Tehnicianul de 44 de ani explică de ce munca de antrenor la Steaua presupune sacrificii ce discutii surprinzatoare are cu patronul in toiul noptii, anunță că atunci cind MM va reveni, el va demisiona, il arată cu degetul pe Levy pentru dezastrul pe care l-a gasit la echipă si iși dezvaluie obiectivul si visul ca antrenor al Stelei
Ilie Stan s-a trezit antrenor al Stelei intr-o noapte. Echipa tocmai facuse 1-1 la Larnaca, era pe locul 8 in campionat si Levy atinsese punctul ultim al rabdarii lui Becali. Patronul l-a sunat pe Stan: De miine conduci tu!.
De atunci au trecut trei luni si, culmea!, Ilie a scapat fară gitul rupt din misiunea dificilă in care preluase banca roș-albastrilor tocmai inaintea celei mai grele perioade din tot sezonul. Cu derby-uri in program, cu meciuri grele si sanse mici in Europa League si cu jucatori demoralizati, frustrati. Și nepregatiti fizic, completează el.
A sosit momentul in care iși permite să discute relaxat despre ce a facut pină acum si ce mai are de gind in continuare. Glumeste despre unele subiecte si se incordează numai cind aduci discutia despre posturi deficitare sau despre cit de greu le va fi jucatorilor să alerge nouă zile prin munti. În acele momente se ridică in scaun si i se vede mai clar gulerul roș-albastru al camășii.
- Cum ati suportat presiunea sub care ati lucrat in toată perioada aceasta, domnule Stan?
- Știti ceva? Presiune e la orice loc de munca atunci cind esti pasionat de ceea ce faci. Pentru că suferi atunci cind nu-ți iese asa cum ai vrea.
- Și de data asta a iesit asa cum ati vrut?
- Eu zic că da, exceptind accidentul de la Haifa, acel 0-5 cu Maccabi. A fost momentul zero pentru Steaua, clipa in care toti jucatorii s-au blocat, efectiv! Voi ati vazut că n-a existat macar unul care să joace bine in acel meci?
"Pentru mine, MM nu mai există ca om"
- Și ce s-a intimplat atunci? Că la un moment dat ati spus că veti explica.
- Nu e bine să spun ce s-a intimplat exact, că aș crea niste polemici si nu vreau să fac asta.
- Polemici cu Mihai Stoica? Cu Ronny Levy? V-au deranjat criticile dure ale lui MM?
- Foarte tare, fiindcă pe MM il consideram prietenul meu. Eram destul de apropiati, vorbeam des despre fotbal, ne intilneam. Și a inceput să spună lucruri urite despre asistentii mei... Vă spun eu că am cel mai bun staff din Romania! Și Narcis Raducan, si Edi Iordanescu, si Gabi Margarit provin din fotbal, se pricep. Și preparatorul fizic e foarte bun.
- Ati lucra vreodată cu MM?
- Niciodată in această viață!
- Și dacă va reveni la Steaua?
- Cind va veni el aici, atunci voi pleca eu. Imediat! Pentru mine, Mihai Stoica nu mai există!
- Dar dincolo de criticile lui Stoica de genul "Ilie Stan e zero ca antrenor", v-ati temut vreo clipă că ati putea fi demis?
- Niciodată! Serios vă spun! Eu de cind am venit i-am spus direct patronului: "Gigi, eu nu vreau imagine sau bani! Îți cer doar să ai incredere in mine, că pot să redresez echipa!". Eu cam stiam ce se intimpla la Steaua.
"Mi-era frică pentru jucatorii care faceau un sprint de 20 de metri"
- Cam ce?
- Nu mă provocati ca repet, nu vreau polemici cu nimeni, dar nu e normal ce am gasit la echipa asta.
- Aveti vreo explicatie pentru desele accidentari?
- Dacă raspund, se va supara Levy.
- Ha, ha, ha, ati raspuns deja.
- Pai, ce să vă spun, că mi-era si frică să mă uit la jucatorii care faceau un sprint de 20 de metri de teamă că se vor rupe? Inadmisibil asa ceva, insă nu se va mai repeta ce a fost aici!
- Cum se lucrează cu Becali? E dificil?
- El e, in primul rind, un om foarte implicat si foarte preocupat de soarta echipei, de tot ce se intimpla Ceea ce e foarte bine.
- Vorbiti des?
- Zilnic. Adică de mai multe ori pe zi. Se intimplă să mă sune si la două noaptea.
- Și ce poate să vă transmită patronul la ora aia?
- Mai ales inaintea meciurilor mă sună noaptea. Îmi zice "Ilie, tata ia zi, ii batem p-ăia?". "Îi batem, Gigi!".
"Eu n-am cum să-l schimb pe Gigi la virsta asta"
- Mai vin si sugestii despre alcatuirea echipei?
- Din punctul asta de vedere nu e complicată colaborarea cu Becali, dacă stii să-i argumentezi. Eu stau zilnic cu jucatorii, e normal să-i cunosc mai bine ca el si-i transmit argumentele pentru care eu fac o anumită alegere.
- Bine, dar nu e tocmai in regula Practic, faceti o muncă dublă: o dată antrenati echipa si evaluati fotbalistii si apoi trebuie să-l convingeti pe patron să vă respecte hotaririle.
- Acum ce vreti să fac?! Să-l schimb eu pe Gigi la virsta asta?! N-am cum s-o fac. Eu ii explic cum am de gind să procedez si el acceptă: "Bine, tata fă ce vrei tu!". M-a si ajutat, spre exemplu fratilor Costea le-a zis si el clar: "Mai baieti, aici nu e Craiova!". Fară disciplină nu se poate face nimic!
- Ati avut vreo noapte albă de cind antrenati Steaua?
- Una?! Am avut multe! Am muncit mult de tot, vă spun sincer. Și in conditiile de la Mogosoaia... Cel mai tare m-a bucurat schimbarea evidentă de randament a unor jucatori. Tanase a fost altul cu mine, Rusescu la fel, plus Nikolici, Brandan. Am avut discutii cu ei ca să reusesc asta.
- Și ce le-ati zis?
- Le-am explicat din prima zi in care am venit că eu nu sunt o fostă glorie asezată pe bancă drept multumire pentru cariera de fotbalist. La 33 de ani eram secundul echipei nationale, pe urmă am mai lucrat cîțiva ani lingă Iordanescu. Am promovat Branestiul in Liga 1 desi ajunsesem să tund tot eu si gazonul! Chiar mă gindeam cind mă uitam la meciurile Stelei: "Ma dacă facusem Branestiul să joace bine, ce-aș putea să fac eu dintr-un lot atit de bun ca al Stelei?". Astă-vara cind Becali cauta incă antrenor, nu-l luase pe Levy, m-am intilnit cu Mitică Dragomir, care mi-a zis: "Mă Ilie, de ce nu se gindeste Gigi la tine? E incredibil ce-ai facut cu o echipă atit de mică!". I-am raspuns: "Și ce vrei să fac? Să-l sun eu pe Gigi să mă autopropun?". Am curaj să o spun si nu cred că gresesc cu nimic, dacă Ilie Stan ar fi venit de la inceputul campionatului, Steaua era azi mult mai sus.
"Lui Balan n-ar trebui să-i ia nimeni mingea"
- Cu Florin Costea ce relatie aveti?
- Foarte buna Nu mă credeti? Haideti să vă povestesc ceva. Înaintea returului cu Maccabi, am avut o discutie cu suporterii la Mogosoaia. I-au reprosat lui Florin că nici nu i-a salutat la sfirsitul meciului de la Vaslui. Eu i-am spus: "Dă gol cu Maccabi si du-te direct la ei!". A dat gol si a venit să mă ia in brate pe mine, in loc să alerge spre galerie! Desi lui i-ar fi fost mai bine să celebreze golul cu suporterii!
- Ifosele lui Mihai le mai suportati?
- Și el, si altii trebuie să inteleagă că atunci cind aleg un jucator ca să fie titular, sau să-l introduc de pe banca o fac si tactic, dar intotdeauna spre binele grupului. Pe Mihai l-am trimis la incalzire din minutul 40 la partida cu Larnaca, aveam de gind să-l bag, dar desfășurarea jocului m-a dus spre alte schimbari si el n-a mai intrat. Asta inseamnă că trebuie să se supere?! Dacă gindeste asa...
- Trecem la alt jucator capricios si greu de condus: Tiberiu Balan. Cu el ce se intimpla
- N-a avut continuitate deloc in pregatire in ultimii ani. A fost cu Sportul prin "B" si nu avea motivatie deloc, apoi a ajuns la Rapid, dar n-a avut voie să joace, pe urmă iar la Sportul si tot asa. I-am explicat foarte clar că singura lui sansă e să se antreneze serios, să muncească in iarna asta, că altfel ii va fi foarte greu! S-a trezit la 31 de ani! În mod normal, lui Balan n-ar trebui să-i ia nimeni mingea! La ce calități are, dacă e antrenat bine, el ar trebui să conducă mingea trecind de unul singur printre adversari!
"Dacă trecem de Twente, vom ajunge foarte departe"
- Fiti sincer, ati facut vreun compromis de cind ati preluat Steaua?
- (Lasă privirea jos si tace preț de citeva secunde)... Am facut. Unul singur, dar am facut, recunosc...
- Ce an...
- Stati! Nu mă intrebati ce compromis, că asta nu vă zic! Nu e bine.
- Dar e bine că l-ati facut?
- L-am facut pentru Gigi, exclusiv pentru el. Apoi, Dumnezeu mi-a ajutat si a iesit bine. A fost un compromis intr-un caz de indisciplina
- E bine sau e rau că Twente iși schimbă antrenorul?
- Nici nu stii ce să zici acum. Poate că acest nou antrenor va schimba sistemul, poate va aduce jucatori, poate că va scoate din primul 11 pe altii. Ei au 4 meciuri oficiale pină la turul de la Bucuresti, avem timp să-i vedem.
- Ce stiti de Twente in acest moment?
- Că e o echipă imprevizibila Oricum, de deznodamintul acestei "duble" cu Twente depinde in mare masură viitorul apropiat al Stelei. Dacă ii vom elimina pe olandezi, vom ajunge departe, foarte departe cu Steaua. O să vedeti dacă am dreptate.
"Visul meu e să iau titlul cu Steaua"
- Ce credeti că trebuie să faceti la Steaua in prima jumatate a lui 2012 pentru a ramine antrenor in continuare?
- Multe lucruri... (Ride)... Acum, serios vorbind, cred că dacă voi face Steaua să joace ultraofensiv, să dominam orice adversar, să stam tot timpul in terenul advers, să ne cream multe ocazii, cum a fost in meciul cu CFR, să readucem acest stil ofensiv pe care această echipă l-a avut in anii '80 si '90, atunci...
- Domnule Stan, aveti vreun vis?
- Da, să devin campion cu Steaua. Oricum, pină acum, desi au trecut doar 3 luni, am realizat două performante mari de tot: am batut-o pe Dinamo acasă la ea după mai bine de 7 ani si ne-am calificat in primavara europeană după o pauză de 6 ani.
"Chemindu-i zilnic pe jucatori la 9 dimineata la Mogosoaia, i-am obligat practic să nu-și permită să piardă noptile pentru că au fost nevoiti să se trezească de la 7. Nimeni nu poate fi fotbalist dacă se bagă in pat mai tirziu de 12 noaptea"
"Vorbesc des cu Iordanescu, dar nu se pune problema să-i cer sfaturi. Pai, si pe Mourinho dacă l-aș suna să-mi dea o idee, credeti că ar sti mai bine decit mine, care sunt zi de zi cu jucatorii la antrenament?"
"Cum mă strigă jucatorii? Coach. Nu-mi place Mister, iar nea Ilie chiar nu suport, dacă mă strigă cineva asa mă simt batrin si nu sunt. Mai bine să mă strige Ilie decit nea Ilie"
"CFR e tare, are un lot extrem de echilibrat, dublat sau poate chiar triplat pe unele posturi. Rapid va fi si ea la titlu pentru că are un lot cu mare, mare experiență, poate si Vaslui, insă eu vă dau un nume pe care nimeni nu-l bagă in seamă si va conta, Otelul. Mare atentie la Otelul!"
"În fiecare duminică in care sintem in cantonament la Mogosoaia, la ora 8:00 dimineata, tot stafful mergem la biserica Nu stii de unde iți vine inspiratia, poate o idee de la Dumnezeu, e important să ai sprijin de oriunde"
Ilie Stan despre...
... Alexandru Chipciu
"Calități fantastice. A demonstrat la Brasov că e jucator bun, aici, in mod normal, trebuie să-i fie mai usor deoarece va evolua alaturi de niste fotbalisti mai buni. Va trebui insă să constientizeze că in ciuda faptului că el a evoluat pe un post anume acolo, dacă aici il vom baga mijlocaș dreapta, atunci acolo trebuie să joace că doar antrenorul nu-l bagă de nebun acolo ca să-l facă de ris, il trimite in acea zonă pentru că acolo crede că dă randamentul cel mai bun"
... Vlad Chiricheș
"E un fotbalist perfect pentru o echipă care vrea să atace mereu, asa cum imi doresc să fie Steaua. Urcă mereu cu mingea la picior, creează superioritate, l-am vazut evoluind exceptional si impotriva Frantei, cred că va fi un imens cîștig pentru noi"
... Novak Martinovici
"M-a intrebat dacă mai am nevoie de el, că altfel ar vrea să plece. I-am explicat in felul urmator: «Ramii aici si vei avea sansa ta. Uite, chiar dacă vine un fundaș dreapta, Twente poate că va juca si cu noi acelasi sistem 4-3-3 pe care l-a folosit in ultima vreme si ei au pe partea stingă un atacant puternic, caz in care am nevoie de tine ca fundaș dreapta, nu de altcineva». A inteles si a decis să ramina e un tip OK"
...Eric Bicfalvi
"Nu stiu dacă va pleca, dar la Steaua dacă ramine trebuie să accepte concurenta. El trebuie să-și pună un mare semn de intrebare de ce, desi e de 4 ani la Steaua, n-a reusit să se impună aici, să devină titular incontestabil"
... Stefan Nikolici
"El are calități, insă pe unele dintre ele trebuie să si le imbunatățească mult de tot. Îi trebuie mai multă mobilitate si, la ce inaltime are el, jocul de cap nu e pe masura El e incă un copil, acum s-a simtit si el fotbalist adevarat, de aici inainte va urma greul pentru el"
gsp.ro