Vad ca tot nu ai inteles. Sau nu vrei sa intelegi. Eu atac ideea ca exista o conspiratie, o ura in care sunt implicati toti maghiarii din Romania. Sigur ca exista suficienti maghiari nesimtiti pe acolo, doar sunt oameni si un procent important din rasa umana e formata din nenorociti. Sunt maghiari dobitoci, hoti, cretini, violenti si in general idioti.
Ceea ce rezulta din asta e ca trebuie sa privim problemele aparute cu ochiul unui om interesat doar de partea individuala a scandalului. Sigur ca experimentul mai are nevoie de sute de marturii pentru a putea fi acceptat ca intrinsec zonei; but guess what? Astia care presupun ca nu poti cumpara paine de acolo ca roman NU AU NICI MACAR O MARTURIE SINGULARA IN FAVOAREA LOR. Una singura. Au insa cerbicia unei mentalitati de turma, in care romanul "is always right" iar bozgorul "ne uraste de moarte".
Pot da o multime de exemple. Uite unul: se tot tipa ca minoritarii au drepturi mai mari decat romanii. Puteti sa-mi spuneti care sunt alea? Si va rog, nu-mi spuneti de acele locuri din universitatile romanesti, ca sunteti ipocriti: pe de-o parte va doriti tigani educati, care sa se integreze in societatea romaneasca, sa-si inceteze viata de hot si neasimilat, pe de alta vreti sa-i pastrati in starea de salbaticie si ignoranta in care se gasesc momentan. Cum poate un tigan sa devina "roman" daca e inconjurat de tigani de-ai lui iar societatea nu-i ofera nicio sansa de a iesi de acolo?
Patania lui LDS e explicabila: s-a intalnit cu niste dobitoci. E acelasi lucru cu a merge prin Ferentari tinand in mana un portofel cu bani: unora nu le va pasa, altii te vor jefui. E parte a vreunei mosteniri genetice sau etnice? Nu, e vorba ca unii sunt niste nenorociti si altii nu. El a avut ghinionul sa dea peste aia nenorociti.
PS. Daca tot ne dam in vileag stramosii, eu am fost numit de toate, de la neamt si bozgor pana la evreu. Din pacate pentru nationalistii nostri, la un test de romanism probabil ca as fi primul. Si asta pentru ca mostenirea unui om nu sta in sange ci in educatie si locul in care a crescut: spunea cineva bine ca un roman din Covasna are mai multe in comun cu un ungur din Covasna decat cu un roman din Botosani.