Mi s-a intamplat de foarte multe ori sa aud afirmatia "Tu nu esti stelist!". Nu neaparat adresata mie si continuata uneori cu diverse expresii ca "stelist adevarat", "suporter becali","samantar", etc., expresii care vin sa intareasca convingerea despre atasamentul, sau lipsa acestuia, fata de Steaua
Intotdeauna, in orice situatie, exista cineva care crede ca este superior celorlalti, ca dragostea lui pentru echipa este mai puternica si mai intensa decat in cazul altora. Acesti oameni nu realizeaza faptul ca suntem diferiti, atat ca modalitate (si capacitate) de a gandi, cat si ca modalitati de exprimare a sentimentelor. Marea greseala este ca acesti suporteri cred ca detin adevarul absolut, iar cei diferiti de ei le sunt automat si indubitabil inferiori.
Ei bine nu e asa. La fel cum in limba romana sintagma "mai superior" este pleonasm, tot asa si "mai stelist" este o mare greseala. E drept, n-am auzit pana acum pe nimeni sa spuna ca e "mai stelist" ca un altul, dar sunt sigur ca multi gandesc asta. Suporterii din peluze sunt "mai stelisti" decat cei de la tribune, suporterii din Bucuresti sunt "mai stelisti" decat cei din provincie, suporterii nostalgici, care iubesc Steaua din trecut, sunt "mai stelisti" decat cei care simpatizeaza si echipa de acum.
Nu putem accepta faptul ca suntem diferiti, ca sunt oameni care chiar nu se simt bine exteriorizandu-se, ca sunt oameni cu alt mod de a gandi. Din pacate, pe acesti oameni ne grabim sa-i catalogam ca "suporteri de conjuctura", "ne-stelisti" si altele.
Acum vreau sa-mi spuneti si mie, cei care sunteti "mai stelisti", stiti voi ce simt eu pentru Steaua? Ce e in sufletul meu, de ce iubesc acesta echipa? Sau puteti face aceste lucruri in cazul altor oameni? Aveti cumva un catalog cu caracteristicile obligatorii ale unui suporter Steaua? Exista un manual unde sa citim despre "cum sa devenim stelisti?"
Traim vremuri ciudate, vremuri in care atacul la adresa Stelei si a suporterilor ei este ultima moda in presa de la noi (si nu doar in presa). Dar iata, si in acesta perioada, sunt unii care se grabesc sa-i catalogheze pe ceilalti, tocmai acum, cand logica ne spune sa strangem randurile si sa fim alaturi de clubul drag.
As vrea sa intelegeti ca suntem stelisti cu totii, unii mai patimasi ca altii, unii mai expresivi si mai exuberanti, altii dimpotriva, dar nimeni nu poate contesta ca dragostea pentru Steaua este cea care ne uneste pe toti. Acum e momentul sa le dam peste nas tuturor, nu pentru atacuri si ierarhizari care nu-si au rostul.
Numai bine stelistilor de pretutindeni.
Ma inclin in fata voastra,
Marius