De multe ori, in incercarea de a-si feri copilul de rele si de a face doar ce e bine pentru el, parintii super-protectivi nu reusesc altceva decat sa isi strice odrasla, sa faca mai mult rau decat bine. Copilul creste izolat de lumea reala si isi dezvolta o gandire si un comportament total nesanatoase, iar asta il afecteaza pe tot parcursul vietii.
Marius "Fiara" Lacatus e copilul Stelei si al nostru, al suporterilor stelisti. Noi l-am crescut, noi l-am facut fotbalist dintr-un simplu jucator de fotbal(multi sunt cei care zic ca nu esti fotbalist pana nu castigi o Cupa Europeana sau Mondiala), noi l-am facut legenda.
Marius "Fiara" Lacatus nu a fost ferit niciodata de nimic. A fost aruncat in focul luptei inca de la inceput si i s-a spus ce se vrea de la el si asta l-a calit. Intr-o perioada in care echipa Stelei era in constructie(nu vreau sa spun reconstructie pt ca niciodata pana atunci nu am mai construit noi,romanii, nu stelistii, o echipa campioana europeana), in care jucatorii veneau si plecau, Lacatus a reusit sa ramana la echipa. S-a zbatut, a fugit, a dat goluri si pase de gol, a rupt picioare si a ingenunchiat adversari. Asa a reusit sa ramana la acea echipa.
Asa a ajuns Marius "Fiara" Lacatus sa zguduie bara transversala de la Sevilla. Asa a ajuns sa joace sub tricolor, asa a ajuns sa castige nenumarate titluri si cupe cu Steaua. Niciodata nu a fost protejat si nu a primit favoruri de la unul si de la altul ( si acum cred ca regreta pierderea CM94, cum sunt sigur ca si Puiu Iordanescu regreta neconvocarea lui).
Asa a aparut fotbalistul Marius "Fiara" Lacatus, legenda a Stelei, simbol al culorilor ros-albastre.
Acum nu mai joaca fotbal. Acum e antrenor. Desi are deja cativa ani de condus echipe, e inca un antrenor tanar, in formare.
Marius Lacatus, antrenorul, nu "Fiara", despre el vorbim acum. A inceput de jos, la fel ca si fotbalistul, si a venit la Steaua foarte repede, la fel ca si fotbalistul. Asemanarile dintre cei doi se opresc, insa, aici.
Spre deosebire de "Fiara", antrenorul a venit intr-un loc linistit, nu intr-un cazan in clocot. A fost ferit tot timpul de griji si a fost aparat de fiecare data de catre suporterii stelisti, aceeasi suporteri care au crescut "Fiara". Pentru antrenor calea grea nu a existat. Nu si-a facut griji ca va fi inlocuit, nu a avut grija rezultatelor, a jocului, nimic.
Fata de "Fiara", antrenorul Marius Lacatus e un copil rasfatat, un copil care nu are cum sa aiba un viitor la fel de stralucit ca al "Fiarei".
Daca tineti la Marius Lacatus si vreti sa il ajutati, nu il mai rasfatati. Nu il mai ascundeti, nu il mai protejati de toate, nu il mai scutiti de raspundere. Antrenorul Marius Lacatus trebuie sa stie cand greseste, trebuie sa simta ce inseamna sa fii un antrenor adevarat. Huiduielile fac si ele parte din viata unui antrenor. Nu are cum sa progreseze cand primeste tratament preferential. Daca vreti ca antrenorul sa devina din nou "Fiara", ajutati-l, recreati conditiile de pe vremea "Fiarei", acea atmosfera grea, apasatoare, militareasca, FOAMEA DE PERFORMANTA.
Atat timp cat antrenorul Lacatus e tinut in palme, ca un cristal fragil, si ferit de toate relele din lume, "Fiara" nu mai exista!
P.S.
Am auzit un om, odata, zicand asta cand vorbea despre un fotbalist:
"Daca iti place sa fii aplaudat si te simti bine, atunci ar fi bine sa faci fata ca un barbat si la huiduieli!"
Poate stiti, poate nu stiti, dar cel care a spuns-o a fost Marius Lacatus.
Adrian