Dupã încheierea forumului UEFA cu elita antrenorilor europeni, Marius Lãcãtuș a acceptat sã vorbeascã pentru ProSport despre cele douã zile petrecute în Elveția, dar și despre relația cu Victor Pițurcã sau recenta calificare a Stelei în Champions League. Pe terasa superbã a UEFA, aflatã chiar pe malul lacului Leman, Lãcãtuș a recunoscut cã s-a simțit onorat în compania marilor antrenori europeni și a descoperit cu plãcere cã la intrarea în sediul UEFA se afla emblema Stelei.
Marius, nu putem rata poza lângã emblema echipei tale... Te așteptai sã o gãsești chiar aici?
Este o surprizã plãcutã și îmi face mare plãcere, este, dacã vrei, o recunoaștere a numelui și a valorii clubului Steaua.
Apropo de valoare... În sala de ședințe te-am vãzut uitându-te la trofeul Ligii Campionilor, care era expus acolo. Ai simțit ceva emoții? Acum 22 de ani îl ridicai deasupra capului...
Da, sigur cã m-am gândit la acele momente, n-ai cum sã nu te gândești, deși a trecut ceva timp... Sunt mulți pe aici care au câștigat tot felul de cupe, nu numai eu...
Da, dar nu prea mulți au ridicat, ca tine, deasupra capului chiar cupa cea mai importantã...
Așa o fi, dar știi cum e, trecutul se cam uitã repede, important este prezentul și ce rezultate ai în clipa de fațã...
Pãi nici aici nu stai rãu, tocmai ai calificat Steaua în grupele UCL.
Da, dar nu este doar meritul meu, ci mai ales al echipei...
Nu renunți deloc la modestie... Acum o sã îmi spui probabil și cã presa a exagerat cã, dupã aceastã calificare, poți fi considerat un antrenor bun, chiar mare...
Da, așa este, mai am mult pânã acolo... Mai am de muncã. O calificare nu rezolvã cariera unui antrenor, sã îl facã "mare"... Trebuie sã arãt și continuitate de-acum, altfel...
"Am învãțat multe aici"
Dar cum te-ai simțit aici, lângã atâția antrenori de elitã?
(râde) Sincer? Cam... micuț... Dar a fost foarte frumos, e o senzație plãcutã sã ai asemenea companie.
Ce ați tot vorbit, atâtea ore?
Au fost douã reuniuni, s-a vorbit despre actualitatea din fotbal, despre ce a fost la Euro, despre arbitraje, cu al patrulea arbitru, despre faze de joc, aspecte moderne...
Ai avut ce învãța?
Cum sã nu? Sunt foarte încântat de ce am auzit și mai ales de la CINE am auzit...
Un jurnalist de la Marça ne întrerupe câteva momente și Lãcãtuș îi rãspunde într-o spaniolã fluentã, apoi revenim la discuția noastrã.
N-ai uitat deloc spaniola...
(râde) Pãi tot exersez și acasã, cu toți jucãtorii de la echipã, cu care trebuie sã comunic în spaniolã...
Cu Puel ai apucat sã vorbești?
Da, dar din pãcate prea puțin.
"Eu mi-am apãrat interesul"
Vorbim puțin și despre dialogul din ultima vreme cu Pițurcã? Noi i-am zis chiar conflict...
Ei, nu e chiar așa, ați exagerat... Am avut un dialog cu el, atât, fiecare și-a apãrat punctul de vedere și interesele...
Dar v-ați contrat...
S-a înțeles greșit. Ce am spus eu a fost doar despre jucãtorii mei. Eu n-am zis cã nu mi-i lasã în pace, ci doar cã depinde doar de ei. Adicã, în funcție de personalitatea și de conștiința fiecãruia, ei pot lua cum vor ce li se spune. Când li se sugereazã, de la naționalã, "sã aibã grijã", cei mai puternici fac cum știu cã e mai bine și dau totul, cei mai puțin puternici cedeazã mesajului și preferã sã nu riște, asta e...
Practic, fiecare își apãrã interesul?
Pãi e normal sã am reacția asta, cã doar și Piți își apãra clubul și echipa când era aici, nu? E foarte normal...