Citeam deunazi despre situatia echipei engleze FC Wimbledon sau "gasca nebuna" asa cum era cunoscuta acea echipa de "necunoscuti" in anii '90. Pe scurt, in anul 2002 noua conducere a echipei, a hotarat ca este mai PROFITABIL ca echipa sa se mute din suburbiile Londrei, de pe locul ei istoric, in oraselul englez Milton Keynes, in speranta ca acolo vor veni mai multi oameni la stadion, incasarile vor creste, etc. Ei bine, dupa cum era de asteptat, fanii echipei nu au fost de acord si nu si-au mai urmat echipa in nordul Angliei si si-au format propria echipa, pe care au inscris-o in divizia a 9-a( ultima ) a fotbalului englez. In 2004 patronii echipei au schimbat si numele in Milton Keynes Dons( MK Dons )si de comun acord cu fanii, au hotarat ca nu mai exista nicio legatura intre vechiul club( FC Wimbledon) si noua societate.
Ei si? Ce ne pasa noua? Ce legatura are cu Steaua noastra? Pai in mod direct nu are, dar citind articolul colegului Marius, " Suntem stelisti", n-am putut sa nu ma abtin sa fac o oarecare paralela cu anumite atitudini ale suporterilor nostri fata de cei care nu gandesc precum majoritatea. Cred ca ne amintim cu totii ce reactii au fost si sunt atunci cand unul dintre noi spune ceva de genul:" m-am saturat! Asta nu e Steaua noastra" sau "asta nu e Steaua! E Fc Steaua!" Majoritatea ii sare in cap respectivului, trimitandu-l sa urmareasca imagini cu Steaua '86 si sa ne lase cu comentariile lui neavenite. Ba mai mult, i se aduce aminte ca nu e stelist doar la bine, ci trebuie sa fie si la rau...
Ma intreb: oare daca intr-o zi, creditorul Becali ar lua hotararea sa mute echipa din Ghencea, nu in alt oras, ci in Baneasa sau la el in Pipera, pe un stadion ultra modern, care s-ar numi Stadionul Becali, ce ar face majoritatea? Ce reactie am avea fata de cei care ar considera - pe buna dreptate - ca s-a rupt si ultima legatura spirituala cu ceea ce inseamna spiritul Stelei? I-am numi tradatori? Le-am spune ca sunt stelisti" doar la bine"?
Tind sa cred ca stiu raspunsurile la aceste intrebari, dar asta nu ma incalzeste cu nimic. Nu ma incalzeste pentru ca asta ar insemna ca unica valoare acceptata ca unitate de masura pentru a ne incredinta sau nu pasiunea pentru CLUBUL NOSTRU DRAG e ca...se numeste tot Steaua. Indiferent de cine sau cum este condusa, indiferent de cine joaca, daca se numeste Steaua si mai si CASTIGA, e de ajuns. Ceea ce e trist.
Sigur, vor aparea voci care vor spune: nu se poate compara Steaua cu Wimbledon. Aia aveau cateva mii de fani in Londra, noi avem sute de mii in toata tara si peste tot in lume. E normal sa fie idei si opinii diferite. Dar, o spun cu toata responsabilitatea, e normal sa ne uneasca aceleasi valori. Iar unica valoare ce pare sa uneasca comunitatea noastra e ideea de a castiga in numele unei echipe numite Steaua.Altfel nu se explica de ce n-avem nicio problema, o tresarire de orgoliu, cand legenda unei mari echipe este improscata cu gunoaie, atat din interior( stim la cine ma refer ) cat si din exterior( adversari, presa, etc ). Atata vreme cat mai trecem inca o victorie in palmares, altceva nu ne pasa.
Ma bucur ca am trait sa vad victoria cu numarul 1000 pentru Steaua, dar nu credeam ca va fi folosita drept un prilej de a terfeli din nou echipa "noastra", iar noi...Ei bine, noi nu vom face nimic!
Inchei cu un citat, care as vrea( dar e doar un vis) sa devina simbolul a ceea ce inseamna Steaua si valorile ros-albastre, pentru orice sustinator al Stelei:
"Consideram ca un club de fotbal nu este doar entitatea legala care il controleaza, dar ca este comunitatea formata din suporteri si jucatori care muncesc pentru un obiectiv comun.De aceea, noi, de aici inainte, reproducem onorurile castigate de-a lungul timpului de ceea ce noi credem ca a fost, este si va fi mereu, clubul "nostru", in comunitatea noastra." - Suporterii lui FC Wimbledon
Mihai Somanescu