Parcã de data asta am mers cu altã stare de spirit în Groapã. Scârbit profund de anumite evenimente anterioare meciului (articolul din Guardian, încercãri de mistificare a istoriei care-l legau pe Antonescu de Dinamo, numãrul extrem de redus de bilete primite), parcã prevedeam cã nici pe gazon nu vom avea cine știe ce satisfacții. Sunt multe de spus, poate prea multe pentru ce mai înseamnã azi fotbalul românesc.
Nici prin gând nu-mi trece sã critic arbitrajul. În condițiile în care greșelile de care au beneficiat atât Steaua cât și CFR au fost într-un numãr uriaș în campionatul pe cale de a se încheia, e stupid sã recurgem la acest refugiu, ascunzându-ne de marile noastre probleme. Un "creditor" cu un comportament absolut iresponsabil, un joc slab și telefonat, cauzat atât de valoarea jucãtorilor cât și de un mare simbol care nu e încã un mare antrenor, o imagine publicã execrabilã pe care nu numai cã n-o îndreptãm, dar o și întreținem.
Totuși, mi se pare halucinant ca tocmai Dinamo sã facã "dreptate", dupã cum cerea Peluza Cãtãlin Hâldan, în România fotbalisticã. Dacã ierarhia din clasament e pe bune sau nu, avem timp sã discutãm pânã la sfârșitul lui August, dar simpla idee cã fostul club al Securitãții și al Miliției, aflat pânã în ziua de azi sub tutela Ministerului de Interne, ar putea face oricui dreptate, îmi dã fiori. Sã nu uitãm cã vorbim de un club care a performat cu ajutorul sistem de tip "cooperativã" din care ar avea multe de învãțat și cei de la Juventus Torino.
Mã bucur cã au abordat cu rãutate meciul de duminicã, indiferent care le-au fost motivele. Atât Dinamo cât și Timișoara au ținut piept Stelei ca sã se predea cu CFR și Ceahlãul, aceștia din urmã într-un mod atât de jenant încât s-a evitat și televizarea partidei. Divizia A e un mare conflict de interese, susținute pe cãi fãrã legãturã cu moralitatea sau cu regulamentele în vigoare. Nu suntem deloc strãini de practicile necurate, și asta pentru cã n-ai cum sã te menții în top fãrã sã știi când, cum și de care sfori sã tragi. Dar de aici și pânã la erijarea clubului a cãrui înființare o comemorãm dupã 60 de ani în rolul de justițiar...
Aștept meciul de mâine fãrã prea multe speranțe. În Cluj, rivalitatea dintre cele douã echipe a escaladat, dar probabil cã nu e destul ca sã se mai schimbe ceva. În Ghencea n-ar trebui sã fie probleme, dar cine știe, poate dacã la pauzã CFR va avea un avantaj de minim douã goluri și situația de la Craiova o va impune, un semn din lojã va însemna cã e cazul s-o lãsãm mai moale. Ar mira pe cineva?
Pânã la urmã, chiar dacã pierdem titlul, mãcar Gigi cel rãu va fi învins de cãtre oamenii cinstiți. Cãci proiectul imobiliar Esplanada în care e implicat Arpad Paszkany nu e un jaf de proporții colosale chiar în centrul Capitalei. Noroc cu Dinamo, cã n-avea cine sã facã "dreptate".