Toate cele 48 de echipe au disputat un meci pe teren propriu, iar recordul l-a stabilit asistenta de pe Arena Nationala
Steaua a cîștigat cu Copenhaga si, beneficiind si de rezultatul din celalalt meci al grupei, Molde - Stuttgart 2-0, a devenit liderul grupei după două etape. Mai mult insa după meciul de joi seara a devenit liderul intregului continent in Europa League la un capitol la care orice echipă si-ar dori in mod deosebit să conducă topurile.
E vorba despre numarul de spectatori de pe teren propriu. Fiecare dintre cele 48 de echipe care sunt in cele 12 grupe de Europa League a disputat un joc in fata propriilor fani, iar clasamentul asistentei o are pe Steaua pe primul loc cifra spectatorilor care au fost la meciul cu Copenhaga, comunicată ieri oficial de UEFA, fiind de 48.694. Nici o altă grupare n-a avut mai multi spectatori si doar alte 5 formatii au depășit bariera de 40.000 de fani.
Peste Fener, Liverpool si Napoli
Performanta realizată de Steaua e cu atit mai mare cu cit in Europa League, in acest sezon, sunt prezente multe nume mari, care au foarte multi suporteri. E vorba despre Fenerbahce, care desi in prima etapă a avut un supermeci acasa impotriva celor de la Marseille, au adus cu 1.800 mai putini spectatori ca Steaua joi seara
Asistenta de la meciul cu Copenhaga a fost chiar si peste ce a reusit să stringă Napoli acum două saptamini, gruparea italiană fiind recunoscută pentru faptul ca indiferent de adversar si competitie, aduce multi suporteri la stadion.
Top 10 meciuri cu cei mai multi spectatori in Europa League 2012-2013
Steaua - Copenhaga 1-0: 48.694
Fenerbahce - Marseille 2-2: 47.000
Borussia Monchengladbach - Fenerbahce 2-4: 46.279
Lyon - Sparta Praga 2-1: 41.842
Liverpool - Udinese 2-3: 40.092
Metalist Harkov - Rapid Viena 2-0: 40.003
Napoli - AIK Stockholm 4-0: 35.000
Hannover - Levante 2-1: 34.600
Young Boys - Liverpool 3-5: 31.120
Dnepr - PSV 2-0: 31.003
11 e locul pe care Steaua il ocupă in topul spectatorilor luind in calcul si Champions League, primele două fiind Manchester (74.653) si Barcelona (73.580)
3.000 de spectatori e cea mai scazută asistență la un meci din actuala editie a Europa League, inregistrată in Israel la meciul Kiryat Shmona - Lyon 3-4
31.123 de spectatori e asistenta minimă pe care Steaua a avut-o pe Arena Natională
3.653 de spectatori i-au lipsit Stelei la meciul cu Copenhaga pentru a egala recordul de asistență al stadionului Arena Nationala inregistrat la finala Europa League, cind au fost 52.347 de oameni
Ce i-a impresionat pe danezi in Romania
1. Publicul. "Steaua are cei mai tari fani din Europa. A fost o atmosferă incintatoare pentru echipa gazda am jucat sub o presiune teribilă", a declarat portarul danezilor, Willand, in timp ce presa daneză a descris ambientul din stadion: "S-a jucat intr-un infern. Atunci cind toti spectatorii incepeau să strige sau să huiduie, simteai cum iți tiuie timpanele".
2. Stadion. "Este cea mai tare arenă pe care am jucat fotbal in Europa! Steaua e o echipă norocoasă pentru faptul că poate juca pe o asemenea bijuterie", a declarat capitanul lui FC Copenhaga, Jacobsen.
Reverenta jucatorilor față de public
"Această victorie apartine publicului pentru că si cu ajutorul fanilor am putut pune presiune pe adversar si am si reusit golul victoriei din final" (Cristi Tanase)
"Pină acum, eu n-am mai jucat intr-o asemenea atmosferă pe un stadion in Romania. A fost de vis" (Florin Gardoș)
"Sintem o echipă extrem de tare si pentru că avem un public fantastic. Dacă vor veni in continuare alaturi de noi, greu ne va bate cineva acasă" (Alexandru Bourceanu)
De 3 ori peste CFR - Manchester
Chiar dacă Steaua n-a avut un adversar cu renumele lui Manchester United, a realizat o asistență de aproape 3 ori mai mare decit la meciul CFR-ului de marti seara din grupele Champions League. La duelul dintre Andone si Alex Ferguson au fost prezenti doar 17.500 de spectatori, in conditiile in care capacitatea totală a stadionului din Gruia e de 24.500 de locuri.