FC Steaua Arhiva Forum
Arhiva forumului FC Steaua — conservata in regim doar-citire. Postarea a fost dezactivata. Inapoi la site

Moștenirile lui Oleg și Cosmin

«12»
fcsteaua.ro09.09.2008 18:37

Cine poate uita exuberanța meciurilor de pe vremea lui Oleg Protasov? Cine poate uita acel meci cu Lens, în care jucãtorii noștri, deși au alergat enorm, pãreau cu zâmbetul pe buze tot timpul? Cine poate uita acele prime 40 de minute din meciul cu Dinamo, care l-au fãcut pânã și pe Cristian "Acru" Geambașu (o mai avea șanse sã scape?) sã spunã cã Steaua a jucat atunci cel mai frumos fotbal al unei echipe de dupã Revoluție?

Totuși, acel 2-2 pare caracteristic perioadei Protasov: joc încântãtor, însã obiectiv ratat. Așa cum s-a întâmplat și în Supercupa României sau în dubla cu Rosenborg. Totuși, sã nu uitãm maniera în care ne-am calificat în grupele Cupei UEFA (anonimii nu spun, în prezent, mai mult de "Avem șanse! Hai cã se poate!") sau faptul cã Steaua este singura echipã din istorie, alãturi de Middlesbrough, care nu a primit gol în aceastã fazã a competiției.

Aprigile controverse legate de raportul stil de joc/performanțe dintre Protasov și Olãroiu au început încã din decembrie 2005. Meritele tehnicianului român nu pot fi puse la îndoialã: o jumãtate de titlu în acel sezon, obținut chiar dacã am avut o campanie europeanã epuizantã și un lot destul de restrâns, Supercupa României contra Rapidului, cu o groazã de tineri pe teren, o semifinalã de Cupa UEFA (cum vi s-ar pãrea acum așa ceva?) și 5 puncte în Liga Campionilor, contra unor echipe mult mai "grele".

Câte jocuri memorabile ne-a oferit Olãroiu? Cel de la Kiev, în primul rând, a doua reprizã de la Heerenveen, a doua reprizã de la Betis și, poate, turul semifinalei.

Astfel, Oleg a rãmas în memoria noastrã afectivã în urma fantasticului joc oferit publicului, iar Cosmin, pentru îmbogãțirea palmaresului, performanțele sale europene fiind uluitoare pentru nivelul fotbalului din România.

Cu toate acestea, Olãroiu a fost/este deosebit de dur contestat de numeroși steliști, principala (și uneori singura) criticã fiind faptul cã spectacolul sportiv a fost inexistent. Este contestat astfel tehnicianul cu cele mai importante performanțe dupã anul 1990, atunci când Dinamo a ajuns în semifinalele Cupei Cupelor (au fost eliminați dupã un dublu 0-1 de Anderlecht). Sã preferãm mai mult spectacolul decât rezultatele? Sã fim atât de iraționali încât uitãm, într-o astfel de discuție, cã doar învingãtorii rãmân în istorie?

În prezent, ne aflãm într-o perioadã de cãutãri.

Diferența dintre ceea ce Lãcãtuș spune cã vrea (un joc pe cât de rapid, pe atât de agresiv) și ce aratã Steaua acum este destul de mare. Totuși, speranțe avem, fie și numai dacã urmãrim cât de certați sunt jucãtorii noștri cãnd nu dau drumul repede la balon sau cât de aspru a fost muștruluit Dayro în pregãtiri pentru modul în care finaliza. Un alt aspect pozitiv, dar care și obligã, este lotul avut la dispoziție, unul dintre cele mai valoroase de dupã 1990.

Valoarea unui antrenor a fost aproape întotdeauna egalã cu ultimul sãu rezultat. Puține sporturi exceleazã prin rãbdare. Cluburile de fotbal care se bucurã de o astfel de calitate se numãrã pe degetele unei mâini ocupate deja, în ordinea performanțelor, cu Manchester United, Arsenal și Auxerre. Așa încât, oricâte discuții am purta pe marginea unor subiecte ca "Lãcãtuș e varzã" sau "Lãcãtuș e cel mai bun antrenor al Stelei în acest moment", cele douã poziții vor alterna de la meci la meci.

Sâmbãtã vom avea parte de un meci deosebit de dificil la Constanța. Nu pot uita faptul cã Steaua lui Protasov a învins cu un 4-1 deosebit de spectaculos la malul marii, în toamna lui 2005, anticipând o campanie europeanã de un roș-albastru intens.

Ce putem spera altceva decât ca Lãcãtuș sã împlineascã visul oricãrui stelist? Acela de a vedea Steaua intrând în istorie printr-un joc spectaculos?

Lãcã, unește sub sceptrul tãu magia jocului care l-a fãcut nemuritor pe Oleg și forța rezultatelor care l-au fãcut invidiat pe Cosmin!

Lãcã, ai cuvântul! Bãieți, aveți onoarea sã intrați în istorie!

Lari

xDaJACKALx09.09.2008 19:30

Jumatate de titlu si atat, anul urmator l-a luat Dinamo.

LARI09.09.2008 21:09

Ai dreptate XdaJACKALx! Imi cer scuze! Corectura a fost facuta.

Promit sa fiu mai atent pe viitor.

CaTaLiNsm StElIsTu09.09.2008 21:18

Articolul acesta este un pamflet,nu?Hai sa fim seriosi....a compara pe Oli cu Protasov...e ca si cum ai compara un Jeep cu un ARO.ARO-ul lui Oli,sa fim sinceri,a mers pana Jeep-ul lui Protasov a mai facut"urme"in fata lui si astfel bietul ARO nu a trebuit decat sa fie alimentat si tinut in urme;e' dar dupa ce "urmele"Jeep-ului s-au terminat ARO-ul lui Oli sa cam impotmolit si a inceput sa de-a rateuri si sa scoata mult fum.

E doar parerea mea din ceea ce am vazut...si raman la parerea ca Oleg Protasov a implementat la echipa o mentalitate si a adus o pregatire exemplara cu care baietii au ramas si dupa plecarea lui.Practic Protasov a implementat un sistem la care din pacate nu a mai stat s-ai regleze si ultimele"ajustari"si pe care baietii le-au deprins abea spre finalul lui...Astfel ca Oli sa bucurat de o masina bine pusa la punct,insa pe care doar el cu"priceperea"sa exemplara de"mare pilot"a reusit s-o tina intr-o stare functionala doar atat cat "piesele"au rezistat "condusului"sau dezordonat si inadegvat,"masina"pierzand din "fiabilitate"cu fiecare comanda executata"profesionist"de"marele pilot".

MoWeed09.09.2008 21:23

In mare ai dreptate, dar si Olaroiu a recunoscut ca performantele din acea primavara au fost facute in mare cu echipa creeata de Protasov.

In alta ordine de ideei, cinstit ar fi fost si sa zici de meciuri cum a fost cel din cupa cu Fulgerul Timisoara, meciuri in care am jucat execrabil. Asta, daca tot ziceai si de bubele lui Protasov...

danimarcu09.09.2008 21:44

Fiecare din cei doi a avut plusuri si minusuri.Plusul lui Oleg era spectacolul din teren,iar a lui Oli -apararea de netrecut.

Personal,as alege in orice moment jocul din timpul lui Protasov,decat pacaleala Olaroiului...

Lãcã, unește sub sceptrul tãu magia jocului care l-a fãcut nemuritor pe Oleg și forța rezultatelor care l-au fãcut invidiat pe Cosmin!

Lãcã, ai cuvântul! Bãieți, aveți onoarea sã intrați în istorie!

Asa sa fie!

LARI09.09.2008 21:53

Echipa lui Piturca in meciul Southampton-Steaua (24 septembrie 2003): Vasili Hamutovski, Mirel Radoi, Valeriu Rachita, Marian Aliuta, Pompiliu Stoica, Gabriel Bostina, Florentin Dumitru, Nana Falemi, Daniel Oprita, Claudiu Raducanu, Dorel Mutica. Rezerve: Martin Tudor, Sorin Paraschiv, Adrian Pitu, Adrian Neaga, George Ogararu, Stefan Nanu, Radu Niculescu.

Echipa lui Zenga in meciul Steaua-Valencia (24 februarie 2005): Vasili Hamutovski, Mirel Radoi, Dorinel Munteanu, Laurentiu Dinita, Nicolae Dica, Petre Marin, Daniel Oprita, George Ogararu, Andrei Cristea, Sorin Paraschiv, Sorin Ghionea. Rezerve: Martin Tudor, Gabriel Bostina, Eugen Baciu, Banel Nicolita, Florin Lovin, Cristian Ciocoiu, Boris Keca.

Echipa lui Protasov in meciul Steaua-Lens (20 octombrie 2005): Vasili Hamutovski, Dorin Goian, Mirel Radoi, Sorin Ghionea, George Ogararu, Mihai Nesu, Gabriel Bostina, Sorin Paraschiv, Banel Nicolita, Victoras Iacob, Nicolae Dica. Rezerve: Cornel Cernea, Florentin Dumitru, Daniel Oprita, Eugen Baciu, Petre Marin, Andrei Cristea, Florin Lovin.

Echipa lui Olaroiu in meciul Steaua-Middlesbrough (20 aprilie 2006): Carlos Alberto Fernandes, George Ogararu, Sorin Ghionea, Dorin Goian, Petre Marin, Nicolae Dica, Mirel Radoi, Gabriel Bostina, Sorin Paraschiv, Banel Nicolita, Daniel Oprita. Rezerve: Cornel Cernea, Daniel Balan, Vasilica Cristocea, Mihai Nesu, Eugen Baciu, Andrei Cristea, Florin Lovin.

Echipa lui Olaroiu in meciul Dinamo Kiev-Steaua (13 septembrie 2006): Carlos Fernandes, Dorin Goian, Valentin Badea, Nicolae Dica, Vasilica Cristocea, Mihai Nesu, Banel Nicolita, Florin Lovin, Sorin Paraschiv, Klemi Saban, Sorin Ghionea. Rezerve: Cornel Cernea, Daniel Oprita, Ovidiu Petre, Gabriel Bostina, Eugen Baciu, Cyril Thereau, Stelian Stancu.

Nu am pus echipele pe posturi pentru a nu pierde timpul.

Acum hai sa discutam cine a creat echipa lui Protasov sau Olaroiu.

In opinia mea, fiecare antrenor si-a pus amprenta sa asupra Stelei. Am scris in final ca toata lumea isi doreste ca Steaua sa obtina performante mari intr-un mod spectaculos.

Mi se pare exagerat sa spui ca performantele lui Olaroiu au fost datorate lui Protasov, atata vreme cat Oleg a stat pe banca 6 luni, iar Olaroiu un an juma'te. Iar nucleul dur al echipei juca impreuna de o groaza de vreme.

MoWeed, n-am intrat in amanunt in bubele lui Protasov sau lui Olaroiu pentru ca ele sunt destul de subiective. Am preferat sa ma refer mai mult la ceea ce au lasat bun.

joitaru09.09.2008 21:55

Sincer, nici odata nu am inteles de ce toata lumea il considera pe Oli cel mai nepotrivit antrenor pt Steaua.

Ok, poate nu a avut cel mai spectaculos joc, dar rezultatele care le-a obtinut nu prea vad sa le poata aduce altul foarte curand.

Cat despre Protasov, nu am ce sa mai zic, poate ca alaturi de Zenga, este antrenorul care l-am regretat, si inca il regret cel mai mult.

Hagi, cu mare parere de rau, NU ESTE ANTRENOR DE FOTBAL.

De Laca nu zic nimic, doar ca ii urez din tot sufletul sa aiba multa, multa inspiratie.

Adio si un pranz verde.

w3bmaster09.09.2008 23:02

La meciurile lu Oli injuram antijocu echipei nu jucam noi show cu Laca da avem portiuni de spectacol poa cu timpu vor intelege toiti jucatori ca asa se joaca fotbalu ...

In rest sper pe Zeroli sa nul mai vad in Ghencea pe banca

Forza Steaua

kosm1n09.09.2008 23:19

Olaroiu a avut rezultate si punct! Dar cred ca nici un stelist nu se simtea identificat cu jocul Stelei din acea perioada! Steaua inseamna goluri, spectacol, rautate, vigurozitate, emotie,.....pe cand Olaroiu ne oferea intr-un cuvant "mica ciupeala"!

maye10.09.2008 01:06

sa dea Domnu ca Laca sa fie un mix intre ei...rezultate + spectacol...am fi toti fericiti si am povesti acum pe cine mai spulberam in meciul urmator:)...sa dea Domnu sa fie asa...

pui de dac 11210.09.2008 05:22

aveti fratilor rabdare, in fiecare saptamana trebuie sa apara cate un articol cu tema asta: e sau nu Laca antrenor de Steaua. Aveti cumva altul mai bun la cotitura?

Autorul articolului face referire la cateva cluburi care nu isi pun antrenorul sub presiune toata ziua ca la noi. Intamplator cluburile alea au si rezulate extraordinare atat intern cat si extern. O FI INTAMPLATOR??

Bodanel10.09.2008 06:34

A mai spus cineva mai sus ca toti si-au pus amprenta in jocul Stelei. Nu uitati ca Olaroiu a jucat multa vreme fara Radoi ( si toti stim ce inseamna Radoi pentru Steaua). Sa speram ca Lacatus va reusi sa faca ceea ce isi doreste autorul.

Joga Bonito10.09.2008 07:27

Cutia Pandorei (re)opened.

Un alt aspect care nu s-a discutat in articol, demnitatea antrenorului. Walter a preluat dinam0 cu prima ocazie, Oleg a cerut prea multi bani "cefereilor", toti idolii nostri in materie de antrenorat s-au dovedit niste mercenari.

steaua-no110.09.2008 07:55

Protasov > Olaroiu

George Stan10.09.2008 07:56

eu sunt ingrozit de posibilitatea sa plce pitzy de la nationala...

Marius10.09.2008 08:12
Cutia Pandorei (re)opened.

Un alt aspect care nu s-a discutat in articol, demnitatea antrenorului. Walter a preluat dinam0 cu prima ocazie, Oleg a cerut prea multi bani "cefereilor", toti idolii nostri in materie de antrenorat s-au dovedit niste mercenari.

Tu chiar ai crezut vreodata ca Zenga sau Protasov sunt atat de atasati de Steaua incat sa refuze late oferte din Romania?

MoWeed10.09.2008 08:18
Acum hai sa discutam cine a creat echipa lui Protasov sau Olaroiu.

In opinia mea, fiecare antrenor si-a pus amprenta sa asupra Stelei. Am scris in final ca toata lumea isi doreste ca Steaua sa obtina performante mari intr-un mod spectaculos.

Mi se pare exagerat sa spui ca performantele lui Olaroiu au fost datorate lui Protasov, atata vreme cat Oleg a stat pe banca 6 luni, iar Olaroiu un an juma'te. Iar nucleul dur al echipei juca impreuna de o groaza de vreme.

MoWeed, n-am intrat in amanunt in bubele lui Protasov sau lui Olaroiu pentru ca ele sunt destul de subiective. Am preferat sa ma refer mai mult la ceea ce au lasat bun.

De acord cu tine, fiecare antrenor din ultimii ani si-a pus mai mult sau mai putin amprenta. Nu ma refeream la intregul mandat, ci la perioada imediat urmatoare plecarii lui Protasov(cam pana pe la meciul cu Betis din deplasare). S-a vazut ca echipa juca ofensiv, spectaculos, ceea ce, sa fim sinceri, nu e stilul lui Olaroiu.

Normal ca a avut si el performante(in definitiv, Protasov ne lasase pe locul 2 si el a luat campionatul), dar sa nu uitam de a 2-a parte, cand jocul nostru devenise mediocru. Eu consider ca un antrenor mare se vede in momentele dificile, nu cedeaza("Mi s-a sters fotbalul din cap").

Pe vremea lui Olaroiu, insa, aveam o aparare beton; se inscria extrem de greu impotriva noastra(exceptie fiind perioada cand apara betivul ala de Carlos; dar golurile erau luate din cauza lui; nu a fundasilor).

Fiecare are lucrurile lui pozitive si negative, dar lui Olaroiu nu o sa ii uit niciodata faptul ca accepta biletele din loja, faptul ca prin "mi s-a sters fotbalul din cap" l-a facut pe Jiji sa creada ca e mare antrenor(doar el a facut echipa ulterior acelui dezastru de Paste).

Korado10.09.2008 08:39

Ceea ce as putea spune despre articol-->E si normal ca jucatorii sa de`a drumu la pase din prima , ca Lacatus sa le ceara agresivitate , sa joace cu inima .

Marius10.09.2008 08:47
Normal ca a avut si el performante(in definitiv, Protasov ne lasase pe locul 2 si el a luat campionatul), dar sa nu uitam de a 2-a parte, cand jocul nostru devenise mediocru. Eu consider ca un antrenor mare se vede in momentele dificile, nu cedeaza("Mi s-a sters fotbalul din cap").

Pe vremea lui Olaroiu, insa, aveam o aparare beton; se inscria extrem de greu impotriva noastra(exceptie fiind perioada cand apara betivul ala de Carlos; dar golurile erau luate din cauza lui; nu a fundasilor).

Fiecare are lucrurile lui pozitive si negative, dar lui Olaroiu nu o sa ii uit niciodata faptul ca accepta biletele din loja, faptul ca prin "mi s-a sters fotbalul din cap" l-a facut pe Jiji sa creada ca e mare antrenor(doar el a facut echipa ulterior acelui dezastru de Paste).

Hai sa lamurim ceva. Nu exista "a avut si el performante". Olaroiu a avut CELE MAI MARI performante de dupa revolutie. Sa pui un titlu si o semifinala de cupa europeana pe seama "mostenirii Protasov" e o tampenie. Sau, eu as pune si calificarile in Liga Campionilor din anii '90 pe seama "mostenirii Sevilla" ca tot merge asa.

Aia cu biletele a fost explicata foarte clar de Meme, si numai un rau-voitor ar putea denatura lucrurile in halul asta. Deci, Meme a spus de mai multe ori ca celebrele biletele plecau de la finantator la el, nu la Olaroiu! La fel replica cu "mi s-a sters fotbalul din cap". A fost confirmata undeva de Olaroiu? Sau credem ce spune finantatorul doar cand ne convine?

Si care e diferenta intre "mi s-a sters fotbalul din cap" si "acum il bag Gigi"?

E foarte frumos trendul asta de a-i minimaliza meritele antrenorului cu cele mai mari performante post-revolutionare.

MoWeed10.09.2008 08:58
Hai sa lamurim ceva. Nu exista "a avut si el performante". Olaroiu a avut CELE MAI MARI performante de dupa revolutie. Sa pui un titlu si o semifinala de cupa europeana pe seama "mostenirii Protasov" e o tampenie. Sau, eu as pune si calificarile in Liga Campionilor din anii '90 pe seama "mostenirii Sevilla" ca tot merge asa.

Aia cu biletele a fost explicata foarte clar de Meme, si numai un rau-voitor ar putea denatura lucrurile in halul asta. Deci, Meme a spus de mai multe ori ca celebrele biletele plecau de la finantator la el, nu la Olaroiu! La fel replica cu "mi s-a sters fotbalul din cap". A fost confirmata undeva de Olaroiu? Sau credem ce spune finantatorul doar cand ne convine?

Si care e diferenta intre "mi s-a sters fotbalul din cap" si "acum il bag Gigi"?

E foarte frumos trendul asta de a-i minimaliza meritele antrenorului cu cele mai mari performante post-revolutionare.

A avut intr-adevar performante si am zis mai sus ca a avut un aport decisiv la castigarea campionatului si la eliminarea rrapidului din UEFA. La fel si cu meciurile de la Kiev, Madrid sau Lyon(culmea in sezonul acela cele mai bune meciuri au fost cele din deplasare). Dar nu te poti astepta sa cred ca la primele meciuri din campania europeana, Olaroiu a imprimat un stil aproximativ asemanator celui impus de Protasov, ca apoi sa treaca la o tactica ultra-defensiva.

Biletele ajungeau pana la urma la Olaroiu prin MM, ca doar nu MM facea primul 11. Eu nu cred niciodata ceea ce zice Becali, dar de ce nu a negat Olaroiu existenta acelei convorbiri. Ii afecteaza imaginea personala si cea de antrenor, deci logic ar fi fost sa nege daca nu era adevarat.

Diferenta este contextul; pe cand "mi s-a sters fotbalul din cap" a fost zisa dupa unul din cele mai mari dezastre din ultimii ani, intr-un moment in care ar fi trebuit sa se vada marile caractere, "acum il bag Gigi" a fost zisa intr-un meci amical fara miza.

Nu-i minimalizez meritele, intr-adevar a facut performanta la Steaua,mai ales tinand cont de lot. Dar pentru mine momentul ala din semifinala cupei(ne conducea bragadiru, jucam penibil si Olaroiu facea bilute si radea pe banca) si momentele Boro si dinam0 mi-au dovedit ca este numai un antrenor bun; nu un antrenor mare...

Marius10.09.2008 09:23

Ok, eu n-am spus niciodata ca e antrenor mare. Dar e cel mai titrat antrenor roman de dupa '90. Si TREBUIE sa te gandesti cu ce echipa a obtinut rezultatele alea, cati erau la Bologna.

Inca ceva, mi-e foarte greu sa cred ca in primele luni ale mandatului lui Olaroiu Banel ii ignora indicatiile tactice si ataca. Poate ca ar trebui privit si in alt fel "stilul Oli". El a plecat la drum cu o echipa, a jucat la inceput in aceeasi nota cu "era Protasov". Au urmat accidentarile, absentele indelungate, iar el a trebuit sa adapteze tactica la situatia data. In cazul asta, mi se pare normal ca unei echipe alcatuita din rezerve sa-i impui in primul sa nu primeasca gol, si abia apoi te gandesti la a marca, a evolua ofensiv etc.

P.S. eu incetez azi, nu vreau polemica de ziua ta :)

MoWeed10.09.2008 09:26

Ceea ce ai zis e,in mare, corect. Doar ca a uitat sa schimbe tactica la loc cand i-au revenit o parte din titulari.

Bine, atunci contiunam maine :thumbup:

LARI10.09.2008 10:12

Relatia dintre Olaroiu si Becali a fost explicata de amandoi, printre altele, si in DOUA conferinte de presa.

Au povestit amandoi cum Olaroiu statea o groaza de vreme si-i explica aluia motivele pentru care face intr-un anume fel echipa. Becali nu facea altceva decat sa asculte si sa-l mai intrebe una sau alta. Comportandu-se asa, Olaroiu a spus, de fata cu sefu'-sau, ca toata lumea era multumita: Becali era satisfacut ca era tratat ca un general (care stie totul despre razboinicii lui), iar Olaroiu era multumit ca avea liniste.

Sincer, nu vad de ce Olaroiu poate fi considerat o sluga/o carpa in acest caz. Peste tot in lume tehnicienii din toate domeniile trebuie sa dea socoteala sefilor administrativi! Aaa... ca doar la noi e speculata intens de presa chestia asta e altceva. Cine crede ca Wenger nu a avut de dat niste explicatii dupa ce a pierdut finala contra Barcei, de exemplu, e naiv. De acord insa ca relatiile sunt gandite pe alt calapod.

Faza cu "mi s-a sters fotbalul din cap", in opinia mea, a fost spusa la capatul unui meci in care Dinamo a avut 6 ocazii si a dat 4 goluri. Unul din ele dupa o gafa a Capitanului. Steaua a avut 6 ocazii (dintre care doua imense) in primele 10 minute. Ce sa faca un antrenor in astfel de situatii? Nu-i caut scuze. A fost un esec ce nu poate fi imputat decat antrenorului: trebuia sa-l duca mintea ca Dinamo va sta la cutie; nu aveau de ce sa riste soarta unui campionat in fata unei echipe care excelase tot sezonul la jocul pe contraatac.

Gata si eu! LA MULTI ANI, Mo! Du-te si bea linistit! :beer2:

xDaJACKALx10.09.2008 10:48
Ai dreptate XdaJACKALx! Imi cer scuze! Corectura a fost facuta.

Promit sa fiu mai atent pe viitor.

Du-te la colt! :biggrin:

«12»