spectacolul din teren. De fapt, de pe gheatza...

Let's go, Flyers! :))))

Matteo07.08.2007 12:03

@fantomas_boss

proasta-i ***** bai maimutoiule.... daca tu esti retardat si nu poti sa faci legatura e prolema ta, dar la ce nick ai nici nu e de mirare.

legatura este ca se doreste creearea aceluiasi sistem ca in america.....modelul spectatorului "robot".

SSK07.08.2007 12:11

Bun articol, greco! Si subtil.

E clar ca multi vad acest "model" drept unul viabil, care elimina violenta de pe stadioane. Posibil. Mai sigur este insa ca elimina si pasiunea. In momentul in care te duci la stadiobn doar pentru ca ai tras la sorti intre cinema, pub si fotbal (si s-a nimerit fotbalul), atunci ratiunea acelui sport a disparut. Desigur, pentru cei care ne vor simpli consumatori de soft-drinks, cu cat suntem mai linistiti si mai dispusi sa mancam/bem, cu atata e mai bine.

In fond, ceea ce e foarte misto la acest articol e ca nu da sfaturi. Iti spune doar cum sunt lucrurile altundeva. De-aici incolo e treaba ta.

Inca o data, well done, greco!

fedora07.08.2007 12:23
In fond, ceea ce e foarte misto la acest articol e ca nu da sfaturi. Iti spune doar cum sunt lucrurile altundeva. De-aici incolo e treaba ta.

Da, e chiar foarte fain articolul.

Se apropie de modul in care ar trebui sa arate presa...

-=Danny=-07.08.2007 12:28

Asa sunt americaniii , toate sporturile lor sunt la fel , se duc sa bage in ei ca spartii ......deaia sunt si majoritatea obezi . Io nu as putea sa fiu atent la un meci daca manac ( chiar si seminte ) .

alexblaja07.08.2007 13:01

In viata lucrurule nu sunt albe sau negre, ci gri! Nu cred ca trebuie sa alegem numai intre varianta propusa de baiatul in slapi si cea descrisa de greco. Cred ca toata lumea ar trebui sa se simta bine la stadion, si ultrasul si cetateanul, fara sa se huiduie si sa se dispretuiasca unul pe celalalt. De-aia exista peluze, tribuna 2 si tribuna 1. Teoretic ar trebui ca toata lumea sa fie unita de un singur lucru: dragostea pentru echipa pe care o sustin.

endorama07.08.2007 23:49

am vazut acum pe sport.ro un filmulet despre vanzarile de bilete de la stadionul Stelei...

absolut penibil ce se intampla acolo - dam 500.000 de dolari pe Zaharia samd dar nu poti sa construiesti niste case de bilete la care sa poti ajunge fara sa faci exercitii de gimnastica... absolut penibil!

«12»