FC Steaua Arhiva Forum
Arhiva forumului FC Steaua — conservata in regim doar-citire. Postarea a fost dezactivata. Inapoi la site

Revolutia din decembrie 1989

«12»
Lari24.02.2011 15:42

În cadrul unei manifestari organizate de Institutul Revolutiei Romane din Decembrie 1989 si Fundatia Europeană "Titulescu a fost lansat "Dictionarul general al Revolutiei Romane din Decembrie 1989", realizat de catre Gheorghe Sbarnă si Valentin Marin, cu sprijinul unui colectiv de colaboratori si aparut la Editura Militara

Semnificatia morală acestei carti este marcată de catre Claudiu Iordache, directorul general al institutului, in acesti termeni: "Generatia lui Decembrie 1989, generatia celor care au binemeritat de la patrie, are dreptul legitim la gratitudine, la merit, la adevar, un drept ce se sprijină pe obligatia morală de a nu uita si de a nu lasa să se repete! La randul sau, prof. univ. dr. Ion Calafeteanu, apreciază "uriasa muncă de informare, selectare, interpretare si sistematizare din partea autorilor.

Lucrarea, avand peste 700 de pagini, rememorează evenimentele, zilele si locurile importante ale Revolutiei, personalități reprezentative implicate in desfășurarea evenimentelor. Sunt prezentati, de asemenea, sefi de state, de guverne, de partide si de institutii, diplomati si jurnalisti care si-au manifestat solidaritatea cu aspiratiile de libertate si democratie ale romanilor si au condamnat masurile represive ale regimului ceausist. Un spatiu amplu il ocupă informatiile despre eroii si victimele acelor zile insangerate, carora li s-a conferit titlul de erou martir al Revolutiei Romane.

Dezbaterile, avandu-l ca moderator pe domnul Ion Iliescu, au pus in evidență faptul ca alaturi de certa sa valoare stiintifică si informativa acest volum are si o valoare morala educativa deosebita el fiind un serios avertisment, in conditiile amplificarii tendintelor de restaurare a totalitarismului, intr-o Romanie care este tot mai departe de idelurile Revolutiei Romane. Au fost formulate interesante sugestii si observatii care urmează să fie retinute intr-o viitoare anexă a cartii. În mod deosebit, domnul Ion Iliescu a recomandat autorilor să acorde atentie respectarii cronologiei evenimentelor si evidentierii semnificatiei acestora. În acest sens, a considerat că este de dorit să fie publicată Declaratia Frontului Democratic Roman, citită la 21 decembrie 1989, in fata celor peste 100.000 de participanti la mitingul din Piata Operei din Timisoara si nu textul din martie 1990, care, față de varianta initiala a fost modificat in urma unor comandamente electorale si politice, precum si Comunicatul catre tară al CFSN din 22 decembrie 1989, document esential al Revolutiei Romane.

"Este necesar " a concluzionat domnia sa- să punem mai bine in evidență procesul istoric din Decembrie 1989, care a pus in valoare starea revolutionară a oamenilor si, in final, a condus la schimbari fundamentale in evolutia statului si societății romanesti.

Jurnalul National

Alexandru H.25.02.2011 09:38
Au fost formulate interesante sugestii si observatii care urmează să fie retinute intr-o viitoare anexă a cartii. În mod deosebit, domnul Ion Iliescu a recomandat autorilor să acorde atentie respectarii cronologiei evenimentelor si evidentierii semnificatiei acestora. În acest sens, a considerat că este de dorit să fie publicată Declaratia Frontului Democratic Roman, citită la 21 decembrie 1989, in fata celor peste 100.000 de participanti la mitingul din Piata Operei din Timisoara si nu textul din martie 1990, care, față de varianta initiala a fost modificat in urma unor comandamente electorale si politice, precum si Comunicatul catre tară al CFSN din 22 decembrie 1989, document esential al Revolutiei Romane.

Asta cu Iliescu moderator e de tot rasul... Dar la ce sa te astepti cand presedintele Fundatiei Titulescu e Adrian Nastase? :))

Mihai25.02.2011 10:44

"Generatia lui Decembrie 1989, generatia celor care au binemeritat de la patrie, are dreptul legitim la gratitudine, la merit, la adevar, un drept ce se sprijină pe obligatia morală de a nu uita si de a nu lasa să se repete!

generatia lui 1989 a stat in casa, in marea majoritate. La Timisoara, abia pe 20 au iesit timisorenii in strada, ca masa, in rest au fost cativa tineri plus niste baieti bine pregatiti din AVO si KGB....

De altfel, pana-n 20, pe strazile Timisoarei se scanda "Lasilor, iesiti cu noi!"...

In fine, e mult de discutat.

MoWeed25.02.2011 12:17

Aici ar fi mers mutata discutia care a avut loc anul trecut, in preajma comemorarii revolutiei

Mihai08.03.2011 08:55

Ascultati cu atentie ce spune fostul sef al SRI. Daca nici asta nu stie....

Marius08.03.2011 10:43

Leri, laudabila initiativa ta, insa eu zic ca abia peste 50-60 de ani ar putea cei de atunci sa discute liber si deschis despre ce a fost in '89.

Pana atunci o sa ne invartim la infinit intre aceleasi clisee, vom acuza aceiasi oameni fara ca noi sa fi fost macar la geam in acele zile, vom enunta tot felul de teorii ale conspiratiei, care vor fi cu atat mai credibile cu cat vor fi mai fantastice si incredibile :)

Mihai08.03.2011 10:46

Acum nu putem discuta deschis despre 89 ca n-am fost la geam, dar o vom putea face peste 50-60 de ani cand nu va mai trai nimeni din cei care au fost la geam... au avut dosare... au tras... au tradat...

Marius08.03.2011 10:54

Acum nu putem discuta pentru ca nu sunt informatii, sunt numai presupuneri, care mai de care mai puerile.

Peste 50-60 de ani poate, peste 100, peste 1.000, cand vor exista informatii suficiente, din diverse surse, se va putea analiza calm, lucid si fara adversitati fara substanta.

Mihai08.03.2011 18:26
Acum nu putem discuta pentru ca nu sunt informatii, sunt numai presupuneri, care mai de care mai puerile.

Peste 50-60 de ani poate, peste 100, peste 1.000, cand vor exista informatii suficiente, din diverse surse, se va putea analiza calm, lucid si fara adversitati fara substanta.

Imi pare rau, dar informatii exista. Si sunt scrise negru pe alb in documente. Unele chiar oficiale ale statelor. Si in Romania, URSS, Serbia, Ungaria...

Daca multe din dosarele incriminatoare au fost distruse in 90, ce te faci sa crezi ca vor reaparea peste 50 de ani?

Marius08.03.2011 19:04
Imi pare rau, dar informatii exista. Si sunt scrise negru pe alb in documente. Unele chiar oficiale ale statelor. Si in Romania, URSS, Serbia, Ungaria...

Ai tu acces la documente oficiale din Rusia, Serbia, Ungaria, SUA sau Gabon privind evenimentele din decembrie '89?

Iar daca o parte din documentele de la noi au fost distruse, ele exista in alte arhive si vor iesi pana la urma la iveala.

Pana in acel moment, tu, eu si oricine altineva facem presupuneri crezand ca am descoperit Atlantida. :)

Robert Aeroth08.03.2011 20:03

Daca multe din dosarele incriminatoare au fost distruse in 90, ce te faci sa crezi ca vor reaparea peste 50 de ani?

Pai arata informatiile care exista. Ai la dispozitie asemenea documente? Scan si posteaza. Chiar sunt curios cum arata documentele oficiale ale Serbiei Ungariei si Rusiei referitoare la revolutia Romaneasca din '89.

Cum adica au fost distruse? Pai tu cum ai aflat de ele daca au fost distruse? Ai fost spion kgb cumva? :confused:

Le reseau pansant08.03.2011 20:09
Pai arata informatiile care exista. Ai la dispozitie asemenea documente? Scan si posteaza. Chiar sunt curios cum arata documentele oficiale ale Serbiei Ungariei si Rusiei referitoare la revolutia Romaneasca din '89.

Cum adica au fost distruse? Pai tu cum ai aflat de ele daca au fost distruse? Ai fost spion kgb cumva?

Nu te mai agita ma fara sa ai habar de ceva ca se vede de la o posta nivelul tau,

documente (le) respective exista iar multe dintre ele sunt publice, sau ma rog pot fi consultate, iar pentru asta ai la dispozitie mii de km de arhive, dar stai ca tu esti cu goagal am uitat. Vezi ca ai rapoarte si documente ale armatei, ministerului de externe, servicii de informatii toate institutiile astea din indiferent ce tara au facut in acele momente tot felul de informarii etc cu privire la evenimentele de la noi si din alte state.

Chestia este ca multe sunt nestudiate sau mai greu accesibile, sau sunt enorm de multe documente.

Stiu tu vrei sa iti puna rezumatul in pdf pe scribd, in fond la asta se reduce orizontul tau.

Robert Aeroth08.03.2011 20:14
Nu te mai agita ma fara sa ai habar de ceva ca se vede de la o posta nivelul tau,

documente (le) respective exista iar multe dintre ele sunt publice, sau ma rog pot fi consultate, iar pentru asta ai la dispozitie mii de km de arhive, dar stai ca tu esti cu goagal am uitat. Vezi ca ai rapoarte si documente ale armatei, ministerului de externe, servicii de informatii toate institutiile astea din indiferent ce tara au facut in acele momente tot felul de informarii etc cu privire la evenimentele de la noi si din alte state.

Chestia este ca multe sunt nestudiate sau mai greu accesibile, sau sunt enorm de multe documente.

Stiu tu vrei sa iti puna rezumatul in pdf pe scribd, in fond la asta se reduce orizontul tau.

Deci tu faci niste afirmatii pe niste documente despre care ai auzit ca exista dar pe care nu le-ai citit niciodata si eu sunt goanga?

p.s. numai lansa atacuri la persoana, asta e ceva tipic oriental unde conteaza mai mult tonul (care tipa mai tare ) si mai putin argumentele ai inteles bai nationalist european de carton ?

Le reseau pansant08.03.2011 20:51
Deci tu faci niste afirmatii pe niste documente despre care ai auzit ca exista dar pe care nu le-ai citit niciodata si eu sunt goanga?

da tu de unde stii ca exista Mihai Viteazul l-ai cunoscut tu? ai stat de vorba cu el? sau de unde stii ca Eminescu a scris Luceafarul ai stat la masa lui cand l-a scris? ti l-a recitat tie in premiera?

Ca sa vezi ca te-ai bagat ca musca in lapte, discutia era la modul general, adica este stiut faptul ca exista multe documente care daca ar fi cercetate/publicate poate sa schimbe mult clipele de fata dar ca din xyz motive nu se face.

numai lansa atacuri la persoana, asta e ceva tipic oriental unde conteaza mai mult tonul (care tipa mai tare ) si mai putin argumentele ai inteles bai nationalist european de carton ?

unde vezi tu ma atac la persoana? ti-am spus sa stai in banca ta ca prea te dai rotund pe orice subiect si lucrul asta se vede, inclusiv in cazul de fata cand tu in nelimitatele tale cunostinte vrei un scan de la arhiva serviciilor secrete iugoslave.

si parca ziceai ca eu spun nu stiu ce, ce inseamna nationalist european de carton ca nu m-am prins, vin-o cu o definitie din dex ca sunt foarte curios.

Robert Aeroth08.03.2011 20:56

Uite cum vrea el sa ma enerveze pe mine....tu sti ca eu stau prost cu nervi in ultima vreme? Am mai postat asta pe site si incerc sa ma asigur ca sti.

Ba tu nu ai citit acele documente ca sa sti ca acolo scrie asa si asa. Aia care le-au citit nu au dat din clanta stai tu cuminte, in Romania unu din aia care le-a citit si totusi a fost fffff rezervat cu privinta la ele a fost Stelian Tanase. De ce? Pentru ca de aia se numesc SECRETE plm....

Mihai incerca sa construiasca o ipoteza cu niste argumene inexistente si tu ca un amic bun a trebuit sa sari pentru el. Ok laudabil efortul tau si de apreciat dar asta nu schimba faptul ca nimeni nu stie mai exact ce se afla si ce nu in documentele serviciilor secrete romane,iugoslave,ungare sau ruse asa ca mai usor cu argumentul asta.

Mihai08.03.2011 21:10

Pai as indica doar cateva documente care au fost facute publice si care pot fi consultate: rapoartele oficiale ale Serviciului Roman de Informatii, ale MAI, Ministerul de Externe, ca sa nu mai zic de jurnalele unitatilor militare. Inclusiv la Procuratura si Procuratura Militara sunt documente care atesta implicarea straina.

In ceea ce priveste Serbia, Ungaria sau URSS, au fost facute publice o gramada de rapoarte ale oficialitatilor statelor respective: de la ambasadele tarilor respective in Romania pana la documentele de evidenta ale vamilor de la granita cu Romania.

Nu mai zic zecile de marturii ale ofiterilor sau martorilor evenimentelor. Pai de-aia am si pus acest video: cei doi invitati sunt un fost sef al SRI si un participant direct la evenimente, care a stat in preajma lui Stanculescu, Iliescu, Roman, etc...

Robert, fii mai atent la ce am scris.Am scris ca multe documente compromitatoare au fost distruse. Evident ca m-am referit la cele care indicau apartenenta anumitor persoane care apoi au ajuns "sus", nu acte care demonstreaza ca au actionat unii si altii. In caz ca nu stiti, au fost cativa "acari Paun" si cam atat in legatura cu acele evenimente.

Multe din documente au fost distruse chiar de autorii lor, dupa ce au vazut ca cei pe care-i anchetasera erau pe la TV, prezentati drept salvatorii natiunii....Sunt auto-denunturi publice in acest sens. Daca n-aveti rabdare sa cautati, uitati-va in arhivele diferitelor comisii care au anchetat evenimentele.

Robert, eu vorbesc pe ce SE AFLA deja in documente, NU pe ce ar fi fost. Statul roman, prin SRI, recunoaste oficial prezenta agentilor straini la mitingul din 21 decembrie. Statul roman, prin SRI, recunoaste ca au fost descoperite indicii care duc la folosirea unei tehnici care nu se afla in dotarea tarii la acel moment. Toate acestea, sustinute de marturii de la participanti. Si toate astea, in documente OFICIALE. Nu le am, dar am vazut destul din ele. Vorba lui LRP, nici pe Tudor Vladimirescu nu l-am cunoscut personal si nici n-am tinut in mana "Proclamatia de la Tismana".

N-am descoperit nicio Atlandida Marius, dar daca tie nu ti se pare suspect faptul ca in Romania anului 1989, in decembrie, s-a dublat numarul agentilor sovietici in conditiile in care ramasesem ultima tara "neperestroikita" din Est... atunci nu stiu ce sa mai zic. Sau ca turistii sovietici care cica erau in tranzit spre Ungaria ajunsesera pe la Craiova....

Numarul total al turistilor e public, se gaseste in documente destul de usor de accesat. Sigur, putem sa bagam capul in nisip si sa ne prefacem ca de fapt nu stim nimic, dar mi se pare stupid sa cred ca doar timpul poate decide ce e adevarat si ce nu. Evident ca se vor mai descoperi documente, dar nu cred ca va mai aparea ceva esential.

Asta ar insemna ca n-avem incredere nici in propria judecata. Eu am.

Robert Aeroth08.03.2011 21:17

Pai daca sunt publice zi si mie cateva astfel de articole ce mare scofala.....sunt doar publice....

Pai daca au fost distruse de unde sti tu de existenta lor? De unde sti de continutul lor? De unde sti ca nu a fost o dezinformare...totusi vorbim de serviciile secrete nu se fuge cu documente de acolo si se scapa informatii chiar asa ca la piata...

Mi se pare absurd sa iti argumentezi o idee cu asa documente distruse ale repet serviciilor SECRETE....

Daca sunt publice astept sa le publici...sau zi o zi si merg sa imi arati si mie aceste documente.

Astept lucruri concrete nu date despre turisti. Inca ceva, eu nu am negat cele spuse de tine doar am pus la indoiala o parte a argumentelor tale. Sper ca o sa se sesizeze asta si numai apare vreun Einstein care sa sara ca ars.

Le reseau pansant08.03.2011 21:26
Uite cum vrea el sa ma enerveze pe mine....tu sti ca eu stau prost cu nervi in ultima vreme? Am mai postat asta pe site si incerc sa ma asigur ca sti.

poti sa stai prost cu ce vrei tu nu este problema mea, nu sunt nici pisholog si nici centru pentru depresivi incearca la alta usa, pana una alta te rog sa ne scutesti de a-ti descarca nervii pe noi aici pe sait, du-te la medic (ma rog dute la medic pentru tine)

Ba tu nu ai citit acele documente ca sa sti ca acolo scrie asa si asa. Aia care le-au citit nu au dat din clanta stai tu cuminte, in Romania unu din aia care le-a citit si totusi a fost fffff rezervat cu privinta la ele a fost Stelian Tanase. De ce? Pentru ca de aia se numesc SECRETE plm....

Bai omule tu nu intelegi ca in rapoartele respective sunt scrise EVENIMENTELEpetrecute minut cu minut (in unele evident) ca documentele alea erau facute spre informarea si cunoasterea unor realitati fie din propria tara fie despre un subiect care te interesa.

Rolul serviciilor de informare este sa te informeze nu sa te bage in ceata, nu se te manipuleze cu atat mai mult cu cat informatiile respective se adreseaza la cel mult 10-15 insi, adica exact lideriilor tarii, ori sa nu vii sa imi spui acum ca raopartele SI ungures (zic asa) erau false, sau ca ce se treceau in rapoartele militare sarbesti era trecut asa la misto ca sa ii deruteze pe romani.

Fraza bolduita arata nivelul tau de intelegere, faptul ca le citeste un om, zece nu inseamna nimic ca sa fie ceva exceptional trebuie sa stie intreaga societate. 99% din oamenii planetei habar nu au despre ce crime au facut nazisti, dar toti stiu ca au omorat 6 milioane de evrei la auschwitz.

Daca vrei sa aibe importanta trebuie ca toata lumea sa stie acel ceva chit ca este vorba despre o generalitate care nu spune in esenta mare lucru, ori faptul ca Tanase a citit nu inseamna nimic pt societate.

Robert Aeroth08.03.2011 21:35

E clar ca esti ***...alta explicatie numai am...ce *** zic eu si ce *** intelegi tu?

Ba pentru ultima oara :

Mihai nu are de unde sa stie ce scrie in rapoartele alea secrete facute pentru aia 10-15 insi decat daca e si el in aia 10-15 si daca era nu posta aici pe situ cu Steaua asa ceva.

De unde **** mea sti tu ce scrie acolo si de unde sti tu ca in acele rapoarte pentru lideri scrie ca a fost totul orchestrat de kgb? A?

El a incercat sa spuna ca au fost agenti straini bazandu-se pe ceva ce NU A CITIT !!! E un paradox in *** ce e asa de greu de inteles? Doamne cata minte ai....

p.s. auzi la el serviciile secrete nu dezinformeaza..............e clar in *** ca esti ****** la asta chiar nu ai scuza

Mihai08.03.2011 21:43

In primul rand, Robert, am citit o parte din acele documente. Evident, nu aveam cum pe toate, pentru ca sunt mii de file. Altele le-am aflat prin intermediul istoricilor care le-au citit si le-au reprodus.

"Mihai nu are de unde sa stie ce scrie in rapoartele alea secrete facute pentru aia 10-15 insi decat daca e si el in aia 10-15 si daca era nu posta aici pe situ cu Steaua asa ceva"

Iti demonstrez contrariul: raportul lui Iulian Vlad despre intalnirea Bush-Gorbaciov a fost doar pentru ochii lui Ceausescu( deci pentru o persoana) si a aparut recent la o televiziune, confirmat de Vlad si vazut de o tara intreaga. Cred ca intre timp a aparut si prin diferite carti scrise de fosti DSS-isti. Deci l-au vazut mii de oameni. E suficient?

In al doilea rand, chiar nu am cartile la indemana sa-ti transcriu ce scrie acolo. Daca esti destul de interesat, cauta-le si tu.

In al treilea rand: nu inteleg de ce vorbesti urat. Cred ca si tu cat si LRP sunteti patrioti, doar ca va inflamati aiurea...

Editare: Robert, am atasat prima pagina din document. Il poti pe net.

P.S. Stelian Tanase are destule pete....nu m-as increde in cuvantul lui.

Generalul_Iulian_Vlad_Nota_catre_seful_statului_Nicolae_Ceausescu_Bush_Gorbaciov_Malta_Decembrie_1989_Ziaristi_Online.jpg

Robert Aeroth08.03.2011 22:08

Nu am zis ca nu ai dreptate nu am zis ca ma incred in Tanase doar am zis ca astept sa vi cu documente. Fiecare a inteles ce a vrut, probabil am depasit rupt barierele realitatii cand am facut asta...

Astept cat mai multe documente, si daca se poate numele acelor carti. Subiectul ma intereseaza foarte mult.

Le reseau pansant08.03.2011 22:16

Amigo,

mai usurel cu limbaj din asta colorat ca aici este Steaua nu Giulesti, in al doilea rand, nu stiu daca traiesti in cocina sau nu, dar dupa modul in care scrii si grohai pe forum nu cred ca esti departe de asa ceva. Ca tot spuneai ca esti prost cu nervii, ti-am mai spus sa ne scutesti de a-ti defula frustrarile si maniile aici, daca tu esti incapabil sa intelegi limba romana ai la dispozitie forumul cartoon, acolo comunicarea se bazeaza intr-o buna masura pe mijloace non-verbale dintre care o mare parte desene frumos colorate.

Pe de alta parte, am inteles ca ai p*la nu trebuie sa scrii la fiecare 3 cuvinte ca ne confirma ce spuneam mai sus, asta ca sa nu mai amintesc limbajul tip de gunoier din ferentari nervos ca are prea mult de maturat.

Ai o logica de baba ceapista, da tu de unde stii tu ca nu sunt informatii relevante in arhivele lor? in arhivele respective sunt infromatii de mare valoare pentru ca tarile respective erau direct atinse de ce se intampla la noi si isi facea tot felul de calcule, luau tot felul de masuri, pentru ca erau implicate indirect.

Doi la mana, la faza cu serviciile secrete chiar nu mai e nimic de comentat, un serviciu care lucreaza in slujba statului (care chiar lucreaza fata de altele) da note si informari false persoanelor aflate la conducerea statului, informari care stau la baza politicii externe a statului respectiv.

Adica in viziunea ta, serviciile secrete americane, il mint pe Obama ii dau rapoarte false, scrise la misto genial, mirobolant.

Robert Aeroth08.03.2011 22:33

Iar ai inteles o laie....pe bune esti prost, alta explicatie nu exista...

Imi pare rau daca educatia mea de Bucuresti nu se compara cu educatia ta fina primita la vreun palat vienez.

Nici numai vreau sa ma repet ca esti prea prost ca sa intelegi ceva ca un paradox.

Te rog sa numai imi raspunzi pe tema asta ca atunci chiar o sa afli cat de colorat poate sa fie limbajul meu.

Mihai09.03.2011 11:41

Baieti, va rog nu va mai certati. Pe cuvant, e pacat.

Le reseau pansant09.03.2011 21:22
Baieti, va rog nu va mai certati. Pe cuvant, e pacat.

academicianul de mai sus sa inceteze ca el a inceput si tot el m-a injurat si m-a gratulat cu complimentele de "idiot" si "prost" si cu bagari la fiecare trei cuvinte, si mai observ ca nici moderatorii nu s-au sesizat, asta inseamna ca a face pe cineva prost se admite, e un inceput promitator.

O sa am grija sa imi potrivesc limbajul de acum inainte, am facut eu fata cand l-am intalnit pe Jacques Chirac dar cu machiavelli de Dambovita nu imi fac probleme.

Spuneai ca e patriot, eu spun ca e doar frustrat lucru pe care de altfel il si recunoaste, pe scurt daca specimenul asta e patriot atunci eu renunt de buna voie la cetatenia romana, daca a fi patriot inseamna sa fii ca insul in cauza atunci eu mi-am iubit ca prostul mai bine de un sfert de veac tara.

«12»