Patinoarul 23 august anii 80. tata ma baga printre barele reci. Banii pentru biletul meu ii schimba intodeauna inainte la un magazin, unde o cunostea pe vanzatoare. Copilarise la cateva blocuri de patinoar. Dupa ce reuseam sa intram si gaseam cu greu un loc unde ma tinea pe genunchi imi strecura in mana un pumn de monede de 5 bani. le tineam strans cu respiratia taiata. Asteptam Semnul. Si dintr-o data tata imi spotea la ureche ACUM! Si eu aruncam pumnul pe gheata si nu eram singurul eram multi, era o ploaie de monezi care se infigeau in gheata, si meciul se oprea zeci de minute, si erau rasete, glume, ceai cald cu rom, mirosul de tuica fiarta la termos, caciuli de iepure rusesti si pufoaice. Pumni, bodycheckuri, si goluri frumoase. Hai cu pucul ala sa sara si la mine sa-l iau acasa... Cuplaj: Steaua, Sportul, Dinamo, Miercurea Ciuc. Daca Dinamo juca cu (,) Ciuc, galeria Stelei care era cam jumatate din patinoar scanda in ritm nebun Ciuc!, Ciuc, Ciuc! Si la sfarsit dupa ce bateau pe caini, strigau la ei: boanghenilor sariti cu berea ca v-am ajutat! ... Vremurile romantice
Sfarsitul anilor 90, mai nou patinoarul Flamaropol. Stateam in Militari dar veneam in Drumul Taberei sa ma intalnesc cu baietii sa luam 90-ul ca ne lasa exact la capat. Apoi treceam pe la turnul parasutistilor si dadeam invariabil de caiini... ce batai... odata era o duba de jandarmi trasa in curte la patioar si curcanii stateau ascunsi dupa ea, nu aveau curaj sa iasa in fata, erau si militari in termen care plangeau... poate am sa povestesc despre asta altadata... Inauntru haos, nu era loc liber la peluza, scandarea aceea cu toba tribala care intra in psihic, si parca dicta ritmul zborului pe patine: eeeee- eeeee- dum ... dum- Steaua, dum-dum-dum Steaua eeee-eeeee si Cazacu, Geru, Timaru pluteau si Radu Viorel parea de netrecut... Miercurea-Ciuc , Rapid, Gheorghieni, toate pareau inmuiate cand dadeau de Armata in recital. Scandari nationaliste, trimiteri la origini, cantat non-stop... vremurile frumoase.
Azi, meci mare Steaua-Ferencvaros. Am ajuns la patinoar cam cu jumatate de ora inainte de meci si am trecut exact printre unguri, am numarat vreo 30 cu tot cu femei, militienii lor si grasul cu portavoce. Am trecut printre ei, am intrat in patinoar si am ramas MASCA. NIMENI! Eram singur, abea cand a inceput meciul s-au tot strans cativa baieti, vreo 20 -30 poate, care s-au rarit la prima pauza. Cei ramasi au scandat cate ceva, i-au tras la m... lui Becali si cam atat. Pacat, mare pacat pentru ca pe gheata a fost un meci frumos in care i-am spulberat pe unguri, care au cantat tot meciul si la final i-au aplaudat pe hocheistii lor in timp ce ai nostri pareau stingheri pe gheata.
Stau sa cuget si nu stiu ce sa mai zic. Nu se poate ca un singur om, Jean sa canalizeze toate energiile in jurul lui si totul sa i se datoreze numai lui. Nu se poate ca baietii care erau acolo trup si suflet sa fi disparut de langa Steaua adevarata, care n-are legatura cu ciobani, zmarandesti si alte elemente. Nu se poate sa ai meci cu Ferencvaros si sa fii 40 de insi cu tot cu nevestele jucatorilor, Carlan si militarii imbracati in civil care pazeau termosul de ceai cald. E rugina multa in Flamaropol, rugina in sufletul meu si rugina pe muchiile stemei pe care sta scris "Citius altius fortius". Pentru prima oara in viata mea am inghetat in patinoar si inima mea e rece: astazi Geru, Lupascu, Niculescu, Timaru, nu meritau "La m.. Gigi Becali" ci patinoarul acela blocat de monede de 5 bani. Incep sa cred ca ne meritam soarta!
Alex (keluboss)