Felicitarile mele, axl!
Felicitarile mele, axl!
Ne explici? ![]()
"problema babeasca"
Asta e cheia.
O iei babeste.
Cea mai proasta problema, sa ii dai lu nentu Jiji sa o rezolve, ii zici sa puna Steaua la bataie daca nu stie ![]()
Fie X numarul de cartofi mancati de a treia persoana. Propozitia de mai sus se mai poate scrie:
[(X/2)*3]/2*3 apartine N, multimea numerelor naturale, echivalent cu X/4 apartine N. Rezulta X apartine multimii numerlor naturale divizibile cu 4 {4, 8, 12, 16, 20, ... }.
Y (nr de cartofi mancatti de al treilea) = 3X/2. Z= 3Y/2.
Pentru X=4, Y=6 si Z=9. Pt X=8, Y=12 si Z=18 etc.
Si sunt atat de simple!Dar cand am auzit de la inceput ca e simpla am incercat sa ma prind de vreo chichita care nu exista.
Ok am si eu nevoie de niste ajutor la o problema de matematica, am vazut ca trebuie sa dau si raspunsul la problema dar din nefericire pentru mine nu il stiu ![]()
Amicul care mi-a dat problema asta sa o rezolv este olimpic european si face misto de mine , help ![]()
Fie s1, s2, s3, . . . un sir strict cresc tor de numere naturale nenule, astfel incat sub-
³irurile
ss1 , ss2 , ss3 , . . . si ss1+1, ss2+1, ss3+1, . . .
sunt ambele progresii aritmetice. Demonstraµi c sirul s1, s2, s3, . . . este el insusi o progresie aritmetica.
s1, 1 este indicele lui s
ss1, s1 este indicele lui s
Presupun ca e de facultate, dar incerc si eu, olimpic de clasa a 8-a
.
Diferenta dintre s1, s2,s3 trebuie sa fie constanta, deci ss3= ss1+2; ss2=ss1+1, de unde si ss2+1= ss1+1+1
De aici rezulta ca subsirul este progresie aritmetica.
Sirul fiind s1,s2,s3,sN este crescator si fiind alcatuit de subsirurile ss1,ss2,ss3, ss1+1,ss2+1,ss3+1 .... ssN, este de asemenea progresie aritmetica.
Eu asa gandesc problema.
ps: da ma, mai avem si intelectuali prin peluze =))
Nu stiu ce tot a gandit Pytucrys, insa eu la o prima vedere spun ca cele doua subsiruri Ss1,Ss2..Ssn si Ss1+1, Ss2+1... Ssn+1 au aceeasi ratie.
S1, S2, S3 Sn apartine N ( multimea numerelor naturale)
Ss1 , Ss2, Ss3 Ssn progresie aritmetica cu ratia r1
Ss1+1, Ss2+1 Ssn+1 progresie aritmetica cu ratia r2
Ratia e data de diferenta a doi termini consecutivi deci ,
Sk " Sk-1 = r1 --> Sk = Ss1 +(k-1) r1 (i)
Sk +1 "Sk-1 +1 =r2 --> Ssk+1 = SS1+1 + (k-1) r2 (ii)
Ssk+1 - Ssk E (semnul asta se vrea a fi apartine) N --> (Ss1+1 " Ss1) + ( k-1) (r2-r1) E N (iii)
Ss1+1 " Ss1 > 0 --> r2-r1 > = 0
Ssk+1 " Ssk +1 E N--> (Ss1-Ss1+1) + (k-1) (r1-r2) +r1 E N --> r1-r2 >=0 (iiii)
Din (iii) si (iiii) --> r1=r2
Ss2- Ss1= Ss3-Ss1= Sn-Sn-1 = r
Ss2+1 " Ss1+1 = Ss3+1 " Ss2+1 = r
Deci Ss2+1 " Ss1 +1 = SS2-Ss1 adica oricare ar fi k , Ssk +1 " SSk = X € N
Acuma trebuie demonstrat ca sirul initial ( de forma Sk) are ratia X, deci este o progresie aritmetica.
off... m-am enervat, nu mai pot continua asa. Mai Robert, cum vrei sa-ti scrie lumea rezolvarea daca nu putem scrie cu indici ,semnul de apartine sau alte simboluri matematice? se vor crea confuzii :-)
si mai am o problema mai grea chiar (ma rog in opinia mea) tot de la acelasi amic.
Fie ABCDEF un hexagon convex,astfel incat AD = BC + EF, BE = AF + CD, CF= DE+AB. Sa se demonstreze ca:
AB/DE = CD/AF = EF/BC
La asta chiar nu am miscat nimic....
Dee le poti scrie pe o foaie scan si postata, daca esti amabila:D
mi-e lene sa scriu si sa mai si scanez,la ora asta, cand creierul meu nu mai functioneaza. App, problema a doua pe care ai scris-o cred ca poate fi rezolvata vectorial, incearca asa
. Sincer, mie mi-a placut doar geometria in spatiu, restul e can-can, am uitat aproape tot.
Vectorial? Mai mult m-ai bagat in ceata....tin sa mentionez ca am picat de 2 ori bacul la matematica
.. tu te poti lauda ca ai uitat , eu ma pot lauda ca nu am stiut niciodata:)))
Tot ce am reusit la a doua este sa fac desenul
. Multumesc pentru interes si pentru ajutor :*
Poate s-a modificat programa scolara, eu am terminat de 10 ani liceul , insa ceva elemente de geometrie vectoriala am prins
Daca n-ai notiuni de vectori, atunci hai sa vedem o metoda grafica.
Tot ce am reusit la a doua este sa fac desenul
Si totusi, cum l-ai desenat? La ochi? ![]()
La intersectia diagonalelor AD, BE, CF ale unui hexagon neregulat ABCDEF se afla un triunghi, deci ca sa generezi hexagonul, deseneaza prima data un triunghi oarecare I1, I2, I3, apoi alege-ti un punct fix A in prelungirea uneia dintre laturile triunghiului pe prelungirea lui I1, I2. Apoi, prin puncul A, duci paralela la I2I3 si o intersectezi cu I1I3 rezultandu-ti punctul B La fel procedezi si cu punctul B pana-ti rezulta toate cele 6 varfuri ale hexagonului. Ultimul varf rezultat e F. Fiecare varf al hexagonului l-ai obtinut din precedentul, deci daca demonstrezi ca F este unul si acelasi atat daca consideram paralela dusa prin A la I1I3 intersectata cu I2I3, cat si cea dusa prin E la I1I2 intersectata cu I2I3, desenul grafic ABCDEF este corect si treci la pasul 2, pentru a demonstra ( prin teorema lui Thales) egalitatea acelor rapoarte.
la problema cu cartofii se pot lua orice numere pana la urma pentru ca se spune ca s-au impartit cartofii in 3 si nu ca fiecare a mancat un numar de cartofi intregi. Astfel pot sa fie si 2 cartofi ramasi la urma, unul mancat de ultimul, 3 ramasi dupa al doilea care a mancat 1,5, 4,5 ramasi dupa primul care a mancat 2,25 iar la inceput ar fi fost 6,75 .
Sper ca nu imi spuneti ca despic firul in 4
, pana la urma cartofii aia se pot musca
@ Harald
cartofii s-au impartit, nu s-au taiat
insa intr-adevar, solutia e multipla , de genul :
nr. cartofi totali 27n, primul mananca 9n, al doilea 6n, al treilea 4n, cu n≥1
DavidNe explici?
(1) : Nr. total cartofi x €N
(2): Primul x/3 €N --> x multiplu de 3 (cartofi ramasi 2x/3)
(3): Al doilea 1/3 din 2x/3 = 2x/9 €N --> x multiplu de 9 (cartofi ramasi 2x/3- 2x/9= 4x/9)
(4): Al treilea 1/3 din 4x/9= 4x/27 €N --> x multiplu de 27
(5): Cartofi ramasi 4x/9- 4x/27= 8x/27
din (1),(2),(3),(4) --> x≥ 27 (x multiplu de 27)
MikStelista:am scris-o pe caietul de mate si am dus-o la scoala...spre rusinea profesoarei (care avea ani in spate de profesie) nici ea nu a putut sa o rezolve.
cum nu a putut sa o rezolve?
banuiesc ca nu a stiut-o rezolva la nivelul clasei a IV-a cu segmente sau cum naiba se face , caci asta e clar problema de cls. a IV-a.
cum nu a putut sa o rezolve?banuiesc ca nu a stiut-o rezolva la nivelul clasei a IV-a cu segmente sau cum naiba se face , caci asta e clar problema de cls. a IV-a.
Pai daca o fi dus-o profei de romana mi se pare normal.
Ciudateniile matematicii
inmultiti:
13837 X (varsta dvs.) X 73 =
![]()
Da 19 19 19 19 / 20 20 20 20 / etc.