Intr-o ierarhie mondiala a jucatorilor de fotbal, Thereau ar fi cotat la la 2 sau 3 stele in timp ce jucatorii din campionatul Romaniei s-ar situa la 1 - 2 stele. Nu tine doar de valoare ci de imagine, de cota, de marketing si nivelul campionatului. Asta daca nu cumva vreun "nebun" cu numele Radoi, Dica sau Radu Stefan s-ar hotara sa calce pe urmele lui Mutu sau Hagi.
In clipa in care l-am auzit pe Adrian Ilie declarand ca Steaua va fi o formatie extrem de puternica prin aducerea de jucatori cotati la 5 stele am filtrat informatia admitand faptul ca fosta Cobra se afla intr-o stare de profund entuziasm dar si ametita de promisiunile lui Gigi Becali ca va baga "material" cat trebuie.
Neavand pretentia ca in Ghencea sa soseasca alde Inzaghi, Gattuso, Cristiano Ronaldo, Henry, Eto'o sau Ronaldinho, am "pus botul" macar la chestia cu "o mare echipa". Macar de 3 stele....si unul de 4. Gandurile-mi zburau spre un Angulo, Canizares, Luis Fabiano sau....Belluschi. Adica o pleiada de fotbalisti foarte buni, nu neaparat stelari dar care "sa faca diferenta" (na' ca era sa-mi musc limba).
In clipa de fata dezamagirea este profunda. Tocmai reascult declaratia lui Adi de aseara "voi incerca sa-i aduc lui Hagi jucatorii de care are nevoie" si in fata ochilor imi apar imagini cu golurile primite de portari in primele amicale din Austria dar si stangaciile din zona centrala a apararii noastre laolalta cu disperarea lui Gheorghe Hagi. In plus deja se simte lipsa de incredere in tonul lui Adi.
De unde deriva mahnirea? Nu-i bai ca lot avem, valoare ar cam fi, tineri de viitor sunt, Hagi incearca sa gaseasca solutii. Problema este MINCIUNA. Acelasi tratament la care suntem supusi si mereu din aceeasi directie. Apoi nerealismul, hazardarea in declaratii bombastice in numele unei glorii verbale de moment. Un borcianism jegos. Un patron obisnuit sa minta ii promite Presedintelui ca-i va da bani exact cat trebuie pentru a se forma o mare echipa, cel de-al doilea, tanar si neexperimentat se entuziasmeaza si-si lauda intentiile.
Rezultatele? Golansky si Emergara. Plus Bicfalvi, un tanar extrem de valoros dar necopt pentru ce-si propun ros albastrii in gura mare. Pe Neaga nu-l pun pentru ca baiatul mai avea putin si se ruga sa fie adus inapoi. Ar mai fi Pulido dar nici ala nu e sigur al nostru. Punand in balanta plecarile lui Thereau, Elton si Saban descoper ingretosat faptul ca prin cedarea celor trei, patronul George Becali aproape a reusit sa acopere cheltuielile cu cei 5 noi fotbalisti achizitionati. Daca adaugam profitul rezultat din aventura europeana a Stelei din anul 2006 ramanem fara grai. Totul e profit, iar lotul nu arata chiar de "semifinalele Champions League" in comparatie cu ce s-ar fi putut realiza cu veniturile obtinute. Unde sunt sacrificiile finantatorului dedicat? Unde sunt acele investitii mari in numele hegemoniei? Unde este avionul de milioane de euro? Unde este amenda pe care Vali Badea trebuia s-o primeasca cu varf si indesat pentru ca s-a jucat de-a Formula 1 si a lasat echipa la greu?
Marine, sper ca te-ai pregatit cum trebuie. Te asteapta un sezon tare. Inca unul....Mult noroc Gica. O sa ai nevoie....si noi vom fi tot STELISTI.
Forza Steaua!