FC Steaua Arhiva Forum
Arhiva forumului FC Steaua — conservata in regim doar-citire. Postarea a fost dezactivata. Inapoi la site

Monarhia salveaza Romania?

«12»
Joga Bonito16.01.2012 21:02

Acum am venit si eu de la proteste din Timisoara. Pasnice si fara incidente. Una dintre cele mai vociferate scandari a fost: "Monarhia salveaza Romania!".

Oare e posibila aceasta schimbare sau e otupie pentru acest popor blestemat? Trebuie modificata Constitutia? Dizolvat Parlamentul? Lovitura de stat?

Multi oameni pe care ii cunosc s-ar sui in tren si ar pleca spre Bucuresti pentru un asemenea vis.

blindica16.01.2012 21:10

Tre` dizolvata tara :)) steagro . Nu exista vreo sansa pentru a se mai intampla asa ceva si,oricum,acum Regii sunt de fatada.

Kellerman16.01.2012 21:17

Monarhia absoluta, nu cea constitutionala.

Joga Bonito16.01.2012 22:12

Frate, dar astia care-si dau like reciproc gandesc in echipa!? Unul vine cu ineptii si altul cu abjectii?

blindica, ai luat nota 2 la istorie. In loc sa inveti te jucai fifa? Te-a dovedit huliganul de la Mures.

Hai, mai cu viata...

Kellerman16.01.2012 22:27

N-am inteles, ce am facut eu ?

blindica16.01.2012 22:43

Da,eu cred ca Joga a vrut sa imprime o idee senzationala si momentan este un pic dezamagit.Nu-i nimic,vin si vizitatorii in curand. Il f**e pe el grija pe ce considerente aprob eu o idee.Da,ma,eu si cu Kellerman,se stie,cei mai buni prieteni! E perimata ideea cu monarhia dar tu o poti dezbate,e un forum liber. Poti sa si ceri stergerea unui comentariu si sanctionarea daca ti se pare ceva nelaloc.

Alexandru H.17.01.2012 06:58

Cu exceptia Spaniei, nu cred ca a mai existat o tara europeana care sa revina la monarhie dupa un regim comunist/dictatorial (vorbesc strict de secolul 20 si 21). La noi chiar nu si-ar mai avea rostul din moment ce casa regala si-a cam batut joc in anii 30/40 de institutia monarhiei: ba abdicari spectaculoase urmate de reveniri la fel de spectaculoase, eliminari de printi, coruptie... Plus ca monarhia nu e un sistem politic, e doar un mod de a acoperi puterea executiva (luand in calcul ca un presedinte actual e mai puternic decat orice viitor monarh) - cearta politica s-ar muta pe postul de prim-ministru, care ar deveni job eligibil de votat in alegeri...

Sa zicem ca in 1990 ar fi mers o astfel de institutie, intr-o perioada haotica, cu institutii noi, lipsite de legitimitate. In 2012 e un lux inutil. Nu rezolva nimic.

Marius17.01.2012 07:09

Ar fi frumos. Mihai I oricum moare dupa ipotetica reincoronare si tara ar fi condusa de radu duda :))

De ce nu?

Joga Bonito17.01.2012 09:03

Putem aduce alt rege, alta dinastie.

Asa ajunge Geoana presedinte si Tariceanu premier. Iar o sa latram 4-5 ani in reluare. Cu astia nu progresam deloc, ce plm, mai trebuie sa treaca inca 20 de ani sa se prinda lumea? Daca nu concretizeaza nimic in urmatorii 2-3 ani, zau ca emigrez...

Azzido17.01.2012 09:29

Din punctul meu de vedere discutia e destul de simpla: cum era Romania pe vremea monarhiei si cum este acum ?

Monarhia este perimata? Dar sistemul politic actual cum este ? Ah, tot perimat... ;)

gio_stgloria17.01.2012 09:36

Noi nu reusim sa ne strangem cateva mii sa protestam , nu reusim sa-i convingem pe nemernici sa demisioneze si va duceti cu gandul la monarhie ? Frumos , dar imposibil.

Marius17.01.2012 09:47
Putem aduce alt rege, alta dinastie.

Teoretic suna bine, practic e imposibil.

Alexandru H.17.01.2012 09:49
Din punctul meu de vedere discutia e destul de simpla: cum era Romania pe vremea monarhiei si cum este acum ?

Monarhia este perimata? Dar sistemul politic actual cum este ? Ah, tot perimat... ;)

Viziunea salvatorului e perimata. La nivel istoric, nici Carol I, nici Carol II, Ferdinand sau Mihai nu au contribuit decisiv la crearea unei noi Romanii. Nu aveau suficienta putere sau influenta sa determine in mod decisiv evenimentele. Dar deh, hai sa credem in continuare ca fara regi, Romania ramanea un camp salbatic...

blindica17.01.2012 09:53

Ai zis foarte bine,eu doar vroiam sa spun despre ideea readucerii ca este perimata si re-re-re-discutata. Si cum ati propune? Un monarh si 2-3 partide puternice precum in Anglia ? Ideal.Dar deocamdata avem aceiasi ( in mare parte ) oameni de 2 lei in partide,unde sponsorizarea si promovarea intereselor altora te imping in fata. Ce ne intereseaza de fapt? Sa avem un lider cu clasa dar in mare parte de fatada sau un lider puternic,sa nu aiba Presedintele atat de multa putere? Pentru asta putem adopta modelul Italiei sau al Germaniei,fara a readuce Monarhia. La nivel de romantism,si eu sunt innebunit dupa evolutia Carol I - Ferdinand ,dar dupa aceea?

Joga Bonito17.01.2012 11:05
Viziunea salvatorului e perimata. La nivel istoric, nici Carol I, nici Carol II, Ferdinand sau Mihai nu au contribuit decisiv la crearea unei noi Romanii. Nu aveau suficienta putere sau influenta sa determine in mod decisiv evenimentele. Dar deh, hai sa credem in continuare ca fara regi, Romania ramanea un camp salbatic...

Hai nu ma innebuni, dar cine a contribuit decisiv la crearea unei Romanii Moderne? Stefan cel Mare, iobagii din Moldova, Ceausescu, americanii? Problema lui Carol I daca s-a inconjurat de cei mai buni politicieni ai vremii si in 48 de ani a reformat Romania din temelii. Si desigur, e si problema urmasilor lui ca au reintregit Romania. Casa regala n-a avut nici un impac, fireste.

Repet, nu-mi f.ute topicul ca nu sunt sapator de santuri. Am o oaresce cultura. Daca ti se scoala sa faci pe istoricul si sa despici firul in patru cauta-i pe Adrian si LRP.

Este foarte posibil sa instauram monarhia. Poporul roman a atins un grad extrem de imbecilizare. Il putem manipula pentru un scop nobil. Conditia e sa gasim un Bratianu, un Lascar Catargiu, un Mihail Kogalniceanu care sa lupte pentru Romania.

Ce politicieni romani buni avem?

Marius17.01.2012 11:12
Ce politicieni romani buni avem?

politicieni buni sunt, marea problema e ca intentiile lor cu privire la tara nu sunt atat de bune :)

Joga Bonito17.01.2012 11:21

Fa-te util si da 10 exemple de politicieni de mare tinuta.

Marius17.01.2012 11:42

Pai tu ai vorbit initial de politicieni buni, nu de mare tinuta. Politicieni buni sunt aia care se pricep la politica si pot specula aproape orice situatie intr-un interes, personal sau national.

red&blue_boy17.01.2012 11:53

Nu-s 10 nici buni, nici de mare tinuta...

gio_stgloria17.01.2012 12:31

@joga

Ar fi trebuit sa numesti topicul asta utopia. Spui ca sunt sanse foarte mari sa se instaureze monarhia, dar te contrazici atunci cand zici ca nu avem politicieni pe masura pentru a ajuta la acest lucru. Aici sunt de acord cu tine, e clar ca lumea nu mai are incredere in clasa politica. In Piata Universitatii s-au perindat zilele astea mai multi politicieni sau fosti politicieni , toti au fost huiduiti si sunt sigur ca oricine ar veni va pati acelasi lucru.

Cui sa acordam increderea noasta ? Eu unul nu gasesc, insa macar de-am scapa de basescu si boc, asa am arata ca n-am murit ca popor.

ebonyc17.01.2012 12:53

Pai asa daca o iei ca n-ai cu cine asta inseamna ca n-ai nicio cale de rezolvare. Omul a deschis discutia, hai sa vedem care-s oamenii sa faca asa ceva. Nu-i gasim, atunci emigram.

guido11.09.2012 08:11
Ar fi frumos. Mihai I oricum moare dupa ipotetica reincoronare si tara ar fi condusa de radu duda :))

De ce nu?

Radu Duda este print consort...nu va putea fi niciodata rege. Ai auzit cumva de regele Angliei ?...nu...pentru ca mostenitoarea tronului Angliei este Regina.Este vorba de legea salica.In cazul Casei regale romane mostenitoare este Margareta...deoarece Regele Mihai a renuntat la casa de Hohenzollern.Daca se respecta legea salica a casei de Hohenzollern atunci mostenitorul tronului Romaniei dupa moarte regelui Mihai este Prințul Alexander de Hohenzollern

MoWeed11.09.2012 08:33

Pai daca stam sa analizam monarhiile moderne, vedem ca regele are obligatii reduse; in multe cazuri mai reduse decat cele pe care le are presedintele Romaniei.

Daca am reinstaura o monarhie constitutionala, atunci s-ar alege prin vot direct primul ministru si nu presedintele ca acum. Si acum ei se bat ca chiorii pentru presedentie tocmai pentru ca presedintele numeste primul ministru. Guvernul e miza, acolo sunt banii; de acolo se conduce, efectiv, tara.

Partidele ar fi tot aceleasi, politicienii ar fi tot aceiasi. Si cine crede ca un rege i-ar face pe astia sa se comporte mai civilizat este cel putin naiv. E datoria noastra sa ii facem sa se schimbe pe nenorocitii astia. Apoi putem discuta de monarhii...

Alexandru H.11.09.2012 11:11
Radu Duda este print consort...nu va putea fi niciodata rege. Ai auzit cumva de regele Angliei ?...nu...pentru ca mostenitoarea tronului Angliei este Regina.Este vorba de legea salica.In cazul Casei regale romane mostenitoare este Margareta...deoarece Regele Mihai a renuntat la casa de Hohenzollern.Daca se respecta legea salica a casei de Hohenzollern atunci mostenitorul tronului Romaniei dupa moarte regelui Mihai este Prințul Alexander de Hohenzollern

Legea salica nu permite mostenirea tronului prin intermediul femeilor. E de fapt sursa Razboiului de 100 de ani: regele Angliei, Edward III, a dorit sa fie recunoscut ca rege al Frantei deoarece mama sa era fiica lui Filip cel Frumos. Problema era ca prin legea salica a fost recunoscut ca rege un Filip dintr-o ramura mai indepartata, dar care avea numai legaturi masculine directe cu dinastia Capetiana.

Deci e naspa pentru Regele Mihai...

guido11.09.2012 20:35
Legea salica nu permite mostenirea tronului prin intermediul femeilor. E de fapt sursa Razboiului de 100 de ani: regele Angliei, Edward III, a dorit sa fie recunoscut ca rege al Frantei deoarece mama sa era fiica lui Filip cel Frumos. Problema era ca prin legea salica a fost recunoscut ca rege un Filip dintr-o ramura mai indepartata, dar care avea numai legaturi masculine directe cu dinastia Capetiana.

Deci e naspa pentru Regele Mihai...

Nu exista o lege salica universala pentru toate monarhiile lumii....in cazul Regelui Mihai...a avut 5 fete....el a renuntat la casa de Hohenzollern si a desemnat-o mostenitoare pe Margareta....daca decizia lui va fi votata in Parlament este valida

«12»