FC Steaua Arhiva Forum
Arhiva forumului FC Steaua — conservata in regim doar-citire. Postarea a fost dezactivata. Inapoi la site

Steaua și atâtea moduri de a o iubi

«12»
fcsteaua.ro23.11.2008 13:33

Iubirea, filosofic vorbind, nu are grade de comparație, sau altfel spus cunoaște doar absolutul. A o încãrca aiurea cu raționalitate înseamnã sã o cobori înspre simulacru și frigiditate. ªi totuși ce fascinantã diversitate; câți oameni, atâtea iubiri ! În ciuda faptului cã orice teoretizare a ei este excesivã voi încerca o particularizare în cazul iubirii de Steaua. Ca un clasament, în care echipa roș-albastrã este damnatã pentru 12 meciuri (din varii competiții) fãrã victorii, dar nu se observã cã în Liga I are cele mai puține înfrângeri și cele mai multe meciuri fãrã a fi fost înfrântã(14 din 16). Despre noroc, ghinion sau un progres al jocului, în ciuda mincinoaselor tabele de marcaj, e de preferat omisiunea.

Dar sã ne întoarcem la iubirile noastre microbistice. 1.-Iubirea clasicã. Sunt oameni care au deschis ochii în ziua în care cerul arãta în zori roșu iar în amiazã nepãmântean de albastru. Din curcubeul Sorții ei sunt atrași doar de roșu și albastru. Mulți dintre ei au cotizat "benevol-obligatoriu", prin reținerea din solde, la strãlucirea unui club sportiv, propulsat în mitologie.

2. Iubirea oarbã. A pãtimașilor care raporteazã totul la echipa sufletului lor. În afarã de Steaua, restul e aproximativ în fotbal.

3. Iubirea-virus. Toatã familia e stelistã. La victorie e nuntã, la înfrângere e înmormântare. Se renunțã la prietenii de altã orientare, iar erorile idolilor sunt aspru sancționate. Se trece de la lauda ditirambicã la pamfletele corosive. Iubirea de Steaua e o axiomã, se exclude demonstrația sau negocierea.

4. Iubirea ultras. La granița fragilã între dragostea de idoli și ura de competitori, care devin dușmani ireconciliabili. E o copie întârziatã de 30-40 de ani dupã modelul occidental, e o revoltã a abundenței de hormoni, o confuzie dintre coregrafie și pirotehnie, o dorințã a sângelui tânãr de a ieși din vene și artere la suprafațã, un tembelism fațã de partea liniștitã și conformistã a cetãții. Aceastã exagerare a iubirii n-ajutã echipa și amintește de reîntoarcerea omenirii, periodic, în caverne.

5. Iubirea interesatã E cazul a contingente de generali, obligați a fi onești, dar cucerind ranguri și medalii pe succesele istorice ale sportivilor steliști. ªi al lui Gigi Becali, singurul câștigãtor al dictaturii haosului. La ei se adaugã falanga fotbaliștilor mercenari, care au primit sume fabuloase în raport cu ce încasau la formațiile lor, dar au dat cu țârâita din realul sau presupusul talent: Lițã Dumitru(uriaș fotbalist, caracter mizerabil, vânzãtor de meciuri,-afacere în care i-a angrenat pe Iordãnescu, Marcel Rãducan, Florin Marin, Iordache- cel care a întârziat apariția Stelei Sevilliene cu un deceniu), Tricã(ginerele de Bãlãceanca), Fane Stoica, Bãdoi(n-a dat o singurã centrare valabilã cât a jucat în Ghencea) și acest elucubrant Silvian Cristescu(azilant pițurcan, care într-o carierã n-a marcat 23 de goluri, câte titluri a câștigat Steaua, lansând aberația cã acele 4 titluri praziliene ar fi mai valoroase decât recordul de 23 steliste). Sucã de Dãbuleni, care are o lubenițã în loc de cap, n-ar trebui sã ignore palmaresul direct dintre Steaua și echipa lui și mai ales faptul cã unul din cele 4 titluri l-a cucerit în dauna Stelei la golaveraj, deși ficțiunea din tãrtãcuța tembelului o bãtuse pe Maxima, în acea ediție, în tur, retur și-n Cupã. Afirmațiile lombrozianului l-au enervat pânã și pe atât de rezervatul Loți Boloni.

6. Iubirea princeps, cea a jucãtorilor și antrenorilor care plãtesc cu sânge, sudoare, lacrimi, insomnii, oase rupte și uitarea celor care-i adulaserã cândva. Sã remarcãm cã ghinionul steliștilor a coborât cu o palmã: de la bare la șuturile sub barã și sã așteptãm miracolul saltului înspre victoriile reclamate de un joc din ce în ce mai consistent.

Celor câțiva zãpãciți care nu au proprietatea cuvintelor din textele mele le dau un motiv de satisfacție, citându-l pe Ion Creangã: "ªtiu cã sunt prost.. Dar când mã uit în jur, prind curaj".

Constantin Ardeleanu

bla bla23.11.2008 13:48

@@@ STELISTI...

Noi batem apa'n pive pe aici,in timp ce "cainele"Mihai Mironica scuipa pe simbolurile noastre!

"Lacatus SI Radoi SUNT DOUA DINTRE MARILE MINCIUNI ALE FOTBALULUI"-Mihai Mironica!

Aceasta "javra"ne terfeleste istoria si idolii cand si cum ii vine mai bine pe blogul ce-l detine la Prosport.

Iar noi vorbim discutii!

MoWeed23.11.2008 13:51

@bla bla

Si cam ce vrei tu sa facem?

tavimai23.11.2008 14:12

E "buna, buna asta!" si reala

Se vede-n ea orice stelist de soi

Iubirea Stelei e in lume colosala

Diverse sunt iubirile din acest "roi"!

4_ever_steaua23.11.2008 14:17

superb articolul..fara cuvinte...nu sunt inca inventate cuvintele necesare pt a exprima ce simtim unii pentru Steaua..o iubire fara margini.

enjoy23.11.2008 14:36

d-le Ardeleanu, in mare parte sunt de acord cu articolul. am de lamurit insa doua aspecte- primul cel cu proprietatea cuvintelor si al doilea cel legat de introducerea generalilor pe post de pivot cand vorbiti de iubirea interesata. sa-l luam intai pe cel de-al doilea: ma gandesc ca un club fanion al armatei romane nu putea fi condus decat de un general, un grad respectabil si respectat in ierarhia militara si chiar si in societatea civila. ma gandesc si la complexitatea activitatii clubului Steaua, la numeroasele sectii si discipline sportive pe care le avea in structura si ma gandesc, nu in ultimul rand, la rolul si importanta acestui club in sportul romanesc. Steaua este cel mai titrat club din sportul romanesc, vroiati sa-l conduca un caporal (nu iau in deradere acest grad, ma refer la capabilitatile pe care le presupune). daca l-ar fi condus un caporal poate am fi avut acum bilantul unei activitati la acest nivel, conducandu-l insa un general eu cred ca generalul si-a facut datoria. posibil si probabil ca unii sa fi procedat cum spuneti dar va asigur ca majoritatea au iubit sportul in general si Steaua in special lucrand profesionist. vroiati sa lucreze pe nasturi, eu cred ca au facut si asa ceva din iubire pentru Steaua. va somez sa cereti scuze generalilor pe care i-ati acuzat fara sa-i cunoasteti si mai ales fara sa le respectati munca. din acest moment pentru mine cel putin, desigur nu e important, sunteti un venetic nu un stelist, unul care conform propriei teorii, detine cateva cuvinte, si trecem la primul aspect, si le manevreaza inselator, considerandu-se ales si calcand in picioare bunul simt. daca nu doriti dialog pe acest site, preferand monologul, iesiti si cautati-va unul demn, unde sa primiti numai osanale si sa fiti lingusit permanent. daca m-am bucurat de unele scrieri ale d-voastra, acum sunt profund mahnit; imi aduc aminte ca in urma unui articol care ne trata precum in fraza cu proprietatea v-am rugat sa va dati jos de pe piedestal si sa veniti intre noi. de data asta ati intrat in mocirla, sunteti sub noi si ma tem ca nimeni nu va ridica! unde-i multa minte e si multa prostie, nu?

Tupac Amaru23.11.2008 15:40

Eu n-am inteles-o pe aia cu Iordache, cel care a intarziat aparitia Stelei sevillene cu zece ani. Poate-mi explica si mie cineva, multumesc anticipat.

Si inca ceva, am impresia ca Fane Stoica e chiar un stelist adevarat si nu cred ca ma insel....

Lari23.11.2008 15:43

Daca e vorba de Fane Stoica, antrenorul de la International Pitesti, e bine de stiut faptul ca echipa sa de suflet este Universitatea Craiova. Abia apoi urmeaza Steaua.

w3bmaster23.11.2008 15:50

Cert este ca eu iubesc Steaua si pt mine este singura legatura mioritica cu fotbalu adevarat...

dragos_ghinea23.11.2008 16:45

Iubeirea ultras: [...] Aceastã exagerare a iubirii n-ajutã echipa și amintește de reîntoarcerea omenirii, periodic, în caverne.

pai cum nu ajuta. din tot stadionul ala cine canta??? peluzele. care sunt aproape pline numai cu ultrasi.

si daca nu ar mai fi ultrasi nu ar mai exista derbiuri.

si nu stiu de ce "amintește de reîntoarcerea omenirii, periodic, în caverne".

dacs injura si uneori se mai bat?? asta e motivul??

Astea sunt singurele lucruri pe care nu le inteleg din articolul tau, altfel perfect.

Anishka23.11.2008 16:49

interesant articol...intr-adevar sunt multe feluri de iubiri si la fel de multe feluri de a manifesta iubirea...insa trebuie sa alegi calea cea mai corecta de a-ti iubi echipa oricum ar fi. in primul rand e vorba de respect si de un comportament civilizat pe stadioane astfel incat sa nu aiba nimeni de suferit. chiar daca ghinionul a fost cam mare pentru Steaua in ultimul timp, eu cred ca cel mai mult are nevoie acum de sustinerea suporterilor si nu de critici si amenintari ca va juca cu tribunele goale. am iubit, iubesc si voi iubi intotdeauna Steaua!

84ava23.11.2008 17:05

Fiecare iubeste in felul lui,nu exista mai mult sau mai putin.Asa cum si oamenii sunt diferiti intre ei,sentimentele de asemenea.

Tine de fiecare in parte modul in care se manifesta.

Felicitari D-le Ardeleanu!

Adrian23.11.2008 17:11

Atat timp cat e bine pt Steaua...

Adrians23.11.2008 17:28
Eu n-am inteles-o pe aia cu Iordache, cel care a intarziat aparitia Stelei sevillene cu zece ani. Poate-mi explica si mie cineva, multumesc anticipat.

Si inca ceva, am impresia ca Fane Stoica e chiar un stelist adevarat si nu cred ca ma insel....

Tupac,tu trebuie sa stii ca Dl.C.Ardeleanu pe linga faptul ca este un selist 100%,a mai fost si redactor la fosta revista a clubului Steaua.Vrind-nevrind el a fost partas la majoritatea evenimentelor sportive la care au fost angrenati toti sportivii care au activat in cadrul CSA Steaua Bucuresti.Din nefericire,cel putin in cadrul echipei de fotbal,au activat de-alungul timpului destul de multi fotbalisti care pentru un pum de arginti si-au vindut sufletul adversarilor nostri.Imi revin acum in memorie doar citeva meciuri :

- Steaua - Univ.Craiova 2-6 .Nu este o greseala de printare si cel mai implicat in aceasta trinteala a fost Iordanescu.In echipa parca erau atunci si Iordache ori Sames.Meciul a avut loc pe fostul 23 August la inceputul anilor 70.

- Steaua - Poli Timisoara - 1-2 in finala Cupei Romaniei cu Lita Dumitru in rol principal.Dupa acest meci acesta se transfera,unde credeti,la Poli Timisoara.

- f.multe din meciurile pierdute de Steaua in fata lui Dinamo in anii 70,erau trintite cu o nerusinare crasa de catre Iordanescu,Iordache,Dumitru ori Sames,exact coloane vertebrala a echipei.Palmaresul negativ al echipei in fata lui Dinamo se datoreaza fie lipsei unui stadion propriu ( al nostru a fost inaugurat parca in 76 ) fie celor mentionati de catre Dl.Ardeleanu in articolul la care face referire.Acesta este adevarul gol-golut si el trebuie spus cu tarie pentru a fi cunoscut de catre toate generatiile de suporteri stelisti.

Adrian23.11.2008 17:36

Ai inteles gresit fraza respectiva.

dar au dat cu țârâita din realul sau presupusul talent: Lițã Dumitru(uriaș fotbalist, caracter mizerabil, vânzãtor de meciuri-afacere în care i-a angrenat pe Iordãnescu, Marcel Rãducan, Florin Marin, Iordache-(aici e o enumerare a fotbalistilor pe care Lita i-a atras in magazinul lui in care comercializa meciuri), (Lita Dumitru)cel care a întârziat apariția Stelei Sevilliene cu un deceniu),

Fane Stoica nu e stelist adevarat.Nu este si nu a fost niciodata.E un oltean prazilian.

A jucat la Steaua vreo 3 meciuri si a venit ca antrenor secund doar pt ca Protasov il cunostea.

Lari23.11.2008 17:58
- f.multe din meciurile pierdute de Steaua in fata lui Dinamo in anii 70,erau trintite cu o nerusinare crasa de catre Iordanescu,Iordache,Dumitru ori Sames,exact coloane vertebrala a echipei.Palmaresul negativ al echipei in fata lui Dinamo se datoreaza fie lipsei unui stadion propriu ( al nostru a fost inaugurat parca in 76 ) fie celor mentionati de catre Dl.Ardeleanu in articolul la care face referire.Acesta este adevarul gol-golut si el trebuie spus cu tarie pentru a fi cunoscut de catre toate generatiile de suporteri stelisti.

Sincer, este pentru prima data cand aflu de astfel de lucruri referitor la duelurile cu Dinamo.

Ne poti spune, te rog, de ce, sau mai bine zis, pentru ce se vindeau?

Harald23.11.2008 19:46

off topic

nu pot sa nu remarc un nou google add cu tenta politica pe acest topic. Este totusi ciudat, dupa ce pe un alt topic s-au incins spiritele pe tema unui afis electoral de pe prima pagina.

Nu vreau sa intru in polemica cu cei care lucreaza la acest site...

@ enjoy

un punct de vedere foarte bine argumentat, cred ca in privinta generalilor cel mai bine sunt in masura sa vorbeasca cei care cunosc istoria clubului cu adevarat.

ce interesant, se vorbeste despre iubire pe un site de fotbal... poate primim si niste recomandari de lectura pentru ca este o tema atat de complexa... este totusi cam simplist sa descrii acest sentiment in cateva fraze, fie el si pentru un club de fotbal.

nUCLEo23.11.2008 20:15

Cam fals articolul si cam perfida atitudinea...

Iar in privinta iubirii "ultras", cei batrani sunt prea indoctrinati pentru a o intelege.

steaua_gloria23.11.2008 20:21
@@@ STELISTI...

Noi batem apa'n pive pe aici,in timp ce "cainele"Mihai Mironica scuipa pe simbolurile noastre!

"Lacatus SI Radoi SUNT DOUA DINTRE MARILE MINCIUNI ALE FOTBALULUI"-Mihai Mironica!

Aceasta "javra"ne terfeleste istoria si idolii cand si cum ii vine mai bine pe blogul ce-l detine la Prosport.

Iar noi vorbim discutii!

WOW , unde-i articolul , vreau sa-l citesc !

I.N.Money23.11.2008 20:28

Reactia lui Loti a fost probabil cel mai frumos moment al toamnei pentru mine , nu ma asteptam tocmai el sa fie cel care sa ii inchida gura olteanului . Intr-adevar stelistii se nasc , nu se inventeaza , insa din pacate fraza asta acum o putem folosi doar la trecut .

Cat despre acest "mare" Silvian Cristescu , ma mir cum a uitat ca prin 2001-2002 Piti l-a luat la Steaua , dupa ce Craiova l-a dat afara si nu se ascundea apoi sa ii injure prin presa .

Gica Chioru23.11.2008 23:12

Te inseli. Iordanescu, Sames si Iordache dadeau totul in meciurile cu spurcatii. Dumitru vanzatorul, prietenul spurcatilor, avea nerusinarea sa petreaca cu ei dupa meciuri, nu, il apucau durerile de burta cand se apropia meciul cu ei. Iar palmaresul negativ se datoreaza anilor 60, e foarte usor de controlat. E pacat sa spui asa ceva despre Iordanescu, mai ales, cele mai bune meciuri la Steaua le facea cu spurcatii. Le-a dat goluri, i-a umilit de multe ori pe teren, a fost un mare jucator, un mare stelist si chiar daca a facut o greseala impardonabila inca tin la el.

Domnul Ardeleanu se refera la Ion Dumitru, nu la Iordache. Dar se inseala, acea echipa, de care si eu m-am indragostit, nu avea valoarea celei din 86. Era un sumum de valori individuale, cu una sau doua exceptii mult peste jucatorii generatiei care avea sa castige CCE.

Sincer, este pentru prima data cand aflu de astfel de lucruri referitor la duelurile cu Dinamo.

Ne poti spune, te rog, de ce, sau mai bine zis, pentru ce se vindeau?

Echipa anilor 70, o generatie formidabila, numai valori: Iordache, Vigu, Sames, Iordanescu, Dumitru, Marcel, C Zamfir, Troi, Tudorel Stoica (preferatul meu din toate timpurile), era foarte prost platita. Castigau in jur de 7 000 pe luna intr-o perioada in care cluburile din provincie plateau cel putin dublu iar cei de la Dinamo triplu. La un meci era sa intram peste ei in teren, la un moment dat, nu-mi mai amintesc cu cine jucam, cu Targoviste?!? Dar nu cred ca vindeau meciurile cu Dinamo, cu exceptia lui Dumitru dadeau tot ce puteau. De altfel dupa 75 nici nu ne-au mai batut cativa ani buni, cel putin asa imi amintesc, puteti controla, ne-au dat un 5-2 pe 23, o vanzare pe fata a lui Dumitru, in 75, a luat un rosu tembel/benevol, a dat Nastase un gol cand eram in 10, parca... in fine... Deci, de atunci si pana prin 80... si ceva, nu-mi amintesc infrangere. Nici noi nu i-am prea batut dar imi amintesc un 4-1 dat in groapa, in Cupa, fenomenal, un 1-0 in 78, gol Iordanescu, un 2-0 cu un Marcel incredibil pe 23...

Chestia cu salariile s-a rezolvat odata cu venirea lui nea Ion Alexandrescu si a lui Valentin.

Adrian24.11.2008 00:34
Le-a dat goluri, i-a umilit de multe ori pe teren, a fost un mare jucator, un mare stelist si chiar daca a facut o greseala impardonabila inca tin la el.

Eu nu consider trecerea lui Puiu prin ghiulesti(daca asta e gresala) o mare gresala.Bine, pt mine mailatii nu reprezinta nimic.Degeaba vor sa se dea ei mari dusmani ai Stelei si degeaba viseaza ei la derbyuri, tot echipa de mana a 2a raman.

SuperSteaua24.11.2008 06:09

oarecum în afara subiectului: Becali n-are bani. Becali n-are bani, ura, mândruța mea, Becali n-are bani!

androsteaua24.11.2008 07:59

ce ziceti de asta?

"La finele crizei economice, nu veți mai auzi de mulți. Vor dispãrea pur și simplu din peisaj. Unul dintre aceștia este Gigi Becali, care e cel mai fragil dintre toți milionarii din Top 300 Capital și a cãrui avere nu mai depãșește acum 400-500 de milioane de euro, adicã de cinci ori mai puțin decât acum câteva luni. ªi, cum terenurile vor continua sã scadã, vã dați seama cât va pierde acest domn..."(LIBERATATEA)

Tupac Amaru24.11.2008 11:15
Domnul Ardeleanu se refera la Ion Dumitru, nu la Iordache. Dar se inseala, acea echipa, de care si eu m-am indragostit, nu avea valoarea celei din 86. Era un sumum de valori individuale, cu una sau doua exceptii mult peste jucatorii generatiei care avea sa castige CCE.

Multumesc, Gica,

am recitit si asa este, cum spui tu: se refera la Dumitru.

Pe de alta parte, si eu am prins marile echipe de dinainte de 1985 si pot sa iti spun ca am auzit spunandu-se (de catre varul meu, mai mare cu opt ani ca mine, cel care m-a facut stelist si cel care a jucat un meci, in calitate de fotbalist - adversar, bineinteles, cu Steaua acelor ani - de altfel Vigu i-a si trosnit piciorul) ca nu numai Dumitru vindea meciuri, ci si Sames, Iordanescu, Iordache si ceilalti fotbalisti mari din lot; nu am probe, nu imi place sa cred o asa chestie, dar hai sa fim seriosi: poate un singur fotbalist - si mijlocas pe deasupra - sa vanda un meci?

«12»