"Mentalitatea" romanilor a fost influentata de mai multi factori.
In primul rand, factorul geografic. Chiar tara unde locuim, zona asta. O zona asa frumoasa si bogata incat locuitorii nu au dorit niciodata nimic mai mult de la viata. Altii, care traiau in zone cu lipsuri, s-au apucat de cucerit, de construit, de facut treburi. Cei de aici s-au complacut. Si-au dat seama ca a dat norocul peste ei si au zis ca pot s-o lase mai moale, sa se bucure de viata.
Pai atunci de ce Franta, Spania, Germania nu sunt la fel ca Romania? Sunt tari la fel frumoase si bogate, nu au regiuni desertice sau jungle. Ei de ce nu s-au complacut, cum spui tu?
De aia, cand au venit romanii sa se bata cu dacii, au trebuit sa stea la rand. Ca dacii au trebuit intai sa se bata chiar cu dacii. Sau mai bine zis cu viile. Nu cred sa existe alte popoare in lume si in istorie care, atunci cand erau pusi in fata unui atac, prima masura luata sa fie trecerea razboinicilor pe la dezalcoolizare.
Dai vina pentru asa zisa mentalitate nemultumitoare a romanilor pe alcool? Plesneste-ma tare si spune-mi Suzi, confunzi cauza cu efectul. Nu avem un nivel de viata scazut pentru ca bem, bem pentru ca avem un nivel de viata scazut.
Apoi, bineinteles, a venit factorul genetic. Ma refer aici la ura dintre romanii din diferite provincii. Nu stii care e mai pur genetic, care e superior, care e mai nu stiu cum. Aia din sud sunt tigani, aia din Transilvania sunt unguri iar cei din moldova sunt moldoveni. Si se mai intreaba lumea de ce nu e unita republica Moldova cu Romania.
Romania nu e singura tara cu asemenea "problema", ura si dispretul intre provincii a existat sau exista peste tot, si in Anglia, Germania, Franta, SUA, etc.
Romanii niciodata nu au fost uniti si cred ca nu vor fi niciodata. Degeaba o sa o dati voi cu "Romania, tara iubita, bla bla bla, patriotism, ortodocsism si alte povesti" niciodata romanii nu vor fi uniti. Asta e ceva genetic. Nu am fost uniti de la retragerea aureliana si pana in 1918 si nu o sa fim uniti nici acum, chiar daca teritorial s-au facut progrese.
Asta mi se pare iar o afirmatie fara fond si pur subiectiva. Aici merge foarte bine cliseul ala Hollywood-ian, doar in momente de mare rastriste omenirea reuseste sa ramana unita, sa colaboreze, bla bla bla.
Iar in final avem factorul de "fetita mica care nu stie ce vrea". Ca asa sunt romanii din ziua de azi. Nu stiu ce vor. Tot timpul trebuie sa copieze ce vad la altii, tot timpul trebuie sa para ce nu sunt. De aia si avem atati cocalari pe aici in ziua de azi. De aia nu scapam de Gigi. De aia alegem tot felul de conducatori prosti.
Cum sa nu stim ce vrem? Vrem mai bine, ca nu suntem masochisti. Ca nu stim cum sa ajungem la mai binele ala e altceva.