Faptul cã tricolorii ar fi luat bani pentru a nu câștiga meciul cu Olanda, modul în care Gigi Becali trateazã fostele glorii din Ghencea și felul în care Marcel Rãducanu este perceput atunci când vine în România îl determinã pe acesta sã fie supãrat pe țara natalã.
Domnule Rãducanu, ce faceți în prezent?
Am o școalã de fotbal în Dortmund, pregãtesc aici copii de diferite vârste, în speranța cã voi face din ei fotbaliști de mare clasã. Iubesc fotbalul și nu pot sã stau departe de gazon.
De ce nu vreți sã reveniți în țarã?
Pentru moment, cel puțin nici nu mã gândesc la așa ceva. Plus cã îmi aduc aminte și acum cum am fost tratat la ,,Seara Campionior".
La ce vã referiți?
M-am simțit tratat ca un nimeni. A fost o bãtaie de joc. Vin sã fac o acțiune caritabilã, iar ei mã bagã la sfârșit, 10 minute. În plus, în seara dinaintea partidei, atunci când s-au scos tricourile la licitație, al meu nu a prezentat pentru ei niciun interes. De ce? Nu puteau scoate bani pe el? Eu am fost vreo trompetã, vreun jeg în România? Plus cã au spus unii cã eu vin sã mã îmbogãțesc, sã le iau locul de muncã altora...
Ați simțit cã nu sunteți dorit?
Pãi, dupã meci ne-au dus la un club de fițe. ªi acolo m-am simțit aiurea. Au adus lãutari, fete pentru strãini. Erau trei grupuri. Noi, ãștia care eram de duzinã, strãinii și cei care controleazã fotbalul românesc. Au aruncat în noaptea aia cu mii de euro, în loc sã îi adauge la suma ce trebuia donatã. Strãinii nu au înțeles ce se întâmplã, dar probabil cã au crezut cã e un obicei la noi. M-am simțit aiurea. A fost o catastrofã. Noi eram de umpluturã.
Nici dacã primiți o ofertã de la Steaua nu v-ați întoarce?
Nu. Cu cine? Cu Gigi? Nici nu mã cunoaște și nici nu a încercat. Mãcar sã mã fi sunat o datã sã îmi zicã: ,,Mãi, Marcele, vino pe aici sã vezi și copiii de la noi" ... Mã doare asta, pentru cã Steaua a rãmas în inima mea. Mãcar sã mã invite la o cafea, la o discuție. Îmi este ciudã când vãd cã Gigi poate sã distrugã acest club cu istorie și tradiție în România și în Europa.
De Steaua și de CFR în Liga Campionilor ce credeți?
Steaua are o grupã dificilã și s-a vãzut asta. Eu sper sã prindã în cele din urmã locul trei. Îmi place și de CFR, dar și lor le va fi greu sã se califice mai departe.
De echipa naționalã ce pãrere aveți ?
Sã o luãm de la Euro ... Am avut și ghinion cu grupa în care am fost. Dacã erau nemții în locul nostru, nu fãceau douã puncte și apoi, cu Olanda, a fost de râs. Sã te roage ãia sã dai gol și tu sã nu poți! Se vorbesc atât de multe despre meciul ãsta, dar nu știu ce sã mai cred. Eu zic cã a fost neputințã, dar s-a auzit cã s-au luat și bani ca sã nu câștigãm, nu insista cã nu spun mai multe. Iar acum, în preliminarii, ce sã mai zic... Tot rãul ni se trage de la scandalurile din țarã.
Dar este Pițurcã potrivit pentru naționalã?
Pãi avem altul mai bun? Poate Dan Petrescu sau Mircea Lucescu, dar nu cred cã vine nea Mircea în mizeria de la noi. E un antrenor mare, care nu cred cã vrea sã se pãteze cu ceea ce e la noi. Poate sã aducem de afarã.
Marcel Rãducanu nu se plânge de câștigurile obținute din ceea ce face zilnic. Pregãtește copiii care doresc sã învețe mai mult fotbal, iar munca îi este rãsplãtitã de pãrinții acestora cu sume cuprinse între 80 și 140 de euro pe lunã.
"Gigi Becali și-a bãtut joc de Hagi și Lãcãtuș. Nu e posibil sã se bage peste antrenori! Pe vremea mea nici mãcar Valentin Ceaușescu nu se bãga la echipã "
"România meritã sã fie privitã așa cum este acum de vestici, pentru cã românii nu au mentalitatea celor din Occident"
"Nu știu de ce, dar cluburile unde am fost foarte apreciat, Steaua și Borussia, nu mi-au dat niciodatã șansa sã lucrez pentru ele. Parcã am ciumã" - Marcel Rãducanu, fost internațional