Este trist atunci cand se achizitioneaza un fotbalist din strainatate si acesta depinde direct doar de o singura persoana din club. Carlos, Thereau, Saban, Elton si Andrey au depins direct doar de Mihai Stoica. Primul a fost indepartat doar atunci cand si MM a fost de acord, iar brazilianul si francezul, se pare ca vor pleca tocmai pentru ca Stoica nu mai este. Indiferent care au fost motivele, efectele au fost negative. Putem concluziona ca exista o problema legata de integrarea jucatorilor straini la Steaua. Nu exista un sistem simplu si eficient de mentinere si motivare a stranierului independent de o pozitie de conducere din cadrul organigramei. Din punctul acesta de vedere nu avem cum sa ne raportam la cluburile din strainatate. Iata viziunea unuia care vrea sa-i calce pe urmele lui Berlusconi dar care isi conduce clubul dupa ureche si ascuns in spatele unui "patriotism financiar". "Eu am adus straini, dar nu vedeti ca nu s-au adaptat?".
In cazul concretizarii, plecarea lui Elton pica prost. E clar ca motivul nu tine de fotbal ci de trei aspecte esentiale. Primul este reprezentat de dragostea suporterilor fata de acest jucator minune si implicit invidia finantatorului si a unor fotbalisti in raport cu aceasta iubire. Al doilea motiv este reprezentat de "umbra lui MM in Ghencea". Becali va realiza aceeasi epurare asa cum a facut-o si cu oamenii varului sau, in urma cu 7 ani. Al treilea motiv este legat de factorul financiar. George Becali este un tip care a investit ceva bani in Steaua, dar niciodata nu a fost dispus sa tina mai multi jucatori scumpi in acelasi timp. Nu suma de transfer l-a deranjat ci salariile care trebuiau platite.
Pentru campionatul Romaniei Elton este un fotbalist F A B U L O S. Faptul ca joaca fara complexe, cu zambetul pe buze, ca nu-i tremura picioarele in fata aparatorilor adversi, entuziasmul, tehnica si determinarea il recomanda ca pe un om ce ar trebui mentinut in lotul stelist. Suma de 500.000 de euro si trimiterea acestuia la UTA reprezinta o mare jignire venita din partea unui om invatat sa-i jigneasca pe altii. Singurul defect al brazilianului? Este firav. So what, au fost fotbalisti tinuti la Steaua doar pentru ca ei aveau in dotare aceasta caracteristica lipsa la Elton, dar carora le lipseau TOATE celelalte pe care le detine in prezent brazilianul. In plus erau mult mai ieftini, iata adevarata certificare a "valorii".
Am facut niste analize pe baza unor capturi TV de la meciurile Stelei. Brazilianul este capabil sa traverseze in aceeasi faza terenul de la linia de tusa din stanga pana langa cea din dreapta in mai putin de 20 de secunde in conditiile in care intra in combinatii scurte pe parcursul acestei deplasari. Ruperile sale de ritm, jocul in permanenta pe poarta creaza o presiune continua si constanta, obligand adversarii sa greseasca, sa oboseasa si sa incerce oprirea actiunilor prin fault. In plus, furnicuta face ceva ce nu am vazut decat la Thereau: creaza spatii de joc, goluri in sanul apararii adverse prin aparitii surprinzatoare cat si disponibilitate la efort sustinut.
Elton nu este circar, el este atat spectacol si eficienta. Chiar si la meciul cu Jiul, desi nu a fost jucat de coechipieri, s-a vazut la faza golului anulat cu cata eleganta a scapat de portarul advers si cu cata finete a lobat mingea, fara sa incerce s-o care pana in poarta, asa cum ar fi facut 99% din fotbalistii romani. Se va vedea in Grupele Champions League. Daca vom ajunge acolo. Daca va fi pastrat pana atunci. Inca imi rasuna in minte declaratia lui Oli de acum cateva luni "Elton, este un fotbalist de mare valoare pe care ni l-am dorit". Tu sau MM, draga Oli? Acum il alungi tu sau George Becali? Mi-e teama ca amandoi. Cand ai sa contezi si tu Oli? Ma tem ca atunci cand vei dori sa contezi vei fi dat afara. ...Deja mi-e teama pentru Adrian Ilie....Forza Becalia!