Se zice cã dragostea e un sentiment ilogic, irational. Noi, suporterii steliști, iubim Steaua și așteptãm cu incredere transferurile promise. ªefu' cel mare vorbea, nu cu mult timp in urmã, de o Stea formatã exclusiv din jucãtori români, crema campionatului intern, toți unul și unul. Zicea atunci de vreo 15 jucãtori, promitea cã vom avea douã echipe de valori aproximativ egale cu care sã ne permitem sã abordãm toate competițiile (cupã, campionat, cupe Europene) fãrã fricã de accidentãri sau ieșiri din formã.
La momentul de fațã avem 3 transferuri certe, pe lângã binecunoscutele (deja) telenovele. Trei transferuri, printre care un puștan ce nu va prinde probabil echipa in viitorul apropiat. Aș fi subiectiv dacã aș comenta aceste transferuri din punct de vedere al calitãții, pentru cã nu știm incã cum vor evolua cei trei in echipa Stelei - imi rezerv acest comentariu pentru mai târziu.
Din punct de vedere cantitativ insã, e puțin. Din 15 jucatori anunțați au venit deocamdata 3, prea putin pentru a ataca un nou sezon care se anunțã mult mai disputat decât precedentul, prin prisma participãrii directe in grupele UCL. Vom avea de luptat pe trei fronturi, scenariu bine cunoscut nouã din campionatul trecut. Dar, spre deosebire de campionatul recent incheiat, acum știm la ce sã ne așteptãm. Daca anul trecut am avut o scuzã, neștiind "cu ce se mãnâncã" Liga Campionilor, cât de istovitoare (atât fizic cât și psihic) este aceastã competiție, anul acesta nu mai avem nici o scuzã. ªtim exact la ce sã ne așteptãm, știm cã un lot de 17 jucãtori de valoare discutabilã nu face fațã și așteptãm sã vedem dacã se va acționa in consecințã sau se vor vinde iarãși gogoși. La momentul actual avem neapãrat nevoie de un fundaș dreapta bun. Dacã pleacã Thereau, trebuie un vârf cel puțin de nivelul francezului. La fel, un mijlocaș ofensiv in cazul in care pleacã și Elton. Trebuie luate in calcul eventualele accidentãri ale oamenilor de bazã, sã nu mai fim in situația de a improviza dacã se accidenteazã Dicã. Douã echipe de valori apropiate, una pentru cupele europene și meciurile importante de campionat, alta pentru meciurile de uzurã din aceeași pitoreascã competiție internã. Costã, știu, dar sunt convins ca asta nu e o problemã ținând cont de mult trâmbițata potențã financiarã a patronului. 2008 e an electoral, prin urmare ar trebui sã asistãm la schimbãri insemnate.
Obiectivul propus, trecerea de grupele UCL, mi se pare nerealist. ªi nu e vorba de mentalitate de loser sau neincredere, e pur și simplu o observație de bun simt. Nu spun cã-i imposibil, spun numai cã este ilogic sã avem astfel de pretenții in loc sã ne concentram pe ceva care e mai la indemâna noastrã. Eu unul aș fi multumit dacã ne-am califica in continuare in primãvara europeanã pentru Cupa UEFA. Nu trebuie mai mult, nu sferturi sau semifinale, ci sã avem constanțã (mãcar câțiva ani de acum incolo) in cupele europene, sã nu risipim punctele adunate. Sã reușim, in primul rând, calificarea in grupele UCL. Pentru cã toți vorbim ca și cum am fi deja acolo, ceea ce e fals. Pe urmã sã incercam, ca și anul trecut, clasarea pe locul 3 - asta ar fi, intr-adevãr, o mare performantã.
Ideea e sã ne punem pe treabã, sã-i dãm bãtaie cu transferurile și sã lãsãm alte preocupãri. Sã construim o echipã puternicã, o echipã care sã aiba rezultate, pentru cã, nu-i așa, succesul aduce avioanele și nu invers. Sã arãtãm intâi ceva fotbal Europei, pe urmã e loc și de plimbãri cu avionul.
Noi, suporterii steliști, așteptãm in continuare, cu multã incredere, transferurile promise... Dragostea asta, bat-o vina.
Andrei (papillon)