FC Steaua Arhiva Forum
Arhiva forumului FC Steaua — conservata in regim doar-citire. Postarea a fost dezactivata. Inapoi la site

Steaua și ultima mea cronicã

«12»
fcsteaua.ro14.03.2008 23:22

"Limba românã e patria mea !" exclama Nichita Stãnescu. Iar cuvintele despre Steaua reprezintã unul dintre cele mai superbe "dialecte" ale ei. Tot Nichita spunea: "Dacã ai vãzut Pieta lui Michelangelo în basilica San Pietro, deabia atunci te poți considera un om cult". Eu am vãzut-o. Chiar de mai multe ori și am pretenția cã am proprietatea cuvintelor unei limbi fascinante, de o expresivitate și o multitudine de sensuri, ce entuziasmeazã pe orice scriitor strãin care are șansa de a o cunoaște.

Când am acceptat colaborarea la acest site am știut cã voi coborî într-o piațã publicã, unde riscul de a fi înjurat e enorm. Dar pânã unde poate ajunge orgoliul cuiva dacã 95% dintre aprecieri îi sunt elogioase iar 5% potrivnice ? De ce te-ar afecta un infect ? Oricât de polemice mi-ar fi cronicile, mã strãdui sã nu strecor gratuitãți și inutilitãți. Un Gicã Chioru are dreptate cu precizarea "Cupa micã a Europei"(eu nu știam de minimizarea contemporanilor a acestei întreceri), dar, prudent, am citat ce-a zis Rada. ªi cum sã nu te scoatã din sãrite Robson(un sfert de circumvoluțiune salvat dintr-un pustiu de creier), care intervine, viclean, la sfârșitul comentariilor, ca un fel de concluzie. Cum sã nu rãspunzi unei palme din senin cu un pumn bine țintit ?

Pentru orice individ cu școala primarã absolvitã pe bune(așa s-a reformat învãțãmântul, încât acum se cumpãrã diplomele !) "Steaua și imposibilitatea comparației" e o replicã la fabulația imbecilã Radianã(vorba lui Mister, "un fundaș, care a trecut linia de centru a terenului, de 2-3 ori într-o carierã de fotbalist") și nicidecum o instigare. Pamfletul nu trebuie sã aibã umor ci vitriol. Insuficientul cerebral, emigrant în Patria mea(evident, limba românã), depãșește orice limitã și p®osteazã: "Comparația forțatã și fãrã noimã dintre canalul Bâstroe și Rapid, doar fiindcã fusese pomenit Borcea, e slãbuțã rãu".

Rahiticã logicã. Dacã ieșim din perimetrul celor 100 de cuvinte necesare în a face piața și a ne înțelege cu polițistul de la circulație, imaginea e acceptabilã. Steaua e ca un fluviu, în comparație cu doar un braț al Deltei(Dinamo) și un canal artificial, Rapid. Atenție, sper sã nu te epuizez nervos, Bobicã Robson, ambele echipe tot în zona mirificã a Deltei(Dinamo, 2 semifinale europene; Rapid, de bãgat în seamã, deși fãrã infuzia dinamovist-Lucescianã, era vai de ea). A se compara palmaresul Stelei cu ale celor douã, mai pricepute în vorbe, decât în fapte, și atunci comparația devine îndreptãțitã. Chiar e atât de greu de priceput ?

Dar ciocoflenderul, asupra cãruia apasã prezumția de prostie agresivã, în loc sã vinã cu o comparație care sã te entuziasmeze, care s-o ridiculizeze pe a ta, se leagã de vârstã, de puști, de intelect(el ?!?). Ai fi preferat un îndemn la toleranțã ? Ai puținticã rãbdare, curând aleșii neamului vor legaliza casele de toleranțã, scutindu-ne sã practici cu atâta voluptate onanismul pe Internet. ªi fiindcã drãcescul Internet ne prilejuiește asemenea accidente nefaste, voi profita, compensatoriu, de el, reproducându-vã un poem din ultima mea carte de poezie "Infernul de cearã"(2008):

"PE Ghencea/ Scandãrile de pe stadion/ S-au furișat în noapte/ Devenind șoapte/ ªi, progresiv, tãceri de moarte,/ Îmi târâi pașii în neștire/ Flancat de trei cimitire/ Inexistențe exemplare/ Locuind alte sisteme/ (Sunt îngeri, nu te teme !)/ Li se îngãduie/ Sã-și dezmorțeascã oasele/ Într-o lipsitã de sens plimbare,/ Odihna la orizontalã/ E chinuitoare,/ De lângã cruci/ Nocturnelor nãluci/ Le citesc invidia/ Pe ciolãnoasa lor fațã,/ Cã eu încã mai par/ O fãrâmã de viațã".

Fiți fericiți cã respirați, cã viața se lãfãie în voi, chiar dacã în suflul vostru curat se insinueazã uneori câte o râgâialã de-a lui Robson. Nici nu vã imaginați cu câte asemenea specimene vã veți otrãvi existența. E ultima mea cronicã. Cronologic vorbind, deocamdatã...

Constantin Ardeleanu

George Stan14.03.2008 23:48

Ca de obicei ma faceti sa ma simt un atat de slab manipulator al uneltelor limbii materne. Felicitari domnule Ardeleanu si ma bucur foarte mult ca doar cronologic aceasta erste ultima dumneavoastra cronica si ca ne veti delecta in continuare cu articolele dumneavoastra pe fscteaua.ro

piturca200215.03.2008 00:05

NOTRE RESPECT DOMNULE Constantin ARDELEANU !

radusor15.03.2008 01:26

Pe mine ma dezamagiti de fiecare data cand le raspundeti celor care nu sunt de acord cu articolele dumneavoastra.Aveti articole foarte bune, dar e pacat sa irositi cuvintele pentru a va razbuna si pentru a va bate joc de diferiti useri.

Nu are rost, aveti un talent imens, dar valoarea va scade cu fiecare dintre articolele acestea care nu au nici o legatura cu Steaua.

Noapte buna!

AdrianUltras2515.03.2008 02:39

Trebuie sa fie si oameni "contra", nu doar "pro".

Ca daca nu ar fi ne-am plictisi de moarte.

Am intalnit oameni care se dadeau Stelisti adevarati dar pentru care cel mai mare om din istoria Stelei era becalii.

Asa ca nu ma surprinde nimic.

Oricum, pentru generatia "mesagerista", generatie moderna care isi arata inteligenta si maretia prin scrieri in care introduc tot felul de neologisme ca: "i-l", "ave-ti", "i-si","maimut-o",etc, cred ca e cam greu sa inteleaga articolele domnului Ardeleanu. Si asta nu doar datorita faptului ca domnul Ardeleanu foloseste in articolele sale o Romana "veche", pe care ei au uitat-o de mult timp.

Cicerone a zis cel mai bine mai sus cum stau lucrurile astazi.

"ce vrei sa fii,arhitectul neostelismului?"

Nu Cicerone.NU!!!

Domnul Ardeleanu a vorbit despre Stelism!

Nu neostelism.

Cel putin asa am inteles eu din toate articolele scrise de dumnealui.

Asa am inteles eu din articolele in care erau povestite momente din istoria, zic eu, glorioasa a Stelei!

Dumnealui a vorbit despre Stelism.Despre ce inseamna sa fii Stelist adevarat. Stelist Militar, nu becalian.

Despre neostelism se vorbeste la un palat din Bucuresti.

Despre neostelism vorbesc becalii si toti cei care ne-au furat Steaua si care se folosesc acum de ea fara a avea nici macar un nanogram de respect pentru ceea ce inseamna Steaua!

Cu istoria noastra trebuie sa ne mandrim iar pentru legendele noastre trebuie sa avem numai respect.

Asta inseamna sa fii Stelist adevarat.

Ar fi bine sa nu se uite acest lucru!

Forza Steaua

p.s. Abia astept articolul urmator.

Virgil15.03.2008 07:15

E o placere sa citesti articolele maestrului Ardeleanu. Chiar atunci cand isi manifesta nemultumirea fata de unii care mai degraba ar trebui sa taca decat sa se bage in seama, latrand sau croncanind tâmp.

Il apreciez in mod deosebit pe maestru si il rog sa ignore alte eventuale iesiri din decor ale unor insi rauvoitori.

laur_2315.03.2008 08:08

Maestre, nu va dati batut ... invins de anumite persoane , pentru care onomatopeele si lipsa de gandire sunt la ordinea zilei!!

Continuati sa ne aduceti aminte, sa ne improspatati memoria cu momentele glorioase ale echipei noastre de suflet, pentru ca, istoria Stelei este un ocean imens de bucurii si satisfactii( au fost si dezamagiri, e drept!, dar insignifiante), care merita redate in aceste cronici...

Respect !!!

The Flyer15.03.2008 08:55

haideti Domnule Ardeleanu,nu se face sa va suparati pe niste copii!se poate,aveam pretentii de la dumneavoastra!ati mai avut un articol asemanator,dedicat lui redbluultras,daca nu ma insel!nu tre' sa le raspundeti unor asemenea indivizi,pentru ei Steaua inseamna Becali si 4 meciuri pe an!

toata stima si consideratia mea!

MoWeed15.03.2008 08:58

Oricand se va gasi unul care sa aiba ceva de zis. Asa este natura umana asa ca nu trebuie sa va suparati pe acestia. Va garantez ca acele persoane daca citesc acest articol nu inteleg cuvintele folosite asa ca nu ar trebui sa le raspundeti...

SuSSpeKtu15.03.2008 10:21

Scoala multa creaza neadaptatii fularultras !Atat am de spus o seara placuta!

iov15.03.2008 10:34
Scoala multa creaza neadaptatii fularultras !Atat am de spus o seara placuta!

'When in Rome"-intradevar, mai ales in ziua de azi cand incultura televizata creaza trolli de pestera.

draketoy15.03.2008 10:38

Cand poti citi un articol bine conceput(introducere,cuprins,incheiere) e o reala placere sa il savurezi..polemica e buna cand si subiectul articolului este interesant..cei care nu stiu sa aprecieze un cronicar bun sunt liberi sa taca...si eu astept urmatorul articol al domniei voastre cu real interes.

dax4715.03.2008 10:43

Toata stima din partea mea ! Dar n-ar trebui sa va coborati la mintea si spusele unor netoti. Nu merita sa-ti sacrifici neuronii si orele din viata pentru discutii inutile cu minti odihnite.

Sper sa ma mai incantati cu articolele d-voastra !

Respect !

kosm1n15.03.2008 11:15

E o onoare sa avem asa moderatori! Bravo FCSTEAUA.RO cel mai tare site pentru suporteri din lume!

DelPiero1015.03.2008 11:20

Eu cred ca,atunci cand un om intelectual superior are de a face cu un om al cavernelor,ar trebui ca primul sa nu puna la suflet tot ce zice neanderthalianul respectiv!Scrieti foarte bine si ar fi pacat ca Stelistii sa nu mai poate savura articolele dvs. pe acest site...

dr.adrian915.03.2008 11:45

domnu ardeleanu

din cate stiu suntem noi 2 intr-o varsta cam inaintata. aveti 60 de ani daca nu ma insel???

traim in Romania si tara sa schimbat radical. nu mai exista respect pentru oameni culti si invatati.

ascultati melodia de la parazitii-mari romani

http://youtube.com/watch?v=MNKInZjliLU

un weekend frumos si sa ne mai auzim

Il Soldatino15.03.2008 11:47

Din cate inteleg eu exista sansa ca dl Ardeleanu sa mai scrie pentru acest site. Rezulta ca nu trebui sa ne antrenam intr-un cor al regretelor dar nici sa nu aplecam urechile la mesajele evidentiate in text.

Personal il admir mult, ii citesc cu mare placere articolele si admit faptul ca el reprezinta cel mai valoros colaborator al acestui site infiintat, intretinut si vizitat de adevaratii suporteri stelisti.

ros`albastru15.03.2008 12:03

Esti baiat bun.

Tupac Amaru15.03.2008 12:17

Domnule Ardeleanu,

eu zic sa continuati sa scrieti, fara sa mai intrati in polemica cu cei care nu au argumente serioase in a va combate!

Spor la treaba si felicitari!

Gica Chioru15.03.2008 12:54

D-le Ardeleanu,

Acest site mi-a facut si mie onoarea de a face parte din colectivul redactional. Am scris si eu cate ceva aici, puteti sa faceti o recenzie in arhiva rubricii "Reflector". D-le Ardeleanu, ca unul cu mult "antrenament" in aceasta lume virtuala va spun ca gresiti. Dumneavoastra sunteti cel mai respectat redactor al fcsteaua.ro, nu stiti ce ne-am balacarit pe aici in urma cu doi-trei ani... si cum faceam pace numai in urma victoriilor noastre. Noroc ca au fost destule, cine stie ce se mai intampla pe aici, asa ca nu bagati in seama cate un "latino lover", eu ar fi trebuit sa-mi dau foc la casa la cate mi-au fost adresate...

Uitati, eu nu ma supar ca va referiti la mine cu "un Gica Chioru" :biggrin: , oi fi io unul singur dar fac cat trei-patru :thumbup::whistle: . D-le Ardeleanu, dumneavoastra v-ati indragostit de fratii Zavoda, de Apolzan, de Voinescu, de Constantin, eu de Iordanescu, T Stoica, M Raducanu, Sames, Iordache, altii de Lacatus si Hagi dar generatia la putere este generatia Neaga, Radoi, Nicolita... Becali. Dar suntem cu totii stelisti. Poate pentru noi trecutul inseamna prea mult, poate pentru ei inseamna prea putin...

La revedere, va rog sa nu ne faceti sa va regretam.

ps.uitati articolul din ziar referitor la "Cupa Mica a Europei Centrale", CEC se desfiintase, rapedistii, primul club bolsevic din Romania, au jucat intr-un fel de cupa a tanchistului:

157mn1.jpg

Shot at 2005-11-30

gumanito15.03.2008 14:40

"DOVADA!" cum zicea raposata, o gasiti in ProSportul de azi. Citez:

"Avram Grant, antrenorul echipei Chelsea Londra a declarat cã Chelsea nu poate fi vãzutã ca o echipã mare decât dupã ce va ajunge în finala Ligii Campionilor.

"Îți trebuie o <<ștampilã specialã>> ca sã devii un club mare în europa și aceasta poate fi obținutã numai dupã ce ajungi în finala Ligii Campionilor", a spus Grant."

Noi avem 2 (doua!).

In rest, "No coment!", iar pentru toti ceilalti un alt citat de la un politician actual: "Ciocu' mic!"

cicerone15.03.2008 15:45

Nu fac nici un comantariu la adresa articolului ci vreau sa atrag atentia asupra posibilitatii monopolizarii dreptului la parere si opine pe acest site de catre persoane care sufera de grandomanie si nu de tembelism cum tu ai spus despre mine Virgil,iar calitatea pe care ai dobandit/o pe acest site si pe care probabil o meriti nu iti da dreptul sa ma jignesti facandu/ma antistelist pentru parerea personala asupra unui articol. Ce facem aici revenim la comunism si ridicam mana ca sa existam,sau poate nici dreptul la replica nu/l am?

mdionis15.03.2008 17:13
Eu cred ca, atunci cand un om intelectual superior are de a face cu un om al cavernelor, ar trebui ca primul sa nu puna la suflet tot ce zice neanderthalianul respectiv!

Nu trebuie, intr-adevar.

Cu titlu simplu informativ, cred ca e bine de stiut ca Homo [sapiens] Neanderthalensis era mai curand partea buna a genului Homo. In ciuda reputatiei de brute create de vulgarizarile stiintifice si infatisarea "primitiva" (calusul supraorbitar sau exagerata pilozitate din reprezentari), se pare ca neandertalienii erau mai degraba niste fiinte pasnice si retrase care au platit un greu tribut (prin disparitie) inabilitatii de a se impotrivi stramosilor nostri ce aveau sa dea nastere lui Homo Sapiens Sapiens. In urma cu zeci de mii de ani, inainte de a disparea, neandertalienii stiau deja ce e aia muzica de flaut, in vreme ce stramosii nostri inventau noi tipuri de arme de vanatoare. Din pacate pentru ei, spiritualitatea nu le-a favorizat supravietuirea ca (sub-)specie: au fost avantajati cei pentru care era valabil "primum vivere".

De aceea probabil ca ar fi mai corect sa nu ii amintim pe neandertalieni atunci cand vorbim de vreun cavernicol cu mentalitate de epoca preistorica.

Virgil15.03.2008 17:32

@ cicerone

Opinia ta la adresa maestrului Ardeleanu a fost o lunga si continua insulta: http://www.fcsteaua.ro/forum/index.php?sho...mp;#entry226915

Conform art 1.2 din regulament, am mutat-o la sectiunea Cos de gunoi.

CaTaLiNsm StElIsTu15.03.2008 18:28

Fiecare intelege democratia asa cum doreste(sau poate)......doar e democratie......

Cu asta cred ca am spus tot......

Traiasca Romania.........

«12»