FC Steaua Arhiva Forum
Arhiva forumului FC Steaua — conservata in regim doar-citire. Postarea a fost dezactivata. Inapoi la site

Problema Zilei

«12»
yanymakes05.10.2010 19:21

M-am gandit sa postez in fiecare zi cate o problema :) pe care voi trebuie sa o rezolvati !

( Solutia Problemei apare la 12 Ore dupa ce am postat problema ! )

932.jpg

In urmatoarea imagine, care este valoarea celui de-al doilea rand?

Aceasta este o problema care-ti testeaza priceperea in a lucra cu numere...

Se spune ca:

- Daca esti inginer, ar trebui sa rezolvi problema in cateva minute, in jur de 3.

- Daca esti arhitect, ... in 3 ore.

- Doctor, ... in 6 ore.

- Daca esti contabil, in 3 luni.

- Daca esti avocat, probabil ca niciodata...

- Daca ai alta meserie, sau esti elev, sau student, scrie tu cat ti-a luat pana ai rezolvat problema...

BONUS:

Cum puteti face ca un ceas care merge in ritm normal sa arate de doar doua ori pe zi ora exacta?

ceasul este normal = adica nu digital.

ora exacta = ora reala (ora:minut:secunda)

merge = functioneaza

AXL Bravo :D

Solutia :

222_7.jpg

se identifica cate un semn cu un numar/o cifra si se ajunge la solutie

Bonusul:

Invartim cadranul astfel incat ceasul sa mearga invers, si va avea doua momente in care va arata ora exacta pentru ca face doua rotatii.

[De fapt e oglindire a ecranului sau invartire a limbilor in sens trigonometric]

AG05.10.2010 19:29

il reglezi la ora fixa, cu minutarul aproape de 12 si secundarul trecut de 12

axl05.10.2010 19:30

13

AG05.10.2010 19:33

sau ..mai e si varianta sa invarti cadranul ceasului, astfelincat sa functioneze invers,si atunci face doar doua rotatii ..si va aratat doar de doua ori ora fixa :P

e veche poanta..

yanymakes05.10.2010 19:39

920.jpg

Cele 3 sageti colorate au unghiurile varfurilor de marimi diferite. Care unghi este mai mare , cel al sagetii de culoare rosie sau cel format din suma unghiurilor sagetilor galbene si verzi ?

Patrulaterele in care s-au desenat sagetile ,sunt 6 patrate egale.

Bonus : suprafete echivalente.

Cu cele 8 betisoare de chibrit ,toate egale,am construit poligonul de culoare galbena din imagine. Plasati inca 2 betisoare de acelasi fel , in interiorul poligonului ,astfel incat sa obtineti 2 poligoane cu suprafete echivalente (arii egale).

yanymakes05.10.2010 19:43

am adaugat solutia pentru ca axl a raspuns corect !

axl05.10.2010 20:04

@yanymakes

Daca doresti ca continui postezi numai aici, nu deschizi in fiecare zi un nou topic.

N-o mai rezolv si p-asta ca-ti iau toti clientii.

yanymakes05.10.2010 20:17

o sa postez numai in topicu asta ! :steag_sah_mic:

Alex88pl05.10.2010 20:27

la cea cu triunghiurile cu un bat pui baza triunghiului din stanga sus si cu al doilea ridici mediana care o sa fie perpendiculara pe baza.

Harald11.10.2010 17:49

dupa forma intrebarii pare ca sunt egale unghiul sageti rosii cu suma unghiurulor sagetilor rosii si galbene.

Cel rosu are 45 de grade, cel galben 30 si cel verde cred ca 22,5 dupa un calcul rapid. (ma rog, fiecare ori 2). Deci suma ar trebui sa fie mai mare.

john_8611.10.2010 18:06

13. in 5 min

vlad11.10.2010 18:08

Suma celor 2 unghiuri (galben si verde ) este egala cu cea a unghiului rosu.

Adica 53.13+36.87=90 grade.

Si a 2-a problema se rezolva astfel:

Se formeza cu 2 betisoare un unghi identic cu cel ascutit al poligonului (cel de 60 de grade) se intoarce in sens invers acelor de ceasornic cu 90 de grade si se lipesc laturile acestui unghi de laturile poligonului astfel: o latura pe jumatatea laturii de jos formand un unghi de 30 de grade iar cealalta latura a unghiului nou format este perpendiculara pe latura lunga inclinata a poligonului.

Vreti sa va fac si desene?

whizah15.10.2010 11:47

Problema zilei....unde naiba vedem meciul lui Bute? :chair:

Stie careva vreun site?

Adrian15.10.2010 11:54

www.myp2p.eu

Daca nu merge, puteti astepta cateva ore si apare pe torente.

navodarean15.10.2010 13:14
Problema zilei....unde naiba vedem meciul lui Bute? :chair:

Stie careva vreun site?

probabil si pe sportztv.trei.ro :)

bebe4steaua4ever16.10.2010 03:29

meciul incepe acum si il puteti vedea aici !!! http://boxingguru.co.uk/gurutv.html :steag_cruce_invers:

mdionis16.10.2010 11:21
Cele 3 sageti colorate au unghiurile varfurilor de marimi diferite. Care unghi este mai mare , cel al sagetii de culoare rosie sau cel format din suma unghiurilor sagetilor galbene si verzi ?

Patrulaterele in care s-au desenat sagetile ,sunt 6 patrate egale.

Na ca abia vazui problema, cateva raspunsuri dar nici o demonstratie. Oare de ce?!

Notam unghiul rosu 2A, iar celelalte cu 2B si 2C. Orice relatie intre ele se mentine si pentru jumatatile lor ale caror tangente sunt in ordine 1, 1/2 si 1/3. Unghiul A are deci tg A = 1, iar suma celorlalte doua are tangenta tg( B+C ) = ( tg B + tg C ) / ( 1 - tg B * tg C ) = (1/2 + 1/3) / (1 - 1/6) = 1 de unde rezulta ca suma lor este egala cu A. De observat ca este crucial pentru problema ca dreptunghiurile identice mici in care sunt inscrise triunghiurile problemei sa fie patrate, altfel egalitatea nu mai este verificata.

O problema aparent banala ce necesita totusi o mica analiza semantica si fizica a situatiei ar fi urmatoarea: ce este mai greu, un kilogram de mere sau uul de plumb?

vlad16.10.2010 14:39

@mdionis,

care este valoarea celor 2 unghiuri?

Au aceasi greutate ,evident.Dar daca apuci sa musti dintr-un mar frumos din kilul ala de mere se schimba problema.

Acest principiu se aplica doar daca poti respira in vid.

Harald16.10.2010 14:47

suntem totusi pe un site al suporterilor unei echipe de fotbal, nu al unor oameni al caror hobby este matematica

mdionis16.10.2010 22:18
@mdionis,

care este valoarea celor 2 unghiuri?

B = arctg(1/2) ~ 26,565°

C = arctg(1/3) ~ 18,435°

E adevarat ca ai scris valorile lui 2*B si 2*C insa nu ai explicat de unde le-ai scos: pare ca te-ai uitat la poza si ai spus ceva de genul: mi se pare mie sau unghiul ala chiar e 53,13°? :whistle: Serios vorbind, aceea nu e o demonstratie a problemei ci o demonstratie a faptului ca dumneata ai rezolvat-o (altfel nu aveai de unde sa gasesti valorile corecte): distinctia este subtila dar evidenta. Daca ai fi facut vreo aluzie in scris la 2*arctg (1/2) atunci am fi fost pe drumul cel bun.

Au aceasi greutate ,evident.Dar daca apuci sa musti dintr-un mar frumos din kilul ala de mere se schimba problema.

Acest principiu se aplica doar daca poti respira in vid.

... insa de regula nu le cantaresti in vid, si atunci intrebarea capata sens.

suntem totusi pe un site al suporterilor unei echipe de fotbal, nu al unor oameni al caror hobby este matematica

... si pe o arie a forumului care poarta numele "Discutii libere", ceea ce inseamna ca se poate conversa despre orice, inclusiv despre hobby-urile unei minoritati nereprezentative a utilizatorilor site-ului.

vlad17.10.2010 04:34
B = arctg(1/2) ~ 26,565°

C = arctg(1/3) ~ 18,435°

E adevarat ca ai scris valorile lui 2*B si 2*C insa nu ai explicat de unde le-ai scos: pare ca te-ai uitat la poza si ai spus ceva de genul: mi se pare mie sau unghiul ala chiar e 53,13°? :whistle:

Am pus raportorul pe monitor sau am ghicit-o . Sau ar trebui sa spun cu ce ma ocup pentru a sustine teoria mea.Asa am rezolvat-o. Data viitoare voi scrie si demonstratia.

Bafta multa!

mdionis17.10.2010 14:03
Am pus raportorul pe monitor sau am ghicit-o . Sau ar trebui sa spun cu ce ma ocup pentru a sustine teoria mea.

Nu. O demonstratie matematica nu devine aprioric valabila daca autorul declara sub prestatie de juramant ca e doctor in matematica. Iar daca dumneata chiar esti matematician sau fizician, ar trebui sa stii asta la fel de bine ca si mine.

Data viitoare voi scrie si demonstratia.

O idee foarte buna.

Harald18.10.2010 19:39

paote ne mai incanta yanymakes cu un test care sa dea de gandit.

MikStelista25.10.2010 18:46

O sa incepeti sa radeti, dar...

Acum ceva ani m-a pus tata sa rezolv o problema...o problema pe care a auzit-o de la un om in varsta de al locului, el i-a zis "problema babeasca". Spre rusinea mea nu am putut sa o rezolv asa ca am incercat sa trisez :D am scris-o pe caietul de mate si am dus-o la scoala...spre rusinea profesoarei (care avea ani in spate de profesie) nici ea nu a putut sa o rezolve. De nervi am aruncat foaia si am uitat de problema. Asta seara din vorba in vorba tata si-a adus aminte ca nu am rezolvat-o. M-a pus sa iau o foaie si un pix si am rezolvat-o impreuna....nu mi-a venit sa cred cat de usoara era rezolvarea. Hai sa vedem daca va chinui si pe voi, suna cam asa:

Erau 3 calatori pe care i-a prins noaptea intr-un sat. Au hotarat sa ramana acolo peste noapte si au cerut ajutorul unei femei in varsta. Doamna le-a explicat ca le poate oferi un acoperis deasupra capului, dar de mancare nu le poate oferi decat niste cartofi fierti. Au acceptat. Pana a pregatit masa, oamenii au adormit. Femeia le-a lasat cartofii pe o masuta. Se trezeste unul dintre ei, imparte cartofii in 3 isi mananca partea si se culca. Se trezeste al doilea, imparte iar cartofii in 3 isi mananca partea si se culca. Se trezeste si al treilea, imparte si acesta cartofii in 3 isi mananca partea si se culca. Cati cartofi au fost? Cati cartofi au mancat fiecare? Cati cartofi au ramas?

axl25.10.2010 19:28
Cati cartofi au fost?

27

Cati cartofi au mancat fiecare?

9, 6, 4

Cati cartofi au ramas?

8

«12»