Ma bucur sa vad ca ciobanul indobitoceste tot mai multi oameni.
Ce legatura are religia cu sportul? Explica-mi si mie bai evlaviosule.
V-ati trezit toti aici sa vorbiti despre religie si sport cand nu au nici o legatura.
Auzi ba dane, da' te-ai gandit ca poate la Steaua sunt si jucatori Catolici? Poate sunt si evrei sau musulmani. Astia cum se vor simti cand le dai drumu' la muzica ortodoxa?
Azi maine o sa vina lumea sa ceara sa ii batem echipele care au musulmani pentru Dumnezeu, nu pentru sport sau performanta. O sa ceara lumea ca jucatorii crestini sa rupa picioarele musulmanilor sau sa ii converteasca pe teren.
O sa il vedeti pe Banel cum fuge cu Biblia dupa ei si cum le citeste din ea.
V-ati trezit sa bagati religia in sport. Fix aici mai lipsea.
Adriane cu tot respectul dar postul asta te caracterizeaza pe deplin, vesnicul nemultumit, cel mai stelist dintre toti si cel care le stie pe toate, ca sa nu mai spun de mistoul de prost gust.
Omul a venit cu ceva, daca vroiai sa ii spui ca gandeste gresit explica-i coerent si cu argumente de ce astazi nu poate fi pusa muzica regilgioasa pe stadion, nu cu o replica de gradinita- esti un becaliot ignorant iar religia e depasita astazi. Nu mi-o lua in nume de rau, dar de cand esti moderator te certi cu toti, ca sa nu mai spun ca uneori par superior si arogant.
Explic eu de ce nu poate fi pusa muzica religioasa pe stadion, ma rog pe Ghencea.
1.Romania este un stat laic, orice se face in tara asta se face independent de Biserica, fara a o implica si fara a se raporta la Ea.
2.In tara noastra, printre diverse libertati exista si libertatea religioasa si de credinta, acest lucru inseamna ca poti sa crezi in divinitate, dar la fel de bine poti sa nu crezi, a te declara fara religie nu inseamna o infractionalitate, ceva ce poate fi pedepsit, din contra inseamna respectarea unei legi. Acest aspect este si in legea de functionare a unor institutii ale statului unde se depune juramant, ( orice juramantul incheindu-se cu formula "Asa sa-mi ajute Dumnezeu") cei care nu cred, spun juramantul fara formula care implica divinitatea dar isi dau cuvantul de onoare.
3. Stadionul fiind o institutie publica (deschisa participarii oricui in egala masura) trebuie sa respecte anumite criterii de tratare egala a tuturor participantilor, una dinte ele fiind tocmai cea legata de religie, cum s-ar simtii un musulman care asculta Fericirile? la fel si pentru jucatorii echipei noastre. Noi cum ne-am simtii daca am fi obligati sa ascultam un cantec iudaic/evreiesc sau o predica adventista?
4. Din punct de vedere religios, sunt multe cantari etc, care au un rol foarte bine determinat in ce priveste ordinea de interpretare, momentul, de cate ori etc, sunt multe canturi care nu se rostesc decat o data pe an, altele nu se canta decat in anumite momente ale zilei (serea, la pranz, etc) ori a pune un cantec de dimineata la 9 jumate seara mi se pare complet deplasat, si fara nicio logica religioasa. Altfel spus trebuie respectata in tocmai traditia bisericeasca.
Ai sugerat acolo sa fie pus "Hristos a inviat", tie iti place cum suna "Hristos a inviat" in luna august? din cate stiu doar in noaptea de inviere se canta si intre anumite momente nu cand ii vine lu popa, in plus Invierea are loc la 12 noaptea, cum ar suna cantecul asta la 6 jumate pe Ghencea?
5. Religia si credinta in Dumnezeu este un lucru intim, care trebuie facut in contextul sau si in locul potrivit, nu esti credincios daca afirmi asta cu gura pana la urechi iar in sinea ta doresti raul. Cand te duci la Biserica te duci pentru tine, nu sa te vada vecinul, soacra etc.
6. Religia si mai ales muzica religioasa nu sunt nici pe departe lucrurile care sa te imbarbateze, sa iti dea acea traire de vitejie, curaj, de ponteta, trairea de a te arunca in lupta pentru un ideal, sunt alte lucruri care te impulsioneaza mai mult: un discurs, muzica militara/patriotica, rememorarea unor fapte/evenimente, evocarea cu inflacarare a unor victorii din trecut, cauza pentru un ideal etc, astea au un efect mai puternic la nivel emotional decat muzica religioasa.
7.In lumea de astazi astfel de manifestari nu mai isi au locul, este ceva nu face bine nici religiei nici sportului. Pana la urma religia si sportul sunt doua lucruri total opuse, fiecare domeniu cu oamenii sai, cum la biserica nu vezi 'huligani' cu sapca si blugi, nici pe stadion nu vezi calugari cu parul alb si barba de un cot.
8. E usor sa spui "de ce nu e muzica religioasa pe stadion", dar ai privit vreo data din partea celuilalt? tu cum ai reactiona daca intr-o Biserica s-ar juca fotbal? ai considera un act revoltator, uite ca si pentru un stadion muzica religioasa pote sa constituie ceva ce nu prinde.