"Limba românã e patria mea !" exclama Nichita Stãnescu. Iar cuvintele despre Steaua reprezintã unul dintre cele mai superbe "dialecte" ale ei. Tot Nichita spunea: "Dacã ai vãzut Pieta lui Michelangelo în basilica San Pietro, deabia atunci te poți considera un om cult". Eu am vãzut-o. Chiar de mai multe ori și am pretenția cã am proprietatea cuvintelor unei limbi fascinante, de o expresivitate și o multitudine de sensuri, ce entuziasmeazã pe orice scriitor strãin care are șansa de a o cunoaște.
Când am acceptat colaborarea la acest site am știut cã voi coborî într-o piațã publicã, unde riscul de a fi înjurat e enorm. Dar pânã unde poate ajunge orgoliul cuiva dacã 95% dintre aprecieri îi sunt elogioase iar 5% potrivnice ? De ce te-ar afecta un infect ? Oricât de polemice mi-ar fi cronicile, mã strãdui sã nu strecor gratuitãți și inutilitãți. Un Gicã Chioru are dreptate cu precizarea "Cupa micã a Europei"(eu nu știam de minimizarea contemporanilor a acestei întreceri), dar, prudent, am citat ce-a zis Rada. ªi cum sã nu te scoatã din sãrite Robson(un sfert de circumvoluțiune salvat dintr-un pustiu de creier), care intervine, viclean, la sfârșitul comentariilor, ca un fel de concluzie. Cum sã nu rãspunzi unei palme din senin cu un pumn bine țintit ?
Pentru orice individ cu școala primarã absolvitã pe bune(așa s-a reformat învãțãmântul, încât acum se cumpãrã diplomele !) "Steaua și imposibilitatea comparației" e o replicã la fabulația imbecilã Radianã(vorba lui Mister, "un fundaș, care a trecut linia de centru a terenului, de 2-3 ori într-o carierã de fotbalist") și nicidecum o instigare. Pamfletul nu trebuie sã aibã umor ci vitriol. Insuficientul cerebral, emigrant în Patria mea(evident, limba românã), depãșește orice limitã și p®osteazã: "Comparația forțatã și fãrã noimã dintre canalul Bâstroe și Rapid, doar fiindcã fusese pomenit Borcea, e slãbuțã rãu".
Rahiticã logicã. Dacã ieșim din perimetrul celor 100 de cuvinte necesare în a face piața și a ne înțelege cu polițistul de la circulație, imaginea e acceptabilã. Steaua e ca un fluviu, în comparație cu doar un braț al Deltei(Dinamo) și un canal artificial, Rapid. Atenție, sper sã nu te epuizez nervos, Bobicã Robson, ambele echipe tot în zona mirificã a Deltei(Dinamo, 2 semifinale europene; Rapid, de bãgat în seamã, deși fãrã infuzia dinamovist-Lucescianã, era vai de ea). A se compara palmaresul Stelei cu ale celor douã, mai pricepute în vorbe, decât în fapte, și atunci comparația devine îndreptãțitã. Chiar e atât de greu de priceput ?
Dar ciocoflenderul, asupra cãruia apasã prezumția de prostie agresivã, în loc sã vinã cu o comparație care sã te entuziasmeze, care s-o ridiculizeze pe a ta, se leagã de vârstã, de puști, de intelect(el ?!?). Ai fi preferat un îndemn la toleranțã ? Ai puținticã rãbdare, curând aleșii neamului vor legaliza casele de toleranțã, scutindu-ne sã practici cu atâta voluptate onanismul pe Internet. ªi fiindcã drãcescul Internet ne prilejuiește asemenea accidente nefaste, voi profita, compensatoriu, de el, reproducându-vã un poem din ultima mea carte de poezie "Infernul de cearã"(2008):
"PE Ghencea/ Scandãrile de pe stadion/ S-au furișat în noapte/ Devenind șoapte/ ªi, progresiv, tãceri de moarte,/ Îmi târâi pașii în neștire/ Flancat de trei cimitire/ Inexistențe exemplare/ Locuind alte sisteme/ (Sunt îngeri, nu te teme !)/ Li se îngãduie/ Sã-și dezmorțeascã oasele/ Într-o lipsitã de sens plimbare,/ Odihna la orizontalã/ E chinuitoare,/ De lângã cruci/ Nocturnelor nãluci/ Le citesc invidia/ Pe ciolãnoasa lor fațã,/ Cã eu încã mai par/ O fãrâmã de viațã".
Fiți fericiți cã respirați, cã viața se lãfãie în voi, chiar dacã în suflul vostru curat se insinueazã uneori câte o râgâialã de-a lui Robson. Nici nu vã imaginați cu câte asemenea specimene vã veți otrãvi existența. E ultima mea cronicã. Cronologic vorbind, deocamdatã...
Constantin Ardeleanu