Citeam ieri sau alaltaieri in Cotidianul ca romanii care muncesc peste hotare, au trimis in 2006 in Romania, peste 5 miliarde de euro, cu 40% mai mult decat anul trecut. Aceasta suma reprezinta aproximativ 6% din Produsul Intern Brut. Cu toate acestea, eu ma gandeam la ei in continuare ca la acei oameni care se luptau sa primeasca bilete gratuite de la patronul Stelei inaintea meciului cu Real Madrid sau la acei oameni care inundau linistea oraselor spaniole cu ritmuri "traditionale" de manele. Iata ca insa, ca duminica la cantonamentul Stelei, ei, capsunarii mi-au demonstrat cu varf si indesat ca perceptia mea despre ei este total eronata.
Romanii din Spania l-au contestat pe Becali. Ei, tocmai ei, cei care ii ofereau ocazii de bai de multime prin Madrid, ei i-au aratat latifundiarului din Pipera ca ei nu au venit 20 000 pe Bernabeu pentru el, ci pentru Steaua. Da, pentru Steaua! Au venut pentru Steaua lor, care le aducea atata mandrie de a fi roman, intr-o mare de straini.
Nu am pretentia ca ii cunosc pe acesti oameni, dar cred ca o data cu nivelul de trai, ei au deprins si o parte din cutura de viata a celor din jur, in care toleranta, civilizatia sau demnitatea sunt o parte importanta din fundatia pe care este construita societatea. Mesajul transmis este clar: n-avem timp sa stam pe net, n-avem timp sa urmarim toate emisiunile de pe otv, dar nimeni, absolut nimeni, nu are dreptul sa jigneasca suporterii Stelei! Ei nu vor sa vada tribune plien cu aplaudaci, ei vor sa vada peluzele facand spectacolul care ii face mandri cand stau printre straini, ei vor sa auda muzica religioasa in bisericile lor nu acolo unde au auzit de atatea ori, We are the champions! Mesajul este clar si tinde sa devina universal, in orice parte a lumii vei regasi suporteri stelisti: Becali, pleaca din Ghencea!
In incheiere, vreau sa le cer scuze acestor oameni, pentru perceptia gresita pe care am avut-o pana ieri si sa le multumesc din toata inima, pentru solidaritatea aratata fata de golanii si pustanii de pe net. Multumim!
Mihai Somanescu