FC Steaua Arhiva Forum
Arhiva forumului FC Steaua — conservata in regim doar-citire. Postarea a fost dezactivata. Inapoi la site

Steaua lui Sabin Ilie

«12»
fcsteaua.ro11.10.2008 16:41

A avut talent cu carul, fiind un produs de marcã din Valea Roșie olteanã. ªi-a întemeiat o familie ce pãrea a respira o fericire accesibilã doar unui buget de star. Un sezon a avut un stadion la picioare, atunci când Steaua a câștigat al cincilea titlu din fabuloasa serie consecutivã de 6 post-decembristã, egalând recordul interbelic al Chinezului. Mitul fratelui Chinezului(porecla din tinerețe a "Cobrei"-alias Adrian Ilie) a durat în strãlucirea absolutã specificã legendei doar un an, an în care a dobândit și titlul de golgeter al țãrii și a marcat spectaculos în meciurile decisive pentru campionat și cupã cu FC Naționalul lui Gino și Halagian.

De tot hazul presupunerea lor cã steliștii ar fi fost dispuși sã cedeze cupa contra titlu. Spiritul tutelar al Sfynx-ului se situa în altã galaxie fațã de praful cosmic toxic specific patrulaterului mercantil Paszkany-Copos-Borcea-Iancu(încurajat, zice-se, de un pirat nebun al vremii ce-o trãim).

Prin acele "nocturne ale Sabin-ului"(replicã terestrã la mitologica "Noapte a sabinelor") mezinul fraților Ilie a cãpãtat ștampila de "bun pentru export". Tupeul și spiritul sãu de aventurã au luat-o razna, jucând la o duzinã de echipe din strãinãtate și de acasã(un Luțu reeditat), devenind o combinație stranie între globetrotter și mercenar. A crezut cã talentul sãu e veșnic și nu i-a mai pãsat de ziua de mâine. S-a luat la harțã cu toți din juru-i: coechipieri, antrenori, conducãtori, arbitri. Tocmai atunci când norocul din dreptunghiul verde îl pãrãsise, s-a refugiat pe plușul roșu pierzãtor al cazinourilor. S-a despãrțit de Leta (loviturã...letalã datã de o soție croitã din aceiași stofã ca Sabin) și a ajuns în divizia secundã, când la Giurgiu, când la Steaua 2. Biologic e fratele mai mic al celebrului Adrian Ilie(astãzi, manager și impresar vrednic de stimã), dar atât de diferit în exprimarea de pe teren.

Doar o anume delãsare se mai pãstreazã în gena lor comunã: aristocraticã la Adi, plebee la Sabin. Subtilitãții Cobrei mari, dublatã de o tehnicã de giuvaier, eternizatã într-un meci cu Columbia-ediția a doua-, ca rãspuns la o execuție la fel de extraterestrã a lui Hagi, i s-a rãspuns de cãtre Cobra micã printr-un joc în forțã, cu șuturi în care loviturile de efect ale fratelui fuseserã înlocuite cu veritabile ghiulele. Dupã acea ediție ravisantã, Sabin avea sã se transfere la Fenerbahce. ªi Soarta (prin intermediul tragerii la sorți) a vrut ca Steaua sã joace în sezonul urmãtor chiar cu echipa turcã, întâmplare "condimentatã" cu simularea unui 11 metri, în regia lui Sabin. Deși s-a ratat penalty-ul, eroul din varã a devenit în toamna aceluiași an hulitul "for ever", mimetismul sãu fiind proba unei trãdãri impardonabile.

Mirajul ulterior pe la rivali(chiar dacã a mai revenit, pentru scurt timp, prin Ghencea) l-a scos definitiv din inimile steliștilor. Excesiv de durã reacție, dar iatã cã nici în fotbal istoria nu se scrie numai cu reverențe. N-au mai contat cele 5 goluri din 7, cu care tancul stelist a trecut peste mașina de tuns iarbã din Parcul cu Platani(în victoriile cu 3-1 în cupã și 4-2 în returul de campionat). Nici mãcar acel vulcan de huiduieli cu care a fost întâmpinat Halagian în Ghencea, când îmbrãcat la patru ace, armeanul, fãrã șapca norocoasã cu "Chicago Bulls" voia sã arate cã nu-i prea pasã de forța Stelei și cã i-ar cam fi venit și lui vremea la titlu(dar de unde sã mai ia un Dobrin ca sã-i înnobileze palmaresul ?). Atunci am realizat cã Steaua nu mai era o echipã, fie și prea dedulcitã la titluri, ci o bioenergie rãvãșitoare a 11 jucãtori și 25000 de credincioși fanatici ai unei singure religii. Are ce povesti Sabin la rupãtorii de oase de prin B sau la chinezii care știu mai mult arte marțiale decât giumbușlucurile din fotbal.

Dar de câte ori apare câte o știre scurtã despre el prin gazete de sport, mã gândesc cât de inconștient s-a ratat acest Sabin Ilie, cândva, o singurã varã, "luceafãrul de searã" al unei Stele flãmândã de recorduri.

Constantin Ardeleanu

Co-Steaua11.10.2008 16:56

Pacat de el, a fost un atacant superb....m-a dezamagit mult cand s-a dus la Dinamo si Rapid insa mi-a placut intotdeauna de el,bautura si femeile l-au distrus.....

redondo11.10.2008 17:27

Poate putea intr-adevar sa ajunga mai sus dar totusi un titlu de golgheter al Romaniei,faptul ca a jucat la Steaua,Fenerbahce sau Valencia(aici mai putin) inseamna ceva.Eu sunt din Craiova si imi aduc aminte de el de pe vremea cand juca in curtea scolii cu fratele lui si Gabi Popescu,iar antrenorii de copii din Craiova spuneau ca e mai talentat decat Adrian.Li se spunea Nana si Burta celor doi frati.Imi aduc aminte ca prin 92 era un meci Electroputere-Universitatea iar toata lumea in oras vorbea ca s-au inteles la un fratesc 0-0.Se pare ca multi dintre jucatori se asteptau la acelasi lucru caci prin min 75 Ciurea a ratat se zice cu intentie un penalty pentru Universitatea.Dar in min 93 surpriza(ascultam la radio):GOL Electro. - marcator un anume Ilie Adrian.Peste cateva ore tot cartierul aflase ca era vorba de Nana.De atunci a inceput ascensiunea lui Adrian si in scurt timp si a lui Sabin la Brasov.Pot sa va mai spun ca in Craiova cei doi frati sunt considerati cei mai mari fotbalisti pe care Universitatea i-a ratat de sub nas,mult peste Radoi,Raducanu sau Danciulescu - asta e si parerea mea.

Adrian11.10.2008 18:53

A fost cred ca ultimul golgeter adevarat al acestei echipe.

Nu o sa uit niciodata acele 31 de goluri marcate in ultimul sezon in Ghencea.Si sincer, nu cred ca va mai da cineva atatea goluri ca el intr-un singur sezon.

Putea sa ajunga la fel ca Adi, dar nu a ajuns.Nu a ajuns pt ca el era Sabin, nu Adi.

Daca avea un pic mai mult cap probabil ca ar fi fost titular la Nationala alaturi de fratele lui.Pacat de el.

Sabin a fost un rebel.A fost independent toata viata lui.Libertatea asta a dus-o insa la extrem.

De aia a facut turul echipelor bucurestene.A fost un mercenar adevarat.

Imi pare insa cel mai rau ca a declarat ca cel mai mult s-a atasat de Rapid.

El cred ca a uitat primul de cele 30 si ceva de goluri inscrise in tricoul Stelei.

MoWeed11.10.2008 22:20

Pacat de Sabin Ilie, a avut un inceput foarte bun dar s-a stins foarte repede. Este unul dintre cele mai bune exemple de talent irosit datorita vietii extrasportive tumultoase.

@Adrian

Si Claudiu Raducanu a fost golgheter adevarat cat timp a stat la Steaua

w3bmaster11.10.2008 22:45

Cred ca suntem Campioni mondiali la "tinere sperante" pacat ca raman doar atat ...totu e de mentalitate a noastra e de tigani a sarbilor de luptatori (ca sa dau un exemplu apropiat)

Adrian11.10.2008 23:07
@Adrian

Si Claudiu Raducanu a fost golgheter adevarat cat timp a stat la Steaua

Ahahhahahahahh :))

Claudiu era baiat bun dar a stat destul de mult la Steaua si a fost golgeterul campionatului doar o data.

Nu se compara.

MavericKk11.10.2008 23:27

comparabil talentul sau de fotbalist cu cel pus de tine in randurile scrise pe acest site. Cu diferenta ca pe el rezultatele l-au tinut un sezon, iar la tine, se poate vorbi despre o viata intreaga. E o placere sa fii citit, mai ales atunci cand scrii mai la obiect...

Piece of Mind12.10.2008 05:58

O mica erata. A fost 3-1 in returul de campionat, cu un gol fabulos "a la Del Piero", din marginea careului si 4-2 in Cupa pe National.

MoWeed12.10.2008 08:30
Ahahhahahahahh :))

Claudiu era baiat bun dar a stat destul de mult la Steaua si a fost golgeterul campionatului doar o data.

Nu se compara.

N-am zis ca a fost la fel de bun ca Sabin Ilie, dar a fost ultimul golgheter al campionatului de la Steaua.

adidwu12.10.2008 11:51

Inca unul care si-a batut joc de talentul cu care a fost inzestrat.

Am pierdut numarul echipelor pe la care s-a perindat.

O sa ramana cele 31 de goluri marcate in sezonul la sfarsitul caruia s-a grabit sa plece la Fenerbahce.

maye12.10.2008 13:10

si`a croit el singur viata..eu nu`l deplang...talent au multi ...dar putini au minte...

DelPiero1012.10.2008 13:24

Sabin Ilie si Adi Ilie...astia doi,ca talent,se pisa pe Mutu(scuzati-mi expresia) la orice ora.Sabin era mai exploziv,iar Adi avea de partea lui rafinamentul si executiile de maestru.Columbienii or sa ne tina mereu minte pentru golurile primite de la Hagi si Ilie...nu stiu cand vom mai avea jucatori de talia lor...

steaua-no112.10.2008 14:35
Sabin Ilie si Adi Ilie...astia doi,ca talent,se pisa pe Mutu(scuzati-mi expresia) la orice ora.Sabin era mai exploziv,iar Adi avea de partea lui rafinamentul si executiile de maestru.Columbienii or sa ne tina mereu minte pentru golurile primite de la Hagi si Ilie...nu stiu cand vom mai avea jucatori de talia lor...

este un articol bun, in nota domnului ardeleanu.

p.s.

ce treaba are Mutu cu articolul domnului ardeleanu?

unii dintre stelisti de pe site-ul asta devin mai frustrati decat tiganii din giulesti sau cainii din groapa de gunoi. pacat.

DelPiero1012.10.2008 14:54

@Steaua-no1:Am ales cel mai bun jucator din acest moment(roman) si doi jucatori cu talent,care daca jucau acum,si nu in perioada lui Gica Hagi,Ilie Dumitrescu si ceilalti,erau lideri ai Nationalei.Am vrut sa fac o pararalela intre perioada de acum si cea de atunci,evidentiind penuria de talente ce caracterizeaza momentan fotbalul nostru.

Nu-s frustrat,frustrat ar trebui sa fii tu pentru ca acel capsor al tau nu e in stare sa inteleaga niste randuri.Vezi ca dupa punct se scrie cu litera mare.Pacat!

steaua-no112.10.2008 15:24

@del piero

Mutu a jucat la inter, Chelsea, juventus sau fiorentina si are aproape 60 de selectii la nationala.

sabin, in afara sezonul in care a fost golgeter la Steaua , mare lucru nu a facut pe la alte echipe.

asa ca a ta comparatie nu e prea buna.

nu stiam ca dupa punct se scrie cu litera mare, multumesc pentru informatie.

Harald12.10.2008 20:03

plus ca Mutu nu e un exemplu pentru viata extrasportiva nici el...

maye12.10.2008 20:25

vorbim de cei ce nu mai sunt pe aici...

dar e trist ca azi a fost ziua lui Pawel Golanski si n`am vazut nicio urare ...pacat!!!

La multi ani Pawel!!!!

ytse jam13.10.2008 07:41

Sabin Ilie a fost un jucator foarte spectaculos in acel sezon. imi aduc aminte cu mare placere de golul din finala campionatului cu FC National, cand Rotariu a sarit peste minge, aceasta ajungand la Sabin, marcand un gol de generic, asta intr-un meci netelevizat. oricum, sa nu uitam ca in acea perioada la Steaua activau jucatori precum Lacatus, Rotariu, Denis Serban (in sezonul lui de varf al carierei), Militaru sau Rosu. in timp ce in momentul de fata la Steaua este doar Radoi (mai mult accidentat) si Ogararu (care oricum nu se mai afla in varful lui de forma care la consacrat). deci, nu suntem prea bine

mountytoma13.10.2008 11:51
@del piero

Mutu a jucat la inter, Chelsea, juventus sau fiorentina si are aproape 60 de selectii la nationala.

sabin, in afara sezonul in care a fost golgeter la Steaua , mare lucru nu a facut pe la alte echipe.

asa ca a ta comparatie nu e prea buna.

Mutu la inter si Chelsea nu prea a jucat, iar fara el in cele 60 de meciuri jucate cred ca Romania s-ar fi descurcat mai bine. aparent trage echipa dupa el, dar de fapt cred ca mai mult strica jocul echipei.

cu alte cuvinte, si eu ma pish pe Mutu, daca-mi dati voie sau nu!

sabin130713.10.2008 12:24

Inca o mostra de talent irosit, ¨ajutat¨ si de cei din jurul lui. Lista cu astfel de exemple este lunga.

Un articol bun, ca de obicei.

enjoy13.10.2008 16:50

un talent aparut ca din neant, stralucind o vara ca un giuvaier si disparut tot in neant ca talent dar ramas in baruri si langa fufele lacome si parsive ca un om fara minte! pacat, ar fi putut sa-i depaseasca pe multi dar nu s-a putut depasi pe sine; asa cum fac si cativa useri care inainte de a intra pe site isi iau olita cu ei langa calculator! nu credeam ca si aici sunt neamuri de sub pod si ca isi vor etala in vazul lumii suburbanul care-i poseda! felicitari pentru articol; oricum sabin ramane unul care ne-a oferit noua, stelistilor, niste clipe minunate, greu de uitat. sabine, trezeste-te, e pacat sa mori inecat!

grizzly13.10.2008 17:52
Sabin Ilie si Adi Ilie...astia doi,ca talent,se pisa pe Mutu

facea ei treaba asta?

redondo13.10.2008 18:31
Sabin Ilie a fost un jucator foarte spectaculos in acel sezon. imi aduc aminte cu mare placere de golul din finala campionatului cu FC National, cand Rotariu a sarit peste minge, aceasta ajungand la Sabin, marcand un gol de generic, asta intr-un meci netelevizat. oricum, sa nu uitam ca in acea perioada la Steaua activau jucatori precum Lacatus, Rotariu, Denis Serban (in sezonul lui de varf al carierei), Militaru sau Rosu. in timp ce in momentul de fata la Steaua este doar Radoi (mai mult accidentat) si Ogararu (care oricum nu se mai afla in varful lui de forma care la consacrat). deci, nu suntem prea bine

Doar Radoi si Ogararu sunt fotbalisti de valoare la Steaua? Eu stiu cativa peste Radoi,dar in fine....nu te poti lega de Radoi deoarece in privinta lui(care mai mereu e accidentat,in vreme ce altii joaca an de an si meci de meci) suporterii il vad ca pe un simbol ci nu-l mai judeca fotbalistic.

DelPiero1013.10.2008 19:37
Sabin Ilie si Adi Ilie...astia doi,ca talent,se pisa pe Mutu

facea ei treaba asta?

Da,am gresit...nu-s agramat,stai linistit! ;)

«12»