Undeva in ultimele minute ale meciului cu Dacia Mioveni, vorbeam cu prietenii despre meci si trageam concluzia ca, in sfarsit, o sa fie o victorie despre care nu vom mai vedea comentarii in presa. Arbitraj excelent, fara penaltyuri (neacordate sau acordate gresit), fara offsideuri (acordate sau neacordate), fara goluri anulate, fara cartonase rosii, fara brichete sau suruburi. Un meci in care jucatorii Daciei Mioveni au tras primul sut pe poarta spre finalul meciului, pe care l-am dominat destul de clar (si destul de steril uneori), si care se putea termina destul de usor 3 sau chiar 4-0.
Si cat am putut gresi...
"Victoria cu numarul 1000 a Stelei, umbrita de suspiciuni". Aflam din presa sportiva de astazi ca Goian nu a fost - "in mod suspect" - marcat la primul gol. Personal, l-am vazut ridicandu-se dintre 2 aparatori de la Mioveni dar nah, eu nu sunt ziarist sportiv. Ca nimeni nu a tinut coltul scurt la corner, lucru "absolut incredibil" pentru o echipa profesionista. Lucru care evident face parte dintr-o conspiratie pentru a facilita victoria Stelei, si nu dintr-o greseala cum se intampla cu zecile in fiecare meci. Ca "dupa lecturarea formatiilor de start, Steaua avea deja 1-0", deorece Cartu a menajat (aici variaza in functie de ziar) intre 3 si 8 titulari. Ca doar ziaristii stiu mult mai bine cum ar trebui sa joace Cartu, fiind la curent cu forma jucatorilor, tactica, marcaj si alte detalii neaccesibile noua, muritorilor. Ca portarul "sarea aiurea", facilitand victoria noastra, desi mie mi s-a parut ca portarul Mioveniului a avut niste interventii exceptionale, mai ales la suturile de la distanta. Tot in lumina reflectoarelor e si scandalul "pipota si ficateii", Virgil Becali fiind in acelasi restaurant cu Sorin Cartu. Normal ca asta poate s-a intamplat de zeci de ori pana acum, dar noi suntem asa de prosti incat sa ne intalnim exact inaintea meciului, in centrul Bucurestiului, la un restaurant celebru, in vazul lumii. Intalnirea e intre Cartu si Virgil Becali, ca doar prin intermediari (daca vroiam), n-am fi putut da banii. Mai mult, presupusa mita o dam intr-o "geanta diplomat", de parca de transferuri bancare sau plicuri de bagat in buzunar n-am auzit. Probabil ca daca n-ar fi avut o servieta, Cartu ar fi fost vazut iesind cu "o umflatura suspecta a buzunarului din dreapta in care s-ar fi putut afla o suma mare de bani". Normal ca bascalia lui Becali despre "pipotele si ficateii de la Doi Cocosi...o nebunie!" a fost preluata pe prima pagina, intrucat mai aveam putin si asteptam parerile unor experti gastronomici care sa concluzioneze ca "e un pretext, de fapt ficatii sunt execrabili !"
Nu e vorba de un singur ziar, ci de amandoua, nu de un editorialist, ci de mai multi. Si atunci stau si ma intreb, ce ar trebui sa facem pentru a nu mai avea meciurile reflectate astfel. Pe langa solutia aplicata de alte echipe (contributia cu fonduri, directe sau din publicitate, la ziarul respectiv), ar trebui probabil ca toti conducatorii sa manance doar acasa pentru a nu risca intalniri in restaurante, baruri, pe strada sau in masina (parca vad titlurile - "Becali a oprit la semafor langa Cartu si au stat unul langa celalalt 30 de secunde !"), echipele adverse ar trebui sa alinieze aceeasi formatie din ultimele jocuri, indiferent de considerentele tactice, fazele fixe sa fie lucrate perfect de adversari pentru ca altfel sigur e vorba de rea vointa, iar portarul, chiar daca joaca la Mioveni, sa apere la nivel de echipa nationala.
Astept cu nerabdare aparitia unui ziar de sport in Romania.
Andyro