Ungurii cand au venit in Europa nu stiau nici sa scrie (la propriu) sau sa faca agricultura, daramite sa construiasca orase. Regele Ungariei a colonizat saxoni tocmai pentru ca a-i invata pe supusii lui (atat romani cat si maghiari, pentru autoritatea regala nu conta de unde veneau taxele) sa faca agricultura. Pe langa asta sasii odata ajunsi au pus si bazele primelor orase din Transilvania (sasii, in nici un caz ungurii).
Draci!
E o interpretare a naibii de simplista. Colonizarea interna a Transilvaniei cu sasi a avut mult mai multe explicatii decat "educarea populatiei autohtone in stiinta agriculturii", mai ales ca ungurii erau deja in zona de vreo 200 de ani si ocupasera Transilvania "ca la carte" de 100. Iti dai seama ca agricultura se facea, doar nu mancau pietre in asteptarea germanilor educati.
In primul rand, a primat nevoia de aparare. Intr-o epoca in care nu exista Armata permanenta, Siebenburgen si tinutul secuilor erau adevarate "marci" la granita de est. In schimbul scutirii de impozite si a anumitor privilegii, cele doua natii isi formau propriile unitati de aparare, finantate din activitatile economice sustinute pe acel teritoriu. Intemeierea marcii Moldovene dar si a unei tari independente au fost operatiuni sustinute in primul rand de marcile de granita (cum era si Maramuresul).
In al doilea rand, prin colonizarea interna se introduceau in circuitul economic parloage, zone in prealabil nelocuite... insa, din nou: nu se infrupta regele Ungariei din ele ci contribuiau la cheltuielile pentru intretinerea detasamentelor de granita. In secolul 13 s-a incercat chiar ceva mai mult: dupa esecul cavalerilor teutoni (vazuti la inceput drept aliati potentiali pentru infiltrarea in Cumania), s-a incercat chiar catolicizarea Cumanilor pentru relaxarea granitelor... invazia mongola a pus capat acestei strategii pentru vreo 100 de ani.
In privinta distinctiei oras-targ, iti dau dreptate 100%. In mod paradoxal, evolutia orasului in Tarile Romane a fost grabita de catre suzeranitatea turceasca: nu exista niciun incentive inainte de a avea o viata oraseneasca activa in conditiile in care o invazie otomana insemna invariabil arderea si parasirea cladirilor. Vezi cazul 1462 (Targoviste), 1595 (Targoviste), 1497 (Suceava) etc... Dupa ce am ajuns la o oarecare "intelegere" cu puterea otomana, Iasiul si Bucurestiul au putut sa se dezvolte intr-un ritm mai alert. Sigur, nu ca orase tipice medievale, ci ca centre de putere si economice ale unui spatiu in mare parte rural.
Ardealul este al nostru, dar nu pentru ca am fi construit noi orasele respective (le-au facut sasii p-alea). Nu avem nevoie de nici o justificare ca sa luam inapoi ce este al nostru, nu ne trebuie legitimitate istorica sa-i dam afara pe unguri din Ardeal.
Citatul asta e deranjant, ca sa nu mai spun mai mult. Ardealul, ca spatiu politic, poate fi al nostru, si e al nostru (noi fiind comunitatea ce formeaza statul roman). Ardealul, ca spatiu geografic, e al celor care il locuiesc. Nu am eu, locuitor din Tecuci sau Slatina drepturi asupra unei bucati de pamant transilvanene ce se afla in proprietatea unui cetatean de etnie maghiara. Iar a da "afara" pe unul doar pentru ca nu e de aceeasi etnie cu tine mi se pare strigator la cer... sa inteleg ca si italienii/spaniolii/portughezii ar trebui sa faca la fel cu romanii din Italia, Spania sau Portugalia (desi nu sunt exemple potrivite, ungurii din Ardeal sunt traitori aici de 1000 de ani).