FC Steaua Arhiva Forum
Arhiva forumului FC Steaua — conservata in regim doar-citire. Postarea a fost dezactivata. Inapoi la site

Rugina, gheata si frig

«12»
fcsteaua.ro16.11.2008 18:17

Patinoarul 23 august anii 80. tata ma baga printre barele reci. Banii pentru biletul meu ii schimba intodeauna inainte la un magazin, unde o cunostea pe vanzatoare. Copilarise la cateva blocuri de patinoar. Dupa ce reuseam sa intram si gaseam cu greu un loc unde ma tinea pe genunchi imi strecura in mana un pumn de monede de 5 bani. le tineam strans cu respiratia taiata. Asteptam Semnul. Si dintr-o data tata imi spotea la ureche ACUM! Si eu aruncam pumnul pe gheata si nu eram singurul eram multi, era o ploaie de monezi care se infigeau in gheata, si meciul se oprea zeci de minute, si erau rasete, glume, ceai cald cu rom, mirosul de tuica fiarta la termos, caciuli de iepure rusesti si pufoaice. Pumni, bodycheckuri, si goluri frumoase. Hai cu pucul ala sa sara si la mine sa-l iau acasa... Cuplaj: Steaua, Sportul, Dinamo, Miercurea Ciuc. Daca Dinamo juca cu (,) Ciuc, galeria Stelei care era cam jumatate din patinoar scanda in ritm nebun Ciuc!, Ciuc, Ciuc! Si la sfarsit dupa ce bateau pe caini, strigau la ei: boanghenilor sariti cu berea ca v-am ajutat! ... Vremurile romantice

Sfarsitul anilor 90, mai nou patinoarul Flamaropol. Stateam in Militari dar veneam in Drumul Taberei sa ma intalnesc cu baietii sa luam 90-ul ca ne lasa exact la capat. Apoi treceam pe la turnul parasutistilor si dadeam invariabil de caiini... ce batai... odata era o duba de jandarmi trasa in curte la patioar si curcanii stateau ascunsi dupa ea, nu aveau curaj sa iasa in fata, erau si militari in termen care plangeau... poate am sa povestesc despre asta altadata... Inauntru haos, nu era loc liber la peluza, scandarea aceea cu toba tribala care intra in psihic, si parca dicta ritmul zborului pe patine: eeeee- eeeee- dum ... dum- Steaua, dum-dum-dum Steaua eeee-eeeee si Cazacu, Geru, Timaru pluteau si Radu Viorel parea de netrecut... Miercurea-Ciuc , Rapid, Gheorghieni, toate pareau inmuiate cand dadeau de Armata in recital. Scandari nationaliste, trimiteri la origini, cantat non-stop... vremurile frumoase.

Azi, meci mare Steaua-Ferencvaros. Am ajuns la patinoar cam cu jumatate de ora inainte de meci si am trecut exact printre unguri, am numarat vreo 30 cu tot cu femei, militienii lor si grasul cu portavoce. Am trecut printre ei, am intrat in patinoar si am ramas MASCA. NIMENI! Eram singur, abea cand a inceput meciul s-au tot strans cativa baieti, vreo 20 -30 poate, care s-au rarit la prima pauza. Cei ramasi au scandat cate ceva, i-au tras la m... lui Becali si cam atat. Pacat, mare pacat pentru ca pe gheata a fost un meci frumos in care i-am spulberat pe unguri, care au cantat tot meciul si la final i-au aplaudat pe hocheistii lor in timp ce ai nostri pareau stingheri pe gheata.

Stau sa cuget si nu stiu ce sa mai zic. Nu se poate ca un singur om, Jean sa canalizeze toate energiile in jurul lui si totul sa i se datoreze numai lui. Nu se poate ca baietii care erau acolo trup si suflet sa fi disparut de langa Steaua adevarata, care n-are legatura cu ciobani, zmarandesti si alte elemente. Nu se poate sa ai meci cu Ferencvaros si sa fii 40 de insi cu tot cu nevestele jucatorilor, Carlan si militarii imbracati in civil care pazeau termosul de ceai cald. E rugina multa in Flamaropol, rugina in sufletul meu si rugina pe muchiile stemei pe care sta scris "Citius altius fortius". Pentru prima oara in viata mea am inghetat in patinoar si inima mea e rece: astazi Geru, Lupascu, Niculescu, Timaru, nu meritau "La m.. Gigi Becali" ci patinoarul acela blocat de monede de 5 bani. Incep sa cred ca ne meritam soarta!

Alex (keluboss)

cozmin16.11.2008 18:53

Superb articol.

puyol16.11.2008 19:52

trist :(

lucvald-190216.11.2008 19:55

Frumos le cuvantezi ......

Vremurile s-au schimbat , indeletnicirile s-au schimbat.....s-au schimbat si prefixele romanticilor suporteri de altadata.. 'omul recent' e mai preocupat sa-si apostrofeze JIJIgodia !...avem totusi o scuza , meciul de handbal si conjunctura nefavorabila dupa incidentele de ieri !

zoloz200516.11.2008 20:07

dezolanta atmosfera..

sa puna un moderator un link catre pozele facute azi ..

keluboss16.11.2008 20:44

stiu ca o parte din baieti au plecat la prima pauza spre Buzau. Dar mi-a plans inima ca am auzit in Flamaropol "Ria, Ria H..." (autocenzurat ca mi se pare mai rea ca orice injuratura), la fel cum inebunesc ca trebuie sa se meraga la tara la Chiajna sau in tara pana la Buzau pentru un meci de handbal. Mi se pare ca se alege praful de clubul nostru si la ce-am vazut azi la patinoar nu stiu ce-mi va schimba opinia

NICKSTELIST SI DUPA MOARTE16.11.2008 20:46

asa este, pacat pentru acest sport.

S_8316.11.2008 20:52

Ungurii ne-a facut praf. Putini da buni s-au auzit tot timpul. Din pacate asa este tot timpul la hockey cel putin in Bucuresti. Rar peste 30 de oameni. Oricum era duminica sa stea Romanu la caldura ca era frig afara sau sa se bage repede in Mall la un caffe' con latte. :))

saptemai16.11.2008 21:31

ei n-a fost chiar atat de grav. sa nu dramatizam, baietii au avut scuza buzau, din pacate la TV nu s-a auzit cum ca ar fi ajuns. asta e nasol.

robespierre16.11.2008 22:03

Din pacate s-au dus vremurile alea frumoase. Orice am spune e prea putin pentru a descrie in cuvinte atmosfera de la meciurile Stelei din anii 90, indiferent ca era vorba de hochei, fotbal etc. Asteptam tot anul meciurile cu Miercurea Ciuc...dar acum avem alte probleme, sa educam ciobani, sa ne plangem de mila, sa traim pt a face bani, sa ne ducem frumos dracului. La fotbal nu se mai canta si cei care vin nu stiu cati au habar de 10% din istoria Stelei, la hochei e ca la cimitir, la handbal jucam oriunde numai in Bucuresti nu...Din pacate NOI cei care am trait cu adevaratul spirit stelist suntem cei care sufera cumplit, care disperam pe zi ce trece mai mult si disperarea asta vine de la faptul ca tot ceea ce iubeam mai mult moare si moare incet, chinuitor si sigur. Ne-am pierdut identitatea si globalizarea asta e singura vinovata....Asta e..ramanem cu amintirile deoarece cu o mana de oameni nu se mai poate reface ceea ce a fost CANDVA DE MULT.

w3bmaster16.11.2008 22:11

E clar ca ne meritam soarta dar aceasta discutie e foarte complexa si cu multe cauze iti zic eu una mare pt care patinoarele stadioanele nus asa plina banii ori multi nu ii au (desi uni zic ca a crescut nivelu de trai alti is prea ocupati sa ii faca sis f stresati ce sa le mai arda de un meci vazut din tribuna sali etc ...) asta e ...

-VERSACE-16.11.2008 22:23

Este primul post pe care il fac, pentru ca articolul tau mi`a intrat la inima si tin sa spun ca esti un adevarat stelist chiar m`ai impresionat, dar vremurile s-au schimbat in anii 90 oamenii erau altfel erau mai simplii, lumea se schimba in continuu si n`ai ce sa faci ca s`o opresti.. domnul Becali nu are nicio vina ca s-a ajuns aici. Romania nu este canada, in Romania hocheiul nu este pe prim plan pentru ca nu sunt multi bani in joc, in Romania totul este dupa bani, romanii au creat expresia " banul face pamantul sa se invarta". uite`te si tu pe site`uri de pariuri unde e plasat hocheiul daca verifici o sa vezi ca e in josul paginii. hocheiul nu apare la stirile sportive. asa suntem noi, asa este hocheiul romanesc.

Si in legatura cu domnul Becali - clubul Steaua numai este trecut pe numele lui, detine 0% din actiuni

Iti doresc sa ai noroc si sanatate Alex

f234567k16.11.2008 22:30

Pacat ca un patinoar incarcat de istorie a ajuns in situatia asta.

RedStar16.11.2008 22:46

Stii ce ma uimeste pe mine? Chiar persoanele care lupta impotriva asocierii Stelei cu numele de Becali au asociat Echipa de Hochei a Clubului Steaua Bucuresti cu Becali.

E un paradox.

bodanelu16.11.2008 22:48

@RedStar, sti ce ma uimeste pe mine? cum voi civilizatii sustineti doar echipa de fotbal a lu` Becali, iar hocheiul sau handball-ul nu va intereseaza...

RedStar17.11.2008 08:09

@bodanelu Lasa trollingul. Handbal am jucat in gimnaziu si in liceu de mi-au sarit capacele, dar sa ma uit la el nu am putut. Hochei-ul nu-mi place. Nu-l inteleg.

joseph17.11.2008 12:03

ma bucur ca recunosti ca esti limitat din anumite puncte de vedere. astept sa te opresti sa-ti mai dai cu parerea despre alte lucruri pe care nu le intelegi

vlad7517.11.2008 12:23

@Alex,

Ma simt fosrte prost,pentru ca stau aproapde de patinoar si mai merg la meciurile de hochei.Cand eram mic,eram nelipsit la meciurile de hochei.O sa incerc sa ajung.Imi doresc sa-mi iau copiii,cand vor mai creste, la meciuri si sa le vedem impreuna.In cursul saptamanii pot merge dar sfarsitul saptamanii il petrec cu ei pentru ca nu stau cu mine.

Foarte frumos ce ai scris in articol despre anii copilariei.

Hok3y17.11.2008 12:43

am fost si eu la meci....pacat,de la Steaua foarte putini suporteri in timp ce ungurii ne cam dominau...Am eu niste poze facute la acel meci....un administrator daca vrea i le dau sa le posteze pe site...

Pe 23 noiembrie la Flamaropol va fi derby Steaua-Sport Club Mc Ciuc...poate atunci vor fi mai multi fani ai Stelei...

MoWeed17.11.2008 12:49

Este trist ca un sport frumos ca hocheiul este ignorat.

Frumoase amintirile din tineretea ta; cred ca era superba atmosfera pe atunci..

keluboss17.11.2008 13:45

@ vlad ar fi frumos. modelul cel mai bun de urmat este cel parintesc, daca vei reusi sa le arati celor mici frumusetea poate vor avea si ei amintiri placute. Eu abea il astept pe fi-miu sa creasca sa-l duc la patinoar si pe stadion, erau si ieri niste pusti care se jucau pe-acolo, aveau o bucata de crosa ca o sapada sarjau catre unguri erau scumpi foc cum se jucau pe langa mantinela =))))

Sax20817.11.2008 16:20

Eu am fost la 2 meciuri sezonul asta, acum vreo 3 saptamani la acel 2-5 si vinerea trecuta, la 9-4 cu Alba Volan. Cu Alba Volan fost chiar tare, dupa a doua repriza doar eu si cu prietenul meu ce mai cantam, restul plecasera acasa, inclusiv Stanici :)

Stanici17.11.2008 16:36

Am avut o urgenta medicala, ii era rau lu' AdiM. Oricum, cu Volan cre' ca a fost mai atmosfera decat cu astia de duminica.

Hok3y17.11.2008 17:10

sa veniti duminik ca o sa fie mrf meciul:P cu SC

androsteaua17.11.2008 17:39

asta e Romania in care traim,nimic nu ar trebui sa te surprinda

«12»