FC Steaua Arhiva Forum
Arhiva forumului FC Steaua — conservata in regim doar-citire. Postarea a fost dezactivata. Inapoi la site

Steaua sud-americanã

«12»
fcsteaua.ro22.03.2008 07:44

Steaua 2008, dupã transferurile din iarnã, pare a se întoarce la vechea sa doctrinã despre fotbal. Cã i s-a zis "circul din Ghencea" sau "viteziștii", progresia jocului înspre poartã, pigmentatã cu o fentã magicã marca Rãducanu-Samantha sau o invenție imprevizibilã a lui Hagi, a consacrat jocul continental al Stelei, pãstrând în matricea lui esențialã fantezia atacului de pe vremea C.C.A.-ului lui Gicã Popescu-Seniorul sau Ilie Savu-Parașutã sau al Stelei viitorului antrenor de la Ajax, Piști Kovacs. De astfel singura generație de aur din istoria fotbalului românesc a fost cea de sub emblema vulturului din Ghencea, în perioada 1985-89. Majoritatea dintre ei regãsindu-se sub faldurile tricolorului, sintagma s-a lipit impropriu de tricourile celor care au dus naționala la World Cup 1994 pe locurile 5-6.

Cele 6 titluri consecutive post-decembriste au consolidat renumele "viteziștilor", dar cu toate strãduințele unor staruri ca Ilie Dumitrescu, Adrian Ilie sau Roșu, animați de inepuizabilul Lãcãtuș, nu s-au mai atins caratele Stelei Sevilliene, chiar dacã accederea de trei ori consecutiv în grupele C.L.(fãrã a trece de ele) e notabilã. Pe fondul "guvernãrii somnolente" pãunesciene(care a facilitat privatizarea becalianã), însoțitã de un exod de valori, echipa din Ghencea a fost la un pas de a deveni o echipã oarecare, cum visau eternii ei dușmani. Au intervenit, salvator, finanțatorul Gigi Becali și antrenorul Victor Pițurcã(istoria nu se scrie cu dacã, dar dacã bijuteria Coroanei din Armata Românã era lãsatã de izbeliște, mare lucru de nu se întâmpla contraperformanța din hochei, unde în 2008 finala s-a disputat între Miercurea Ciuc în limba românã cu Miercurea Ciuc în limba maghiarã).

Dar, vai, s-a pierdut, în febra reorganizãrii, stilul unei mari echipe a Europei, deși ea era condusã de pe margine de golgeterul acelei ediții de neuitat 1985/86. Traseele ordonate plus selecția unor jucãtori cu talie micã, abuzându-se de perimetrul oltean, a adus Steaua pe podium (inclusiv un titlu), dar pe un fond de joc mai mult static. Walter Zenga, cu reflexele sale de catenaccio, și școala Platanilor(a jocului plat), transferatã din vestitul parc cu tot cu Oli, îți dãdeau impresia cã din trupa de operetã de altãdatã cu paiete și sclipici nu mai rãmãseserã decât garderobierele. Un alt titlu-balsam, desãvârșit de cuplu Þiți Dumitriu-Dorinel, fiindcã Pãianjenului i se încețoșase ochiul tactic, a repus în drepturi orgoliul stelist. Intermezzo lui Protasov a fost entuziasmant(cu tot eșecul Rosenborg), pentru cã el a cultivat pe fondul școlii "sbornaia", trecutã prin mitologia greacã, bucuria jocului, criteriul suprem în Ghencea decenii de-a rândul. Epoca Olãroiu, partea a doua (armãsarul primit în Emirate sã-i devinã herghelie, banii sã-i sporeascã în conturi, sã continue neobosit cu aforisme de genul" nu mor caii când vor proștii", dar sã ocoleascã templul din Ghencea) a perfecționat jocul contra naturii steliste.

Un ultim gând bun al patronului (excedat de imigrãrile din Cluj) și clarviziunea lui Adrian Ilie au adus aceastã Trei-Me sudamericanã(Moreno-Mendoza-Moreno), care a înviorat jocul triunghiurilor de pase (briliant cu CFR Cluj, apoi mai pierzându-și din substanțã; care grefã reușește fãrã puținã suferințã ?). Nu lipsesc ratãrile în stilul latino, dar stranierii combinã din reflexe native, pedepsind oarecum suficiența balcanicã. Celor trei li se adaugã surprinzãtor de agilul Habibou, iar în regim de vitezã au ajuns sã convingã atât de criticații Ovidiu Petre și Lovin. Dupã 10 ani de confuzie, Steaua se strãduie sã reînvețe traseiele cu care a șocat cândva Europa. Transferații în intersezon au adus bucuria pasei, a demarcãrii, a sprintului.

În America de Sud te va fascina mereu jubilația jocului, dragostei, destinului. Acolo, pânã și moartea este o pauzã de meci, în care nimeni nu știe cât va dura repriza a doua.

Constantin Ardeleanu

Champion's Heart22.03.2008 08:30

Intradevar Steaua A Avut Singura Generatie De A Fotbalului Romanesc... Faptul ca este acum criticata datorita jocului sud-americanilor este o confirmare a faptului ca avem o alta Steaua, o Stea care in viitor daca isi va continua parcursul va face furori...Pentru ca cei care critica vor sa schimbe si cei care vor sa schimbe o fac pentru ca vad in Steaua un adversar prea puternic...Pe mine sincer ma incanta jocul Stelei de acum dar bineinteles mai avem de muncit!!

Frumos articol, articol care reuseste sa reflecte in totalitate spiritul stelist...

fularsteaua2

nemilosul22.03.2008 08:33

imi pare rau sa va contrazic dar eu nu am vazut decat in meciul cu CFR "bucuria pasei, a demarcãrii, a sprintului"

iar Lovin si ov Petre raman aceleasi gloabe proaste de la mijlocul terenului care au grija sa termine orice atac in viteza al Stelei

nu am vazut goluri din actiune ,nu am vazut scoruri reconfortante nu am vazut o stea ofensiva si insetata de gol

(poate cine stie sunt eu obisnuit cu stilul Stelei din ultimii 2 ani si nu pot sa vad diferenta)

yo_marius22.03.2008 08:36

Ma bucur ca ati revenit domnule Ardeleanu. Sper sa invatam cat mai repede spaniola via, America de Sud si sa devenim acea echipa care incanta privirea prin jocul ei. Chiar daca nu castiga de fiecare data.

laur_2322.03.2008 08:55

Ce dor imi este, d-le Ardeleanu, de CIRCUL Ghencea!!! al anilor'80...

-era o adevarata desfatare sa particip la acele evenimente, soldate in general cu victoria ros-albastrilor !

-sper ca acesti jucatori din Sud-America sa reanvie acea''distractie'' !@!

DT22.03.2008 10:04

"Au intervenit, salvator, finanțatorul Gigi Becali și antrenorul Victor Pițurcã(istoria nu se scrie cu dacã, dar dacã bijuteria Coroanei din Armata Românã era lãsatã de izbeliște, mare lucru de nu se întâmpla contraperformanța din hochei". domnule Ardeleanu, nu sunt deloc de acord cu afirmatia dvs. Becali nu va fi niciodata salvatorul Stelei, poate doar groparul. Steaua este o echipa mult prea iubita, prea puternica si prea de temut in Romania. daca nu ar fi fost "asta" cu siguranta ar fi preluat-o altcineva. mai bine fara el decat cu asa un conducator! multumesc.

w3bmaster22.03.2008 10:18

Trebuie timp si sa fim seriosi trebuie sa se acomodeze mai ales Daryo care nu e invatat cu Europa (duritatea fundasilor marcaj strict) si ineinteles in vara sa mai fie luati 2-3 sa avem echipa completa

Forza Steau si Joga Bonito

Catalyn0722.03.2008 10:23

tin sa te contrazic. Dupa meciul cu CFR, eu cel putin nu am mai vazut un joc " spectaculos " al sud americanilor. Au jucat spectaculos pana la un punct, insa cand era cel mai important ( adica in fata portii ) au clacat. ( vezi ratarile din meciu cu rapid, urizceni si Pandurii ).

Deocamdata Habibbou nu a jucat decat 80 de minute, 80 de minute in care a reusit o foarfeca, si un gol... este un jucator de mare viitor.

Dayro Moreno - alearga mult si bine baiatu asta, se misca bine in teren, dar parca nu joaca pe postul lui. Mie mi se pare ca nu s-a acomodat

Mendoza - Un jucator extraordinar, cel care a convins cel mai mult, dar parca nu e la capacitate maxima

Pepe moreno - din pct meu de vedere... slab spre foarte slab, a avut niste ratari incredibile, nu stiu dar nu-l vad prea bine, tare as vrea sa ma contrazica

in meciurile viitoare.

Eu zic sa nu-i mai laudam atat, si sa avem rabdare cu ei, pentru ca deocamdata nu sunt ceva ... foarte iesit din comun

MoWeed22.03.2008 10:25

Frumos articol domnule Ardeleanu!! Eu nu am prins acea generatie a "vitezistilor" dar sper ca acesti sud-americani sa aduca jocul Stelei la un nivel asemanator cu cel de atunci.

M-am saturat de jocul gen-0li in care conta sa nu iei gol si nu sa dai gol

AdrianUltras2522.03.2008 10:36

Astfel de articole nu ai cum sa nu le citesti.

Dar domnule Ardeleanu, eu cred ca pana sa ajungem iarasi la Steaua-Vitezista-Militara mai e mult timp.

Sunt diferente foarte mari intre jocul si mentalitatea Stelei de acum si cel de acum 20-30 de ani.

Aceeasi diferenta ca intre Mendoza si Hagi sau Marcelinho Raducanu si Dayor Moreno.

Dar incet,incet, cine stie, poate revenim la "vechile obiceiuri".

Poate ca ma insel dar eu cred ca Adi Ilie e "vinovatul" pentru aceste schimbari.

Inainte manageri erau Piti(care facea echipa pe pile) si MM(care nu era Stelist nascut si crescut in spiritul vitezisto-militar).

Cu Piti s-a vazut clar ca nu s-a putut face performanta.El dorea o echipa vitezista dar pentru asta a sacrificat gabaritul.Stie toata lumea ce a rezultat: o echipa de pitici tehnici si rapizi:Fl Dumitru,Lita,Pompiliu Stoica,Dinita,etc

Si plangeam cu totii la fiecare lovitura libera.

Cand a venit MM, el a incercat sa faca o Steaua dupa cum vedea el.La galati reusise sa faca o echipa care avea media de inaltime cea mai mare din intreg campionatul.Si normal asa a fost si la Steaua.Au venit jucatorii ca Iacob,Ghionea,Goian,Thereau,etc.

Problema lui MM a fost faptul ca nu a reusit sa tina de Protasov.

In ceea ce il priveste ca manager e cam singurul lucru pe care cineva i-l poate reprosa.Singura lui gresala.

La Steaua, antrenorii italieni, Zenga si Olaroiu au schimbat in totalitate mentalitatea.Au ordonat echipa si au facut-o mai pragmatica dar in acelasi timp mai rece.Caldura aceea de joc sud american a Stelei a disparut.

Si acum, noul manager, Adi Ilie, aducandu-si aminte de Steaua vremurilor lui, Steaua cu driblingurile lui Panduru,bombele lui Ilie Stan,executiile unui pusti pe nume Adrian Ilie si cursele legendei Lacatus, a incercat sa refaca o echipa care parea sa aiba aceeasi soarta cu dinozaurii.

"Clona" aceasta inca nu e perfecta, dar poate in timp, va ajunge la fel de buna ca originalul.

Mai sunt multe de pus la punct.Trebuie aleasa o tactica mai buna(eu zic ca 4-2-3-1 nu e cea mai buna pentru Steaua.Noi, trebuie sa jucam neaparat cu 2 atacanti-de la Berlusconi am invatat-o :)) ).

In incheiere vreau sa mai zic un lucru. Adi Ilie a adus straini de valoare, dar cred ca cel mai important e ca s-a bagat tare in echipele de copii si juniori.Strainii adusi acum sunt departe de ceea ce erau Hagi,Raducanu,Iordanescu,Dumitrescu,etc dar, cine stie, poate ca de la Steaua 2, o sa apara noi astfel de jucatori:

Alexandru Lazar pe post de Raducanu 2, Ochirosii - Iordanescu 2, Vlad Rusu- Piturca 2,Bicfalvi -Tudorel Stoica 2,etc.

Forza Steaua!

Lacatush22.03.2008 12:38

D-l Ardeleanu=The Great! Inca o data,ca de atatea ori,ne-ati demonstrat un fapt incontestabil:...sunteti un geniu intr-ale jurnalisticii. Un articol excelent,foarte bine redactat si structurat. Va multumim Sir Ardeleanu and keep the way. Un sincer "LA MULTI ANI!" pentru sarbatoritii acestei zile,cu precadere pentru nea Imi,omul fara de care, POATE,Steaua anilor 85-89,nu ar fi avut aceleasi rezultate.

Alex1234_Steaua4ever22.03.2008 12:50

Foarte frumos articol :) felicitari! Steaua , cu acesti jucatori noi , cu Dayro Moreno care mi se pare cel mai bun dintre ei , chiar daca nu a aratat nici 10% din ce are de aratat , arata mult mai bine ca cea din tur , pasand mai frumos , lucru care sunt sigur ca se va imbunatati in viitor, ajungand incet-incet la ceea ce a fost. Revenirea lui Radoi aduce un mare plus echipei , fiind mult mai bine organizati decat atunci cand era Dica pe post de capitan. Poate daca si Gigi Becali continua in stilul acesta, desi nu prea cred, atunci Steaua isi va putea demonstra adevarata valoare, trecand, chiar si de pe locul 2 , de grupele Champions League!

DelPiero1022.03.2008 13:04

Sud-americanii sunt buni,dar nu joaca unde trebuie!Dayro este evident incomodat de faptul ca joaca mijlocas de banda,cand el e atacant pur-sange!Mendoza se descurca mai bine,insa tot ca atacant da cel mai bun randament!In fine,o formula cu doi atacanti si un singur inchizator sper sa prind pana oi muri la Steaua... :hmmm:

f_torres22.03.2008 13:20

Articolul este unu foarte bun...cu o exceptie.....adik cei doi crai pe nume Lovin si ov Petre....nu se mai poate ca cei doi sa fie in teren in acelasi timp mai ales cand se doreste ca echipa sa castige un meci.....probabil a ti observat ca se insista cu formula cu un singur atacant....ceea ce dupa parerea mea este un lucru falimentar......pu si simplu Lacatus isi bate joc de pepe moreno tinandu l izolat ...el trebuind sa vina pana aproape de mijloc pentru a si lua mingi......si in meciul cu rapid toata lumea vazut ca a gresit multe pase cand ajungea mingea la el....pentru ca nu era nici dracu in zona lui...un alt atacant cu care sa paseze ..... chiar nu inteleg Lacatus ce vrea sa faca la echipa....dar cred ca orice schimbare ar face in echipa tot ar fi mai buna decat mai buna decat aceasta cu 2 inchizatori si un varf....

Dayro Moreno este un varf pur sange si noi il folosim mijlocas dreapta.....el in columbia a jucat numai varf .... faza la care a ratat in a 2 a repriza cu rapid ii arata clasa de varf....stie sa stea la limita ofsaidului si sa intzepe mingea...nu sa joace mijlocas....

Oricum sper sa se faca ceva in legatura cu acest sistem ipocrit.....si in meciul cu Rapid noi trebuia sa mergem sa castigam si am jucat tot cu 2 defensivi si daca nu era sa se intamnplae faza cu arbitrul nush ce naiba faceam noi azi.....

Cu Steaua PANA LA MOARTE

:steagcruce:

vlad7522.03.2008 14:10
Cu Piti s-a vazut clar ca nu s-a putut face performanta.El dorea o echipa vitezista dar pentru asta a sacrificat gabaritul.Stie toata lumea ce a rezultat: o echipa de pitici tehnici si rapizi:Fl Dumitru,Lita,Pompiliu Stoica,Dinita,etc

Si plangeam cu totii la fiecare lovitura libera.

Sa nu uitam de Mitrita,Nanu sau Carabas.

yo_marius22.03.2008 14:15
Sud-americanii sunt buni,dar nu joaca unde trebuie!Dayro este evident incomodat de faptul ca joaca mijlocas de banda,cand el e atacant pur-sange!Mendoza se descurca mai bine,insa tot ca atacant da cel mai bun randament!In fine,o formula cu doi atacanti si un singur inchizator sper sa prind pana oi muri la Steaua... :hmmm:

ar fi interesant un meci cu Ovidelul singur inchizator, cu Mendoza si Habibou pe benzi si cu Dica in spatele celor 2 Moreno... :rolleyes:

AdrianUltras2522.03.2008 14:24

F_Torres

dar probabil ca si tu ai observat ca se foloseste formula cu 2 inchizatori.

Liverpool - Mascherano si Xabi Alonso(Lucas Leiva sau Sissoko)

Barcelona - Xavi si Yaya Toure

Real - Gago si Diarra

Inter - Cambiaso si Chivu sau Viera

Dar bineinteles ca intre acesti inchizatori si cei 2 stelisti.

Pasele lor sunt mult mai fine,ajuta la constructie mai mult, unii dau gol de la mijlocul terenului,etc

Dar rolul lor in teren ramane tot distrugerea jocului adversarului.

Noi jucam cu 2 inchizatori pentru ca folosim 3 "mijlocasi" care nu fac faza defensiva.

Dar sunt de acord cu tine ca nu e normal sa jucam doar cu un atacant.

Mai ales cu un atacant ca Pepe care nu se prea lipeste la gol.

Sper ca in meciul cu UTA, titular sa fie Habibou si nu Pepe!

ssinpadureacualune22.03.2008 14:43

De acord cu articolul,dar...dece nu jucam nimik??!!

mikutu22.03.2008 15:00

poate pentru ca din 5 noutati in lot , toate sunt atacanti pur-sange, si nici una mijocas de creatie?

yo_marius22.03.2008 15:04

pentru :wall: ca :wall: nu :wall: avem :wall: mijlocasi :wall:

stvol22.03.2008 15:59

foarte frumos,dar de ce nu jucam fotbal adevarat si de ce nu dam goluri. Forta Steaua

laur_2322.03.2008 16:46

nu stiu de ce unii insista cu acest aspect:Petre si Lovin -in acelasi timp, pe teren...

dragi stelisti!, este o situatie falimentara, Yaya Toure, Fabregas etc stiu, pe langa alunecari si deposedari si altceva-si anume sa dea o pasa filtranta, sa faca un dribling, ceea ce nu e cazul stimabililor nostri inchizatori!

dac tot se fac atatea formule de echipa ale Stelei pe acest site, eu sunt de parere ca cea mai indicata este tot aceea utilizata ani la randul, nu numai in perioada Stelei Sevilliene, ci si apoi(anii '90), adica 4-4-2...

aceasta formula iti da cea mai mare consistenta, o regularitate mult mai avantajoasa in joc, plus o dispunere infinit mai buna a jucatotilor in teren...

veti spune, probabil, ca nu avem oamenii adecvati pentru a utiliza acest sistem; poate ca asa e, intru-un fel...nu-l mai ai pe Paraschiv, de ex, care era mult peste Lovin si O.Petre si alaturi de Mirel-dadea o alta ''fata'' mijlocului terenului!

cred ca se pot gasi solutii favorabile pentru viitorul echipei( daca se vrea! si mai ales daca este de acord''stapanul''...), sa nu mai fim nevoiti sa vedem cum se calca in picioare 4 atacanti meci de meci, fara sa avem si ''o minte limpede '' acolo-la mijlocul terenului..

aici s-a gresit cel mai mult in aceasta iarna, faptul ca s-au cumparat( imprumutat, dupa caz...) 4 atacanti(e drept, de valoare!) si nici un mijlocas de creatie...

aici trebuie lucrat, pentru a putea folosi sistemul 4-4-2, care a dat cel mai mult roade in trecut la Steaua, insa e nevoie ca de aer de un playmaker!!!

AdrianUltras2522.03.2008 17:38

Laur23

si eu ziceam tot de 4-4-2 ca trebuie folosit.Dar nu sunt de acord ca avem neaparat nevoie de un playmaker.

Noi trebuie sa rezolvam meciurile printru-un joc de echipa perfect nu prin sclipirile unui jucator.

Cum sa nu ne miscam noi atat de greu cand echipa se bazeaza pe inspiratia unui jucator: Dica.

Daca Dica prinde zi proasta ne-am ars.Daca nu, bine ca a jucat.

Pai nu e asa.

Normal ar trebui sa punem un 4-4-2care sa joace pe jos,in viteza,din prima, perpendicular pe poarta.

Nu avem insa solutii pentru posturile de mijlocas stanga si dreapta.

Banel Nicolita nu poate juca.E catastrofa.Si nu ma refer aici la faptul ca si-a dat autogol.Ci la faptul ca nu prea stie sa faca preluari si sa dea pase.

Iar Neaga si Surdu nu sunt mijlocasi.

Doar Ochirosii ramane o solutie pentru postul de mijlocas stanga dar el e accidentat momentan.De fapt in recuperare.

Eu cred ca ar trebui in acest moment sa jucam un 4-4-2 cu un mijloc tip Plesan,OvPetre,Lovin,Dica iar atacul sa fie format din Mendoza si Dayro Moreno.

Cu Dica facand in permanenta schimb de locuri cu Mendoza si Dayro.

Dica nu are viteza de mijlocas stanga dar poate acoperi o zona mare.Ca fuge mult:D

Ajuta si in aparare si in atac.

Plus ca a mai jucat asa si a jucat chiar foarte bine.

laur_2322.03.2008 18:22

Adrian, iti inteleg punctul de vedere!

Si Lovin si O.Petre s-au descurcat destul de bine in aceste cateva etape trecute de la reluare...insa ei nu pot da consistenta jocului, cum ar pute sa faca de ex-Plesan, care, fara doar si poate stie mai bine cu ''varza'' decat cei doi!

Formula imaginata de tine nu e rea( cu Dica, Plesan, Petre si Lovin), insa ea presupune o foarte mare atentie in distribuirea paselor, momentelor de accelerare a jocului( capitol la care nu stam bine deloc!), iar Plesan si Dica nu pot fi folositi pe banda, nici macar cu acele schimburi de locuri...

Eu imi aduc f.bine aminte insa cum Dica, in ''perioada'' Piturca, dar mai ales la inceputul ''perioadei'' Zenga-a fost utilizat(din lipsa altor solutii ) mijlocas de banda stanga...si nu a facut-o deloc rau, dovedind de la inceput reale calitati de marcator(primul meci, primul gol:Brasov-Steaua 0-1, martie 2004, la care am fost prezent...); in ultimii ani, Dica ne-a dovedit ca este un foarte bun marcator(cateodata prin executii de geniu!!!) si cam atat...

Intr-o perioada il vedeam capabil sa ordoneze jocul echipei(datorita imensei sale tehnicitati), dar m-am convins repede de contrariu!

Mi-l aduc perfect aminte pe Adi Ilie, cat a fost la noi, pana sa plece la Galata, in noiembrie'96...A jucat in ultima perioada a lui la Steaua mijlocas, post pe care nu se simtea in largul lui, principala calitate fiind golul si nu constructia jocului...

AU mai fost un Dennis Serban, un Rosu, insa nici unul nu s-a ridicat la valoarea lui Basarab Panduru, ultimul mare mijlocas coordonator al Stelei, un jucator pe care l-am iubit foarte mult, fiind al doilea in topul preferintelor mele all-time dupa Laca!

La asta m-am referit, cand am spus de adoptarea unui 4-4-2, de nevoia unui playmaker, care ar putea face diferenta intr-un meci, pentru ca un mijlocas la inchidere, fie el Lovin, fie Petre...nu-ti poate asigura o eficacitate sporita in faza de atac!

alexandrufilip23.03.2008 00:49

m-am saturat sa traiesc doar din memorii. m-am saturat sa traiesc doar cu stiinta a cea ce s-a intamplat in 86, si toata superioritatea pe care asta ne-o da asupra celorlalti in liga1. :(

«12»