FC Steaua Arhiva Forum
Arhiva forumului FC Steaua — conservata in regim doar-citire. Postarea a fost dezactivata. Inapoi la site

Primele trei luni

«12»
fcsteaua.ro04.10.2008 21:58

În orice sport, concluziile de la finalul sezonului sunt întotdeauna cele corecte, iar cele din timpul perioadei competiționale sunt deseori greșite. Acest lucru se datoreazã faptului cã tehnicienii au posibilitatea sã îndrepte greșelile fãcute, iar corecturile pot salva un sezon care pãrea pierdut.

În aceste trei luni ale sezonului 2008/2009, se pot trasa mai multe linii generale referitoare la jocul Stelei:

În poartã, Zapata a fost titularul de drept, acesta achitându-se perfect de sarcini. Cu excepția gafelor din primele douã etape, care ne-au costat cel puțin un punct, la Vaslui. Trebuie spus și cã paradele sale ne-au adus rezultate favorabile în aproape toate celelalte meciuri.

Ceea ce aduce discuția la oscilantul joc al liniei noastre defensive, Goian și Ghionea evoluând excelent doar în cupele europene. Excepția a fost meciul de la Istanbul, unde golurile lui Nonda s-au marcat pe grave greșeli de marcaj. Consider cã reușita lui Bayern din Ghencea a fost cauzatã de marcajul slab al lui Semedo, lusitanul fiind "omul lui Van Buyten" dacã s-ar fi respectat poziția lor în teren. În cazul în care Lãcãtuș a dorit sã se apere în zonã la fazele fixe, întreaga echipã ar trebui socoti vinovatã. Totuși, trebuie spus cã apãrarea noastrã nu mai este la fel de sigurã ca în urmã cu douã sau trei sezoane: Steaua face prea des greșeli de marcaj și suntem prea des depãșiți inclusiv de adversari modești, exemplele fiind numeroasele ocazii ale adversarilor din meciurile cu FC Vaslui, Gaz Metan și Farul sau faza golului cu CS Otopeni.

Un punct slab îl reprezintã și linia medianã: acest sistem, 4-2-3-1, pare nepotrivit pentru jucãtorii pe care îi avem la dispoziție. Spania s-a impus la Euro în aceastã așezare pentru cã mijlocașii lui Aragones erau capabili și sã deposedeze și sã paseze. La superlativ. Astfel cã ibericii puteau crea o presiune imensã asupra unui adversar incapabil sã paseze și sã se demarce repede.

Din pãcate, mijlocașii noștri sunt mai mult accidentați, astfel cã lipsește exact ceea ce este nevoie pentru o linie medianã decentã: coeziunea dintre jucãtori. Cum Lovin este singura constantã, nu e de mirare cã ne doare mijlocul atât de rãu. Din pãcate, una din soluțiile neluate în seamã de stafful nostru tehnic este aglomerarea acestei zone a terenului în fața echipelor preocupate și de altceva decât de crearea tranșeelor în fața propriului careu. Mai toate echipele decente reușesc sã iasã de sub presiunea noastrã cu o singurã rețetã: în fața lui Lovin opun trei sau mai mulți mijlocași, iar Steaua este pusã în situația de a duce jocul pe benzile laterale.

Aici, aportul jucãtorilor mai mult decât modest: Ogãraru, Petre Marin, Semedo, Toja, Nicolițã, Szekely sau Semedo oferã foarte, foarte puține centrãri de calitate în timpul meciurilor. Acesta este un alt aspect din cauza cãruia Steaua este lipsitã de eficiențã în fața echipelor pentru antifotbalul reprezintã chintesența acestui joc. Fazele fixe nu mai reprezintã unul din punctele noastre forte atât din cauza lipsei pasatorilor, cât și din cauza faptului cã jucãtorii noștri se demarcã cu ușurința unui luptãtor de sumo.

Nu e de mirare astfel cã atacanți precum Arthuro sau Kapetanos sunt obligați sã vinã în apropierea mijlocului terenului pentru a-și procura mingi sau de a face culoare pentru alți jucãtori de pe alte posturi. Faptul cã Pantelis dã dovadã de o determinare și de o risipã de efort imensã, în ultimele meciuri, nu este normal decât pe jumãtate. Strãdaniile sale ar trebui sã aibã loc în ultmii 25 de metri, baloanele utile trebuind aduse de mijlocași, fie ei centrali sau laterali.

Totuși, la Steaua lipsește de exagerat de mult timp un golgheter în adevãratul sens al cuvântului, iar șuturile bune de la distanțã sunt o raritate.

Un alt lucru pe care nu îl înțeleg este motivul pentru care folosim atât de puțini jucãtori noi în meciurile consecutive. Când au fost aduși fotbaliști precum Rada, Tiago, Abel Moreno sau pãstrați în lot jucãtori precum Baciu, Neaga sau Ochiroșii, s-a afirmat cã aceștia vor fi folosiți în dese rânduri, pentru a evita accidentãrile sau oboseala "titularilor de drept". ªi?

Comparativ cu ultimele douã sau trei sezoane, Lãcãtuș a adus, fãrã discuții, o vitezã în plus a jocului. Încã din pregãtiri, antrenorul nostru a cerut un joc din maximum douã atingeri pe faza de atac. Nu întâmplãtor Dayro Moreno era cel mai certat jucãtor. Tocmai de aceea rãmâne o enigmã pentru mine cum Steaua nu reușește sã creeze constant faze rapide de atac nici mãcar în același joc. Un la fel de mare mister îl reprezintã și calitatea scãzutã a paselor noastre decisive, în ciuda faptului cã Lãcãtuș zbiarã la toți jucãtorii care rateazã astfel de execuții pe ultimii 25 de metri. Trag concluzia cã așa ceva se face, sau ar trebui sã se facã și la antrenamente. ªi atunci?...

Determinarea este un alt aspect important adus de Lãcãtuș la Steaua. Jocuri precum cel din Ghencea cu Galatasaray sau cu Fiorentina din deplasare nu cred cã erau posibile în urmã cu un an sau doi. Atitudinea lui Lovin este un exemplu concludent de jucãtor salvat de la plictisealã de Lãcã. În aceste condiții, nu pot pricepe cum de sunt pãstrați pe teren jucãtori precum Stancu sau Arthuro, pentru care noțiunea de "demarcare" este un neologism fotbalistic insuficient însușit.

Consider cã aceastã echipã are mult potențial dar și mai mult de muncã. Steaua a arãtat foarte bine pe teren în meciurile în care jucãtorii noștri au avut atitudine. Aceastã trãsãturã a eclipsat toate lipsurile enumerate mai sus: echipa a dat senzația cã a alergat de douã ori mai mult, pasele nereușite au fost compensate de dorința de a recupera cât mai rapid balonul, iar atacurile noastre ne dãdeau senzația cã bãieții noștri vor sã ducã jocul dincolo de peluza din spatele porții adverse.

Nu știu dacã ne lipsește valoarea, atitudinea sau dorința. ªtiu însã cã toate acestea sunt posibile cu aceastã echipã. În caz de eșec, toți vor fi vinovați.

Lari

andrey_ptm_steaua04.10.2008 22:19

problema e ka majoritatea se stiu titulari si nu se mai obosesc sa 'puna osul'....ar trebui folositi in unele meciuri cu echipe gen otopeni si alti jukatori precum Neaga,abel moreno,tiago,Ochirosii,Andrei ionescu, pentru ca ei vor da totul pentru a demonstra ca merita sa fie titulari

MoWeed04.10.2008 23:13

O analiza corecta

Adrian04.10.2008 23:52

Steaua nu joaca nimic.

Jocul e lent si previzibil iar sistemul e de rahat.

maye05.10.2008 00:28

Foarte bine spus...

Eu inca mai cred cu tarie ca daca Ochirosii sau Neaga jucau titulari in meciul acesta cu Otopeni castigam...

Marius05.10.2008 05:51
Determinarea este un alt aspect important adus de Lãcãtuș la Steaua. Jocuri precum cel din Ghencea cu Galatasaray sau cu Fiorentina din deplasare nu cred cã erau posibile în urmã cu un an sau doi. Atitudinea lui Lovin este un exemplu concludent de jucãtor salvat de la plictisealã de Lãcã.

Lari,

Daca vorbim de determinare, te rog frumos sa urmaresti pertidele din Liga cu Standard Liege, Real pe Bernabeu, Arsenal... ba chiar si returul cu Valencia si sa-mi spui daca tu crezi in continuare ca Lacatus "a adus" determinarea la Steaua...

Inteleg sa-l sustinem pe antrenor, dar nu trebuie sa-i atribuim merite pe care nu le are...

pugliesi05.10.2008 08:46
Steaua nu joaca nimic.

mai bine de atat..n-ar fi spus nici Lacatus :)

bodanelu05.10.2008 09:04

Lari, o mica greseala in articolul tau. Sistemul 4-2-3-1 a fost folosit si returul trecut la noi si nu a fost adus de spania la europene. Spania juca un 4-1-4-1.

@Adrian Steaua joaca asa de pe vremea lui Oli.

Si sitemul asta de rahat era folosit de rapid si in primele etape il laudai sau mai nou de CFR... ;)

AndyQ05.10.2008 09:09
Lari,

Daca vorbim de determinare, te rog frumos sa urmaresti pertidele din Liga cu Standard Liege, Real pe Bernabeu, Arsenal... ba chiar si returul cu Valencia si sa-mi spui daca tu crezi in continuare ca Lacatus "a adus" determinarea la Steaua...

Aici nu pot sa nu fiu de acord.

Se naste totusi intrebarea: Cine e de vina pentru atitudinea jucatorilor?

Asa ca off-topic: Nu sunt fan al conspiratiilor dar de data asta se pare ca e randul cateilor sa ia campionatul, pentru intrarea in CL, iar noi mai stam un an pe tusa.

sabin130705.10.2008 09:12

Niste minti ahtiate dupa bani e greu sa le motivezi altfel decat monetar, din pacate. Din fericire mai sunt si exceptii care intaresc regula. Oricum e foarte discutabila tema..

LARI05.10.2008 09:32

@Marius, AndyQ

Atunci trebuia sa spun ca a readus determinarea la Steaua. In opinia mea, inainte sa vina Lacatus (in mandatul lui Hagi si in ultima jumatate de sezon sub Olaroiu), jocurile in care Steaua a aratat determinare erau mai degraba exceptiile decat regula.

Marius05.10.2008 09:35
In opinia mea, inainte sa vina Lacatus (in mandatul lui Hagi si in ultima jumatate de sezon sub Olaroiu), jocurile in care Steaua a aratat determinare erau mai degraba exceptiile decat regula.

In opinia mea, si in clipa de fata e la fel.

AndyQ05.10.2008 09:41

Ramane de vazut ce se intampla.

Eu m-am declarat neutru in cazul Lacatus, inca de la instalarea lui. Nu sunt nici impotriva acestuia dar nici pentru tinerea lui la echipa.

Sa va explic si cum functioneaza:

Nu sunt pro Lacatus doar pentru ca e o mare stea... a Stelei, o fosta glorie, jucatorul simbol. Sunt convins ca iubeste Steaua mai mult ca orice dar trebuie sa dovedeasca lucrul asta. Daca se simte slab antrenor, din iubire pentru Steaua o sa-l lase pe altu`, mai capabil decat el.

Nu sunt contra lui Lacatus pentru ca e un antrenor tanar fara experienta. Experieta o acumuleaza in timp, ideea e sa nu-si dea corigenta cu Steaua, sa nu fie cobaiul lui in drumul sau catre mare antrenor.

Imi doresc sa-l vad reusind la Steaua, lucru greu de realizat sub bagheta ciobanului.

Inseamna ca-mi doresc foarte mult sa-l vad pe cioban plecat, nu pe Lacatus, cum nu i-am vrut plecati nici pe Oli, Protasov sau Hagi.

Ne raportam la o cu totul alta problema si uitam adevaratul responsabil pentru toata chestia asta.

Astristul05.10.2008 10:08
Steaua nu joaca nimic.

Asta cred ca stie tot Stelistul de rand, de atata timp, dar cum altcineva face echipa si sistemul ... M-am saturat sa vad cele spuse de tine. De multa vreme nu am mai vazut la Steaua un sistem de joc cu 2 atacanti impinsi. Un 4-1-2-1-2 s-ar fi pliat perfect pentru Steaua la ce jucatori are in lot, dar pacat ca unii (din conducerea Stelei) vad cai verzi pe pereti si ce viseaza noapte ii spune lui Laca sa faca in urmatorul meci!

forzateaua

Adrian05.10.2008 11:09
@Adrian Steaua joaca asa de pe vremea lui Oli.

Si sitemul asta de rahat era folosit de rapid si in primele etape il laudai sau mai nou de CFR... ;)

Fii bai serios!

Pe vremea lui Oli se juca mult mai organizat.

Si ca sa stii si tu, rrapidul are jucatori de 4-2-3-1, noi nu avem.

Astristule, nici nu o sa vedem prea curand Steaua jucand cu 2 atacanti.

bodanelu05.10.2008 11:11

si de ce sistem avem noi jucatori? de un 4-4-2 cu ce mijlocasi?

MoWeed05.10.2008 11:13

Rezultatele lor demonstreaza asta :rolleyes:

sabin130705.10.2008 11:20

Si tu, Brutus?:)

Dar de care avem?

nici nu o sa vedem prea curand Steaua jucand cu 2 atacanti.

Pai nu la mijloc e beleau cea mai mare? Mai luam unul de-aici si mai bagam un varf sa astepte pase de nicaieri?

Adrian05.10.2008 11:39

Avem jucatori de 4-3-3 sau de 4-4-2 usor.

maye05.10.2008 12:17
Avem jucatori de 4-3-3 sau de 4-4-2 usor.

corect...dar...

noi jucam constant cu 2 inchizatori si lucrul acesta nu se va schimba...or intr`un 4-4-2 cu doi inchizatori cine mai construieste?

in 4-3-3 am juca fara inchizator..isi asta mi se pare foarte riscant...inchizatorul chiar are rolul lui clar...si ala nu e sa construiasca...

Adrian05.10.2008 12:18

Pe vremea lui Protasov jucam 4-4-2 cu 2 inchizatori.

Atunci cine construia?

Hopa!

Atunci juca echipa!

bodanelu05.10.2008 12:33

juca echipa.. dar si performante ciuciu :)

aveam un Paraschiv in echipa care facea bine ambele faze, nu dadea pase inapoi la Lovin...

aseaza-mi si mie jucatorii intr-un 4-4-2 sau intr-un 4-3-3 :)

Adrian05.10.2008 12:38

4-3-3

Zapata-Golanski/Ogararu,Goian,Radoi/Ghionea,Emeghara/Petre Marin-Lovin,OvPetre/Abel,Tiago/Plesan-Dayro,Kapetanos,Stancu/Semedo

Dar e o echipa imposibila.

Pt ca multi dintre favoritii creditorului ar fi rezerve.

4-4-2

Aceeasi linie de fund

Szekely,Tiago/Plesan,Lovin/OvPetre,Toja/Ochirosii - Dayro,Stancu

bodanelu05.10.2008 12:42

in 4-3-3 flancurile sunt varza. si ma refer doar la faza defensiva.

in 4-2-3-1 transformat in 4-4-2 am jucat si la firenze si cu otopeniul. :)

Adrian05.10.2008 12:47
in 4-3-3 flancurile sunt varza. si ma refer doar la faza defensiva.

in 4-2-3-1 transformat in 4-4-2 am jucat si la firenze si cu otopeniul. :)

Nu frate, ti se pare ca flancurile sunt varza pt nu ai jucatori de banda.

E o tactica care joaca exclusiv pe centru.

Iar pe faza de aparare, daca te uiti bine, vei vedea ca ai 3 mijlocasi centrali care acopera foarte bine intreaga zona de la mijloc.

Asta inseamna ca pot opri si mijlocasii de banda adversi printr-o miscare in grup.

Unul din ei trece pe o banda, ceilalti 2 vin mai in mijloc.

Si daca te uiti in atac, ai tot timpul 3 oameni in careu.

Asta inseamna ca fundasii lor laterali vor pleca in atac cand ingheata iadul.

Si pt ca in atac ai un atacant masiv intre 2 de viteza apar si spatii si probleme mai multe pt apararea adversa.

Cu otopeniul si fiorentina nu am jucat 4-4-2 niciodata!

«12»