Asteptam demult un astfel de articol.
Toti cei de aici au scris esentialul: Lacatus ne-a adus la un pas de titlu dupa ce la inceputul anului o clasare pe locul al doilea ar fi fost o performanta notabila, jocul este evident imbunatatit fata de tur, echipa are un alt tonus.
Cred ca cei care il contesta au ca punct de reper o himera: Steaua din anii '85-'90 sau fotbalul formatiilor de top din Liga Campionilor. Prieteni, asa ceva e imposibil. Va admir pentru inaltimea idealurilor fotbalistice, dar cred ca nitzel realism n-ar strica.
In afara de Zapata, nu avem jucator de optimile Ligii, in opinia mea. Dayro este o mare promisiune si trebuie sa fim atenti cum il crestem. Ma grabesc sa adaug ca si eu il vreau ca titular, in spatele varfurilor. In afara de cei doi, de cine ne putem lega sperantele sa putem invinge echipe precum Schalke 04, Fiorentina, Villarreal sau Bordeaux (pentru a nu vorbi de celelalte)?
Lacatus face treaba cu o echipa in care se gasesc jucatori blazati (Goian, Dica, Badea, Banel), tineri care promit (Dayro, Nesu, Habibou) fotbalisti care spera sa-si relanseze cariera (Mendoza, Pepe, Plesan, Radoi; l-am pus pe Mirel aici pentru ca, desi e un jucator important, care-si face bine treaba, nu mai este fotbalistul care sa traga echipa dupa el, ca in urma cu 2-3 ani) si internationali care au confirmat in repetate randuri (Golanski, Emeghara).
Credeti ca e usor ca o echipa cu numeroase probleme (cum era Steaua in tur) sa revina in lupta pentru titlu si sa fie la un pas de a-l obtine? Credeti ca e usor sa impaci personalitati puternice gen Radoi, Neaga (sper ca va amintiti ca Rica a avut numeroase batai de cap cu Mirel in "era Zenga"), Dica, Ghionea sau Goian? Credeti ca e usor sa-i dezveti pe jucatori sa bubuie mingi "in fata" si sa-i pui sa joace "din prima", mai ales cand multi dintre jucatori (Badea, Banel, Dica, Mendoza, Plesan) prefera sa mai faca un dribling in plus inainte sa incerce pasa decisiva sau sutul? Credeti ca e usor sa schimbi generatia care a ajuns in semifinalele Cupei UEFA cu una care sa-si doreasca gloria europeana? Credeti ca e usor sa faci fata presiunii mass media, care de-abia asteapta ca Steaua sa faca un pas gresit, un meci slab sau o partida stearsa? Credeti ca e usor sa faceti fata tuturor acestor probleme deodata?
Prieteni, nici finala din '86 nu a fost spectaculoasa, dar n-am auzit pe nimeni de aici sa se planga de asa ceva. Nici meciul din Supercupa Europei din '87 nu a intrat in analele fotbalului european prin frumusete, dar nu va vad ca va aduceti aminte de acest aspect. Exemplele pot continua la nesfarsit!
Inainte sa inchei, il felicit pe Miaus pentru exceptionalul exemplu dat in acest topic si inchie cu un altul: in sezonul 2003-2004, in Liga Campionilor, facea furori o echipa fenomenala: Deportivo la Coruna. A fost eliminata in semifinale de un FC Porto incredibil de nespectaculos, dar fantastic de eficienta. Super-Depor a ramas cu spectacolul, iar portughezii cu un trofeu.
Ah, si va mai amintiti de Steaua-Dinamo: 2-2, cand eram antrenati de Oleg?