Convins fiind de lupta mass mediei privind necesitatiea anihilarii huliganismului de pe stadioane, am scris imediat dupa incheierea meciului Rapid - Steaua, ca echipa oaspete va fi declarata invingatoare la masa verde. Nu m-am bucurat de victorie, eram mai degraba mahnit ca Steaua a parasit prea repede terenul fiind condusa, dar stiam ce prevede regulamentul de fotbal din Romania. Eram ferm convins ca aceasta masura va fi sustinuta, bazandu-ma pe militantismul presei pentru aplicarea legii. Aveam experienta sanctionarii vehemente a cazurilor de huliganism, exista precedentul Tweetey. Chiar am si scris ca presiunea mediei va fi fantastica tocmai pentru aplicarea legii. M-am inselat, iar acei suporteri care mi-au atras atentia, au avut dreptate.
Sunt scarbit de tot ce s-a scris in aceste zile, nu-mi vine a crede ca faptele sunt atat de distorsionate. Dintr-o data aflam ca este vorba doar de o singura bricheta aruncata, ca un singur rapidist se face vinovat de acest scandal. Apoi, din pledoaria Rapidului s-ar putea intelege ca arbitrul ar trebui sa suporte chinuri pe teren doar ca sa nu intrerupa un meci de fotbal. In acest sens dl Sichitiu a fost elocvent "arbitrul trebuie sa faca totul ca sa continuie meciul'. Deci, daca nu curge sange, daca suporterul arunca cu mila, show must go one. "Pentru ca acesta este spiritul jocului, spiritul fotbalului" ne-o spune George Copos, fost finantator Rapid. Nimeni nu sta sa gandeasca ca in ultimii doi ani de fiecare data au fost astfel de probleme la meciul Stelei din Giulesti si ca arbitrul Tudor era cat pe ce sa opreasca o partida din cauza bombardamentului la care fusese supus portarul stelist Khamutovsky. Nu sta niciun gazetar sa gandeasca ca atunci, o greseala din punctul meu de vedere, au fost sanctionate ambele echipe desi organizatorul era doar unul: clubul Rapid Bucuresti.
Mai mult, I N C R E D I B I L, i se reproseaza lui Deaconu faptul ca s-a dus in zona terenului unde a fost lovit prima data. Sa intelegem ca daca s-ar fi intamplat intr-unul dintre careurile de 16 metri, ar fi fost valabil acelasi argument? La urma urmei acolo se afla suporterii din peluze, probabilitatea repetarii crescand semnificativ. Imi si inchipui sfaturile pe care le-ar putea primi arbitrul inaintea unui meci "ai grija sa nu alergi prin zonele x, y si z pentru ca acolo avem suporteri care nu pot fi controlati" sau "cand arbitrezi la noi acasa nu ai voie sa alergi decat in zonele pe care ti le indicam noi".
Fara indoiala, oficialii celor doua echipe pot declara orice, dar atitudinea oamenilor din presa ne demonstreaza inca o data parsivenia acestora. S-o credem noi ca este legat de antistelism. In realitate miza e alta. LPF, FRF si Mircea Sandu. Steaua este doar sanctionata indirect, are de suferit la capitolul imagine desi nu ea a provocat aceasta situatie. In realitate, media cultiva ideea ca judecatile se bazeaza pe masuri diferite. Este direct interesata de acest dicton "in fotbalul romanesc e o mafie patronata de Mircea Sandu".
Si pe acest fundament se vor putea provoca si intretine zeci de scandaluri, mii de articole iar suferinzii se vor roti la nesfarsit. Existand acest climat, vor exista articole, tirajele vor fi mentinute pentru ca gazetarii romani nu se pricep la altceva, fiind vorba de o politica existentiala. Avem in fata cea mai elocventa proba: decizia unei comisii de disciplina umbreste astazi un meci al echipei Nationale de fotbal. O reprezentativa calificata dupa 8 ani la un turneu final!!!
Ati vazut vreun om greu din mass media asumandu-si responsabilitatea unei opinii transante? Ati vazut vreo gazeta, post TV sau vreo publicatie pro asumandu-si o atitudine unitara in acest caz? Nu, s-a lucrat pervers, mimandu-se dreptul la exprimare al fiecarui redactor, in realitate subtilitati cand pro cand impotriva uneia dintre taberele implicate. De aceea nu trebuie sa mai punem botul pe aceste strigate disperate ale gazetarilor nostri atunci cand sar la beregata oamenilor din fotbal in numele legii pentru ca si dreptatea acestora este dictata de interese.
Pe baza unei monitorizari realizate de mine in ultimile zile am ajuns la concluzia ca posturile TV Sport.ro, Pro TV si cotidianul Pro Sport au fost implicate evident intr-o campanie anti Steaua, urmate de Gazeta Sporturilor cu acelasi Dan Udrea in prim plan. A mai fost Decebal Radulescu, dar pentru acesta nu am nicio atitudine de scarba deoarece este un cunoscut rapidist.