Am incercat sa monitorizez zilele astea reactiile suporterilor Stelei la transferul lui Nicolae Dica. Spre neplacuta mea surpriza, am constatat ca foarte multe reactii erau de genul: " Huo! Du-te Dica! Ce mare jucator a fost si asta? " si altele de genul. Intr-adevar , au fost si multe reactii normale, asemeni celei propuse de Ovidiu in articolul sau, in care s-ar cuveni sa-i multumim lui Dica pentru anii petrecuti la Steaua, nu multi, dar nici putini. Din pacate, proportia celor doua tipuri de comentarii este aproape egala, ceea ce este foarte ingrijorator, pentru ca arata ca suporterii Stelei au invatat putin, daca nu chiar nimic din comportamentul pe care ar trebui sa-l aiba unul care se autointituleaza "suporter".
Nu contesta nimeni ca Dica a facut si meciuri proaste in tricoul Steiei, ca uneori a incetinit jocul, ca a fost lipsit de tact in reactia cu suporterii, etc, insa, Dica si nu Mirel Radoi, a fost exponentul generatiei Middlesbrough pentru Steaua. Da. Nicolae Dica!
Daca e sa comparam felul in care cei doi s-au impus la Steaua, precum si realizarile lor, REALE, vedem ca Mirel a fost mai mereu absent de la meciurile Stelei, vedem ca in timp ce Mirel se refacea pe la Bologna, Dica tragea echipa dupa el in Cupele Europene si im meciuri cu Bistrite si Oteluri. Unde mai pui ca Dica a ajuns capitan la Steaua pe golurile lui, el nefiind cununat de conducerea clubului si nici nu a fost "copilul" antrenorului Victor Piturca, cel care i-a adus si pe Dica si pe Mirel la noi.
Sa vorbim de personalitate? Nu cred ca are rost, din motiv ce singurul jucator care a luat vreodata pozitie impotriva elucubratiilor patronale a fost numarul 10 stelist si nici decum capitanul echipei, portavocea vestiarului, liderul echipei.
Sigur, multi dintre cei care vor citi aceste randuri, vor considera ca acesta este un articol impotriva lui Mirel Radoi. Nimic mai fals! Acesta este un comentariu care incearca, asemeni celor scrise de colegii mei, sa faca lumina asupra carierei acestui jucator roman. Atat si nimic mai mult. Eu nu condamn pe nimeni pentru parerile sale, in schimb nu pot sa accept ca aceste pareri sa fie fundamentate pe impresii, vorbe. Din pacate, asa cum spuneam si mai sus, Steaua, prin suporterii ei, continua sa fie fruntasa la nivel de ingratitudine, ingratitudine manifestata mai ales fata cei care fac cu adevarat ceva. Sa se inteleaga clar: eu nu voi mai injura vreodata vreun jucator al Stelei. Mai ales al Stelei de azi. Sa lucrezi cu presiunea unui analfabet incult si inapoiat pe post de patron nu este deloc usor. Cu atat mai greu este sa ai si rezultate! Unde mai pui si presiunea unui public care nu intelege si nu vrea sa inteleaga, ca nu poate avea pretentii de mare echipa de la jucatorii Stelei, atata vreme cat prin toate actiunile clubului, prin transferuri, prin nivelul investitiilor, Steaua se comporta ca un club mediocru, un club condus despotic si dupa bunul plac al unui singur om.
Haideti deci, sa nu mai avem pretentii absurde si sa ne trezim la realitate cat mai repede, atata vreme cat nu ne deranjeaza ca Steaua e asa cum e( sondajul de pe fcsteaua arata ca aproximativ 50% dintre suporteri considera ca NU ar fi benefica pentru club plecarea ciobanului), sa nu ne inchipuim ca Dica va fi Mutu sau ca Goian e vreun Chivu.
Multumesc Nicolae Dica. Momentele magice nu se pot uita. Cel putin de catre unii.
Mihai Somanescu