FC Steaua Arhiva Forum
Arhiva forumului FC Steaua — conservata in regim doar-citire. Postarea a fost dezactivata. Inapoi la site

Steaua lui Dicã

«12»
fcsteaua.ro05.07.2008 20:03

O spun din prima, ca nu cumva, furat de sofisme, sã uit: vreme de aproape jumãtate de deceniu Nicolae Dicã a fost un fotbalist esențial pentru Steaua. Nu genial ca Dobrin, nu briliant ca Mutu, dar un reușit melanj dintre geniu și strãlucire, specific caratelor de aur din Trivalea cea bunã roditoare de vedete. În plus, doar pentru poza de familie: fãrã viciile din afara stadionului ale celor doi, adicã alcool, tutun, alcov.

Reproș major: o lentoare în deplasare, compensatã prin soluții ingenioase la pase sau șuturi. Unde mai pui, cã în fiecare an a fost golgeterul Stelei, iar unele din golurile sale internaționale au uluit Europa. Ca pe Hagi, mingea îl cãuta pe el, fãrã a o cere imperativ ca în cazul Mutu.

Pânã la accidentarea aceea ceva mai gravã(simularea ei ca o bucurie a marcãrii golului doritã a fi originalã, s-a dovedit premonitorie), Zinedicã (e o exagerare în raport cu Zinedine, dar nu cu rolul lui la Steaua) a fost jucãtorul cel mai folosit în primul 11(de unde și o anume uzurã, care i-a scos din minți pe perfecționiști). Nici selecțiile de la naționalã nu l-au ocolit, dar repartiția norocului i-a plasat "bijuteriile" în amicale. Un foarte bun coechipier, singurele conflicte avându-le cu traseistul Cristea, care i-a potolit un exces de autoritate, și cu "asiaticul" Neaga, cel ce dãdea vina pentru neadaptare pe o identitate de partiturã cu Dicã. Dicanio a dat totul pentru Steaua, chiar și atunci când nivelul salariului nu urmãrea trendul talentului. Atunci când "robotul salvator" a mai avut ratãri, nimeni nu l-a întrecut în a-l nega cu vehemența patronului Gigi Becali, ce l-a pus în derâdere pe liste de transferãri, cinismul sãu cunoscut, izvorât din dispreț ciocoiesc de oameni, chipurile sub protectoratul crucii, atingând apogeul acum când transferându-l la Catania, a decretat: "Nu cred cã va lipsi Dicã Stelei, dacã lipsea nu-l dãdeam".

Dupã ce prestațiile sale excelente au asigurat cheagul averii câștigate din fotbal, plus puncte la impresia artisticã a "Barcelonei estului" (nu-i nici o forțare, în privința trofeelor, doar în privința consistenței jocului), sã n-ai bãrbãția sã-i mulțumești unuia "din familia ta" pentru jertfirea tinereții în dreptul stãnoagei de profit, e o barbarie strigãtoare la cer(fie și via muntele Athos). Un asemenea gest echivaleazã cu scrierea de mãscãri pe catapeasma bisericilor pe care enoriașul Gigi Becali le-a ridicat cu (zice el) curatã smerenie. Oricât de vestit geambaș ai fi, nu poți trata un cal pur sânge ca pe o gloabã.

Dar decisivã în insistența cu care Dicanio a vrut sã pãrãseascã Ghencea(odatã ce semnezi un contract pe o anume perioadã, din punct de vedere juridic pretențiile jucãtorilor de a se transfera înãuntrul acelui interval sunt caduce; dar ei preferã sã lase bacșiș gras la ospãtari, în loc sã angajeze un avocat care sã le protejeze cariera prin clauze temeinice) a fost reacția unei pãrți din galerie, care a afișat un banner mai grav decât o huiduialã, mai scârbos ca o înjurãturã. Baia de mulțime face bine oricui-dar cu precãdere fotbalistului-, iar atunci când Dicã a vãzut un mesaj premeditat împotrivã-i, cu accente de dispreț asupra muncii lui, mai excesiv chiar și decât al patronului, deja marja de suportabilitate a fost depãșitã. L-am felicitat în gând pe Adrian Ilie pentru gestul lui de frondã cãtre tribuna din Ghencea, care l-a fluierat când a fãcut un joc strãlucit împotriva Stelei ca "valencian". Dar cumintele Dicã a avut o reacție de mare caracter, deși dupã realizarea transferului putea sã fie frondeur: "Doresc Stelei sã câștige campionate și sã joace mereu în Liga Campionilor. Este o echipã valoroasã și a fost o onoare pentru mine sã joc aici. N-aș vrea sã se ajungã în situația de a fi regretat".

Rezolvând marea problemã a lipsei de formã a lui Dicã, ne pregãtim sã punem presiune pe Dayro Moreno, care când dribla, etcaetera. Foarte curând ne va fi dor, la meciurile pe muchie de cuțit, de o soluție marca Dicã.

Constantin Ardeleanu

floroflores05.07.2008 20:36

imi pare rau maestre,dar in ultima vreme,solutiile marca Dica au fost geniale,dar au lipsit cu desavarsire...aduceti-va aminte de monumentala ocazie contra cainilor de care n-a reusit sa profite intr-un meci crucial...Ca,de fapt,intreaga lui prestatie din acel derby fundamental pt noi...daca-l vom regreta pe Dica din ultimul an,inseamna ca vom avea emotii mari cu retrogradarea...FORZA Steaua...TEENAGER KORPS...

Dano05.07.2008 21:16

Absolut de acord ! Dica a fost un jucator esential la Steaua in ultimii ani. ..... Dica a plecat....multumim. Noi ramanem cu Nicolita si altii in lot. Asta cred ca este o mare problema ....

floroflores05.07.2008 21:23

dano...sper ca in viata personala sa nu traiesti din amintiri...cat priveste cativa jucatori cum bine zici,de acord cu tine...nu au ce cauta la noi...

ultrash05.07.2008 21:37

domnule Ardeleanu de unde pot achizitiona cartea dumneavostra "Campioana Campioanelor Apoteotica-Steaua" ? Cum pot face rost de ea? Unde se mai gaseste? :(

MoWeed05.07.2008 22:37

Complet de acord, Dica a fost un jucator extrem de important chiar daca in ultimul an a jucat prost...

ytse jam06.07.2008 00:02

Dica nu a jucat deloc prost in ultimul an. El a jucat mai slab decat in anii precedenti. Cu toate acestea, chiar si in ultimul an Dica a fost mereu cheiea succesului in Ghencea. Dica mereu a avut un fundas dupa el care sa-l marcheze. Dica a fost cel ce a legat mijlocul terenului de atac. Dica a fost Steaua, si Steaua a fost Dica. Si eu am ramas surprins de ractiile lui Gigi la adresa lui Dica, dar si de reactia lui Dica la adresa Stelei. Oricum, asa cum pt mine copil fiind, Lacatus, Hagi si Ilie Dumitrescu (ma trec fiorii cand pronunt numele lui Ilie Dumitrescu) a insemnat Steaua Bucuresti, asa si pentru cei din actuala generatie Steaua Bucuresti inseamna (sau a insemnat) Nicolae Dica. Multumim pentru tot !!!

choli06.07.2008 00:26

eu zic sa creem cateva ode de multumire...

sau un site www.dicanio.ro

Nu?......

A FOST UN JUCATOR. PUNCT

84ava06.07.2008 06:46

A fost un jucator cum la Steaua vezi cel putin odata la 10 ani.

laur_2306.07.2008 08:04

D-le Ardeleanu, cum credeti ca putea sa-i multumeasca jijiotul unui jucator care, de bine de rau(fata de altii...), si-a facut treaba cu prisosinta la NOI?!? Doar procedand de maniera in care a procedat...jignindu-l, fiind fericit ca a scapat de el, aratandu-si indiferenta fata de un jucator care a tinut Steaua in carca in ultimii 5 ani, aproape de unul singur...

La fel ca marele conducator procedeaza si o serie de suporteri stelisti, acestia vazand doar partea goala a paharului, adica lentoarea lui Dica, scarba din meciul cu mizerabilii, din penultima etapa , precum lipsa lui de determinare din ultima perioada, uitand ca acest fotbalist a contribuit din plin la rezultatele Stelei in perioada martie '04-mai'08...

AdrianUltras2506.07.2008 08:19

Dicanul trebuia sa plece.

Nu mai voia sa joace la Steaua.Cel putin asta arata pe teren.Nu voia la Steaua.

Pana sa fie numit al 3lea cel mai bun jucator din CL acum 2 ani baiatul a tras tare.A jucat fotbal.

Dupa treaba asta si dupa accidentarea aia, nu a mai vrut sa joace.

Din pacate pt el, Dica nu a inteles o chestie.

Suporterii Stelei sunt ai Stelei, nu ai lui Dica, Radoi, Goian,etc.

Daca tu ca jucator tragi tare si iti faci treaba pt Steaua, suporterii te respecta si te vor sustine.

Dar daca tu iti bagi picioarele si faci mai mult rau decat bine...

Reactia galeriei din ultima etapa a fost normala.

In meciul cu Dinamo imi aduc aminte singura faza importanta a lui Dica.

A scapat singur cu Lobont si si-a pregatit sutul.

Si pana sa traga, un fundas lent ca izvoranu l-a deposedat.

Trebuia doar sa traga la poarta.Dar el s-a codit, s-a tras pe fund,nu stiu ce, altele,etc.

Lucru care nu s-a intamplat si in meciul nationalei cu Muntenegru.

La Steaua Dica nu a prea jucat nimic tot sezonul.

La nationala a tras de el de parca era cu pistolul la tampla.

Asta spune mult despre dorinta lui de a pleca.

Fotbalistii din ziua de azi sunt toti mercenari.Ma rog, poate nu toti.Dar in proportie de 95% sigur.

Nu ma supara chestia asta.E foarte bine ca baiatul vrea mai multi bani, un campionat mai tare, un CV mai frumos.

Dar atunci cand te sabotezi singur ca sa fii lasat sa pleci...asta mi se pare oribil!

Goian si Ghionea si-au exprimat si ei dorintele de a parasi Ghencea.Sunt curios ce vor face daca nu vor fi lasati.Oare vor adopta modelul Dica?In meciul cu Salzburg cam asta au facut...

P.S. Exista si o parte buna a plecarii lui Dica.Poate ca acum antrenorul o sa faca in asa fel incat jocul Stelei sa nu se mai bazeze doar pe un singur om.

Multumim pt tot Dicane.Sanatate multa si mult succes la italieni.

ANTIgigi06.07.2008 08:55
eu zic sa creem cateva ode de multumire...

sau un site www.dicanio.ro

Nu?......

A FOST UN JUCATOR. PUNCT

Fals ! Jucatori de fotbal sunt cei precum Lovin, surdu....dar nu Dica. Dica e fotbalist. Nu e totuna !

MoWeed06.07.2008 09:09
P.S. Exista si o parte buna a plecarii lui Dica.Poate ca acum antrenorul o sa faca in asa fel incat jocul Stelei sa nu se mai bazeze doar pe un singur om.

Nu stiu de ce dar presimt ca de acum inainte jocul se va baza in continuare pe un singur om:Dayro Moreno. Atata timp cat nu avem un mijlocas central capabil de constructie, presimt un sezon cu strategia "da-i mingia lui Dayro si spera sa aiba el o executie de efect"

Sper sa ma insel!

AdrianUltras2506.07.2008 09:12

MoWeed

Nu degeaba am zis "poate".

Sa speram...

cristian01406.07.2008 09:23

Nu a fost doar vina lui Dica pentru jocul slab din ultimul an. De ce ? Pentru ca dupa acel sezon extraordinar pentru el in Champions League, a sperat ca va ajunge la o echipa de top, dar s-a accidentat si n-a reusit sa revina la forma care l-a consacrat. A muncit foarte mult pana la acel moment oribil al accidentarii, era pe val, marcase multe goluri in cupele europene si era cel mai in forma fotbalist roman. Era firesc sa-si doreasca transferul intr-un campionat cu adevarat important in Europa. A sperat enorm sa prinda trenul asta, iar dintr-un ghinion teribil toate sperantele i-au fost spulberate si in mare parte din cauza lui Becali, care a tras cu dintii de pret, negandindu-se la binele jucatorului, ci doar la un profit cat mai mare de pe urma lui. Trebuia lasat sa plece imediat tinand cont ca-si facuse datoria pentru Steaua. Apoi ce-a urmat a fost un cosmar pentru el. Putine meciuri i-au reusit, ciobanul l-a invinovatit de fiecare data pentru prestatiile slabe, suporterii l-au injurat si nici o echipa nu s-a mai aratat interesata de serviciile lui.

Una peste alta, si-a facut datoria fata de club, fata de noi si ar trebui lasat in pace, din respect.

Multa bafta Dicane !

Marius06.07.2008 09:25
Goian si Ghionea si-au exprimat si ei dorintele de a parasi Ghencea.Sunt curios ce vor face daca nu vor fi lasati.Oare vor adopta modelul Dica?In meciul cu Salzburg cam asta au facut...

imi cer scuze de off-topic dar vad ca tot mai multi adoptati tampenie gesepisto-prosportista cu plecarea lui Ghionea. Asadar:

Reporter (Dan Udrea, sper sa nu ma insel): Sorin, ti-ai dori sa evoluezi intr-un campionat mai puternic, la o echipa valoroasa?

Ghionea: Normal ca mi-as dori, orice jucator isi doreste sa ajunga cat mai sus, la o echipa foarte puternica.

gesepe: Si Ghionea vrea sa plece!

Este trist ca am tot vorbit de presa sportiva de la noi... in gol... sau peretilor...

EuroSTELIST06.07.2008 09:27

Pentru mine, Dica a murit dupa semifinala UEFA ratata pe River Side. Nu pot nicicum sa uit "flegma" pe care dintr-un egoism desavarsit a aruncat-o pe echipa. Nu ca stelist, ca jucator profesionist de fotbal, n-ai cum sa te justifici ca n-ai mai jucat nimic dupa cartonasul galben primit, cu atat mai mult cu cat aduci o argumentatie de copil mofturos de genul "oricum nu puteam sa joc in finala".

Imi pare sincer rau ca va contrazic, domnule Ardeleanu, dar eu nu pot sa-i multumesc lui Dica pentru momentele de bucurie oferite de golurile lui. Multumesc ECHIPEI. Iar legat de acel banner, in ceea ce ma priveste, Peluza Sud a avut dreptate.

MoWeed06.07.2008 09:28

Pai si in declaratia televizata zicea ca daca ar primi o oferta avantajoasa, si-ar dori sa joace si altundeva, nu a zis ca vrea sa plece cum zicea Dica acum ceva timp....

BENY06.07.2008 10:48

Domnilor suporteri , orice jucator de fotbal de pe acest pamant - este om in primul rand , nici Superman , nici Spiderman , ci simplu om cu bune si rele , cu talent sau cu mai putin talent. Dica a facut mai mult pentru.Steaua , decat au facut altii mai mult cu gura .Golurile sale marcate au adus pct . echipei in Europa - binenteles ca au fost momente cand a si m-ai gresit - dar cum m-am referit la inceput - e doar un om . Personal ,sper sa fie doar o parere ,cred ca dupa primele 5 etape Steaua il va regreta ,in rest numai de FORZA Steaua !!!!!

dya_steaua06.07.2008 12:06

intr-adevar...Dica va lipsi Stelei.era omul decisiv, cu toate ca era lent, facea ce facea si atunci cand Steaua avea nevoie de el, era acolo.de cate ori ne-a salvat, cate meciuri au fost castigate cu ajutorul lui...nimeni nu il va putea inlocui pentru ca a fost UNIC.poate ca vor fi altii mai buni, dar nici unul dintre ei nu vor insemna pentru majoritatea(sper) dintre noi ce a insemnat Dica in ultimii ani...de cate ori ne-a facut sa plangem de fericire...si de tristete...dar fara el(si nu numai) Steaua nu ar fi ajuns in Champions League s.a..sper sa ii fie bine acolo, alaturi de Zenga, iar peste cativa ani, sa revina la Steaua, unde va fi dorit cu siguranta si iubit in continuare de toata lumea...si sunt sigura ca si cei care l-au contestat au fost bucurosi cel putin o data, datorita lui...si mai sunt sigura ca toti l-au iubit chiar daca unii l-au injurat in ultima vreme, ceea ce nu a fost frumos...mult succes Dica

Joint07.07.2008 05:23

Nu il pling chiar asa de tare pe Dica. Intr-adevar, a fost cel mai important jucator al nostru din ultimii ani, dar timp de un an de zile, ultimul, mai mult "ne-a incurcat". A facut multe lucruri extraordinare pentru Steaua, a rezolvat singur multe meciuri si pentru toate astea ii multumim. Si sunt sigur ca multi dintre noi il vor respecta mereu de acum inainte si il vor considera unul de-al nostru. Dar sa nu-i plingem totusi de mila lui Dica. Daca nu era avantajos pentru el contractul cu Catania, nu se ducea acolo, e om matur, vaccinat, isi decide singur viitorul. Cel mai mare regret este pentru modul in care gunoiul-sef al echipei s-a descotorosit de el si de fapt cum s-a purtat tot timpul cu el.

Cit despre Cataia, toata lumea o ia la misto, ca uite la ce echipa mica si neinsemnata a plecat Dica. Poate ca asa e. Dar poate echipa aia are vreun viitor, se fac investitii...cine stie ? In schimb, Steaua noastra nu are nici un viitor. Poate doar unul sumbru. Nu ai la ce sa speri atita timp cit jegul se pisa cind vrea el pe Goian, Ghionea, Rada, Neaga si alti oameni care au pus si pun osul la bataie pentu culorile astea.

ge6rge_rugby07.07.2008 07:32

DIcane iti multumim pentru cei 4 ani de efort, de truda, pt 4 ani cand ti-ai dat sufletul pe teren, chiar si atunci cand anumiti suporteri (cei cu bannerul nu sunt suporteri) te-au desconsiderat si te-au jicnit. nu meriti un asemenea trataent depa de ai facut pt Steaua, dupa acele goluri pe care in cei 4 ani nimeni nu le-a mai reusit in campinatul nostru. AI FOST SI VEI RAMANE O STEA PT NOI.

MULTUMIM Nicolae Dica ! :steag_cruce_invers:fular-campionii !!!! O ALTA LEGENDA A PLECAT .....

belu07.07.2008 07:41

Dica esti mereu in inima noastra multa baftasi sper ca la Kiev sa nu fi fost varful carierei tale. esti un jucator genial

godfather8607.07.2008 19:34

Mult noroc Dica. pentru cei care se pricep catd e cat la fotbal esti un fotbalist mare; restul nu conteaza.

MULTUMIM pentru TOT.

SSK08.07.2008 04:55

Mie mi se pare ca se perpetueaza o confuzie, pe care, din pacate, niciun membru Ultras nu a gasit necesar s-o opreasca: mesajul care, chipurile, a dus la plecarea lui Dica din Ghencea este un mesaj al grupului Ultras - nici nu poate fi vorba de ceva premeditat (decat daca, evident, admitem ca membrii acelui grup l-au premeditat - din moment ce s-au intalnit sa-l vopseasca si l-au bagat in stadion). Cred ca orice alta ipoteza - cum ar fi "intelegeri" cu conducerea care ar fi dorit sa-i bata un apropo lui Dica, total fantezista de altfel! - privind dedesubturile acestui mesaj este exclusa!

P.S. Ca fapt divers, am fost de fata cand unul din membrii Ultras (probabil cel care a si avut ideea mesajului) l-a acuzat pe Dica, in Groapa (dupa eliminarea lui), de blat! Personal, mi s-a parut o ipoteza putin probabila, mai degraba Dica a jucat in scarba. Insa spun asta tot ca o confirmare a ideii ca acel mesaj nu a avut nimic "necurat" in spatele lui, decat opinia grupului respectiv.

«12»