Mesaj de la niste mitici
Aversiunea Timisoarei față de bucuresteni este un semn de frustrare provinciala Și atit
Hai să discutam sincer. Ca de la mitic plin de defecte la banățeanul debordind de virtuti. Iată cum stă treaba. O parte dintre noi am obosit să ne dezvinovățim pentru vini imaginare. Ne-am plictisit să fim cavaleri si să ni se raspundă cu mitocanii. Ne-am saturat să intoarcem si obrazul celalalt pentru palmele si scuipatii made in Bega doar pe motiv că ne-am nascut ceva mai la est de Viena. Uite-asa, n-avem vocatie de martiri ai Diviziei A, si Burger pe deasupra! Mai ales că ne-am edificat asupra spiritului european care domneste in sinul minunatei galerii timisorene după meciul impotriva Stelei. Și in alte ocazii. Și de va fi cu banat, vom spune citeva lucruri care vor increti fruntea perfect netedă a unor banățeni care-și inchipuie că au brevetat bunul simt onoarea, cinstea, iubirea de fotbal si valul la goluri.
De ce se intimplă asa? Fiindcă adevarul rostit partial e anticamera minciunii. Platim acum dobinda facerii de bine cu forta. Tentativa de impacare venită dinspre Bucuresti a fost privită ca o altă formă de mirșăvie a fanariotilor cu laptop din Baneasa. Un viclesug ticluit să-i destabilizeze pe dinsii, singurii cetățeni cu pedigree de UE din bicisnicul spatiu carpato-danubiano-pontic. La bunavoință, ei au raspuns cu frustrari provinciale.
Timisoara fotbalistică a beneficiat de un cec in alb din partea tuturor, nu doar a miticilor din oribila Capitala Simteam că e nevoie de aer proaspat si am deschis larg fereastra. Luni in sir, mizerabila asta presă bucuresteana aservită oligarhilor regățeni, n-a incetat să aplaude fenomenul Timisoara. Închegarea unei echipe frumoase. Mostenitoare in acte a Fulgerului Bragadiru. Din jucatori mitici, cu antrenor mitic. Am ridicat elegant mingi la fileu, desi multe lucruri erau in neregula incepind cu finantarea asigurată de preacuviosii frati Iancu si incheind cu palmaresul care zace si acum in buzunarele lui Zambon.
Niciodata nici o echipă bucuresteană nu a beneficiat de tratamentul absolut preferential destinat lui Poli si suporterilor sai. Naivi, am gindit că Timisoara iși va asuma barbateste rolul de alternativă la puterea celor trei mari bucurestene. Dinamovistii, stelistii si rapidistii chiar au motive să fie suparati. În aceeasi notă de naivitate blegoasa credeam că ne saturaseram de aceeasi tară si doream să o schimbam. Inclusiv prin fotbalul vindecat de bolile profesionale: minciuna prefacatorie, spagi, trafic de influență, nonvaloare.
Am gresit grav. Noi voiam să schimbam Romania bolnavă cu una sanatoasa dumnealor iși doresc altă tara Pur si simplu. Alt campionat, in altă tara Cum au procedat ei cu bunavointa si simpatia celorlalti? Simplu, au facut-o sul si au pus-o la WC. Iată de ce, macar unii dintre noi, nu ne mai simtim solidari cu minunatul public al Timisoarei care la binete raspunde cu sudalmi. Iar dacă echipa va reusi performanță si ne va face in continuare concesia de a evolua in Divizia A, vom apaluda sincer, indiferenti la mesajele lor cu carpete si rapiri din serai.
Cristian Geambasu GSP 13 septembrie 2005