FC Steaua Arhiva Forum
Arhiva forumului FC Steaua — conservata in regim doar-citire. Postarea a fost dezactivata. Inapoi la site

Campioni si ploscasi

«12»
fcsteaua.ro19.03.2009 17:37

Dupã ce Victor Pițurcã a fost îmbrâncit afarã din Templu, la începutul sezonului 2004/2005, Steaua s-a aflat la mare concurențã cu Gigi Becali în ceea ce privește acoperirea mediaticã. Clubul a sfârșit prin a fi umilit în aceastã întrecere de un absurd grotesc.

În România, pare cã performanța la cel mai înalt nivel, indiferent de ramurã, este aproape imposibilã. Atunci înseamnã cã, în sport, avem un club care se numește Imposibil Oltchim Râmnicu Vâlcea. ªi cât de minunat aratã imposibilul...

Clubul din Râmnicu Vâlcea era un nume de rezonanțã al handbalului european încã din 1984, atunci când s-a impus în Cupa IHF, performanțã pe care a repetat-o și cinci ani mai târziu. În 1987 a atins semifinalele Cupei Cupelor, în 1990 și 1992, semifinalele Cupei Campionilor Europeni, în 1993 a ajuns pânã în penultima fazã a Cupei Cupelor. În 2002 a pierdut finala aceleiași competiții.

Ce a urmat însã dupã anul 2005, anul când s-au pus bazele fenomenalei echipe a "Galacticelor", este un vis mult prea frumos pentru România: dupã ce a devenit, formal și faptic, primul club profesionist al handbalului românesc, în 2007 a cãlcat în picioare absolut toate echipele din Cupa Cupelor, în ciuda faptului cã arbitrii au fost veritabili "cavaleri negri" ai fluierului în multe partide, mai ales în deplasare. În același an, Oltchim a participat la prestigiosul turneu "Trofeul Campionilor", pe care l-au câștigat într-un ritm și într-un stil de echipã mondialã. În acest an, a reușit o calificare fantasticã în semifinalele Ligii Campionilor, iar incredibilul vis (cu atât mai incredibil cu cât acesta este românesc!) continuã...

Nu existã niciun secret al succesului, totul derulându-se la vedere: șeful grupului Oltchim, Constantin Roibu și președintele clubului, Ioan Gavrilescu, formeazã o echipã excepționalã: Domnul Roibu și Domnul Gavrilescu își cunosc foarte bine atribuțiile și competențele, sunt 100% dedicați obiectivului echipei - succesul și gloria europeanã a clubului - au lucrat excelent cu unul dintre cei mai valoroși tehnicieni români, Gheorghe Tadici, cãruia i-au dat libertate totalã. Mai mult, rareori s-a întâmplat ca jucãtoarele pe care antreonorul sãlãjean - pânã sã vinã la Oltchim, Tadici era un aprig rival! - le-a dorit, sã nu ajungã sub culorile roș-albastre din Râmnicu Vâlcea.

Totuși, atunci când antrenorul și-a pus în cap echipa, conducerea administrativã și-a spãlat rufele în mod decent, aproape suficient de departe de ochii publicului larg.

Acestea sunt personajele de excepție ce au oferit un cadru de excepție pentru ca 23 de jucãtoare de excepție sã facã din Oltchim un club excepțional. ªi Becali a visat/viseazã la aceleași performanțe la clubul de fotbal Steaua. Cel puțin verbal...

De fapt, lucrurile stau așa: un profesionist foarte dedicat meseriei de antrenor, Victor Pițurcã, a creat un nucleu dur de jucãtori valoroși, care, sub Walter Zenga, Oleg Protasov și Cosmin Olãroiu, aceștia bucurându-se de sprijinul excelent al unui manager priceput, Mihai Stoica, au scuturat praful de pe cartea de istorie a Stelei pentru a scrie noi povești de succes ale unor partide memorabile. Astfel, Steaua a devenit și prima echipã de club post-revoluționarã care și-a amintit de trecut prin intermediul unui prezent european demn.

Totul a durat pânã când Gigi Becali a câștigat cursa mediaticã împotriva echipei pe care o crediteazã. Moment în care Steaua, din perspectivã europeanã, nu a mai trãit decât din douã participãri și jumãtate în Liga Campionilor. Prima jumãtate s-a încheiat bine, cu cinci puncte, pe vremea când Steaua nu pierduse cursa cu Becali, ultimele douã participãri încheindu-se cu acumularea a doar unui punct pe sezon, în vremurile când Gigi Becali a condus clubul dupã cum a crezut el de cuviințã.

Cu cât creditorul își afunda mai mult echipa în dragomiro-sãndelism, cu atât discursurile sale de semifinale ale Ligii Campionilor și chiar de câștigare a trofeului - "în maxim cinci ani!" - sufocau mai abitir întreaga mass-medie româneascã.

Când Steaua atingea semifinalele Cupei UEFA, Becali se gândea, cum ar fi fãcut-o oricine, la grupele Ligii Campionilor. Pe atunci spunea doar cã i-ar plãcea ca Steaua sã dea piept cu marile forțe ale fotbalului european. Când Real Madrid și Olympique Lyon au învins timida noastrã echipã în Ghencea, Becali și-a revenit rapid din "Asta e, nu ai cum sã-i bați", explodând: "Lasã cã vedeți voi peste câțiva ani!".

ªi am vãzut: Hagi, umilit mai ceva ca acel portar Rotaru care ne-a îngropat cu Panathinaikos în 1998, a pãrãsit Tempulul, atât de drag inimii sale, cu ochii în lacrimi și cu cutremurãtor, dar dur "Gigi, tu strici Steaua!". "Fiara" a fost transformatã în Lacãtul de la gura suporterilor, Ladislau Boloni, jignit într-un mod oripilant.

Înainte și dupã toate acestea, vorbe de mãrire. Pași concreți în direcția cea bunã? Academia de fotbal a Stelei. O posibilã bazã bunã. Însã lipsesc acoperișul unui management de calitate și pereții care ar trebui sã formeze un culoar de performanțã impecabil, ziduri ce ar trebui clãdite de tehnicieni excepționali. Rãmâne de vãzut... Alți pași spre performanțã?!...

Peste toate acestea, Becali a aruncat un uriaș scuipat pe suporterii Stelei, care acum sunt implorați sã se întoarcã la meseria de bazã, susținerea echipei.

Ei, bine, NU! NU, NU, NU!!! Pentru noi, cuvantul înseamnã aproape totul, nu ca pentru Becali. Iatã ce înseamnã cuvântul pentru Becali: M-am certat cu Mitica Dragomir, dar fãrã jigniri. El m-a facut oligofren, eu l-am fãcut zdreanțã, dar nu ne-am insultat.

Ce înseamnã cuvântul nostru? Ascultați meciurile europene din perioada 2003-2006! Cuvântul nostru a fost atât de apãsat încât, de exemplu, jucãtorii de la Middlesbrough, obișnuiți cu arene precum "Anfield Road", "Old Trafford" sau chiar "Riverside", au afirmat, dupã meciul de pe "Lia Manoliu" cã, în momentul în care au ieșit pe gazon, au fost speriați de atmosferã.

Noi nu ne luãm cuvântul înapoi, pentru cã în acele vorbe punem toatã pasiunea de care suntem capabili în acele momente. Suntem mult prea diferiți de un personaj care nu a fãcut altceva decât sã vorbeascã dupã ce s-a vãzut purtat în Europa de fenomenalul suflu roș-albastru. De cele mai multe ori însã, vorbele sale ar fi fãcut sã roșeascã un cioban veritabil…

Noi ne dorim performanțã fãcutã cu demnitate, el ne-a oferit rezultate mediocre obținute, dacã nu dubios, atunci cu siguranțã într-o atmosferã de mahala, proprie altora: când Steaua era unul dintre titanii Europei, Rapidul era în Liga a II-a grohãind aberații, iar Mircea Lucescu smiorcãia tâmpenii.

Noi avem o tradiție a faptei, alții au o tradiție a datului din gurã. Becali, te vrem afarã din Templu pentru cã semeni prea mult cu ei, și prea puțin cu istoria, tradiția și Sufletul Stelei! Te vrem afarã din Templu pentru cã nu ești în stare sã fii ca noi!

Beeecccaaallliii, AFARÃ DIN TEMPLU!!!

Lari

bodanelu19.03.2009 17:46

multumesc Lari.

danimarcu19.03.2009 18:07

Excelent,Lari!Un nou articol numai bun de pus in rama.

Cred ca nici daca s-ar scrie sute de articole de genul astuia nu s-ar putea spune tot ceea ce e de spus in favoarea suporterilor stelisti si impotriva becalului...

Nici nu-i de mirare,ciobanul in 3 zile de aparitii televizate pangareste spiritul stelist atat de mult incat nici o apa din lume nu il poate spala.

Performanta si Jiji Becali nu pot coexista impreuna niciodata!

Becali,pleaca din Ghencea!!!

MoWeed19.03.2009 18:09

Bravo Lari! Articolul acesta ar trebui citit de fiecare becalist in parte, poate asa ar intelege si ei ce avem noi cu "nea Gigi"

Norbinho19.03.2009 18:17

Piturca a plecat la inceput sezonului 2004/2005. articolul este bun, il descrie bine pe Becali, dar per ansamblu performantele obtinute de Steaua nu sunt nicidecum mediocre pentru nivelul fotbalului din Romania. ca se putea mai mult si ca puteam fi mai sus e alta poveste, dar nu trebuie nici sa incercam sa diminuam ceva la care in urma cu 7 ani nici nu visam ...

Lari19.03.2009 18:24

@Norbinho

Am efectuat modificarea, ai dreptate. Am vrut sa scriu finalul sezonului cutare, m-am razgandit, dar a persistat ecoul... :blush:

Am jucat in Liga si am facut 2 puncte in doi ani. Asta ti se pare un rezultat bun? Eu la aia m-am referit. Daca mi-a iesit altceva, imi asum exprimarea defectuoasa.

Stiu ca rezultatele Stelei din 2004 incoa' sunt excelente, numai ca eu am scris altceva: Totul a durat pânã când Gigi Becali a câștigat cursa mediaticã împotriva echipei pe care o crediteazã. Moment în care Steaua, din perspectivã europeanã, nu a mai trãit decât din douã participãri și jumãtate în Liga Campionilor.

Norbinho19.03.2009 18:30
@Norbinho

Am efectuat modificarea, ai dreptate. Am vrut sa scriu finalul sezonului cutare, m-am razgandit, dar a persistat ecoul... :blush:

Am jucat in Liga si am facut 2 puncte in doi ani. Asta ti se pare un rezultat bun? Eu la aia m-am referit. Daca mi-a iesit altceva, imi asum exprimarea defectuoasa.

Stiu ca rezultatele Stelei din 2004 incoa' sunt excelente, numai ca eu am scris altceva: Totul a durat pânã când Gigi Becali a câștigat cursa mediaticã împotriva echipei pe care o crediteazã. Moment în care Steaua, din perspectivã europeanã, nu a mai trãit decât din douã participãri și jumãtate în Liga Campionilor.

da, nu ma gandeam ca nu stii cand a plecat piti. si eu mai gresesc anii ...

2 puncte in Liga nu e un rezultat bun, dar nici mediocru pentru fotbalul din Romania. plus ca am avut si mult ghinion, atat in 2007, cat si in 2008. stiu ca asta cu sansa e gargara, dar cu mai multa bafta treceam in ambele sezoane in primavara UEFA.

iar despre Becali am fost de acord cu tine. si eu sunt de parere ca de doi in ne indreptam cu pasi mari in jos ... din toate punctele de vedere ...

dalexandru2019.03.2009 19:34

in primul rand o masina, oricare, poate ceva in functie de motorul pe care il are. fotbalul romanesc nu poate pentru ca nu are motor capabil, e condus de un fost jucator care s-ar fura si pe el daca ar castiga mai mult, de fosti fotbalisti care care lufteaza cand e vorba de management sau de orice depaseste ora de "citire" ca ei pana acolo au mers cu scoala, si de pupincuristi care nu inteleg decat banii care pot iesi din fotbal iar cluburile de traditie sunt conduse de analfabeti licentiati, gen Becali Borcea sau turcu, de hoti gen Copos(nu ca restul nu ar fi), si nu cunoaste fair-play-ul de dupa fluierul arbitrului. aplaudam hipnotizati cand suntem umiliti de un Lyon, si-i dam credit pentru ca o echipa frantuzeasca are motor bun si ne uram in draci cand Steaua scoate capul in Cl, pentru un orgoliu prostesc se trece peste faptul ca suntem romani si incepe obisnuita ura intre noi si restul lumii, mai ales noi si dinamovisti de parca asta le-ar aduce lor perfomantele noastre si i-ar scuti pe ei de frustrarile lor ca au fost " mereu aproape" dar niciodata acolo. au parte de performante sporturile sarace pentru ca acolo sunt oamenii destepti si seriosi, care merg pe mana valorilor si nu a parvenitilor cu ifose, oameni care au un plan si au rabdare si care nu tolereaza infrangerea, oameni care vor cu adevarat performanta, campioni....

Astristul19.03.2009 19:52
Bravo Lari! Articolul acesta ar trebui citit de fiecare becalist in parte, poate asa ar intelege si ei ce avem noi cu "nea Gigi"

Sunt intru totul de acord cu tine!

@ Lari: Scrii articole din ce in ce mai bune si interesante. Tine-o tot asa! ;)

forzateaua

redondo19.03.2009 21:14

Eu imi amintesc ca si MM Stoica a jignit gloriile Stelei uneori si totusi in ceea ce-l priveste nu sunteti atat de vehementi...

Le reseau pansant19.03.2009 22:45

Imi cer scuze pentru off topic dar:

am facut in pdf revista Steaua 40 de ani(imaginile care sunt pe prima pagina drept Bibliografie obligatorie), suplimentul din 1987 al revistei militare dedicata Stelei si performantelor sale extraordinare-in special celor din fantasticul an 1986.

Cele doua fisiere sunt identice la continut difera doar calitatea imaginilor. Cand am facut pdf-ul nu m-a interesat spatiul, toata lumea are acum net bun si spatiu pe hard sa descarce revista de fata- cine nu sa stearga-pentru Steaua face un sacrificiu.

Multumesc lui toc71cc pentru poze (in fond le-am luat din galeria de imagini).

Am pus aici in speranta ca vor fi mutate intr-o sectiune specila pe forum, din scotoceala mea nu am gasit acea sectiune, sau ca va fi uploadat pe tracker ori intr-o alta parte mai vizibila si usor accesibila.

PS: scuze pentru calitatea grafica, de fapt de lipsa acesteia, dar am lucrat intr-un program mai mic si nu am avut prea multe posibilitati, trebuie sa vad de unde imi "cumpar" un corel, sau cel putin un serial.

Bravo Lari pentru articol, excelent punctat!

Steaua_40_de_ani_premium.pdfSteaua_40_de_ani_mediu.pdf

Marius20.03.2009 05:55

Hai sa-mi confirm reputatia de Gica-Contra :)

Interesant ce spui tu Lari insa nu poti compara handbalul cu fotbalul. Sper sa nu ma insel foarte tare dar, din ce stiu eu, Oltchimul a avut in sezonul trecut un buget de fix... 800.000-1.000.000 euro. Compara asta cu fotbalul. E ca si cum ai spune ca Loganul se bate cu S600 ca si cota pe piata auto.

Despre profesionalismul celor de la Valcea, iarasi te rog sa-mi dai voie sa-ti spun ca acele conflicte interne despre care spui ca au fost tratate profesionist au rabufnit la Beijing, afectand echipa nationala. Imi amintesc multe declaratii date atat de Tadici cat si de jucatoare. Ca acestea nu au fost atat de "becaliste" as pune-o pe seama diferentei de cota de piata dintre handbal si fotbal.

Ca sa inchei cu prima parte, situatia Oltchimului nu mi se pare absolut deloc profesionista. Sa nu uitam ca si Steaua MFA a obtinut performante superbe sub conducerea... lui Becali 2. In handbal e mult mai usor de facut performanta pe plan european pentru ca investitiile sunt muuuuuuuuult mai mici decat in fotbal. Spre exemplu, cu banii dati pe Szekely si Bogdan Stancu, Tadici isi facea la Valcea o echipa care castiga 5 ani consecutiv Liga Campionilor. De aceea spun ca trebuie pastrate proportiile si evitate comparatiile astea.

Referitor la partea a doua a articolului. Am observat ca in ultima perioada am o tenta proasta de a fi politicaly correct. Deci, pentru a fi corecti pana la capat, trebuie sa mentionam ca performantele Stelei din 2003 si pana acum, astea care au fost, au venit pe fondul infuziei de capital becaliene. Tot asa cum performantele Urziceniului au venit pe banii lui Bucsaru, tot asa cum performantele Vasluiului au venit din banii lui Porumboiu etc. Procentul il stabiliti voi, cat la suta au contribuit Zenga, Piti, Oli, Meme sau Gigi.

O zi buna :)

grgapitic2220.03.2009 06:03

f bun articolul

ciobane pleaca din Ghencea.

xray_rom20.03.2009 07:03

@Lari

Ai expus frumos o realitate...cruda. Felicitari!

Orice stat, comunitate, firma sau club care isi cultiva si conserva trecutul, valorile si le transmit prin mostenirea "culturii organizatiei" noilor veniti/nascuti, este un model de performanta care impune respect prin traditie si prezent.

Costica Roibu este un produs si brand managerial 100% Oltchim. A inceput sub comunisti ca stagiar si apoi director de uzina, inainte de '89 si din 90 si Director general si Presedinte al Consiliului de Administratie.

La concurenta cu Isarescu, este unul din cei mai mari si mai longevivi manageri din Romania. Fara el, Oltchim ar fi fost un Calan 2. Sursa de fier vechi pentru groparii industriei.

Nu numai ca a mentinut supravietuirea combinatului Oltchim, in conditiile in care statul si-a luat mana de pe propria avere, dar l-a si dezvoltat, l-a modernizat si l-a facut profitabil si brand pe piata externa. Nu stiu cati cunosc ca Oltchim, prin profilul productiei, este o potentiala bomba ecologica cu clor. Roibu a "dezamorsat-o" prin implementarea celor mai moderne tehnologii si sisteme de protectie.De unde bani?Aici a fost arta lui de manager. Toate in ciuda presiunilor interne sau externe de a o inchide sub masca mediului, dar in fond pentru a elimina o concurenta.Nu intru in detalii sa nu ma lungesc. desi cunosc f bine situatia si pe Roibu.

Un manager de exceptie iese in evidenta fie ca administreaza o uzina de PVC (policlorura de vinil), fie o echipa de handbal. Opereaza cu aceleasi standarde de calitate ale managementului.

Intre el si Becli nu exista termen de comparatie, decat ca amandoi locuiesc in Romania.

O asemanare, pana la un punct si pastrand proportiile, poate fi intre Roibu si Piturca, numai ca Pitzi si-a vandut actiunile si a plecat fara sa mai lase in urma mostenirea culturii organizatiei inglobata in experienta lui, ci a lasat Steaua la cheremul culturii lui Becali, cultura "mioritica".

Cum bine ai mentionat, a lasat doar un lot performant. Realizarile Stelei din era lui Becali sunt datorate in mare masura si lui Piturca.

Lari20.03.2009 11:52
Interesant ce spui tu Lari insa nu poti compara handbalul cu fotbalul. Sper sa nu ma insel foarte tare dar, din ce stiu eu, Oltchimul a avut in sezonul trecut un buget de fix... 800.000-1.000.000 euro. Compara asta cu fotbalul. E ca si cum ai spune ca Loganul se bate cu S600 ca si cota pe piata auto.

Pai si daca e asa cum zici tu, de ce doar Oltchimul, dintre toate echipele romanesti, indiferent de sport, a avut atatea performante din 2006 incoa'? Bani multi s-au bagat si in Rulmentul Brasov , bani multi s-au bagat si in echipa de volei de la Piatra Neamt, bani multi s-au bagat si in Asesoft...

Eu nu am vorbit despre bani, Marius, ci despre management. Eu vad rezultatele si vad ca, in spatele acestora, stau doi oameni care au construit un sistem fenomenal pentru Romania. FARA SA VORBEASCA DESPRE SPARGEREA NORILOR!!!

Cand au castigat Cupa Cupelor, cretinii din trusutul Pro mai ales, ii intrebau pe cand o sa se impuna in Liga Campionilor. Stii care-a fost prima reactie a lui Gavrilescu (altfel, om uns cu multe alifii...)? L-a umflat rasu', spunand ca ei se gandesc sa faca fata onorabil in Liga si ca viitoarele obiective vor fi stabilite de comun acord cu cei de pe banca tehnica.

Ce treaba au banii cu chestia asta?

Repet: nu am vorbit despre bani, ci despre management. Unul care cu greu se mai gaseste in Romania. Pe scurt: au investit cat a trebuit pentru performanta. SI AU VORBIT PUTIN!!!

Despre profesionalismul celor de la Valcea, iarasi te rog sa-mi dai voie sa-ti spun ca acele conflicte interne despre care spui ca au fost tratate profesionist au rabufnit la Beijing, afectand echipa nationala. Imi amintesc multe declaratii date atat de Tadici cat si de jucatoare. Ca acestea nu au fost atat de "becaliste" as pune-o pe seama diferentei de cota de piata dintre handbal si fotbal.

Am urmarit cu mare, mare atentie ce s-a intamplat la Oltchim in ultimii 3 ani. Tadici a fost contestat destul de dur inca din 2005, de cand au iesit vicecampioane mondiale. TOATA LUMEA (de la Gatu la Gavrilescu si Roibu) i-au spus sa se potololeasca. Hutupan nu ii vorbea decat strictul necesar, iar ea era sustinuta de alte cateva jucatoare.

Tadici si-a dat singur foc la valiza. Gavrilescu si Roibu au tinut valiza inchisa cat au putut, in ciuda faptului ca presa ii tot freca la melodie cu intrebari de "underground". Naum, desi lucra la TVR pe atunci, il tot intepa pe Tadici, iar asta ii raspundea fara perdea, la modul "Niciodata n-o spun nimic in bucataria interna, ar fi trebuit sa ma cunoasteti pana acum". Aceeasi atitudine a avut si Gavrilescu. Jucatoarele au evitat raspunsul, dar se vedea ca nu le convenea de atitudinea lui Tadici.

Asta inseamna atitudine profesionista, in opinia mea. O astfel de atitudine nu-ti garanteaza ca relatiile inter-umane din cadrul echipei vor fi minunate, dar fara asa ceva nu se poate face performanta.

Iti amintesc faptul ca lucrurile au bubuit cand Tadici a fost demis, iar Hutupan nu s-a mai putut abtine. Evident ca bulgarele, fiind pornit, a devenit si mai mare. Pana atunci, se stiau foarte putine lucruri.

Ca sa inchei cu prima parte, situatia Oltchimului nu mi se pare absolut deloc profesionista. Sa nu uitam ca si Steaua MFA a obtinut performante superbe sub conducerea... lui Becali 2. In handbal e mult mai usor de facut performanta pe plan european pentru ca investitiile sunt muuuuuuuuult mai mici decat in fotbal. Spre exemplu, cu banii dati pe Szekely si Bogdan Stancu, Tadici isi facea la Valcea o echipa care castiga 5 ani consecutiv Liga Campionilor. De aceea spun ca trebuie pastrate proportiile si evitate comparatiile astea.

Nu se pot compara performantele Stelei MFA cu cele ale Oltchimului, sa fim seriosi. Cu Becali 2 am castigat o Cupa Challenge in 2006 (e o diferenta fata de Cupa Cupelor, pe care Oltchim a castigat-o intr-o maniera net diferita fata de cum am castigat noi trofeul in 2006!) si un campionat. Nu mai insir inca o data ce a reusit Oltchim in ultimii ani in Europa. Nici nu are rost sa deschid discutia despre Liga Nationala...

Despre bani, am spus mai sus ce am avut de spus.

Intr-adevar, comparatiile dintre un sport si altul sunt mereu periculoase. Dar, inca o data: eu am vorbit despre calitatea managementului administrativ si sportiv, nu am facut paralele intre Oana Manea si Kapetanos, de exemplu (ca sa vezi ca stiu ca tipa aia e pivot, iar Pantelis al nostru, tot cam asa :smartass: ).

Referitor la partea a doua a articolului. Am observat ca in ultima perioada am o tenta proasta de a fi politicaly correct. Deci, pentru a fi corecti pana la capat, trebuie sa mentionam ca performantele Stelei din 2003 si pana acum, astea care au fost, au venit pe fondul infuziei de capital becaliene. Tot asa cum performantele Urziceniului au venit pe banii lui Bucsaru, tot asa cum performantele Vasluiului au venit din banii lui Porumboiu etc. Procentul il stabiliti voi, cat la suta au contribuit Zenga, Piti, Oli, Meme sau Gigi.

Am mai vorbit despre chestia asta.

Hai sa depasim discutia "eu bag bani, performanta e a mea". Am incercat sa scot in evidenta in articol faptul ca Roibu-Gavrilescu-Tadici a insemnat O ECHIPA. Adica exact ceea ce Becali este incapabil sa faca la Steaua.

Mi s-a luat sa batem apa-n piua pe chestia asta cu banii. Internazionale Milano, jumatatea anilor '90 si inceputul anilor 2000 iti spune ceva?

Pana cand n-o sa fim in stare sa gandim ca sportul e o chestiune de LUCRU COLECTIV, o sa ne tot dam cu capu' de pereti! De-asta am si vorbit de cursa mediatica Becali-Steaua. De asta am si incercat sa scot in evidenta faptul ca Steaua s-a dus in jos cand Becali s-a ocupat singur de echipa.

El putea sa debiteze multe cretinitati. Daca-l lasa pe Zenga/Protasov sa faca treaba si-si vedea de creditat cu cap Steaua, am fi fost departe, pe munca extraordinara a lui Piturca. Si Becali nu ar fi avut atatea probleme cu suporterii. Sigur, ar fi fost cativa huligani, care si-ar fi amintit de faptul ca in loja aia a stat un Om precum Ion Alecsandrescu, dar nah... romanii uita repede.

Marius, pe cat facem pariu ca daca Becali va reusi sa creeze o echipa manageriala buna si vom avea rezultate, tribunele vor inceta protestele? Sigur, ca Gigel sa faca asa ceva este imposibil, dar totusi, pe cat facem pariu?

Protasov20.03.2009 12:54

Este foarte fain scris. Multumesc frumos.

Tupac Amaru20.03.2009 13:06

O zi buna :)

Sunt alaturi de tine in profunda dezamagire suferita pe plan sentimental - idolul tau, Oli (zis si Harap Alb), a ales sa pupe in continuare mana seicului, dar la alt club din puternicul campionat arab.

:steag_sah_mic:

vlad20.03.2009 14:03
La concurenta cu Isarescu, este unul din cei mai mari si mai longevivi manageri din Romania. Fara el, Oltchim ar fi fost un Calan 2. Sursa de fier vechi pentru groparii industriei.

Ma intreb ce-ar fi fost Romania fara Mugur Isarescu,groparul sistemului bancar,cu buna stiinta.

1on20.03.2009 14:15

Offtopic:

Am urcat pe tracker pdf-ul fãcut de Le reseau pansant.

Marius20.03.2009 15:24

Lari,

raspund pe scurt pentru ca intentia mea nu este de a deturna discutiile inspre Oltchim. La Valcea s-a investit mai mult decat la Rulmentul, Asesoft si Unic la un loc in ultimii 9-10 ani.

Bun, management fara bani nu se poate face. Faptul ca Roibu a bagat banii Oltchimului in echipa de handbal e laudabil, dar te rog sa-mi dai voie sa privesc cu reticenta acest persinaj. Am motivele mele pe care nu vreau sa le dezvolt.

Am inteles ca ii apreciezi pe cei de la Oltchim pentru activitatea slaba in media romaneasca. Uite, eu sunt mai circumspect si cred ca Gavrilescu nu a fost invitat de 3 ori pe saptamana la sport.ro pentru ca nu face rating. Eu sunt sigur ca lipsa aparitiilor in presa a conducatorilor Oltchimului se datoreaza presei, pentru care cei de acolo nu sunt subiect care sa vanda.

Ba din contra Lari, se pot compara performantele Stelei sau ale Resitei cu cele ale Valcei. De ce? Pentru ca e acelasi sport. Diferenta intre Cupa Cupelor a Oltchimului si Challenge Cup de la baieti e exact diferenta dintre investitii.

Si in incheiere, ti-am zis ca in ultima perioada privesc un lucru din toate unghiurile. Eu nu m-am referit la sintagma "eu bag bani, performanta e a mea". Doar ca am vazut enumerarea unor performante si a oamenilor care au contribuit la aceste performante. Dar nu am vazut nici macar un cuvant despre cine a finantat (girat/imprumutat/etc) acele performante. Macar asa, de corectitudine. Pentru a demonstra ca noi nu suntem ca el, ca noi trecem cu vederea meritele unui om (atatea cate sunt) doar pentru avem un conflict cu respectivul. Sa ne intelegem, Becali a facut in Ghencea rau, dar si bine. Mult mai mult rau, dar asta nu inseamna ca trebuie sa-i negam lucrurile pozitive. Pentru ca am fi exact ca el.

Marius, pe cat facem pariu ca daca Becali va reusi sa creeze o echipa manageriala buna si vom avea rezultate, tribunele vor inceta protestele? Sigur, ca Gigel sa faca asa ceva este imposibil, dar totusi, pe cat facem pariu?

iti raspund putin altfel :) Stii care e diferenta intre Becali din 2001/2003 si cel din 2008/2009? Exact diferenta dintre pretul unui metru patrat de teren in pipera in anul 2003 comparativ cu 2008 :)

xray_rom20.03.2009 15:39
Ma intreb ce-ar fi fost Romania fara Mugur Isarescu,groparul sistemului bancar,cu buna stiinta.

Sistemul bancar s-a ingropat singur, atunci cand s-a ingropat, prin credite neperformante, trafic de influenta, etc. si nu din cauza lui Isarescu. Credit Bank, etc... nu le mai insir.

Isarescu a facut din Banca Nationala este una din cele mai solide si credibile institutii ale statului post-decembrist. Daca nu era el, ca manager si rectiliniu ca onorabilitate, era vai de capul nostru. Este unul din putinii cinstiti din functii publice, care nu a dat in primire tara.

Si recent.(1-2 ani in urma). El a atras atentia asupra usurintei cu care se acorda vredite. In special cele imobiliare. Daca nu intervenea prin masuri BNR, traiam si noi haosul american generat de credite.

Bancile au creditat gogoasa imobiliara, nu Isarescu!Tot Isarescu a fost cel care a tinut inflatia sub control, nu guvernele. A fost mereu cu matura in urma "mizeriei" facute de ei.

Crezi ca-l tinea cineva in functie daca nu era asa?Toate partidele il respecta, tocmai pentru ceea ce ti-am spus mai sus.

DanStan20.03.2009 16:02

Marius, marea problema e ca NU STIM cat a cheltuit efectiv Steaua din sumele pe care creditorul Becali declara verbal ca le-ar fi imprumutat clubului. Orice declaratie de genul asta nu are nici o valoare, nu ? Cineva obisnuieste sa spuna 'am glumit' ori de care ori e strans cu usa. Poate se va dovedi ca glumeste si cand ne povesteste de salariile jucaotrilor, de exemplu. Poate va glumi si cand va aspune maine (de exemplu) ca s-a razgandit si ca va credita clubul cu sume suficient de mari pentru a reconstrui echipa. Putem avea incredere intr-un glumet din asta ?

Nu stim nici care e balanta credite acordate - credite recuperate de dl creditor. Nu stim in ce conditii se acorda creditele alea. Nu stim multe, in schimb STIM ca 'Becali a bagat multi bani la Steaua'. Dar de unde stim ? Chiar de la Becali si din presa lingatoare de dos ciobanesc. Cam nesigure sursele, nu ? A, daca dumneata il cunosti pe directorul economic al clubului si poti obtine de la dansul date credibile referitor la situatia financiara reala a clubului de-a lungul ultimilor 8 ani ...

vlad20.03.2009 16:32
Sistemul bancar s-a ingropat singur, atunci cand s-a ingropat, prin credite neperformante, trafic de influenta, etc. si nu din cauza lui Isarescu. Credit Bank, etc... nu le mai insir.

Isarescu a facut din Banca Nationala este una din cele mai solide si credibile institutii ale statului post-decembrist.

Crezi ca-l tinea cineva in functie daca nu era asa?Toate partidele il respecta, tocmai pentru ceea ce ti-am spus mai sus.

@Xray, :)

Ori esti cunostinta cu Isarescu ori esti naiv si crezi povestile despre el.Nu ai cum sa ma convingi despre profesionalismul lui.Pentru ca stiu foarte multe lucruri despre Isarescu,si nu de la OTV sau Can Can ci din surse foarte sigure. Isarescu sta mult si bine la conducerea BNR pentru ca asa vor unii. Astia nu sunt de pe la noi din tara. Toate miscarile din celelalte banci se fac cu stiinta BNR-ului.Repet,eu nu vorbesc in urma unor "telefoane fara fir" ci de la o sursa foarte credbila. Eu il detest pe Isarescu,tocmai ca stiu multe magarii despre el. Si de prin '94 a venit unul si a zis ca sistemul bancar se va prabusi sub obladuirea lui Mugurel. Stiam multe tampenii inainte sa rasufle in presa,cum ar fi Tigareta sau de genul asta.Mai multe nu mai discut si ma opresc aici.

PS Sa stii ca nu am glumit cand am spus ca-i cunosc pe fratii Becali de acum 25 de ani. STOP

Lari20.03.2009 16:36
La Valcea s-a investit mai mult decat la Rulmentul, Asesoft si Unic la un loc in ultimii 9-10 ani.

Asertiunea de mai sus este exagerata.

Nu stim exact cat a cheltuit nici Oltchim, nici celelalte cluburi, putem doar aproxima. Intr-adevar, salariile si premierile de la Oltchim erau mai mari decat la celelalte cluburi. Dar in niciun caz cat toate celelalte la un loc.

Totusi, discutia despre bani este doar o parte a problemei, asa cum am spus. Internazionale Milano (in anii '90), Chelsea (la inceputurile si mijlocul erei Abramovici) au cheltuit sume fabuloase, iar rezultatele au lipsit pe plan extern.

Iar exemplele sunt mult mai numeroase, Real Madrid din "era Calderon" fiind exponential.

Diferenta dintre Steaua MFA si Oltchim este, in primul rand, una de management, cred eu. Si valcencele au mai avut sincope, dar Roibu si Gavrilescu nu au dat cu bata-n capu' antrenorilor. Da, au cerut explicatii, dar au avut atat rabdare, cat si tact. Cazacu, fiind un Becali 2, a avut senzatia ca le stie el pe toate, ca le face el pe toate. Ei, bine...

Steaua MFA a avut o baza sportiva (nu materiala, sportiva, ma refer la coeziunea lotului si la valoarea jucatorilor) solida. Cazacu trebuia doar sa-i lase in pace pe antrenori. Ti-ai gasit... Si retine ca un Sania, de exemplu, are un salariu asemanator cu Luminita Hutupan (mai mic, dar comparabil), fara ca Alin sa aiba valoarea sportiva a Luminitei. Si atunci?

La performata, toata lumea din club are un merit. La esec, ar trebui sa se intample la fel. Din pacate, la noi nu este asa. Iar la clubul de fotbal Steaua Bucuresti, cu atat mai putin.

Mentalitate si management...

Exista scoli de management sportiv in tarile din Vest. La noi, manager sportiv este Marius Ianuli. O avea macar bacu'?

Marius20.03.2009 16:40
in schimb STIM ca 'Becali a bagat multi bani la Steaua'. Dar de unde stim ? Chiar de la Becali si din presa lingatoare de dos ciobanesc. Cam nesigure sursele, nu ? A, daca dumneata il cunosti pe directorul economic al clubului si poti obtine de la dansul date credibile referitor la situatia financiara reala a clubului de-a lungul ultimilor 8 ani ...

Dane, de acord cu tine, nu stim CATI bani a dat la Steaua, dar stim ca A DAT.

Nu sunt prieten cu nimeni si nu vreau sa ma transform (iar) in avocatul diavolului dar:

- imi place sa cred despre mine ca nu-s tampit

- din 2003 si pana acum, Steaua a transferat jucatori. Putem presupune, fara a ne insela cu ceva, ca jucatorii aia au venit contra unor sume de bani

- deplasari in Europa, nu cunosc pe cineva sa se duca gratis

- gazon, tribuna oficiala, nocturna, tabela, scaune rupte, muzeu, magazine etc. Pot sa pariez ca nici astea nu s-au facut gratis

Imi pare rau ca nu ma fac inteles. Nu are rost sa mai continui.

LE:

Lari,

Nu stim exact dar, cum ai spus, putem aprecia valoarea investitiilor. Eu am curaj sa pariez ca Valcea are investitii duble fata de toate cele 3 la un loc in ultimii 6 ani, nu 10.

Nu uita ca la Valcea s-au adus jucatoare de la echipe de top din Europa, MFA-ul a luat ce a avut mai bun campionatul intern

«12»