Petrescu, cel mai bun fundaș dreapta din istoria lui Chelsea!
Olandezul Gullit a alcatuit echipa de vis a londonezilor, cu jucatori din toate timpurile. Printre ei se află si Bursucul.
Valoarea fotbalistică incontestabilă a lui Dan Petrescu, actual antrenor al formatiei ruse de divizie secundă Kuban Krasnodar, a primit recent incă o recunoastere internatională din partea unui star mondial.
Olandezul Ruud Gullit (jucator si manager la Chelsea intre 1995 si 1998, perioadă in care albastrii au câștigat Cupa Angliei), a intocmit echipa ideal㝠a londonezilor, cu jucatori din toate generatiile, la Lumea Premier League, emisiunea de televiziune care se difuzează in pauzele meciurilor din prima divizie engleza
Fostul campion european cu Olanda (1988) si dublu câștigator al Cupei Campionilor cu AC Milan (1989 si 1990) l-a indicat pe Dan Petrescu drept cel mai potrivit pentru a ocupa postul de fundaș dreapta. I-a facut si o caracterizare magulitoare Bursucului: Este cel mai bun fundaș dreapta pe care mi-l amintesc. Urca mereu in atac, avea tehnica dadea goluri. Era foarte usor să joci cu Petrescu, avea «plamani».
Dan era poreclit Legenda
Aflat in cantonament in Spania cu rusii, Dan Petrescu (42 de ani) a primit cu satisfactie nominalizarea. Dacă m-ar pune si ca antrenor intr-un astfel de clasament, ce bine ar fi! Sunt multumit de ceea ce am realizat ca jucator, dar sper să ajung, intr-o zi, la Chelsea si ca tehnician. Gullit imi este prieten, nu doar că am jucat alaturi de el. Mă simt bine că sunt apreciat, a comentat ieri Dan Petrescu ierarhia lui Gullit.
Dan Petrescu a evoluat intre 1995 si 2000 pentru Chelsea Londra, fiind unul dintre liderii vestiarului. Uruguayanul Gustavo Poyet, care se regaseste si el in echipa ideal㝠alcatuită de marele Ruud Gullit, l-a poreclit The Legend ( Legenda). Eu ii spuneam lui Poyet «Radio Uruguay», ne-a dezvaluit ieri Petrescu.
Și Gullit a povestit că sud-americanul turuia precum un radio, fiind cel care destindea atmosfera cu glumele sale. În afara lui Poyet, dintre fostii colegi ai lui Dan Petrescu, Gullit i-a mai ales pe Gianfranco Zola, Marcel Desailly si pe Roberto Di Matteo, acesta din urmă fiind actualul manager al lui Gabi Tamaș la West Bromwich.
Dintre actualii jucatori ai gruparii de pe Stamford Bridge, olandezul zburator s-a oprit la portarul Petr Cech, fundasii John Terry si Asley Cole, la mijlocasul Frank Lampard si la atacantul Didier Drogba.
Olandezul, printre cei mai buni 100 de jucatori ai lumii
Ruud Gullit este un nume de legendă in fotbal. Olandezul se regaseste pe lista celor mai buni 100 de jucatori din toate timpurile desemnati de FIFA, avand un palmares impresionant. A strans trofee cu nemiluita, fiind si o adevarată masină de goluri (a marcat de 235 de ori in 611 meciuri). După retragerea din activitatea de jucator, s-a dedicat antrenoratului, meserie pe care a practicat-o cu intermitente. După Chelsea, a pregatit formatiile Newcastle (1998-1999), Feyenoord (2004-2005) si Los Angeles Galaxy (2007-2008).
VIZIUNEA LUI GULLIT
Echipa ideală a celor de la Chelsea: Cech - Petrescu, Desailly, Terry, A. Cole - Makelele, Lampard, Poyet - Zola, Drogba, Di Matteo
3 trofee a câștigat Bursucul in tricoul albastrilor: Cupa Angliei (1997), Cupa Ligii si Cupa Cupelor (ambele in 1998)
Dacă m-ar pune si ca antrenor intr-un astfel de top, ce bine ar fi! Sper să ajung, in tr-o zi, la Chelsea si ca tehnician. - Dan Petrescu, antrenor la Kuban Krasnodar
5 sezoane a jucat Dan Petrescu pentru Chelsea Londra (1995-2000), marcand 17 goluri in 151 de meciuri
Adrian Mutu nu ramane in istorie
Ruud Gullit l-a laudat pe Dan Petrescu, dar n-a facut nicio referire la Adrian Mutu, celalalt roman care a jucat de-a lungul timpul pentru Chelsea Londra, club devenit unul de primă marime in Europa după ce a fost preluat de magnatul rus Roman Abramovici.
Sosit la gruparea londoneză in vara anului 2003, pe cand Chelsea era pregatită de tehnicianul italian Claudio Ranieri, atacantul a fost nevoit să plece un an mai tarziu, in mandatul lui Jose Mourinho, din pricina scandalului de dopaj in care a fost implicat. În Premier League, Briliantul a evoluat de 34 de ori pentru albastri, marcand doar sapte goluri.
evz