S-a intamplat. Daca pana acum cele 3 echipe bucurestene alternau sezoanele foarte bune cu cele mai putin reusite, impartindu-si cumva, voit sa nu, titlurile in Romania, iata ca anul acesta toate 3 sunt la pamant. Nu, nu sunt afirmatii gratuite si nici nu minimalizez jocul echipelor din provincie.
Am vazut pe un site de profil o statistica ce evidentia tocmai acest lucru. In sezonul acesta, Dinamo si Rapid au pierdut ca niciodata puncte in meciurile de acasa. Meteahna noastra a fost deplasarea. Si ei, si noi am pierdut puncte importante cu echipele "mici", ceea ce parea o utopie acum 2-3 ani.
Cauzele sunt multiple si specifice fiecarei echipe in parte. Principalul motiv insa este agitatia din jurul acestor echipe. Lipsa de liniste, atat de necesara succesului. La noi, Becali a "reusit" sa schimbe 3 antrenori intr-un tur de campionat. Ca si cum asta nu ar fi fost suficient, interminabilele discutii despre transferul celor mai importanti jucatori, i-au facut pe acestia sa fie cu gandul in orice alta parte, numai la jocul de fotbal nu. Aceeasi lipsa de liniste a fost omniprezenta si la rivalele noastre bucurestene, in forme diferite dar cu acelasi rezultat.
Am putea spune ca si la CFR si Poli Timisoara au fost scandaluri, presedintele clujenilor castigand detasat titlul neoficial de "scandalagiu-sef al Ligii I". Insa marea diferenta intre cluburile mentionate mai sus si cele din Capitala a fost si inca este, neimplicarea jucatorilor. Fotbalistii si-au vazut de treaba lor, cu cateva exceptii, si lucrul asta se vede. Daca noi facem meciuri foarte bune in partidele importante, clacam, inexplicabil pentru multi, in meciurile considerate usoare. In cazul echipelor de top ale provinciei, lucrurile stau exact invers, cel mai evident fiind cazul liderului, care nu a castigat decat un singur meci important, cel cu Rapid. Un calcul simplu ne arata ca meciurile "obisnuite" sunt mai multe decat "derby-urile". Acelasi calcul ne arata de ce clujenii au 8 puncte in fata noastra.
Este corect un astfel de clasament? Am fi tentati sa spunem ca nu si poate ca am avea dreptate in felul nostru. Se poate ca o campioana sa nu invinga echipele de pe locurile 2-6 decat intamplator? E o campioana corecta? Ei bine, este. Fotbalul se joaca pe goluri si pe puncte iar in clipa de fata ei au mai multe.
In incheiere, o replica celebra prin filmele mai vechi :It's not over untill the fat lady sings! 8 puncte in 12 meciuri, greu dar nu imposibil.
FORZA Steaua! SEMPER SUPERIORES!
Marius