"Presa și televiziunea n-au absolut nici o vinã: o logicã elementarã a economiei de piațã spune cã, fãrã cerere, oferta nu poate exista. Massmedia oferã exact ceea ce se cere: cine insã ne pune pe noi sã cerem așa ceva?"
E un pic gresita gandirea asta! Desi produsele media pot fi comparate din anumite puncte de vedere cu restul produselor existente intr-o economie, ele au o particularitate: creatorul lor poate decide ce trimite, poate forma sistemul de valori al receptorului mesajului. De aceea , creatorul mesajului trebuie sa fie un om responsabil, care sa creeze mesajul astfel incat el sa exprime adevaratele valori....asta intr-un caz ideal. Se argumenteaza fals astazi ca stirile cu Becali, cu cocos, cu Borcea, vand mai bine....total neadevarat! Cererea in domeniul mass-media este exact aia pe care o ofera mijloacele de comunicare in masa! Sunt adeptul teoriei efectelor puternice ale mesajului mediatic, ca de exemplu teoria acului hipodermic, care spune ca aceluia care consuma mesaj i se injecteaza informatii si reactioneaza intr-un anume fel. Nu zic ca eu sau altii ca mine nu si-au creat, prin propriul lor sistem de valori imposibil de zdruncinat, un "antivirus"....masele nu sunt insa compuse din oameni care au un sistem de valori bine pus la punct...motivele sunt multiple, sistemul educational, intr-o stare accentuata de descompunere, este unul dintre ele! Daca toti creatorii de mesaje ar fi responsabili si ar actiona conform unor norme etice minime, nu am am mai avea asemenea stiri, emisuni, reportaje. In presa ajung in posturi din care pot influenta opinia publica, cu rare exceptii, numai oameni care au inlaturat alti oameni pentru ajunge acolo, oameni care au calcat pe cadavre, cum se spune! Ce pretentii poti sa ai de la asemenea oameni, ce cod moral au acesti oameni? Presa libera este o utopie!
"Eu nu cer asa ceva, cum nu cer nici femei goale in ziarele de sport!
Simplul fapt ca, de exemplu cumpar un ziar cu profil sportiv in care, alaturi de cate o stire din sport pe ici pe colo, te delectezi cu fel de fel de pasarele sa insemne ca ceri asa ceva? Nici pe departe, e un calcul gresit al ziaristilor! Si, intr-un stat de drept, ai putea sa ii ceri daune pentru dezinformare sau pentru hartuire sexuala sau pentru alte cateva infractiuni!
Numai ca ziaristii sunt "a patra putere in stat", nu?" zice tupac
Asta este atitudinea normala a unui consumator de mesaj mediatic care are un sistem de valori bine pus la punct!