Moskopole vorbeste din auzite, avand in vedere ca el s-a nascut in momentul cand Hagi a ajuns la Sportul.
Sunt curios oare ce zice lumea despre Gerrard, cel care a fost filmat cum il batea pe unu' intr-un club. Sau despre Maradona, dependent de droguri. Sau despre domnul Terry, care se culca cu nevestele colegilor.
Din ce am vazut eu, lumea zice ca sunt/au fost fotbalisti buni.
Numai ca noi, fiind romani(si, deci, mai cu mot) si avand si acel obiectivism care seamana foarte mult cu ura(desi noi nu o sa acceptam niciodata asta), gandim mai clar si vedem mai bine paiele din ochii altora. Si asta chiar prin barna din ochii nostri.
Probabil Moskopole cauta omul superior al lui Nietzsche. Probabil ca el se mandreste doar cu puritatea perfecta. Probabil ca el nu il place nici pe Stefan Cel Mare, un, daca stam sa ne gandim, cocalar al vremurilor lui. De Vlad Tepes nu mai zic nimic ca ala a facut fapte urat de uracioase. Nici chiar Mihai, care a facut prima Unire, nu a fost 100% curatel. Astfel, ramane sa ne mandrim doar cu... (completati puncte punctele).
Lasand la o parte ironiile. A fi om inseamna a nu fi perfect. Daca voi imi aratati un om care nu are nici un pic de urma de defect, eu imi dau ban un an pe site-ul asta.
pentru ultima data(sper) aduc niste clarificari, pe care speram sa nu fie nevoie sa le expun, dar ma simt obligat de obtuzitatea de care dau dovada unii in intelegerea anumitor probleme.
1. Normal ca vorbesc din auzite. (........) Asa ca " auzitele" astea, pe care le invoci critic sunt niste informatii de prima mana, pe care nu le mai are niciunul dintre voi, si care, daca exista(multe sunt unicat), nu sunt de notorietate, si, in orice caz, ma indreptatesc la avea o opinie mult mai avizata decat a voastra, pe aspecte ce tin de resorturile intime ale personajului
2. Hagi nu a venit in Bucuresti de la tara. Traise 7-8 ani la Constanta, intr-un mediu apropiat de ce inseamna Bucuresti( la alta scara, si oricum el avand varsta pe care o avea, elementul nu prezinta prea mare importanta).
3. Comentariile mele nu fac sa aduca decat o lumina asupra unor caracteristici, care, din motive de orientare psiho-somatica a neamului( nu mai reiau),preferati sa le blocati, actionand asupra lor cu argumente care nu tintesc asupra problemei expuse. Eu spun ca mediul a influentat negativ asupra lui, accentuandu-i anumite labilitati incipiente, voi spuneti ca niciun fotbalist nu-i usa de biserica, si ca niciun om nu-i perfect. Eu spun ca si-a ales un anturaj reprezentativ: Fecali&co., voi spuneti ca si aia din Anglia beau de rup. Eu spun ca trebuie, ca personaj istoric, ce deja este, sa ne debarasam de handicapul emotional in evaluarea lui, voi vorbiti de omul perfect si puritatea raselor, si alte tampenii de astea.
4. Pot sa inteleg si sa accept faptul ca ceea ce a facut Hagi pentru noi toti(de fapt ceea ce a reprezentat, ca de facut, a facut pentru el), reprezinta un wild-card in evaluarea lui emotionala, si ca unii dintre voi nu vor sa depaseasca bariera sentimentelor profunde a ceea ce a insemnat Hagi pentru ei, si astfel bruiaza niste ganduri, altfel curate, ale mele, despre el. Pana prin cls.8-a, scriam pe toate caietele articolase despre Hagi, despre Steaua, despre fotbal, in general. Erau cuvant rupt din 99% din ce citesc aici. Prin a 6-a mi-a zis unul ca Lacatus e tigan. Simteam ca-i asa, dar tot l-am rupt cu bataia.-2 pct. la purtare. In 97, parca, joaca Steaua contra Borussiei. Inainte de joc, in curtea scolii, absolut toti, stelisti, nestelisti, ca nu are nicio sansa Steaua, ca ia de la 3 in sus. Stiam fotbal. In orice evaluare a altei echipe, as fi fost de acord cu ei. Dar nu puteam. Simteam ca au, dobitocii, dreptate, dar nu puteam sa recunosc, ma tinea ceva din interior(nu orgoliul). Am pus pariu cu vreo 10 insi ca nu pierdem. Le-am luat hot-dogi a doua zi la toti. I-am devalizat poseta lui maica-mia. Nu puteam sa vad realitatea nu din ego, ci ca, asa eram construit, in admiratie tampa, neconditionata, maxima catre interpretarile izvorate dintr-o inertie necontrolata a pasiunii maxime pentru Steaua, Lacatus, Hagi. In 2000, am vazut meciul cu Italia intr-un restaurantel. La eliminare regelui, unul de-acolo, cu nervii la pamant, i-a zis:"Futu-te in gura de machidon!Trebuia asta sa faca una de-asta. Eram sigur!". Avea vreo 35-40, si mai era cu vreo trei la masa( cam trotilati si neintimidatori fizic). Noi eram 6-8, toti intre 14-16 ani. Am luat sticlele de pe masa, si dupa un schimb de replici(potop de injuraturi) am aruncat sticlele in directia alora si am taiat-o. 3 ani n-am mai trecut pe strada aia! De ce? Din prostie si fanatism!
Astfel, dragii mei, cred ca trecut destul de mult timp de la faptele de vitejie care au transformat sangele din rosu in albastru, ca sa putem discerne, la rece, care sunt partile bune si care sunt cele negative ale unui personaj, deja istoric. Daca un om destept spune un lucru prost, nici omul nu inseamna ca e prost, si nici lucrul pe care l-a spus nu inseamna ca e destept: Inseamna ca e un om destept care a spus un lucru prost! Nimeni nu-i ia performantele lui Hagi si tot ce a facut pozitiv, dupa cum, la fel de bine, nimeni nu ar trebui sa-i acopere partile negative prin lucrurile bune pe care le-a facut! Cele bune, sunt in mod clar, coplesitoare, si ii dimensioneaza rolul in istoria pozitiva a fotbalului romanesc si mondial, iar partile negative trebuiesc reliefate fara ura si patima, lucid, scopul fiind o mai buna intelegere a fenomenelor din trecutul nostru pentru o mai buna determinare a viitorului!
P.S. Nu am adus niciun fel de element de natura intima, personal- familial in descrierea caracterului lui Hagi, dar e destula mizerie, moderna si contemporana pe acolo. Sper sa nu fiu nevoit sa o fac, desi nu sunt convins ca nu ar fi bine.