Va propun un articol din GSP. Unul din putinele care merita sa fie promovate ORIUNDE!
"Românii au fost șocați vãzînd imaginile cu jandarmul bãtut în ultima etapã de cãtre suporterii lui "U" Cluj. Apoi, el a dispãrut din atenția publicã. I-au dat în cap cu piciorele și cu un bolovan. Are hematom pe creier, craniul fisurat și trei coaste rupte. Gazeta l-a gãsit în spital și reface azi povestea de groazã și de speranțã a acestui om.
Sã nu uitãm! GSP a decis sã publice aceste imagini atroce surprinse de fotoreporterul sãu, Raed Krishan, pentru ca ele sã rãmînã un avertisment. Ceea ce a suferit cameramanul jandarmilor, Gabriel O[an, tatãl de 35 de ani a doi copii, a fost, dupã propria mãrturisire, "Încercarea nu de a mã rãni, ci de a mã lichida!"
Patru suporteri ai lui "U" Cluj l-au doborît pe cameramanul jandarmilor, apoi l-au lovit cu picioarele și cu o piatrã de pe caldarîm, fãrã sã fie tulburați de faptul cã era în plinã zi, în plin oraș și sub privirile a zeci de martori.
E amiazã, orã de vizitã. În clinica de Neurochirurgie se simte liniștea aceea din orele goale ale spitalelor.
Bãrbatul n-a avut timp sã se plictiseascã. Dar o sã ajungã și la asta. Va mai sta o lunã și jumãtate în patul din fața ferestrei. Soția a ajuns în fața lui.
- Cum te simți?
- Sînt mai bine, dar nu-mi place sã mã vezi așa. (Își acoperã fața desfiguratã)
- Gabi, lasã asta! Ce te mai doare?
- (schițeazã ceea ce în condiții normale s-ar numi un zîmbet) Ce nu mã doare? Mã dor dinții, capul, tot, dar bine cã mã dor, adicã sînt viu.
"Aud pași în urma mea"
"E foarte bine cã poate vorbi", spune soția. "A avut pierderi de memorie, dar acum își amintește tot", adaugã ea.
Gabi povestește. "Filmez marșul galeriei, așa cum am fãcut de alte nenumãrate ori, chiar și cînd Universitatea juca în Liga secundã. E o situație obișnuitã, sînt de 12 ani în Jandarmerie, nu am de ce sã îmi fac griji". Sînt ultimele secvențe din normalitate. În cîteva momente, va nãvãli peste Oșan rãutatea, furia, nebunia.
"Sînt cu spatele. Aud pași apãsați în urma mea. Nu apuc sã mã întorc și sînt lovit puternic în cap. Dau sã mã ridic, am camera în mînã. O nouã loviturã mã doboarã și devin inconștient. Mã trezesc lîngã o baltã de sînge. Nu-mi simt partea dreaptã a capului".
"Nu pot sã-mi folosesc dinții"
"Din ce spun medicii am un hematom pe creier, craniul îmi e fisurat, trei coaste la fel și piramida nazalã îmi e fracturatã. Dinții îi am pe toți în gurã, dar nu-i pot folosi". La marginea patului, soția ofteazã cu ochii înlãcrimați.
Cele 10 copci care au închis rana ce sîngera abundent sînt vizibile. Eventualitatea unei intervenții chirurgicale pe creier îl bagã în sperieți. "Sper sã nu fie nevoie de operație. O sã mai fac un tomograf dupã 10 zile de tratament. Medicii mi-au spus cã sînt șanse mari sã scap fãrã operație, dar poate mi-au spus asta doar sã mã linișteascã".
"Fiul meu ține cu «U» Cluj"
Acceptã sã vorbeascã despre bãiat. Îi e foarte dor de el, dar nu vrea sã-l vadã așa. "Þine cu Universitatea Cluj. Are aproape 13 ani și camera îi este împînzitã. I-am cumpãrat fulare, fanioane, tricouri. I-am luat cîteva și cu CFR. Nu-i plac. Le-a ascuns într-un dulap".
Zîmbește. Apoi mîngîie mîna soției. E timpul sã ieșim.
"Acei bãieți au trecut peste intenția de a mã agresa, direct la cea de a mã ucide! Ei nu și-au propus sã mã batã, ci sã mã elimine total"
Gabriel Oșan subofițer de jandarmi
"Cînd o sã-l vãd, o sã-i spun bãiatului sã o iubeascã în continuare pe U și sã meargã la fotbal. Huliganii aceștia n-au nici o treabã cu sportul!"
Gabriel Oșan subofițer de jandarmi
Soția a leșinat
Soția a aflat aproape dupã trei ore, de la un vecin, cã bãrbatul ei a fost bãtut. "Eram în fața blocului, îl plimbam pe cel mic, cînd un vecin mi-a spus cã Gabi e în spital. Am cãzut din picioare. Cînd am ajuns în casã, fiul cel mare plîngea speriat în fața televizorului. Apoi s-a închis în camera lui", povestește soția cameramanului Jandarmeriei.
Lipsit de apãrare
Forțele de ordine au fost total depãșite de evenimente miercuri, înaintea meciului "U" Cluj - CFR. Galeria Universitãții a fentat traseul stabilit inițial și au mãrșãluit prin oraș. În momentul în care cameramanul a fost bãtut, nici un alt coleg de-al sãu nu se afla în apropiere.
În arest
Cei patru susținãtori ai "U" Cluj care l-au lovit cu bestialitate riscã sã facã pușcãrie. Trei dintre aceștia sînt cercetați în arest, iar unul în libertate. Paul Adrian Stanciu, cel care l-a lovit cu dala de beton în cap, a spus pentru Libertatea: "Am bãut șase beri, de-aia l-am atacat".