Nu stiu cati isi mai aduc aminte de lunile de la mijlocul anului 1990, dar fenomenul Piata Universitatii mi se pare caracterizant cu privire la ce se intampla acum la Steaua 2009.
Dupa decembrie 1989, cand societatea romaneasca isi croia vrand-nevrand un alt drum, cateva mii de oameni blocau pentru doua luni centrul capitalei , protestand fata de ce credeau ei ca incepea sa se contureze in Romania, si anume o clasa politica formata din aceiasi nomenclaturisti, dar acum proaspat poleiti cu ideologii democrate, avand discursuri care contrastau (chipurile!) cu limbajul scortos si imbeciloid al epocii ce tocmai apusese. In principiu, cei care protestau acolo fusesera in acelasi loc si cu cateva luni inainte, contribuind si ei, alaturi de multi alti factori externi, la inlaturarea vechiului regim opresiv si totalitar .
Intreaga actiune insa n-a avut efectul scontat, idealurile acelor oameni nefiind impartasite mai deloc, nici in Bucuresti, iar la nivelul intregii tari, nici nu mai vorbesc.
Cauza principala a fost aceea ca in tabara opusa era un personaj care se incolacise pe sufletul romanilor ca sarpele pe scoarta de copac. In el vedeau salvatorul neamului, un nou tip de tatuc mai uman, mai capabil decat Ceausescu, un om care a avut curajul "sa stea sub gloante" (expresia favorita a iliescienilor) si sa preia fraiele in acele zile de haos din decembrie. Toate asta veneau din propaganda imensa facuta de acesta impreuna cu acolitii sai in media ultra-aservita. Se tot vehicula ideea: "Ce tot vor oamenii aia de tipa pentru libertate si invoca atat de tare anticomunismul? Ceausescu e mort, program la televizor este non-stop (de la 2 ore pe zi, e ceva!), poti sa faci bancuri politice, muschi de porc se gaseste acum in alimentara, Coca Cola este prezenta si ea la fiecare butic! Care-i problema?".
Pastrand proportiile si adaptand totul la situatia Stelei de azi, nu vi se pare ca s-au cam intors vremurile? Sambata seara cand am ajuns acasa de la meci, am avut proasta inspiratie sa mut pe "postul garsoniera", unde Ivanovici, cel mai libidinos ziarist din Romania, alaturi de alti trepadusi de aceeasi teapa, isi tine emisiunea de analiza a etapei. Omul cu chip de porc se tot pronunta, uneori mai voalat alteori mai raspicat, in conflictul Becali-galerie, cu el rezonand si ceilalti baietasi de acolo.
Mesajul era acelasi: "Ce i-a apucat pe suporteri pana la urma, omul e indreptatit sa faca ce vrea, a bagat bani, sunt ai lui, e stapan, ce mai!". Iar cand a intervenit pe final si subiectul pe care-l "barbierisera" la greu si pana atunci, pupincurismul a fost total, specific acestui pseudo-jurnalist care a si recunoscut intr-un editorial ca haleala cu nemiluita pe banii celor despre care scrie este o indeletnicire preferata a sa de care nici macar nu ii este rusine. Evident ca nici in acea seara nici altcandva, nimeni nu a avut curajul sau minima inteligenta sa-i ridice interlocutorului preferat niste chestiuni de bun simt pe care le gandesc mii de microbisti ai caror reprezentatnti se cred alde Stucan sau Terzian:
"D-le Becali, de ce vrei dumneata 40 milione pe Steaua cand tu ai scos dublu in acesti ani?"
sau
"Zici ca suporterii au doar datoria sa strige pentru echipa, dar dumneata cand iti faci datoria de conducator sa numesti antrenor adevarat, sa nu mai bagi banii produsi de club in cazinouri sau in campanie electorala?"
sau
"Zici ca suporterii, cu atat mai mult ai Stelei, au doar rol decorativ, tu aduci cascavalul. Totusi ei dau bani pe bilete si abonamente (cele mai multe din tara) , incurajeaza echipa ca si dumneata sa castigi din Liga (vezi atmosfera din tururile preliminarii), iti fac audiente TV astfel incat sa ajungi sa iei si un milion pe meci (vezi cazurile sfertului si semifinalei din UEFA)"
In fine, cred ca daca mi-as petrece toata viata uitandu-ma la aceste sarade ordinare tot n-as apuca ziua in care Becali va trebui sa raspunda la una din aceste probleme.
In acest moment, sfarsitul Pietei Universitatii de Ghencea nu poate fi decat acelasi ca acum 19 ani. Becali este mult prea puternic mediatic si financiar ca sa nu castige, are un intreg aparat multifunctional pe care-l pune in miscare. De partea cealalta sunt niste anonimi, nereprezentati de nici o figura marcanta (din motivele pe care le remarca foarte bine Mihai Somanescu), iar ca un lider sa se ridice din multime si sa-i tina piept nu este posibil. Va amintiti ce au patit opozantii sefi din 90 ? Bâte in cap, locuinte vandalizate tocmai cu complicitatea autoritatilor, unde politia "gasise" droguri si arme!
Eu unul nu mai astept decat episodul 13-15 iunie, cand in mod legal desigur, se va trece la degajarea terenului si la plantarea, in locul celebrelor panselute din fata Teatrului National, a elevilor si a studentilor in peluze, adica exact statutele pe care Becali nu le-a atins in aceasta viata. Forta de represiune a statului de atunci va fi inlocuita de baietii lu' Zmara, Armata sa personala(pe care orice individ respectabil trebuie s-o detina in sec XXI ) care "aplica" legea pe stadion. Problema e cine vor fi minerii in acest tablou? Pai cum cine? Nu vedeti ca tribunele sunt pline de "oameni de bine"(fara sa generalizez totusi), convinsi de perspectiva viitorului becalian al acestui club sau destui pe acest site care se intreaba cu ce a gresit "Maria Sa" cand a adus pe Real Madrid sau Arsenal la Bucuresti ?
Avand in vedere ca Steaua se compara inainte de el cu un Rapid sau un CFR Cluj, care in intreaga lor istorie au avut meciuri si performante in Europa cate are si Ochirosii, punctul lor de vedere este totusi justificat.
Ghencea va fi asadar a oamenilor muncii disciplinati si incolonati, a suporterilor credinciosi "Intaiului Om", multumiti ca fata de domnia lui Paunescu au "un salam in plus", vorba cantecului lui Vali Sterian.
Ei vor exulta la fiecare bezea venita din loja, vor face poze langa Maybach si vor trai cu promisiunea ca "la anul vom avea echipa care sa spulbere tot!"
Sigur, pentru cei care inca mai au un dram de judecata si de constiinta ros-albastra suna pesimist, poate chiar disperat. Poate ca si eu scriu toate astea ca un scut de protectie la eventualele deziluzii, din dorinta prea mare sa-l vad pe oier plecat si legat multi ani, dar realitatea din jurul nostru ne deschide tot mai mult ochii. In lumea reala, Satana nu piere asa, cu una cu doua. Iar ca sa va convingeti, priviti societatea romaneasca la 19 ani de la episodul Piata Univertitatii, vi se mare ca Michi Spaga, prezent in toate guvernele de dinainte si de dupa, plus alte mii de oameni ca el, s-au impiedicat atunci de niste "golani" care cereau aplicarea Punctului 8 al Proclamatiei de la Timisoara?
The Radical
P.S. Se pare ca dupa manevra disperata cu reinscaunarea lui Lacatus pe post de halca de carne aruncata unor caini turbati ce vor sa-si muste stapanul, acum se pregateste o alta diversiune. Cea mai scabroasa figura din peisajul stelist, una care o poate intrece chiar si pe a lui Becali, ne-a anuntat cu vocea "autorizata" ca: "De acum, Argaseala va fi o tinta. El este de vina ca relatia patron-suporteri nu se normalizeaza!".
N-am nici o indoiala ca exact asa se va intampla, in sfarsit vom putea bea sangele vinovat din teasta lui Valeriu "Motoc", de abia astept sa-l dea multimii sa-l sfasie. Ar fi totusi cazul ca liderii galeriei, baieti care vin de 15-20 de ani pe Ghencea (in totala opozitie cu Mustata) sa aiba o pozitie oficiala fata de acest individ care mai mult doarme pe la Jilava decat acasa. Daca el chiar are vreo influenta asupra atitudinii suporterilor fata de cioban, atunci noi ceilalti, care am sustinut demersul pana acum si ne-am facut sperante, putem pleca linistiti din Templu ca sa ramana doar ei.