Adrian Bumbescu, (n 23 februarie 1960 în Craiova) este un fost mare jucãtor de fotbal al Stelei, câstigãtor al Cupei Europene din 1986 si al Supercupei Europei din 1987, ambele cu Steaua Bucuresti. În prezent antreneazã o echipã de tineret pentru Steaua.
În timpul carierei de jucãtor, Bumbescu a câstigat campionatul României cu trei echipe diferite, fiind în prezent singurul jucãtor cu o astfel de performantã. Primul sãu contract a apãrut în anul 1978, când a semnat pentru Universitatea Craiova, cu care a câstigat campionatul în 1980. Tot în 1980 el a semnat cu Dinamo Bucuresti cu care a câstigat un nou campionat în anul 1982. Dupã doi ani la FC Olt Scornicesti (1982 - 1984), Bumbescu a fost solicitat sã joace la Steaua Bucuresti unde a evoluat în cinci editii de campionat, între 1985 si 1989.
Steaua refuzã sã îi reînnoiascã contractul în 1992 si Bumbescu, în vârstã de 32 de ani, se duce la Steaua Mizil în Divizia B, unde joacã pentru încã 3 editii de campionat, înainte sã se retragã din fotbalul profesionist.
De-a lungul carierei de fotbalist, Bumbescu a acumulat 316 selectii în Divizia A si a înscris 4 goluri. În plus fatã de participarea la cele 7 campionate nationale, Cupa Europei si Supercupa Europei, Bumbescu a câstigat Cupa României de 4 ori, în 1982, 1985, 1989 si 1992, și are 15 selectionãri la echipa reprezentativã a României, pentru care a înscris un gol.
(Articol aparut în Wikipedia)
Poate ca n-a fost niciodata un jucator care sa castige de unul singur o partida. N-a fost la fel de talentat ca Hagi si nici la fel de elegant in teren precum Belodedici. A fost insa cel mai bun aparator central pe care Steaua l-a avut atunci cand a iesit campioana Europei. Fara a fi genul de jucator care sa se remarce intr-o partida, Adrian Bumbescu le oferea totusi colegilor din atac acea siguranta in aparare de care o echipa are nevoie pentru a invinge.
De altfel, Bumbescu insusi recunoaste ca nu a fost un talent extraordinar, performantele sale datorandu-se in totalitate muncii. "O echipa de fotbal nu este formata doar din jucatori tehnici. Aparatorilor nu li se cere sa stie cu mingea, alta este treaba lor. Eu, spre exemplu, nu pot spune ca ma dadea tehnicitatea afara din casa. Dimpotriva! Am muncit foarte mult sa ajung atat de sus. Asta incerc sa le transmit si elevilor mei. Sa traga foarte tare la antrenamente, pentru ca altfel nu se poate. Nu ne-am nascut toti brazilieni, sa evoluam pe Maracana. Este bine sa aiba idoli precum Ronaldinho, insa nu trebuie sa incerce sa-l imite pe teren, intrucat ar putea fi dezamagiti. Cel mai bine este sa-si foloseasca propriile calitati, sa incerce sa-si creeze propriul stil. Si, nu in ultimul rand, este importanta atitudinea fata de acest sport. Daca te gandesti doar la banii pe care i-ai putea castiga, nu cred ca vei ajunge departe", ii sfatuieste fosta glorie stelista pe cei care se afla la inceput de drum.
(Fragment dintr-un articol aparut în Jurnalul National)