Pentru prima datã dupã mulți ani începutul sezonului mã gãsește pesimist. Mai degrabã ușor pesimist, ca sã fiu pe deplin sincer. Anul care stã sã înceapã (anul fotbalistic, evident) ascunde semnele unor posibile eșecuri de proporții la Steaua. O spun cu amãrãciune, cu amãrãciunea unui optimist prin natura sa, care a crezut în succesul Stelei în perioade mai "negre" de-atât.
Poate cã teama crește proporțional cu miza jocului. Gândul cã lui Hagi s-ar putea sã nu-i iasã pasența la Steaua mã doare cel mai tare. În fond, Zenga, Protasov, Olãroiu, chiar și Pițurcã au fost altceva. Nu mi-am pus serios problema unui eșec al lor la Steaua pentru cã nu eram prea afectat de viitorul lor ca antrenori. Hagi însã ... de Hagi mã leagã o copilãrie întreagã în care el a fost principalul motiv pentru care am început sã iubesc fotbalul. Iar acum simt bine (și probabil nu sunt singurul) cã Hagi joacã o carte mare de tot la Steaua, posibil ultima. Steaua poate fi marea lui șansã, dar poate fi și marele lui nenoroc.
ªi nu e vorba cã n-am încredere în Hagi ca antrenor, pentru cã am. Desigur, n-am date sã afirm cã este doxã de "carte", nu știu sã fi petrecut timp pe la Coverciano, dar cred sincer cã anii de muncã directã sub conducerea unor antrenori celebri și valoroși și-au lãsat amprenta asupra sa. Ceea ce mã neliniștește este temperamentul lui Gicã! El se înhamã la o muncã deloc ușoarã. Lotul este echilibrat valoric, însã este mult schimbat ! Au plecat 7 jucãtori, au venit 10 pânã acum. Relațiile de joc se sudeazã greu și n-o sã descopãr eu roata spunând cã 11 valori nu fac neapãrat o echipã. Îți trebuie pricepere, dar și mult tact sã faci mecanismul sã meargã.
Pe lângã tactul de a scoate dintr-un lot de 25 de jucãtori pe cei mai buni 11, la orice meci, trebuie sã ai tactul relațiilor cu publicul. ªi mã refera aici la media. În ciuda atenției cu care îl rãsfațã permanent (posibil din convingere, dar cert și din rațiuni de rating, Regele fãcând sã vibreze încã acea coardã sensibilã a microbistului autohton), șacalii din presã îl așteaptã la cotiturã. Nu te lãsa amãgit de vorbele lor dulci, Gicã ! Cu prima ocazie când vor putea sã scoatã un conflict între tine și "finanțator", îl vor scoate și cu forcepsul de-ar fi nevoie! Vor rãscoli frazele, îți vor rãstãlmãci cuvintele, vor da vorbelor sensul dorit de ei, orice ca sã "nascã" îndoiala. Între tine și el, între tine și noi, între jucãtori și tine. N-o fac pentru cã-s antisteliști, o fac pentru cã așa învațã "la școalã", sângele vinde cel mai bine! ªi sexul.
ªi nu știu dacã ești suficient de calm, de pregãtit, de hârșit ca sã treci cu un zâmbet peste neroziile lor. Pentru cã asta e calea, iar altfel nu se poate. Trebuie sã te pregãtești de ce e mai bine, dar sã te-aștepți la ce e mai rãu!
Al doilea motiv de îngrijorare este publicul de pe Ghencea. Este posibil ca anul acesta sã plãtim prețul derutei și al schimbãrilor din ultimii ani. Am ajuns la o situație de blocaj cvasitotal, cu o parte a publicului contestând conducerea, o alta contestându-i pe primii, în timp ce a treia parte e pasivã, dar gata sã conteste pe oricine. Ultrașii pãcãtuiesc prin prãpastia pe care o cultivã între ei și restul suporterilor steliști, apãrând niște "idealuri" ce par sã devinã din ce în ce mai mult doar ale lor. Suporterii obișnuiți în schimb, deși situați pe o poziție mai rezonabilã, sunt extrem de delãsãtori, dacã nu de-a dreptul pasivi. Se ridicã de pe scaune din ce în ce mai rar și preferã de 10 ori aplauzele la adresa adversarilor în dauna încurajãrii propriei echipe. ªi felul în care merg lucrurile nu mã face sã cred cã se va ajunge la o reconciliere între aceste douã grupuri. Iar o rupturã va lãsa rãni adânci, pe care nici "finanțatorul" și nici ,,legea lui Dragomir" nu le vor vindeca.
Dar cine știe? Poate cã, cu ajutorul celor care iubesc cu adevãrat aceastã echipã, vom rãzbi și anul acesta.
Ovidiu
P.S. Un gest de o decențã care trebuie însã aplaudatã al conducerii Stelei: marile glorii steliste vor putea asista gratuit la meciurile roș-albaștrilor din Templu! La cât mai multe astfel de inițiative!