FC Steaua Arhiva Forum
Arhiva forumului FC Steaua — conservata in regim doar-citire. Postarea a fost dezactivata. Inapoi la site

Psihologul

«12»
fcsteaua.ro10.06.2007 03:16

Sãptãmâna care a trecut a marcat sosirea a incã unui membru in familia Stelei, portarul Cosmin Vâtcã. Lãsând la o parte latura practicã a transferului (valoarea lui Cosmin), nu pot sã nu remarc cã, din declarațiile lui, Steaua a mai fãcut un român fericit. Nu vreau sã fiu ințeles greșit: nu am nimic cu omul, ba chiar il apreciez pentru cã, din câte am ințeles, a avut de infruntat destule greutãți in viațã, ceea ce dovedește caracter și perseverențã. Observ insã cã din ce in ce mai multi fotbalisti autohtoni vãd Steaua sau Dinamo ca pe destinații finale ale carierei lor. Sunt extraordinar de fericiți și mulțumiți cã au ajuns aici, visul li s-a implinit.

Am mai abordat aceastã temã și in alte articole, pentru cã mi se pare un lucru foarte important. Pentru a avea performanțe, jucãtorii transferați trebuie sã vadã in Steaua o rampã de lansare și nicidecum un loc de muncã de unde sã poatã ieși liniștiți la pensie. Am fost criticat cu ceva timp in urmã cã nu iau suficient in calcul atașamentul fotbaliștilor fațã de culorile Stelei, cã exclud varianta jucãtorilor simbol pentru care nu exista onoare mai mare decat sã imbrace tricoul roș-albastru. Din pãcate, aceștia sunt din ce in ce mai puțini și pot fi numãrați pe degetele de la o mânã. Din lotul actual nu știu care altul in afarã de Mirel, Paraschiv și, parțial, Nicolitã (care nu poate fi invinuit de lipsã de dãruire) corespund descrierii fãcute. Revin și spun: pentru adevarata performanțã Steaua are nevoie (și) de fotbalisti care sã vadã in campionatul românesc o trambulinã spre alte campionate, mai puternice. Sã nu se blazeze la adãpostul confortului relativ din Liga 1, sã-și doreasca mai mult. Din aceastã cauzã, o echipã formatã exclusiv din fotbaliști români nu cred cã ar avea succes, cu tot respectul pentru legendele Stelei și pentru aceia care simt cu adevãrat ceva pentru acest club.

Ca alternativã insã, dacã se insistã pe o echipa formatã in principal din români, trebuie pus in aplicare regulamentul de ordine interioarã anunțat de patron. Este de departe cea mai bunã idee pe care am auzit-o de la Gigi zilele astea, referitor la sistemul de amenzi. 3000 de euro la egal, 5000 de euro la infrângere. Aș completa cu urmãtoarea observație: salarii de bazã mai mici, prime de obiectiv (și victorie) mai mari. In acest mod se va schimba putin situația actualã, echipa va fi motivatã sã joace serios indiferent de miza partidei pentru cã altfel pierd bani. La un salariu de 150.000 euro pe sezon nu te supãrã prea tare dacã nu iei prima de victorie, dar la un salariu de 50.000 euro se simte - sã vezi atunci alergãturã, concentrare, indiferent cã jucãm cu Real sau cu Ceahlãul. Mai mult, Gigi afirma, in stilu-i inconfundabil, cã-i va amenda cu 10.000 euro pe aia supãrați sau nemulțumiți. De acord cu patronul, numai sã fie pe cinstite: adicã aceste amenzi sã nu ținã cont de faptul cã respectivul se numeste Mirel sau Gigel. Cã, la o adicã, finu' ar trebui sã fie primul amendat pentru cã a lasat sã se ințeleagã cã nu-i place inchizãtor ci fundaș central. Fiecare trebuie sã joace acolo unde este pus, fãrã comentarii.

In orice caz, dacã vor fi aplicate corect, amenzile pot inlocui cel mai fin psiholog. Dar numai in cazul in care se micșoreazã contractele, pentru cã la salariile existente acum nimeni nu-și mai dã interesul pentru 5000 de euro in plus.

Andrei (papillon)

daniel_mititelu10.06.2007 05:27

Ce spui tu cu fotbalisti de atasament de foarte mult timp a desparut asta din fotbal!Sincer Andrei de exemplu esti economist si iti propune Borcea sa fii economist la Dinamo cu un salariu de 5000 euro pe luna tu ce ai face?Ai zice nu pentru ca eu tin cu Steaua mai bine lucrez cu 500 de euro sau 1000 da tot nu ma duc acolo.

Cit despre amenzile lui Gigi e cea mai mare prostie auzita in fotbal cred eu.Unde ai mai intilnit tu asa ceva in fotbal?Este o aberatie.

Adi unde sunt fotbalistii de 5 stele????Eu astept .............

Kreator10.06.2007 07:01

Asa este.

La Steaua jucatorii au salarii de 150.000 de euro pe an.

Apoi mai vin primele de joc, care la meciurile importante sunt extrem de substantiale.

Astfel pentru calificarea in Champions League (dubla cu Standard Liege) jucatorii au primit cate 20.000 de euro.

Pentru victoria cu Dinamo Kiev din Grupele CL jucatorii au primit din nou cate 20.000.

O gramada de bani.

Si apoi, cand aveau cate un meci cu cate o echipa de desculti, cu cate o prima de victorie minuscula (in comparatie cu primele de mai sus), jucatorii nu se mai consumau prea tare.

Considerau ca este suficient sa intre ei pe teren pentru ca adversarilor sa le tremure chilotii pe ei.

Lucrurile nu au stat deloc asa.

Si, vorba ta, daca nu luau prima de victorie la meciul respectiv... mare lucru, per total tot pe la 200.000 - 300.000 pe sezon ajungeau, cu salarii si prime.

Si toti banii astia i-au primit ... ca sa obtina un amarat de loc 2, si inca dupa mari emotii, si ploconire in fata spurcatilor de caini.

Ceva trebuie sa se schimbe aici.

Probabil ca la nivel de salarii nu se va putea schimba nimic, pentru ca probabil majoritatea contractelor sunt deja semnate pe mai multi ani de acum incolo, insa se pot pune amenzi mari pentru CONTRAPERFORMANTE.

Tupac Amaru10.06.2007 07:26

Nu cred ca aceste hotarari (in ipoteza ca ar fi respectate, ceea ce este foarte greu de crezut in conditiile actuale la Steaua) pot aduce ceva bun in mersul echipei. Solutiile pe care le vad eu sunt radicale, insa, evident, nu se vor aplica:

- avem nevoie de antrenor (apropo, la multi ani, Olaroiule, dar nu la Steaua!);

- avem nevoie de jucatori;

- avem nevoie de patron;

- avem nevoie de suporteri care sa isi mai foloseasca si creierul!

Numai bine!

il_capitano10.06.2007 08:23
Ce spui tu cu fotbalisti de atasament de foarte mult timp a desparut asta din fotbal!Sincer Andrei de exemplu esti economist si iti propune Borcea sa fii economist la Dinamo cu un salariu de 5000 euro pe luna tu ce ai face?Ai zice nu pentru ca eu tin cu Steaua mai bine lucrez cu 500 de euro sau 1000 da tot nu ma duc acolo.

Cit despre amenzile lui Gigi e cea mai mare prostie auzita in fotbal cred eu.Unde ai mai intilnit tu asa ceva in fotbal?Este o aberatie.

Adi unde sunt fotbalistii de 5 stele????Eu astept .............

Pentru prima chestie sunt de acord cu tine nu PREA mai exista fotbalisti de atasament.....dar in partea a 2-a gresesti.Tu daca ai fi fotbalist si ai juca la Steaua si in ultima etapa ai fi deja campion si ai juca cu Unirea Urziceni......daca nu ar fi sistemul lui Becali cu amenzile spune-mi tu mie ca ai fi jucat la capacitate maxima, eu nu cred.Te mai inseli cand spui ca nu ai mai vazut acest sistem nicaieri, acest sistem cu amenzi il practica, cluburile cu pretentii din europa si cred ca ar trebui sa ne consideram si noi unul dintre ele. Andrei felicitari pentru articol, dar bine ar fi ca fotbalistii din toata lumea sa vada Steaua ca pe un apogeu, ar fi bine sa atingem performante mai mari si fotbalistii sa se gandeasca la Steaua ca la un varf de piramida, cum este Real Madrid. Daca ai ajuns acolo spui ca mai sus nu se poate. In timp mi-as dori ca fotbalistii sa gandeasca la fel si despre Steaua

leynad7210.06.2007 08:46

Vara asta e o copie la indigo a celei de anul trecut.

Transferuri de 5 stele ? Ha ha ha ! Cine mai crede gogosile astea ?

Ce avem acum, asta e lotul !

Si e mai mult decat subtire...

Belluschi, Golanski, Elmander...aiurea !

Nu vine nimeni, stati linistiti.

Degeaba trateaza impresarii, oieru' NU SARE CU BANII !

Sa fim sinceri, catzeii n-au stat degeaba, au facut ceva treaba...

Si Bratu, si Zicu, chiar si Vali Nastase sunt achizitii bune spre deosebire de ale noastre.

Vad ca si cu Neaga se cam taraganeaza treaba...

Cred ca vom avea un sezon mai negru decat cel deja consumat.

N-are cum sa fie altfel.

Lotul actual e slab, e plafonat...aveam nevoie de 'sange proaspat', dar deh...

'Hegemonia' lui MM de anul trecut s-a transformat in achizitiile de '5 stele' ale lui Adi Ilie.

Suntem de toata jena, discutam cu 20 de jucatori si pana la urma nu semneaza niciunul.

Portar de valoare tot n-avem, atacant mai e doar Badea, iar la mijloc in afara de 'inchizatori', n-avem nimic.

Nasoala priveliste !

daniel.steaua10.06.2007 09:23
Vara asta e o copie la indigo a celei de anul trecut.

Transferuri de 5 stele ? Ha ha ha ! Cine mai crede gogosile astea ?

Ce avem acum, asta e lotul !

Si e mai mult decat subtire...

Belluschi, Golanski, Elmander...aiurea !

Nu vine nimeni, stati linistiti.

Degeaba trateaza impresarii, oieru' NU SARE CU BANII !

Sa fim sinceri, catzeii n-au stat degeaba, au facut ceva treaba...

Si Bratu, si Zicu, chiar si Vali Nastase sunt achizitii bune spre deosebire de ale noastre.

Vad ca si cu Neaga se cam taraganeaza treaba...

Cred ca vom avea un sezon mai negru decat cel deja consumat.

N-are cum sa fie altfel.

Lotul actual e slab, e plafonat...aveam nevoie de 'sange proaspat', dar deh...

'Hegemonia' lui MM de anul trecut s-a transformat in achizitiile de '5 stele' ale lui Adi Ilie.

Suntem de toata jena, discutam cu 20 de jucatori si pana la urma nu semneaza niciunul.

Portar de valoare tot n-avem, atacant mai e doar Badea, iar la mijloc in afara de 'inchizatori', n-avem nimic.

Nasoala priveliste !

ai mare dreptate....din pacate.

Danntes10.06.2007 09:52

slab articol ca ...mentalitate...daca la un club ca Steaua jucatorii au nevoie de un asemenea "psiholog" inseamna ca avem un antrenor si niste jucatori de tot rasu'.

...transferuri de 5 stele? da dar nu la noi! Emulatia la pudeli e f mare, cu transferurile facute chiar si urmatoare javrele nu vor avea probleme la castigarea unui nou titlu...aaa mai au si ANTRENOR ei...

...a inceput hegemonia...negativa la Steaua... Sper totusi infecta noastra conducere(exclud Adi Ilie) sa realizeze 2 transferuri cu adevarat de 5 stele..

audiopixel10.06.2007 10:27
Mai mult, Gigi afirma, in stilu-i inconfundabil, cã-i va amenda cu 10.000 euro pe aia supãrați sau nemulțumiți. De acord cu patronul, numai sã fie pe cinstite: adicã aceste amenzi sã nu ținã cont de faptul cã respectivul se numeste Mirel sau Gigel.

Fara suparare,tu chiar crezi o asemenea aberatie?Dupa ce numai in ultimele saptamani am contabilizat bombe gen Belluschi,avionul cu balauri desenati,muzica religioasa in Ghencea,etc?

IONUTZ-CIPRIAN10.06.2007 10:32

Jiji FERNANDEL abereaza la greu,ar fii bun de spus povezti la copii si oameni in varsta!!!

apparte10.06.2007 10:52

Din pacate pentru noi, Neaga va fi o alta bomba fasaita.Nu stiu cati ati ascultat emisiunea de ieri a lui Gabi Safta la radio,dar spunea ca l-a urmarit pe Neaga in ultimul meci si a fost PRAF! Noi am ramas cu imaginea lui Rica din momentul plecarii...se pare insa ca e Neaga din 2002-2003!

ariell10.06.2007 11:05
Nu cred ca aceste hotarari (in ipoteza ca ar fi respectate, ceea ce este foarte greu de crezut in conditiile actuale la Steaua) pot aduce ceva bun in mersul echipei. Solutiile pe care le vad eu sunt radicale, insa, evident, nu se vor aplica:

- avem nevoie de antrenor (apropo, la multi ani, Olaroiule, dar nu la Steaua!);

- avem nevoie de jucatori;

- avem nevoie de patron;

- avem nevoie de suporteri care sa isi mai foloseasca si creierul!

Numai bine!

Asta cam asa este.

Ideea lui Gigi cu primele nu este o solutie, iar ceea ce s-a afirmat mai sus cu micsorarea salariilor si marirea primelor pentru motivarea jucatorilor nu ar aduce plusul de spectaculozitate si rezultate in joc.

Chiar credeti ca Ronaldinho ar accepta sa joace la barca pe un salariu de 500000 de euro si prime de 200000 la victorie ? ma indoiesc

Fotbalul actual este vazut de multi ca o meserie care o practici pana la o anumita varsta dupa care te uiti sa vezi contul in banca cat este de consistent.

Nu spun ca nu implica si pasiune dar cred ca este vorba mai mult de pasiunea suporterilor, jucatorii prefera sa joace acolo unde sunt platiti mai bine.

Sa nu ignoram nici faptul ca te poti accidenta si stai juma' de an pe bara si atunci sufletul prime,

iti mai convine salariul modest platit de club ?

La ora actuala avem un antrenor mediocru, un lot mediocru in ansamblu, si chiar daca ar fi o motivatie ideea cu primele promise de patron, in conditiile in care adversarii din campionat aduc jucatori peste media celor din echipa noastra, degeaba va fi daruire si motivatie daca nu va exista valoare...

Despre patron nimic de spus, sa auzim de bine :mrgreen:

andyro10.06.2007 12:25

Salut Andrei,

O sa ma refer numai la partea cu bonusurile si amenzile (prima parte implica o discutie mai lunga, dar interesanta, poate o sa o avem vreodata). Oricum, discutia este pur ipotetica, sunt sigur ca nu va exista asa ceva la Steaua.

Amenzile nu o sa inlocuiasca niciodata un psiholog (si asta cred ca ti-o poate spune oricine a facut chiar si cursurile de psiho-pedagogie din facultate). Exista factori motivationali extrem de puternici care, aplicati corect, au un impact mult mai mare. Totodata, amenzile pot genera tensiuni, zic eu nedorite. Ce se intampla daca Nicolita da un autogol, sau Vatca greseste in minutul 90, si de la + 5000 victoria se ajunge la - 3000 egalul ? E o diferenta de aproape 100.000 de euro care va "atarna" pe capul celui care a gresit. Nu va duce asta mai curand la un joc "tip Oli", in care jucatorii se vor agata cu dintii de un 1-0 amarat ca sa ia primele, in care cei care gresesc (omeneste) vor fi marginalizati de colegi, in care un atacant care rateaza va fi injurat de Radoi, samd. ?

Aceeasi chestie apropo de amenzi. Mie mi se pare normal ca jucatorii sa nu fie niste manechine insensibile pe teren, si sa traiasca meciul, sa isi mai bage ceva undeva in timpul meciului sau dupa ce pierd un meci, sa il mai ia de gat pe Marius Constantin dupa un fault. E unul din lucrurile pentru care il admir pe Radoi, inclusiv pentru gestul de la Bistrita sau pentru felul in care "sare" la un fault mai dur al unui adversar asupra unui coleg. Ori in viziunea becaliana, jucatorii ar trebui sa fie tot timpul zambitori, cand sunt faultati sa isi culeaga dintii si sa iasa zambind (?) afara, si sa sara in sus de bucurie dupa o infrangere.

Din fericire zic eu, amenzile vor ramane la fel de imaginare ca avionul cu Sf. Gheorghe, jucatorii de 5 stele, sau faptul ca Thereau si Elton nu mai vor sa joace la Steaua. Sper ca macar transferul lui Neaga, taraganat de pe o saptamana pe alta, sa nu se inscrie in aceeasi nota becalizanta...

ariell10.06.2007 14:11
Eu nu sunt de acord ... de ce sa vada Steaua ca o rampa de lansare de ce sa nu traga sa faca performanta CU Steaua

Sa vedem daca ai fi fotbalist ai prefera sa Joci la B Dortmund (un exemplu aleator :) ) si sa prinzi LC odata la nuj cati ani de cand nu a mai jucat B Dortmund in LC sau a castigat Campionatu ? sau joci La Steaua an de an titlu in Europa etc

Cat despre transferuri ce naiba pan acu sunt bune dar trebuie completate neaparat cu 1-2 mijlocasi de valoare un atacant si un portar (aparare avem - portar) flancu drept cu Badoi e rezolvat dar mai trebuie inca nu sau rezolvat toate transferurile sa vedem

Cat despre Dinamo Bratu cine e Bratu a ala 1 gol la o echipa praf in franta da super jucator ce sa zic

Zicu mai tre sa zic cine e zicu vesnicu ratangiu

V Nastase hmmm asta e cum l-au luat pe Guritza la noi sa dea la numar

Hai fiti calmi o sa vedeti Dinamo nu pupa Lc noi da

Forza Steaua sper naibi sa se continue linia transferurilor ca pan acum eu is multumit (TORJE ar fi prea frumos da nu cred ca e realizabil)

Mie unu Rednic mi se pare peste Oli al nostru la ora actuala, sincer mi-e cam teama sa nu ii reinventeze pe alde bratu cat mai ales pe Zicu, care e destul de talentat, daca invata si sa dea drumul la minge mai devreme cu superjucatorii nostri de la mijloc si daca mai pleaca si alde Goian din aparare nu vad treaba deloc buna.

Inca nu am uitat necazurile care le avem de cand nu mai e Ogararu, daca mai destabilizam si apararea si aducem niste meseriasi ca si anul trecut nu e a buna deloc.

M-am saturat de vorbe, din pacate astea sunt specialitatea casei la noi, rezultate mai putin.

AdrianUltras2510.06.2007 16:53

pana acum nu prea stam bine cu transferurile

Bicfalvi,Badoi,Gurita,Vatca si cica Emeghara

dintre toti doar Emeghara poate fi pus la transferuri bune

pentru ca e un jucator foarte bun si de care noi avem nevoie

mai ales ca poate juca si in stanga si in dreapta

Bicfalvi e tanar

e o speranta

dar nu se poate conta pe el in acest moment

badoi e badoi

nu stiu ce e de el

mie unul mi se pare ca e un mercenar

a scuipat Steaua

sia cum pupa unde a scuipat

asta e

Gurita

la 35 de ani

sincer

nu stiu ce poate sa faca pentru Steaua

dar e referatul lui Gigi(nu stiu de ce) asa ca probabil va fi impus la echipa

Bicfalvi ar fi mult mai util echipei decat ultimii 2

parerea mea

iar Vatca

a luat 55 de goluri sezonul asta

cele mai multe goluri luate de un portar!!!

campania asta de achizitii lasa de dorit

va spun sincer

Neaga si Golanski sunt jucatori foarte buni

de care am avea nevoie

de Hernani acela nu stiu nimic

acestia 3 ar putea veni la Steaua

ceilalti

Belluschi,Elmander,Carrizo,Abiatti

sunt povesti

nu vor veni nici in o mie de ani la Steaua

daca vor fi adusi doar romani la echipa

e de rau

ne trebuie straini

ai nsotri sunt slabi

sper sa nu plece Thereau

si sper sa nu gaseasca echipa la care sa il vanda

plecarea francezului ar lasa un gol imens

care nu prea poate fi umplut

maimultdecatstelist10.06.2007 18:48
slab articol ca ...mentalitate...daca la un club ca Steaua jucatorii au nevoie de un asemenea "psiholog" inseamna ca avem un antrenor si niste jucatori de tot rasu'.

...transferuri de 5 stele? da dar nu la noi! Emulatia la pudeli e f mare, cu transferurile facute chiar si urmatoare javrele nu vor avea probleme la castigarea unui nou titlu...aaa mai au si ANTRENOR ei...

...a inceput hegemonia...negativa la Steaua... Sper totusi infecta noastra conducere(exclud Adi Ilie) sa realizeze 2 transferuri cu adevarat de 5 stele..

sincer nu cred ca ar trebui sa-l excluzi pe Adi Ilie penru ca el a fost cel care a anuntat transferurile de 5 stele

Danny10.06.2007 18:54

Io zic ca e foarte buna chestia asta cu amenzile . In afar de chestia sa zambeasca pe teren ca ii amenda .... doamne , io ma uit la meciuri sa vad un joc frumos , cu multe gol7uri , cu pase rapide , nu ca sa vad io cum au aia zambetele . Sper sa aplice amenzile pentru victorii infrangeri si egaluri , cred ca sa lovit Gigi la cap de a venit cu o idee asa buna :D

alice4steauaBUC10.06.2007 19:25
sincer nu cred ca ar trebui sa-l excluzi pe Adi Ilie penru ca el a fost cel care a anuntat transferurile de 5 stele

Ce ai fi vrut sa zica si el ca sa dea bine?recunoaste...ca a dat'o bine pe asta cu "5 stele" :lol:

papillon10.06.2007 21:41
Salut Andrei,

Amenzile nu o sa inlocuiasca niciodata un psiholog (si asta cred ca ti-o poate spune oricine a facut chiar si cursurile de psiho-pedagogie din facultate). Exista factori motivationali extrem de puternici care, aplicati corect, au un impact mult mai mare. Totodata, amenzile pot genera tensiuni, zic eu nedorite. Ce se intampla daca Nicolita da un autogol, sau Vatca greseste in minutul 90, si de la + 5000 victoria se ajunge la - 3000 egalul ? E o diferenta de aproape 100.000 de euro care va "atarna" pe capul celui care a gresit. Nu va duce asta mai curand la un joc "tip Oli", in care jucatorii se vor agata cu dintii de un 1-0 amarat ca sa ia primele, in care cei care gresesc (omeneste) vor fi marginalizati de colegi, in care un atacant care rateaza va fi injurat de Radoi, samd. ?

Aceeasi chestie apropo de amenzi. Mie mi se pare normal ca jucatorii sa nu fie niste manechine insensibile pe teren, si sa traiasca meciul, sa isi mai bage ceva undeva in timpul meciului sau dupa ce pierd un meci, sa il mai ia de gat pe Marius Constantin dupa un fault. E unul din lucrurile pentru care il admir pe Radoi, inclusiv pentru gestul de la Bistrita sau pentru felul in care "sare" la un fault mai dur al unui adversar asupra unui coleg. Ori in viziunea becaliana, jucatorii ar trebui sa fie tot timpul zambitori, cand sunt faultati sa isi culeaga dintii si sa iasa zambind (?) afara, si sa sara in sus de bucurie dupa o infrangere.

Din fericire zic eu, amenzile vor ramane la fel de imaginare ca avionul cu Sf. Gheorghe, jucatorii de 5 stele, sau faptul ca Thereau si Elton nu mai vor sa joace la Steaua. Sper ca macar transferul lui Neaga, taraganat de pe o saptamana pe alta, sa nu se inscrie in aceeasi nota becalizanta...

@andyro, o idee interesanta...si pe undeva adevarata, numai ca nu iei in calcul un amanunt extrem de important: persoana la care te raportezi. Ma refer, evident, la jucatori. Amintesti de "factori motivationali extrem de puternici", am putea sa dezvoltam putin. Eu zic ca pentru un pustan de 18 ani si chiar pentru mai "varstnicii" de 25-26 ani, banul este unul din factorii puternici de motivare. Ceilalti factori de care spui tu ar fi potriviti in alte medii, cu o cultura diferita decat cea existenta in vestiarul unei echipe de fotbal. Sunt convins ca parerea pe care o impartaseste Gigi despre psihologi "Ce dom'le, sunt bolnavi sa-i duc la psiholog?" e impartasita si de majoritatea componentilor lotului. Pentru a putea face ceva cu acei "mai puternici factori motivationali" trebuie sa existe o anumita deschidere intelectuala, o minte mai deschisa spre nou. Nu vreau sa spun mai mult, nu este in intentia mea sa jignesc pe nimeni. Pana una alta, consider ca cel mai puternic factor motivational ramane banul. Nu joaca cum trebuie, sa fie amendati - la nivel primar, de "basic instinct", amenzile sunt cea mai buna solutie. Lipsa banului aduce dupa sine si lipsa masinilor, gagicilor, caselor, intr-un cuvant, lipsa stabilitatii materiale. Tensiuni pot apare, intr-adevar. Dar as prefera aceste mici tensiuni in locul dezinteresului aratat in unele meciuri.

Oricum, sunt de acord ca adevarul este pe undeva pe la mijloc. Amenzile ar trebui aplicate cu cap, sa existe o anumita flexibilitate. Spre exemplu, daca echipa pierde dar arata un joc frumos, daruire, nu ar fi normala o amenda.

@danntes, noi am avut niste frecusuri cu ceva vreme in urma, eu nu sunt un tip pricinos, putem sterge totul cu buretele si sa incercam sa avem o discutie normala.

Ai dreptate, nu avem jucatori cu mentalitate de invingatori care sa-si dea interesul in fiecare partida, indiferent de miza. Solutii sunt doua, din cate vad eu:

1. schimbam toata echipa, aducem jucatori noi care sa se ridice la standardele cerute

2. ii motivam pe cei care ii avem, prin diferite metode - eu am propus amenzile, vezi si comentariul de mai sus la raspunsul lui @andyro.

Prima varianta, cu aducerea de jucatori, nu sta in picioare - stii si tu de ce, n-are rost sa mai insistam. Astia costa si nu da nimeni atatia bani. Pentru mine este extrem de simplu: toata lumea tipa de Olaroiu si jucatori, cand vina principala o are Gigi. Atat. Gigi nu aduce antrenor, Gigi nu aduce jucatori. Ca Olaroiu nu-si da demisia? Posibil, dar cu ce te incalzeste pe tine daca si-ar da demisia? Crezi ca ar aduce Gigi un mare antrenor, om de caracter, peste care sa nu se bage si sa-l lase sa-si faca treaba?

Amenzile sunt o masura radicala, recunosc, dar ii loveste unde-i doare mai tare. La bani. Sa fie platiti ca agentii de vanzari, in functie de rezultate. Si nu ma refer neaparat la cat de tehnici si de buni sunt, cat mai ales la atitudine. Sa demonstreze ca indiferent de adversar, motivarea este aceeasi - in acesta situatie, amenzile nu si-ar mai avea rostul.

Un lucru continua sa ma uimeasca...si nu are legatura cu comentariul tau, este mai mult o tendinta generala. Privim echipa Stelei (jucatorul roman, in principal), complet scos din contextul socio-economic in care traim. Pai mai oameni buni, ce pretentii avem noi de la acesti jucatori cand noi, ca popor, ne zbatem in acelasi rahat de 17 ani de la revolutie? Ce pretentii avem noi de la acesti jucatori (romani ca si noi) de determinare, darzenie, cand noi am ajuns de rasul lumii civilizate? Ii pretindem lui Nicolita sa aiba atitudine de invingator cand noi insine (noi, ca popor) nu avem incredere in fortele proprii si suntem gata sa ne ploconim la primul vestic care ne oferea o coaja de paine - vezi capsunarii, vezi bazele americane instalate langa Constanta. In loc sa ridicam capul si sa incepem sa fim o natiune demna, cu conducatori responsabili, noi continuam sa fim rasul Europei. Si atunci, ce pretentii avem de la jucatori? Nu fac parte si ei oare din acelasi pitoresc neam romanesc? Vrem determinare de la unu' si altul cand noi strangem castraveti prin Anglia...

Spre sa se inteleaga exact ce vreau sa spun - suntem un neam cu un potential extraordinar, dovada medaliile de aur la olimpiadele de informatica si matematica. Dar ne lipseste un singur lucru: seriozitatea. Cine spune ca nu-i asa important, sa se mai gandeasca odata. Am citit recent un studiu legat de ceea ce-si doresc firmele atunci cand au interviuri pentru locuri de munca: erau, printre altele, seriozitatea, inteligenta, disponibilitatea la program prelungit, salariul, cunostintele practice,...Pe primul loc s-a situat, la mare distanta, seriozitatea. Adica un eventual patron e dispus sa angajeze un tip care nu-i asa stralucit dar care e acolo cand ai nevoie de el, muncitor, fara sa iasa in evidenta printr-o inteligenta iesita din comun. Prin asta ne deosebim noi fundamental de vestici, pentru ca altfel suntem de mii de ori mai destepti ca ei. Din pacate, vezi tu, nu e de ajuns.

Bodanel11.06.2007 07:06

Salarii mici NU. Exemplul cu Ronaldinho este excelent. Salarii mari DA deoarece o sa putem atrage jucatorii care se sperie prima data cand vad pornirile de psihopat ale lui Jiji. Amenzi DA - la egal acasa, la cartonase luate dupa faze de genul celui incasat de Coman la Constanta ori la lipsa de interes la antrenament sau viata extrasportiva dezordonata NU - la faza cu supararea desi Jiji a spus bine "joci unde te pune antrenorul nu unde vrei tu" sau la replici la adversar-daca alde sburatorul de Maftei iti da un pumn tu ar trebui sa-l pupi? Macar incerci sa te aperi daca nu sa ii platesti polita. E o metoda de descurajare a altora care gandesc la fel cu el. Sa nu uitam intrarea lui Onofras la Nesu. Daca o sa toleram sa ni se rupa picioarele exact asta se va intampla. Daca dam si noi la picioare inapoi se schimba datele problemei si nu vor mai fi asa multe echipe care sa joace la rupere.

Ar fi bun un psiholog desi are dreptate cine a spus ca noua ne lipseste seriozitatea. Cred ca un psiholog anul acesta ar fi fost de mare ajutor (si un psihiatru+ calus si camasa de forta pentru Jiji).Cativa jucatori straini ar fi buni ca poate ar lua jucatorii romani macar o bucatica din serioziatatea lor insa cred ca deocamdata intr-adevar ar trebui sa luam jucatori care vor sa ajunga mai sus.

onyx11.06.2007 07:29
Din pacate pentru noi, Neaga va fi o alta bomba fasaita.Nu stiu cati ati ascultat emisiunea de ieri a lui Gabi Safta la radio,dar spunea ca l-a urmarit pe Neaga in ultimul meci si a fost PRAF! Noi am ramas cu imaginea lui Rica din momentul plecarii...se pare insa ca e Neaga din 2002-2003!

Nu ai de unde sa sti ce randament va da Neaga. Safta l-a urmarit la un turneu amical. Ce trebuia sa faca Neaga, sa-si dea viata, sa joace la rupere? Trebuie sa iei in calcul faptul ca dupa un an in Coreea el a fost transferat de campioana tarii si ca Neaga pleca din Coreea datorita intrarii in vigoare a unei clauze de 1.000.000 euro, spre deosebire de alti romani care au fost in Asia si au plecat liberi de acolo, dupa ce si-au reziliat contractele. Plus ca nu trebuie sa te iei dupa unul care habar nu are de fotbal sau de vreun sport si pe care nu pot sa-l cataloghez cu ce cuvinte as vrea, deoarece genul ala de cuvinte nu se pot folosi pe acest forum.

andyro11.06.2007 09:05
@andyro, o idee interesanta...si pe undeva adevarata, numai ca nu iei in calcul un amanunt extrem de important: persoana la care te raportezi. Ma refer, evident, la jucatori. Amintesti de "factori motivationali extrem de puternici", am putea sa dezvoltam putin. Eu zic ca pentru un pustan de 18 ani si chiar pentru mai "varstnicii" de 25-26 ani, banul este unul din factorii puternici de motivare. Ceilalti factori de care spui tu ar fi potriviti in alte medii, cu o cultura diferita decat cea existenta in vestiarul unei echipe de fotbal. Sunt convins ca parerea pe care o impartaseste Gigi despre psihologi "Ce dom'le, sunt bolnavi sa-i duc la psiholog?" e impartasita si de majoritatea componentilor lotului. Pentru a putea face ceva cu acei "mai puternici factori motivationali" trebuie sa existe o anumita deschidere intelectuala, o minte mai deschisa spre nou. Nu vreau sa spun mai mult, nu este in intentia mea sa jignesc pe nimeni. Pana una alta, consider ca cel mai puternic factor motivational ramane banul. Nu joaca cum trebuie, sa fie amendati - la nivel primar, de "basic instinct", amenzile sunt cea mai buna solutie. Lipsa banului aduce dupa sine si lipsa masinilor, gagicilor, caselor, intr-un cuvant, lipsa stabilitatii materiale. Tensiuni pot apare, intr-adevar. Dar as prefera aceste mici tensiuni in locul dezinteresului aratat in unele meciuri.

Oricum, sunt de acord ca adevarul este pe undeva pe la mijloc. Amenzile ar trebui aplicate cu cap, sa existe o anumita flexibilitate. Spre exemplu, daca echipa pierde dar arata un joc frumos, daruire, nu ar fi normala o amenda.

Spuneam putin mai demult ca asta mi-a placut la Zenga & Pedrazzini (si intr-o oarecare masura la Protasov), modul in care motivau jucatori fara sa apeleze la metode mai..."violente financiar". A-i explica jucatorului rolul extrem de important pe care il are intr-un meci, ce inseamna asta pentru Steaua, ce inseamna pentru viitorul lui sa joace constant indiferent de meci, la ce capitole ar mai trebui sa lucreze (fizic, tehnic, colaborare cu coechipierii, etc), modul de a discuta cu jucatorii inainte si dupa meci, chiar daca e vorba de o infrangere sau o victorie, modul de a fi aproape de ei, dar a-ti impune autoritatea fara sa apelezi la masuri extreme, toate sunt de datoria antrenorului si nu cred ca pot fi suplinite (ma refer la cele de la inceput) prin amenzi. E un mod de a "face" jucatori pe care, cum ziceam, nu l-am vazut si nu cred ca o sa il vad la Olaroiu.

Cat despre factorul intelectual, un bun antrenor gaseste metode de a stimula orice IQ. Sau ar trebui sa gaseasca. Pentru cei despre care se considera ca ar trebui stimulati financiar, iar as putea intra in detalii...un sistem de review al salariilor anual, de exemplu, sau bi-anual, in functie de performante si de progres, dar deja intru putin in management si nu stiu daca are rost.

Cu atat mai mult cu cat este un sistem romanesc, amenzile nu ar functiona. Gandeste-te ca noi am oferi un sistem de genul asta, iar Dinamo sau rapid ar folosi un sistem normal. Cu cine crezi ca ar prefera sa semneze un jucator nou ? Sau un jucator venit din afara, unde nu exista un astfel de sistem. Nu cred ca ar veni cineva pe un salariu extrem de mic, si pe prime de joc, tocmai pentru ca salariul e ceva sigur, pe cand primele nu depind numai de ei, ci de jocul echipei in general. Nu mai spunem (cred ca a mai mentionat cineva) de eventualele accidentari...

bogdan2811.06.2007 10:00

off-topic

Am o intrebare.Vi se pare de bun simt declaratia,citez:"Steaua a luat doar nimicuri"?

Danntes11.06.2007 10:10
...Amenzile sunt o masura radicala, recunosc, dar ii loveste unde-i doare mai tare. La bani. Sa fie platiti ca agentii de vanzari, in functie de rezultate. Si nu ma refer neaparat la cat de tehnici si de buni sunt, cat mai ales la atitudine. Sa demonstreze ca indiferent de adversar, motivarea este aceeasi - in acesta situatie, amenzile nu si-ar mai avea rostul.

Un lucru continua sa ma uimeasca...si nu are legatura cu comentariul tau, este mai mult o tendinta generala. Privim echipa Stelei (jucatorul roman, in principal), complet scos din contextul socio-economic in care traim. Pai mai oameni buni, ce pretentii avem noi de la acesti jucatori cand noi, ca popor, ne zbatem in acelasi rahat de 17 ani de la revolutie? Ce pretentii avem noi de la acesti jucatori (romani ca si noi) de determinare, darzenie, cand noi am ajuns de rasul lumii civilizate? ...

papillon ai dreptate si eu am aceeasi parere despre romani...DAR asta e fotbalul si sportul in general entitatea ce se poate desprinde din padurea de uscaturi si inflori...

...tocmai ca putem scoate sportul si in cazul nostru Steaua din contextul socio-economic in care traim...fotbalul iti ofera sansa "micro-ului" care este mult mai usor de managerizat decat "macro-ul"

pe scurt si la obiect...nu ne trebuie decat un antrenor cu aura de invingator, un pedagog-psiholog, un om care poate schimba mentalitatea de rahat a jucatorului roman.

...ajutat si de cativa jucatori straini, jucatorii romani pot fi educati (din pacate e nevoie) si autoeduca in ele din urma.

..."psihologul" de servici cu a lui tehnica "din topor" nu este o solutie de viitor, din contra chiar, si va scobi si mai mult in gaunoasa mentalitate a jucatorului roman...

...asta e minunea fotbalului(clubului de fotbal), locul unde iti poti face o gradinita de flori intr-o padure de uscaturi...

forever_STEAUA11.06.2007 10:29
Ce ai fi vrut sa zica si el ca sa dea bine?recunoaste...ca a dat'o bine pe asta cu "5 stele" :lol:

Adi Ilie nu trebuia sa zica nimic pentru "a da bine"! Trebuia sa taca si sa faca... De vorbe din astea mi-e plin podu'...

«12»