De mult nu mi-a fost asa rusine la un meci al Stelei . Nici cand pe stadion eram 1000 de insi rasfirati prin tribune (da, Steaua a avut si meciuri d-astea!) sau cand jocul echipei mergea chiar mai prost decat in era Lacatus ( stiu,si asta pare pentru unii neverosimil!).
Arestarea lui Becali a adus in primul rand o scindare si o radicalizare inadmisibila a comunitatii steliste. Asa cum anticipam intr-o postare imediat dupa capturerea ciobanului, capitalul sau de simpatie va creste brusc, ceea ce nu s-a intamplat nici chiar in urma asa-ziselor sale acte de caritate electorala. Faptul ca autoritatile statului sunt incapabile sa-l agate (daca este cazul ,bineinteles) cu niste argumente verosimile si faptul ca acestea lasa impresia chiar si celui mai naiv cetatean ca nu se ocupa decat de repetabile circuri de prost gust, au generat chiar si in marea majoritate a mediei (alminteri nu prea prietenoasa) sentimente de compasiune si de indignare . Era de asteptat ca nici coarda sensibila a poporul stelist nu va scapa neatinsa. Pe acest val, becalienii de serviciu au actionat imediat, impartind cetatenilor de la tribune tricouri de solidaritate cu urgisitul. Astfel, daca tribunele pareau pana acum indiferente sau chiar sustineau (macar in gand) actiunile de protest ale peluzelor, azi au trecut la un razboi fratricid. Iar la final, atunci cand au preluat initiativa si au inceput sa incurajeze echipa, unii pot spune ca l-au si castigat.
Ca un antibecalist convins dar care sta in tribuna, nu am vazut cu adevarat Steaua reprezentata de nico tabara. Ci doar ma simteam penibil ca nu ma mai regasesc nicaieri in Ghencea. Unii m-ar intreba : Pai daca esti anti-cioban, de ce nu treci in peluze, in nordul mai moderat sau in sudul mai inflacarat? Simplu, pentru ca nici ele nu mai intruchipeaza spiritul stelist. In mod normal, acolo s-ar aduna oamenii care doresc ca ticalosul sa vanda Steaua unui om mai capabil si mai sufletist cu un pret rezonabil, care sa tina cont si de veniturile realizate nu doar de "investitiile" pretinse a fi fost facute. Dar cum actioneaza ei ? Cu scandari si mesaje ironice legate IN PRIMUL RAND de arestarea discutabila a omului si aproape deloc in directia de : "pleaca si vinde, bai nemernicule!". Judecand la rece, cu ce m-ar bucura ca stelist daca sursa raului ar fi in parnaie si nu in libertate? Asta NU NE GARANTEAZA disparitia nenorocitului. Si daca ar primi 20 de ani de ocna, ar nationaliza statul Steaua, n-ar mai fi el patron? Din pacate, nu, deciziile le-ar lua tot un zevzec de nepot sau fin, plamaditi din acelasi aluat machidonesc.
Apoi, este din ce in ce mai jenant sa vezi peluzari (despre cei din sud vorbesc in special) care nu se bucura la gol, care nu striga pentru Steaua si, cel mai grav, care-l acuza pe Argaseala de pupincurism, dar care nu vad ca principalul lingau este tocmai Simbolul, chipul cioplit (atentie, e diferit de icoana) la care se inchina toata Ghencea. Sa nu-ti dai seama ca idolul tau este responsabil de modul in care se exprima echipa, sa nu realizezi ca i-a facut stapanului toate poftele neghioabe legate de jucatori si alcatuirea lotului, sa nu pricepi ca el s-a intors doar pe post de halca de carne aruncata drept momeala unor caini turbati, pentru toate astea trebuie sa fi prost facut gramada. Si oricat ar spune unii ca toata zbuciumarea pentru Lacatus!Lacatus!Lacatus! este doar un gest etern de apreciere pentru istoria sa stelsta, argumentul tot nu sta in picioare . Daca ar fi sa scandam numele timp de un minut tuturor gloriilor steliste care merita asta la fel de mult, nu ne-ar ajunge o intreaga editie de campionat. In aceste conditii, Steaua nu mai sunteti voi, ci doar consituiti o masa de pusti teribilisti cu idei putine si fixe, iar atitudinea cu adevarat constructiva lipseste cu desavarsire.
Despre cetatenii burtosi care se bateau pentru un tricou cu Gigi FREE, doar atata pot sa spun : HUO!, asta ca sa nu intram in chestii banabile. Daca acest club s-ar putea diviza, unul al stelistilor nebecalieni, dar iubitori doar de Steaua si nu de amulete-simbol, si unul cu Becali in frunte, v-as blestema sa iubiti o echipa condusa de el toata viata. Sa va spuna ca el "baga milioane", ca "la vara vin 2 Terry Henry si 3 Messi", ca "la anul spulberam tot" , iar in realitate banii incasati din competitii, sponsorizari-drepturi TV (conditionate tot de nr. de fani), sau bilete sa fie folositi in afise cu PNG sau ca miza la cazinou. Va doresc lipit pentru todeauna pe frunte apelativul de "OI" si pe Razvan sau Mircea Lucescu pe banca, tintele sale in materie de antrenori.
Asadar, stimati stelisti care nu ati fost azi la meci, dar care probabil n-o sa lipsiti datile viitoare: poftiti de alegeti in ce curente de opinie va veti inrola !
Eu am decis sa nu ma inscriu in nici unul, am doar amaracinea sa constat ca stelismul adevarat moare pe zi ce trece in Ghencea.
P.S. Sper ca ultrasii infierbantati care deja au dat navala pe un topic alaturat sa priceapa exact sensul articolului si sa nu se apuce sa zbiere "ba becalistule, tu de fapt nu vroiai sa-l aresteze!". Imi stau marturie celelalte postari ca am salutat evenimentul din prima, ca o razbunare personala mai mult, DAR nu pe asta trebuie sa punem accentul pe stadion. Inainte de dorinta ca Becali sa stea la puscarie vreau ca el sa treaca intai pe la notariat si sa intocmeasca un act de vanzare-cumparare.
The Radical