stirea la care tot faceti referire se bazeaza in totalitate pe emisiunea de la OTV de acum cateva seri. afirmatiile lui Gigi au fost "usor" prelucrate si scoase din context, fabricandu-se o astfel de "informatie" de scandal, cu impact intre suporteri. uneori chiar stau si ma intreb cat de naivi sunt unii colegi de forum care iau in serios astfel de aiureli diversioniste, ce apar ca un facut mereu cand Steaua pregateste un meci important, sau cand polemicile s-am mai potolit.
in emisiunea respectiva Gigi a recunoscut ca exista o presiune formidabila impotriva lui si a clubului, existand amatori care doresc sa-l inlocuiasca de la presedentie. in acest context el i-a sfatuit pe "complotisti" (Paunescu, giovanni, piti si unii generali) sa nu mai construiasca scenarii din umbra si sa iasa la lumina. adica sa vina la el cu 15 mil. USD si imediat le va "preda cheile". dar apoi a adaugat ca in prezent el nu-si pune problema sa vanda, iar discutia a fost doar ipotetica. a mai mentionat ca el are bani sa sustina echipa si timpul va dovedi curand daca e sau nu un mincinos. aici afirmatiile lui Gigi au fost relativ corecte, caci intr-adevar daca nu mai are finantare, asa cum tot anunta media, foarte curand ar intra in blocaj, pentru. ca la fotbal ai de cheltuit bani in fiecare zi, iar la o echipa cum e Steaua sumele sunt uriase.
am vrut sa fac un sumar al discutiei de la OTV, asa cum l-am deslusit eu, ca toata lumea sa inteleaga si contextul general al afirmatiilor.
acum am vazut intr-un post anterior ca exista si o referire la obligatia platii datoriilor anterioare de actuala conducere. cand facem astfel de afirmatii, e bine sa nu ne pripim. situatia de la Steaua este atipica, comparativ cu a altor echipe (vezi inclusiv Dinamo si rapid), care pentru. a scapa de datorii au infiintat succesiv societati noi, falimentandu-le pe cele vechi, legea permitand in trecut o astfel de procedura. ca sa iau doar ca ex. cazul rapidului, ei au trecut prin diferite forme de organizare, adica: ufc rapid sa, afc rapid, sc rapid sa. dar toate au avut in comun acelasi actionariat (51% Copos si 49% mt) si mai ales, acelasi administrator general: George Copos. de aceea, responsabilitatea vechilor datorii nu poate fi eliminata.
in cazul Stelei, datoriile istorice provin de la AFC Steaua (asociatie non-profit in care MAPN era reprezentat), care avea ca administrator delegat pe viorel Paunescu, si care beneficia de utilizarea numelui si palmaresului echipei de fotbal. asociatia respectiva, cu imputernicirea MAPN, a angajat datorii si nu a platit impozite la stat, ajungand sa imprumute mari sume de la Gigi, oferind in garantie de plata o serie de jucatori. cand datoria a crescut, "prostul" de Gigi a cerut banii, sau daca nu isi retrage imediat jucatorii. neputand, sau nedorind sa plateasca, Paunescu a "vandut" in contrapartida jucatorii si palmaresul (tot cu acceptul MAPN), dar el nu a "vandut" sau dizolvat afc Steaua, care a ramas datoare la stat, pentru. neplata impozitelor si taxelor, dar si la diferiti particulari.
in acel moment "oierul" avea 2 variante: sa vanda jucatorii unui alt club (asa de ex. cum a facut netoiu cand a plecat de la Craiova, sau aacum de curand staicu) sau sa-si faca o structura complet noua, care sa folosesca jucatorii si palmaresul cumparat. cum Gigi a dorit sa continue implicarea in fotbal, a creat FC Steaua SA, care este complet diferita ca actionariat si ca administrator general de AFC Steaua a lui Paunescu. ca este o noua entitate o dovedeste faptul ca afc Steaua exista si acum ca organizatie independenta (unde punescu e presedinte), iar imediat dupa infiintarea FC Steaua SA, guvernul a anulat HG prin care Stadionul Steaua era dat in folosinta echipei pentru. 20 ani. s-a motivat atunci ca FC Steaua SA e o organizatie complet diferita de beneficiarul initial agreat si anume afc Steaua.
in acest context general, nu exista baza legala pentru. transferul datoriilor bugetare de la afc la FC Steaua SA. si ca lucrurile sa fie mai clare, in cazul nocturnei, al tabelei si al tribunei oficiale, ele au fost obiectul unui litigiu nu dintre FC Steaua SA si TEHNOROB, ci intre Clubul Steaua (patron MAPN), reprezentat in organizatia non-profit afc Steaua a lui Paunescu, si respectiva companie. altfel spus, FC Steaua SA nu a preluat la infiintare active - pasive din trecut, nefiind in litigiu cu vreunul din vechi creditori. si asa a ajuns "ciobanul" sa cumpere ca particular dotari ale stadionului care erau "amanetate" de autoritatea publica si uitate in a fi platite de fratele Paunescu sau de catre minister.
cu toate primele mari sau mici anuntate periodic de patron, pana la urma vad ca nimeni nu se plange. chiar si Dorinel si Walter au recunoscut clar ca nu au nici un litigiu financiar cu Steaua, iar mult anuntatele plecari masive ale jucatorilor au fost doar baloane de sapun ale presei.
solutia ca Armata sa preia echipa e o iluzie trista si periculoasa. MAPN s-a compromis total in ultimii ani in relatia cu echipa de fotbal. singurul club din ROM care a castigat CCE, si care a acoperit Armata de glorie sportiva, a ajuns cu o baza de antrenament si joc paragina. trebuie sa investeasca un privat in nocturna, in tribuna oficiala, in scaune si acum in teren, iar in timpul asta MAPN declara belicos ca e singurul proprietar si daca Becali bate si un cui in stadion, acela este cuiul Armatei?! niste caraghiosi lamentabili!! adica, Becali si Steaua sunt "copiii vitregi" ai natiunii, iar Copos, Borcea si netoiu sunt fii cei buni, carora bugetul le da din banii nostri pentru. modernizari ale bazelor? si astfel la Steaua trebuie cheltuite milioane in baza sportiva, in loc ca acei bani sa fie directionati la transferurile de jucatori valorosi.
iar in timpul asta, dupa ce a rascumparat o datorie publica a MAPN / Steaua la un constructor privat (in speta TEHNOROB), tot Gigi, prin FC Steaua SA, este dator la stat cu milioane de USD, pentru cheltuielile facute de Paunescu & co., cei care chiar ca nici un cui nu au batut din banii lor la stadion?!
Armata nu a fost in stare sa intretina celelalte sectii de jocuri ale clubului, sectii care au castigat multe cupe europene si care umpleau salile odinioara. unde sunt acum handbalul, baschetul, voleiul ? undeva sub nivelul parchetului, iar cheltuielile necesare fiind infinit mai mici ca la fotbal. nu mai departe de anul acesta MAPN anunta ca sectia de hochei, singura care alaturi de fotbal mai aduce mii de fanii in tribuna, va fi inchisa si doar protestele generale au amanat decizia (caci e clar vorba doar de o amanare)! ce ajutor mai asteptam de la MAPN, cand eu nu-mi aduc aminte ultima oara cand a venit la stadion (chiar si la un meci important) un ministru? mai de curand un ministru MAPN (puiu pascu) declara ca nu are acum timp de fotbal si de echipa Steaua, caci toate eforturile armatei se indreapta catre integrarea in NATO ?! dar atunci de ce iti trebuie Stadionul in proprietate puiule ?
tot aud lamentarea ca "asa nu o sa facem performanta niciodata"?! pai daca anul acesta am luat titlul si am jucat 12 meciuri in cupele europene (eliminand Valencia), am inceput in august si ne-a prins primavara tot jucand in europe, fara sa ne facem de ras, ba mai mult am depasit cu mult conditia fotbalului romanesc, la ce fel de performanta va ganditi ? sa inteleg ca sezonul 2004 - 2005a fost nemultumitor si nu e o baza pentru. o crestere ulterioara ? e vina conducerii ca in afara tarii Dinamo trece de la o umilinta la alta si deodata in retur se "trezeste" si joaca cel mai spectaculos fotbal ? iar media urmareste spectacolul jalnic al campionatului si o pune pe Steaua, invingatoarea Valenciei, alaturi de eternii blatuitori dovediti (Dinamo) si de impotenti cronici (rapid)?
Ciobanul poate fi adulat sau hulit pentru. ceea ce face cu viata lui. dar in plan strict fotbalistic, el trebuie judecat cu "+" sau "-" doar dupa ce a facut pentru. echipa. iar pana acum a ajutat, asa cum s-a priceput si cum l-a dus pe el mintea. noi cei care iubim Steaua din totdeauna si pentru totdeauna avem dreptul si curajul de a oferi recunostiinta celor care au dat ceva echipei, chiar daca personal nu-i putem suferi! sau cel putin asa ar fi normal, daca traim numai pentru Steaua!